Állam, politika, kormányzat, civil szervezetek Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény Szent Korona alapú jogrendszer.
Advertisements

Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
Közigazgatási alapismeretek
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
A köztársasági elnök. 1. Alkotmányos helyzete ► 1.1. Megbízatás keletkezésének módja - prezidenciális rendszerek > végr. hatalom > közvetlen választás.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
Demokrácia és diktatúra
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
A politikai hatalom legitimitása
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
Az Európai Unió intézményrendszere
A HORTHY- RENDSZER.
A felvilágosult abszolutizmus
Mentortanárképzés eLearning támogatása
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 3. Előadás vázlata
Politikai rendszerek Állam– és kormányformák
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
Az áprilisi törvények és a Batthyány-kormány működése
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A francia kormányzati kohabitáció sajátosságai Működésképtelen rendszer vagy ideális kormányzati szisztéma? Hegedűs Márk Politológia szak 2011 OTDK.
Úszó demokráciák Vitorlás köztársaságok A karib-tengeri kalóztársadalom, mint proto- demokratikus szubkultúra a XVII-XVIII. században Társadalmi és politikai.
„Többségi” és „Konszenzusos” Demokrácia
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
Politológia 7.előadás Politikai intézmények II. A végrehajtás szereplői.
Politológia 6.előadás Politikai intézmények I. A törvényhozás működése.
Politológia 7.előadás Politikai intézmények II. A végrehajtás szereplői.
alkotmány – állam- és kormányformák
A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése évi XXXI. törvény parlamenti uralom kisebbségi vétó erősítése ellensúlyok – AB erős helyzete 1990.
Kormányformák.
A politikai élet szociológiai kérdései
Diplomáciai protokoll
Történelem – középszintű témakörök
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Országos népszavazás és népi kezdeményezés
Válságkezelő rendszere
Alapfogalmak, definíciók
Készítette:Makra Betti Dátum:
AZ ÁLLAMFŐ JOGÁLLÁSA A POLGÁRI KORBAN
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Európai Unió Európai Unió 27 tagállam lakos km
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Mezey Barna Egyetemi tanár
Közigazgatási ismeretek az országgyűlés és szervei, a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság, a bírósági szervezet és az igazságszolgáltatás szervei,
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
Alkotmányjog 2. A köztársasági elnök.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A közigazgatás szervezete és működése. A helyi önkormányzatok felépítése Politológia I. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
A demokrácia alapvető intézményei A hatalmi ágak megosztása Politológia I.Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
Az igazságszolgáltatás: Résztvevő szervek, a bíróságok
4. Az Alkotmány.
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
A végrehajtó hatalom (államfő és kormány)
A kormányzati rendszerek
A magyar kormányzati rendszer
Közbeszerzési szabályok változása és
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

Állam, politika, kormányzat, civil szervezetek Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet

Az állam Max Weber szerint az állam az a politikai intézmény, amely egy pontosan körülhatárolt területen egyedül alkalmazhat kényszert Fő feladatai: A társadalom megszervezése, integrálás, adókat vethet ki, bűnözőket börtönözhet be és hadat üzenhet más államoknak. Külön jogrend szabályozza az állam tagjainak viselkedését, akik nem engedelmeskednek az állami törvényeknek azt kényszeríthetik rá.

Kormányzat Azokból az egyénekből áll, akiknek joguk van az állami hivataluk folytán erőszakot alkalmazni. A különbség az állam és a kormányzat között az, hogy az állam tartósan fennmarad, míg a kormányzatban részt vevő személyek cserélődnek.

Politika Az a társadalmi folyamat, amelyek keretében megszületnek a közösség egészére nézve kötelező erejű döntések. Andorka (2001): Szűkebb, politikai-szociológiai értelemben a politika a társadalom tagjainak és csoportjainak arra irányuló tevékenysége, hogy az állami döntések meghozatalára feljogosító pozícióba jussanak, ezeket a pozíciókat megtartsák, vagy ezeket a döntéseket befolyásolhassák, vagyis hatalomhoz jussanak, illetve a hatalmat megtarthassák.

Politikai rendszer T. Parsons (1967): A politikai rendszer a társadalmon belüli alrendszerek egyike. További alrendszerek: -Gazdasági -Kulturális -Személyiségi

Hatalom A politikai élet és a politikai szociológiai központi fogalom a hatalom. A hatalom olyan viszony, amelynek keretében a hatalmat birtokló személynek módja van arra, hogy a hatalomnak alávetett személyeket arra bírja, hogy szándékainak megfelelően cselekedjenek, akár egyetértenek vele, akár nem.

Uralom Amennyiben az alávettettek elfogadják a hatalmat, vagyis nem akaratuk ellenében gyakorolják a hatalmat, akkor ezt jogos vagy legitim hatalomnak, másképpen uralomnak nevezik.

Demokrácia A modern állam fejlődésének egyik legfontosabb jellegzetessége, hogy összekapcsolódik a demokráciával. Olyan politikai rendszer, amelyben a nép uralkodik, nem pedig valamelyik uralkodó vagy arisztokrata család. Alapja a népszuverenitás elve, amely kimondja, hogy minden hatalom a néptől származik. Ereje abban rejlik, hogy a kisebbség érdekei is érvényesülhetnek.

A demokrácia többségi modellje A Westminster-rendszerről mintázták, amelyben a kormányzati rendszer felépítése, a politikai tagoltság és a pártrendszer sajátosságai következtében a hatalom a mindenkori többségi párt kezében koncentrálódik. Körösényi (2000): A mindenkori ellenzék szerepe az egységes kormánnyal szemben, ezért a kormánypolitika kritikájára szűkül.

Ralf Dahrendorf szerint a politikai demokrácia akkor tekinthető szilárdnak, ha már két alkalommal kerül sor parlamenti választás által kormányváltásra, kétszer sikerült az adott ellenzéknek a parlamenti választást megnyernie és kormányt alapítania.

A modern polgári demokráciák közös vonásai I. Tiszteletben tartják az alkotmányba foglalt emberi jogokat A kormányzati jogokért több párt is versenghet, nyilvános, rögzített szabályok szerint Általános és titkos, időszaki választásokon dől el, hogy ki alakíthat kormányt, de a kormánypártokkal szemben ellenzék működhet

A modern polgári demokráciák közös vonásai II. Az érdekképviseletek szabadon tevékenykedhetnek, és befolyásolhatják a kormányzati döntéseket A társadalmi nyilvánosság alapvető intézményei – a sajtó és az elektronikus média – függetlenek a kormányzati hatalomtól Érvényesül a hatalom megosztás valamilyen rendje: a törvényhozás ellenőrzést gyakorolhat a végrehajtó hatalom felett, az igazságszolgáltatás pedig mindkettőtől független.

A magyar kormányzati rendszer főbb vonásai 1.A törvényhozó hatalom: Országgyűlés A legfontosabb államhatalmi szerv Egykamarás 386 választott képviselőből áll A képviselők felét egyéni, másik felét listás jelöléssel választják A listát pártok állítják, az kerülhet be, aki a szavazatok legalább 5 %-át elérte Alkotmány módosításához a képviselők 2/3-os beleegyezése szükséges

2. Köztársasági elnök Magyarország államfője 5 évre választják A fegyveres erők parancsnoka Fogadja a nagyköveteket és nemzetközi szerződéseket köt Jogköre korlátozott Rendkívüli esetekben feloszthatja a parlamentet, akkor, ha az országgyűlés 1 éven belül legalább négyszer megvonja bizalmát a kormánytól

3. Kormány A végrehajtó hatalom letéteményese A törvények végrehajtását a minisztériumokon keresztül gyakorolja Tagjai a miniszterelnök és a miniszterek A miniszterelnököt a Köztársasági Elnök javaslatára az országgyűlés választja A minisztereket pedig a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki A kormányfő jogköre széleskörű Kormány feladatai

Érdekszervezetek Érdekszervezetek vagy nyomásgyakorló szervezetek céljai között szerepel, hogy befolyásolni szeretnék a döntéshozatali folyamatot és a kormányzati politikát anélkül, hogy ők maguk törvényhozói vagy kormányzati pozícióra kívánnának szert tenni

Civil társadalom Egyesületek Alapítványok Vezérlőelvük: a szolidaritás és az öntevékenység