Japán szerepe a világgazdaságban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Roncz Gábor vezérigazgató
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Toma Pál Budapest, március 28.
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
Innováció lehetséges szerepe a nemzetközi üzletfejlesztésben
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A gazdasági fejlettség mutatói
A nemzetközi üzleti élet etikája
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Az infláció és az inflációs folyamatok
A vállalkozások környezete
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A BRIC-országok jövője
JAPÁN.
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
KÍNA ÉS INDIA.
Kelet-Ázsia gazdaságpolitikája
Japán és helye a világgazdaságban
Mexikó.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
A fejlődő országok a világgazdaságban
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Folie 1 Ausztria mint gazdasági telephely Európai üzleti tevékenységének kiindulópontja Birgit Reiter-Braunwieser ABA-Invest in Austria Sopron, Februar.
Észak Korea Dél Korea 조선민주주의인민공화국 대한 민국.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
A magyar gazdaság várható helyzete
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Fizetési mérleg jelentés
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Oroszország.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
ÖSSZEFOGLALÁS.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
A bizalom szerepe Koreai Köztársaság.
„Orosz és kínai befektetők Magyarországon”c. konferencia
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
Európai Uniós ismeretek
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Készítette: Koleszár Gábor
Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Japán szerepe a világgazdaságban

Természeti-társadalmi adottságok területe: 377 835 km² (30%-a lakható - ebből 15% meg-művelhető, 70%-a erdővel borított hegyvidék) lakosság: 127,3 millió fő (2012) népességcsökkenés: -0,07%, a társadalom öregedése népsűrűség: 330 fő/ km² → helyhiány: különleges megol- dások az élet minden területén (építkezés, intenzív rizster- mesztés, polderek)

Természeti-társadalmi adottságok etnikai összetétel: 98,5%-ban japán, 0,5% koreai, 0,4% kínai, ainu kisebbség → pol-i stabilitás gyakori természeti katasztrófák: takarékosság, újrakez-dés képessége természeti erőforrásokban szegény: kevés szén, gáz és olaj nincs → függ a behozataltól ennek ellenére: - a japán GDP (vásárlóerő-paritáson): 4 389 Mrd USD (2011) (USA, Kína és India után a 4.) - az egy főre jutó GDP: 34 300 USD (2011) - a reál GDP éves növekedése: -0,5% (2011)

Természeti-társadalmi adottságok Vallás hagyományos vallás: a sintoizmus (panteista jellegű, a ri-tuálék nagy szerepe) kínai-koreai közvetítéssel a VI. században: buddhizmus a XVI. században: kereszténység, de nem terjedt el igazán Etika a társadalom működésének hátterében: konfuciánus etika (ősök, fejebbvalók tisztelete, hierarchia elfogadása) kollektivizmus konszenzus keresése, a harmónia fenntartása

Néhány adat CIA World Factbook munkanélküliségi ráta: 4,8% (2011) inflációs ráta: 0,4% (2011) devizatartalékok: 1 ezer Mrd USD (2010)

a Meiji restauráció időszaka (1868-1912) Történelmi háttér a külvilágtól való elzárkózás hosszú időszaka 1854-től külföldi nyomásra nyitás a Meiji restauráció időszaka (1868-1912) felülről végrehajtott modernizáció - számos gazdasági, társadalmi és katonai reform - 1868: eltörlik a sógunátust - új alkotmány - új közigazgatási rendszer, bankrendszer - a tulajdonosi rendszer átalakítása - oktatási reform - gyors iparosítás, külföldi technikai vívmányok átvétele

Történelmi háttér - a hadsereg modernizálása, expanzionista politika: 1890: Tajvan (Formosa) - Kínától 1905: Dél-Szahalin, Pescadores-szigetek - Oroszországtól 1910: Korea – Kínától 1932: Mandzsúria 1937: támadás Kína ellen a gyarmatokról: mezőgazdasági termék-, nyersanyag- és munkaerőimport de: infrastruktúrafejlesztés, oktatási reformok, korszerű feldolgozóipar

Az amerikai megszállás időszaka (1945-1955) háborús veszteségek → gazdasági válság (éhínség, mun-kanélküliség, hiperinfláció) gazdasági és politikai reformok - politikai: új alkotmány (1946), amerikai mintára - gazdasági: a zaibatsu-k feloszlatása agrárreform Dodge-terv az infláció megfékezésére - társadalmi: a szakszervezetek újraszervezése De: 1949-ig az amerikaiak célja alapvetően az, hogy Japán gazd-i nagyhatalommá válását megakadályozzák (utána: a legfőbb kelet-ázsiai szövetséges)

A „japán csoda” (1955-1973) 10%-os gazdasági növekedési ráta tartósan alacsony munkanélküliségi ráta (2% körüli) modern technológiák importja fokozatos külkereskedelmi liberalizáció a nemzetközi tőkeáramlás folyamatos liberalizációja (1964: OECD-tagság) a japán vállalatok versenyképessége erősödik a külföldiek beruházásainak liberalizálása, de inkább japán befektetések külföldön

A „japán csoda” (1955-1973) Eredmény • gazdasági függetlenedés • az ország iparszerkezete átalakul (munkaerőintenzív ipar- ágak helyett tőkeintenzív iparágak megjelenése → új ter- mékek) • a devizatartalékok felhalmozódása • 1971, a Bretton Woods-i pügyi rsz összeomlása → a jen erősödése a dollárral szemben

A „japán csoda” 1955-73 A növekedés tényezői az USA támogatása (a jen tudatosan alulértékelt, 1USD= 360 japán jen) politikai stabilitás – Liberális Demokrata Párt (1955-1993: egypárti kormányzás!) magas beruházási ráta (1964-es tokiói olimpia) képzett és viszonylag olcsó munkaerő a lakosság áldozatvállalása

Japán és a két olajválság (1973, 1979) Japán energiaszükségleteinek 90%-át importból fedezi → gazdasági recesszió Az első olajválság hatásai magas infláció (26%) mérsékelt gazdasági növekedés (5-6%) energiatakarékossági programok bevezetése az olajbeszerzések forrásainak diverzifikálása technológia-intenzív területek fejlesztése A második olajválság nem volt olyan drasztikus hatással a japán gazdaságra. (1977-78: 180 jen = 1 USD)

Nyolcvanas évek: a nemzetköziesedő Japán • a folyó fizetési mérleg többlete → a japán bankok nemzetkö- zi hitelezése bővül • a japán vállalatok külföldi közvetlen beruházásai nőnek - Ny-EU, USA: szolgáltatások, autóipar, elektronikai ipar - DK-Ázsia: feldolgozóipar A vállalatok külföldre telepítésének okai a nyersanyagokhoz, energiaforrásokhoz való közelség környezetszennyező tevékenységek kitelepítése piacszerzés a jen felértékelődése a bérköltségek csökkentése

A nyolcvanas évek vége: a pénzügyi buborék kipukkanása 1985, Plaza-egyezmény: megszünteti a kötött jen/dollár árfolyamot → a jen értéke megnövekedett A pénzügyi buborék kialakulása folyó fizetési mérleg-többlet → tőkefelesleg az állampolgárok és a befektetők részvényeket és ingat-lant vásároltak - spekulációs láz - opimizmus (4-5%-os gazdasági növekedés) - a kamatlábak csökkenése → a vállalatok és háztartások hiteleket vesznek fel

A nyolcvanas évek vége: a pénzügyi buborék kipukkanása a realitástól elváló részvény és ingatlanárak 1989-90: a kamatlábak emelkedése → mindenki el akar-ja adni a részvényeket és az ingatlanokat → túlkínálat: az árak esnek → a pénzügyi buborék kipukkan, válság

Kilencvenes évek: a stagnáló Japán 1991-től: a pénzügyi válság átterjed a reálgazdaságra a vállalatok vagyonának leértékelődése, a hiteleket nem tudják visszafizetni → csökkenő beruházások a munkanélküliség emelkedése a fogyasztás csökkenése deflációs tendencia: a fogyasztói árak csökkennek (de a bérek is)

a fogyasztói árindex ala-kulása a munkanélküliségi ráta

http://www.jetro.go.jp/

A japán gazdasági rendszer fő pillérei oktatási rendszer kutatás-fejlesztés gazdaságirányítási rendszer vállalati rendszer vállalatvezetés és – szervezés

A japán gazdasági rendszer fő pillérei Oktatás középpontjában: a lexikális tudás elsajátítása (magolás) Versenyszellem Kutatás-fejlesztés a vállalatok növekvő szerepe (a kormányzat ösztönzésé-re) elsősorban nem kutatás, hanem a létező találmányok to-vábbfejlesztése

http://www.stat.go.jp/

A japán gazdasági rendszer fő pillérei A gazdaságirányítás rendszere magántulajdon, de erős állami beavatkozás ötéves tervekben meghatározott prioritások (Gazdaság-tervezési Tanács és Ügynökség) – az állam és a vállala-tok együttműködése állami ellenőrzés a földforgalom, földhasználat felett a mezőgazdaság megvédése a versenytől

A japán gazdasági rendszer fő pillérei A vállalati rendszer zaibatsu-k (vállalatcsoportok) helyett keiretsu rendszer (= vállalatközi kapcsolatrendszer) pl.: Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo, Sanwa lényege: a kereszttulajdonlás nincs valódi verseny a belső piacon (a partner adott, vele egyeznek meg az árról) „vas háromszög”: vállalati, párt és adminisztrációban lévő vezetők összefonódása a szakszervezetek szerepe formális

A japán gazdasági rendszer fő pillérei Vállalatvezetés és -szervezés főbb jegyei a munkaerő központi szerepe életre szóló foglalkoztatás: lojalitás, összetartozás-tudat hierarchia, életkor szerinti bérezés minőség-ellenőrzés (TQM) a vállalati döntések alapja: a konszenzus hosszú távú fejlődés a prioritás (rövid-távú profit helyett) a just-in-time rendszer bevezetése

Külkereskedelem Földrajzi megoszlás export (2010): Kína (19,4%), USA (15,7%), D-Korea (8,1%), Hongkong (5,5%), Tajvan (4,4%), import (2010): Kína (22,1%), USA (9,9%), Ausztrália (6,5%), Szaúd-Arábia (5,2%), Egyesült Arab Emirátusok (4,2%), D-Korea (4,1%), Indonézia (4,1%)

Áruszerkezeti megoszlás Külkereskedelem Áruszerkezeti megoszlás export - gépek, szállítóeszközök (kb.70%) a gépjárművek, hiradástechnikai berendezések aránya ↓ elektromos gépek, szgépalkatrészek aránya ↑ csúcstechnológiát képviselő termékek aránya ↑ import - a nyersanyagok és fűtőanyagok aránya ↓ - gépek, szállítóeszközök aránya ↑ - szgépek, híradástechnikai eszközök, elektromos gépek ↑

Japán külpolitikai szerepvállalása alapvető: az USA-hoz fűződő szövetségesi viszony (de: jelek a függetlenedésre) ENSZ: a BT állandó helyének elnyeréséért lobbizik aktív tagja a nemzetközi szervezeteknek: IMF, OECD, Világbank, Ázsia Fejlesztési Bank) problematikus térségbeli kapcsolatok: É-Korea fejlesztési segélyek nyújtása (Közel-Kelet, Afrika, Ázsia)

Javasolt honlapok www.jetro.go.jp www.meti.go.jp www.boj.or.jp www.stat.go.jp www.mof.go.jp