Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület területe

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
Advertisements

HVS felülvizsgálat Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (HVS) általános felülvizsgálata Alapja: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
LEADER Szeged LEADER pályázatok
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. tengely: A minőség és a hozzáadott érték növelése a mező- és erdőgazdaságban, valamint az élelmiszer-feldolgozásban.
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Magyarország fejlesztési forrásai Aktuális hírek •2006. október 16. –OP társadalmi egyeztetése •2006. október 17. –ÚMFT parlamenti vitája.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület. Településeink.
Az ÚMVP 3-as, 4-es tengelyének végrehajtása a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület területén Kontics Monika munkaszervezet vezető.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület május 21. Pannonhalma A mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.
A stratégiai tervezés módszertana
Budapest, 2008 Február 22. Helyi Vidékfejlesztési Stratégia – Hajt-A Csapat csoport Ad hoc térségi státuszjelentés A dokumentumban szereplő összes szellemi.
Észak-Kaposi Patnerek Helyi Vidékfejlesztési Közösség Tervezési folyamat bemutatása Várda, április 28.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
„TISZAI ÁRADÁS” – apró lépésekkel, közösen a TISZATÉR turizmusáért.
Put your logo here Pécs város Kreatív Ipari SWOT elemzése Pécs,
HELYI VIDÉKFEJLESZTÉSI STRATÉGIA FELÜLVIZSGÁLATA 2013.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER.
Ajkai Kistérség Idegenforgalmának jellemzői
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
Projekt tervezése-, elemzése Ellenőrző kérdések
A kormányzati stratégiai tervezés módszertana
A projekttervezés első lépései
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
„Generációk diskurzusa a Regionális Tudományról” Győr, Széchenyi István Egyetem Vállalkozások helyzete a vidékfejlesztésben Máté Péter PhD.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Az ÚMVP intézményrendszere
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Az ÚMVP szerepe és lehetőségei a vidékfejlesztésben Előadó: Enyedi Gábor FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Vép,
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
„New Hungary” Rural Development Programme „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című Komárom-Esztergom.
Integrált közösségi szolgáltató terek
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
„New Hungary” Rural Development Programme A Pannónia Kincse LEADER Egyesület AaAa Nyárádszereda, Pannónia Kincse LEADER Egyesület.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 SWOT- analízis a programkidolgozásban Öcsi Béla témavezető Nemzetközi Bankárképző Központ.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengely – Leader program  A pályázati időszak október.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Helyi közösségi kezdeményezések és támogatásuk – LEADER
Foglalkoztatás-politika
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
Hajdu István Bükk-Térségi LEADER Egyesület : A HVS felülvizsgálat, HPME javaslatok gyűjtésének meghirdetése a 16/2013. ÚMVP IH közlemény alapján.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Dr. Nagy József elnök Bükk-Térségi LEADER Egyesület Tibolddaróc, január 30.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”
A MEZŐFÖLD HELYI Közösség Helyi Fejlesztési Stratégiája elkészítésének mérföldkövei, a tervezés jelenlegi állása. Polgárdi, 2016.január 28.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM
Előadás másolata:

Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület területe

LEADER megközelítés 7 alapelve

Jogszabályi háttér 1698/2005/EK rendelet. Szabályozza az összes EMVA támogatás feltételét, tartalmát. Kerete ad a vidékfejlesztési támogatásoknak. 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet a magyar jogba átülteti a az EMVA támogatási feltételeit. 93/2007. (VIII.29.) FVM rendelet Helyi Akciócsoportok (HACS) elismerési rendjével foglalkozik 147/2007. (XII.4.) FVM rendelet lényegében a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (HVS) végrehajtásának módját szabályozza.

Hogyan is készült el a HVS? 2007. 12. 27-én a Komlói Színház és Hangversenyteremben megtartott ülésen 196 szervezet alakította meg a Mecsek-Völgység-Hegyhát Előzetesen Elismert Helyi Akciócsoportot. Itt döntöttek arról is, hogy a tervezést egy 10 főből álló grémium fogja levezényelni a területen. Ez a 10 fő lett később nevesítve, mint Tervezést Koordináló Csoport (TKCS) és Dr. Finta István lett a vezetője. 2008. januárjában megtörtént a HVK előzetes elismerése, így az elkezdhette a tervezés folyamatát. A tervezés egy elektronikus felületen történt (EPAP rendszer). Az érdemi munkát a TKCS végezte a HVI-k segítségével, de bárkinek lehetősége volt a munkához hozzájárulni vagy projektötletet leadni. 2008-ban többszöri módosításom után véglegesedett a HVS. 2008-ban megalakult a HVS végrehajtásáért felelős szervezet a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület

Mit tartalmaz a HVS? A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia összefoglalása Helyzetelemzés Fő fejlesztési prioritások és fejlesztési intézkedések, forrásallokáció Megoldási javaslatok, vagy más néven: Helyzet Probléma Megoldás Várhatóeredmény (HPME)

Leader HPME-k Turisztikai marketing tevékenység Kulturális-, szabadidős-, sportszolgáltatások, közösségi színterek fejlesztése Vallási, kegyeleti rendeltetésű ingatlanok, eszközök rehabilitációjának, fejlesztésének támogatása Civil szervezetek tevékenységének támogatása Közbiztonság fejlesztése A térségben élő, vagy alkotó művészek támogatása Tervezés, projekt előkészítés Komló város lakott külterületei számára parkosítás, fásítás

Leader HPME-k 9. Témaparkok, tanösvények kialakítása, túraútvonalak, tematikus táborok 10. Nem mezőgazdasági vállalkozások marketing tevékenységének támogatása, a helyi termékek, piacképessége és elérhetővé tétele érdekében 11. Az I. és II. tengelyben nem támogatott kisléptékű erdő-és mezőgazdasági fejlesztések támogatása 12. Komló külterületén lovas turizmus fejlesztése 13. Magas színvonalú kulturális rendezvények 14. „Impulzus” 15. „Hétköznapi praktikák”, női klubok, gyermekfelügyelet 16. Térségi, mikrotérségi kohézió és települési identitástudat erősítése 17. Nemzetközi kapcsolatok kialakítása, megújítása

SWOT Analízis

SWOT Analízis A belső és külső tényezők közötti éles különbségtétel (az erősségek és gyengeségek belső tényezőkként illetve a lehetőségek és fenyegetések külső tényezőkként történő értékelése) nem minden esetben egyértelmű, hiszen egy-egy tényezőnek külső és belső aspektusai egyaránt lehetnek. Ugyancsak gyakran fordul elő, hogy ugyanaz a tényező egyaránt lehet erősség és gyengeség, vagy egyaránt rejlik benne lehetőség vagy rejt veszélyeket a vállalkozás számára.

SWOT Analízis

Problémafa A módszer lényege, hogy az elemzés során először azonosítja a megoldásra váró problémákat, azaz azokat a negatív állapotokat fogalmazza meg, amelyeken a kistérség változtatni kíván (ez a munka többek között a STE(E)P- és a SWOT-analízissel is elvégezhető), majd azok hierarchiájának meghatározásával feltárja az ok-okozati összefüggéseket. A problémák elemzése során végig kell gondolni, hogy melyik az ok és melyik annak következménye, s ez hierarchikus rendszerbe helyezhető. Amennyiben a felmerült problémák nincsenek egymással ok-okozati kapcsolatban, egymás mellett ábrázolhatók (és bízhatunk abban, hogy a „fa” terebélyesedése során előbb-utóbb valamelyik szinten összeérnek).

Problémafa

Célfa

Köszönöm a figyelmet! Ignácz Zoltán Vidékfejlesztési marketing és menedzsment szakmérnök Tel: 20/80-78-662 E-mail: ignaczz@gmail.com