Politikai rendszerek típusai I. Demokráciák és diktatúrák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új típusú biztonsági kihívások. A nemzetközi rendszer átalakulása •Hogyan fogtuk fel a világot 1989 előtt? –Államok –ENSZ –Bipoláris világ –NATO – VSZ.
Advertisements

Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
AZ ISKOLA MINT TÁRSADALMI ORIENTÁCIÓS INTÉZMÉNY
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A Lisszaboni Szerződés nemzeti parlamenteket érintő rendelkezései Sinka László OGY KH EU Budapest, February 10 & 11, 2009.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
TÁMOP A szociális képzések rendszerének modernizációja Projekt bemutató előadás Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
A köztársasági elnök. 1. Alkotmányos helyzete ► 1.1. Megbízatás keletkezésének módja - prezidenciális rendszerek > végr. hatalom > közvetlen választás.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
DEMOKRÁCIA ÉRTELMEZÉSEK
Demokrácia és diktatúra
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Politikai kommunikáció alapfogalmak
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
VETÉLKEDŐ EMBERI JOGOK.
Konzulens: Dr. Pitlik László
Politológia előadás A Politikai Pártok. Politológia előadás A Politikai Pártok.
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Békés L. Márton Farsang Zsuzsanna Címszavakban A manipulatív főcímek hatása a politikai véleményalkotásra.
Pártirányítás – irányított párt A Fidesz szervezeti változásainak hatása a párt centralizációjára Békés L. Márton.
A francia kormányzati kohabitáció sajátosságai Működésképtelen rendszer vagy ideális kormányzati szisztéma? Hegedűs Márk Politológia szak 2011 OTDK.
Összehasonlító elemzés egyes külföldi választási reformok tapasztalatairól, társadalmi, politikai költségeiről Keil András OTDK április 16.
Népszavazási kérdések „Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg- gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől.
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
Politológia 7.előadás Politikai intézmények II. A végrehajtás szereplői.
Választási rendszerek
Politológia 7.előadás Politikai intézmények II. A végrehajtás szereplői.
Pártok és pártrendszerek
Demokrácia.
Állam, politika, kormányzat, civil szervezetek Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
szakmérnök hallgatók számára
A háború és a modern fegyveres erő
RÖNTGEN FLUORESZCENCIA XRF
Békés, március 18. Vedd ki a részed! Minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Civilek és önkormányzatok Civil Kerekasztal Békésen.
A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése évi XXXI. törvény parlamenti uralom kisebbségi vétó erősítése ellensúlyok – AB erős helyzete 1990.
Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
A politikai élet szociológiai kérdései
Történelem – középszintű témakörök
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
Dolgozatkérdések az állam általános jellemzőihez.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Céljaink Módszereink Terveink Márkus Eszter NOSZA Egyesület.
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Mezey Barna Egyetemi tanár
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
AUSZTRIA VJ. Demokratikus korporatizmus A paritásos Bizottság felépítése Ausztriában Formális döntések Informális döntések Előzetes döntések Közgyűlés.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A demokrácia alapvető intézményei A hatalmi ágak megosztása Politológia I.Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
A kommunista diktatúrák
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
Bevezetés a jog- és államtudományokba
A közpolitika fogalma és osztályozása
A végrehajtó hatalom (államfő és kormány)
Görög-perzsa háborúk
A magyar kormányzati rendszer
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

Politikai rendszerek típusai I. Demokráciák és diktatúrák Politológia 4.előadás

Népszavazások Magyarországon Időpont Téma Részvétel 1989. nov. 26. Az ún. négy igenes népszavazás 58,03% 1990. júl. 29. A köztársasági elnök közvetlen választásáról 14% 1997. nov.16. A NATO tagságról 49,24% 2003.ápr.12. Az EU csatlakozásról 45,62% 2004.dec.5. Az egészségügy privatizációjáról és a határon túli magyarok állampolgárságáról 37,49% 2008. márc.9. A tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról 50,40% Politológia 4.előadás

Demokrácia Demokrácia = jelentése népuralom (az ókori szerzőknél pejoratív fogalom! az ókorban közvetlen demokrácia napjaink modern képviseleti demokráciái Politológia 4.előadás

A modern demokráciák két felfogása szubsztantív (a meghozott döntések tartalma fontos) procedurális (a döntések meghozatalának módját vizsgálja). A procedurális demokrácia kritériumai (Robert A. Dahl): rendszeres időközönként, általános választójog alapján megtartott, versengő választások a megválasztott döntéshozók mandátumának korlátozottsága, hatalommegosztás az alternatív információforrásokból való tájékozódás lehetősége (szólásszabadság) politikai csoportosulások formálásának lehetősége (gyülekezési szabadság) befogadó állampolgárság a fegyveres testületek feletti civil kontroll Politológia 4.előadás

Politikai diktatúrák Hannah Arendt totalitarizmus elmélete: Totális diktatúrák (a náci Németország és a sztálini Szovjetunió összehasonlító elemzése alapján) Autoriter rendszerek. Az autoriter rendszerek főbb típusai: Tradicionális monarchiák Teokráciák Katonai diktatúrák Polgári-oligarchikus rezsimek Párturalmi diktatúrák Politológia 4.előadás

Köszönöm a figyelmet! Politológia 4.előadás