Szappanok káros hatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A víz keménysége és a víz lágyítása
Advertisements

Az ammónia 8. osztály.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Mosodai innovációk, fertőtlenítő mosás
Optikai fehérítés, kémia a mosógépben
Gázok előállítása és reakciójuk Lugol-oldattal
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
A természetes vizek A vizek szennyezése
SO2.
HIDROGÉN-KLORID.
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Vér.
keménység Alkálifémek és vegyületeik Alkáliföldfémek és vegyületeik
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
Készítette: Zsók Győző 10.C
Helyettesítési reakció
A VEGYI KÉPLET.
Laboratóriumi kísérletek
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
KOLLOID OLDATOK.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
Szappanok és mosószerek tisztító hatása
Vízlágyítás.
Vízlágyítás.
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
15. Alumínium, magnézium és vas azonosítása
23. Szappanfőzés.
Reakciótípusok.
31. Szappan habzása vízben, savas és lúgos oldatban
Vízkeménység vizsgálata szappanforgáccsal
Magnézium-szulfát- és alumínium-szulfát reakciói
25. Nátrium-karbonát, kálium-bromid és kalcium-karbonát azonosítása
Szükséges Eszközök: • 3 kémcső • kémcsőtartó állvány Anyagok: • CaCO3
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
A kalcium és a magnézium
A kén Sulphur (S).
Savak és bázisok.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Kalcium vegyületek a természetben
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
A szén és vegyületei.
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Háztartási vegyszerek
Kalciumvegyületek a természetben
A vízszennyezés.
A Föld vízkészlete.
Vizes oldatok kémhatása
A savas eső következményei
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
SAV – BÁZIS REAKCIÓK KÖZÖMBÖSÍTÉS
A tengervíz összetétele
Készítette: Kothencz Edit
Az oldatok kémhatása.
Összeállította: J. Balázs Katalin
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
DETERGENS TARTALMÚ SZENNYVIZEK
Előadás másolata:

Szappanok káros hatása Készítette: Dudás Fruzsina 10.a

A szappan A szappan a legősibb mosószer. Kémiai meghatározással : a szappanok karbonsavak nátrium vagy káliumsói. A karbonsav nagyobb szénatomszámú kell, hogy legyen.

Szappanok hatása a bőrre A hagyományos szappanok használata során a szappan mindig kémiai reakcióba lép a vízben lévő kalciummal, melynek folyamán úgynevezett "mészszappan" keletkezik a bőr felszínén. A bőr legfelsőbb rétegét alkotó elszarusodott sejtek igen érzékenyek a vízveszteségre mivel nagyon alacsony a víztartalmuk.

A szappanok bőrre gyakorolt hatását nem a megjelenési formája határozza meg, hogy folyékony vagy szilárd halmazállapotú, hanem az összetétele. Előfordul, hogy érzékenység alakul ki a tisztálkodó szerek összetevőivel szemben. Az ilyen viszonylag ritka reakciókért a szappanokban lévő illatanyagok, konzerválószerek a felelősek. A bőr védekező képessége az életkorral is csökken, ezért növekszik az érzékeny, száraz bőrű emberek aránya, akik egyre kisebb mértékben képesek védekezni a szappanok károsító hatásai ellen.

Kézmosással akár több kórokozók?! Ha szennyezett utántöltős tartályból származó folyékony szappannal mosunk kezet, a kézmosás után több kórokozó baktérium lehet a kezünkön, mint előtte - derült ki amerikai  mikrobiológusok vizsgálatából. A kutatók szerint ennek szerepe lehet a fertőzések terjedésében a közösségi intézményekben, például iskolákban, kórházakban.

Nem alkalmas a szappan: Hajmosásra (mert lúgos hatása fénytelenné teszi a hajszálakat) Némely szappanok a bőrt is károsítják használatkor (pl: kiszárítja) Gyapjúból készült ruhanemű mosására

A szappan tisztító hatása

2 C17H35COO- + Ca2+→ Ca(C17H35COO)2 (sztearátion) (calcium-sztearát) A szappanionok kemény vízben Ca2+ - vagy Mg2+-ionokkal oldhatatlan, szürke csapadékot képeznek, amely rátapad a textília felületére, így a tisztító hatás csökken.

Szintetikus mosószerek

Előnyei és hátrányai Semleges kémhatásúak,kemény vízben is jól tisztítanak. A szintetikus mosószerek a szappanok káros hatásait nem mutatják. Hátrányuk: Környezetszennyező hatású,ha külvilágba kerül. A biológiailag nem lebontható mosószerek habot képeznek a víz felületén. Elzárják a felületét a levegőtől,így a vizek élővilága elpusztul. Különösen károsak a foszfáttartalmú mosószerek,melyek a vizek eutrofizációját (tápanyag feldúsulását)okozzák. Ma már többnyire biológiailag lebontható mosószereket használnak. (szennyvizekbe,folyóvizekbe,talajvizekbe) (tápanyag feldúsulását)

A szintetikus mosószerek fontosabb összetevői: Mosóaktív anyag, vagyis hatóanyag,amelynek részecskéi apoláris és poláris részt tartalmaznak(pl. zsíralkohol-szuflátokat) Vízlágyító szer Fehérítő anyagok Enzimek a fehérjetartalmú szennyeződések eltávolításához Segédanyagok( habzást fékező, pH-t beállító,korrózió gátló,illatosító anyagok).

A vízlágyító szerek megakadályozzák a vízkő kiválását a kemény vízből. A vízlágyítás az a folyamat, amikor a kivált és lerakodott ásványi anyagokat valamilyen savval (pl. sósav - HCl) újra oldatba visszük. Ilyenkor szén- dioxid-felszabadulás (gázfejlődés) közben valamilyen oldható só (pl. a sósav) esetén kalcium- vagy magnézium-klorid keletkezik. CaCO3 + 2 HCl = CaCl2 + CO2 MgCO3 + 2 HCl = MgCl2 + CO2

Köszönöm a figyelmet! (Szappankészítés folyamata)