„ …mindig többek lehetünk, mint amik vagyunk,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

Egy innováció nyomában
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Átlépés a felsőoktatásba – a tipikus és a rendhagyó hallgatói utak jellemzői Bander Katalin A felsőoktatási struktúrába kódolt egyenlőtlenségek.
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
Készítette: Geszler Nikolett
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
A tanári munka értékelése
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
XXX. Jubileumi OTDK Készítette: Szabó Anita Debreceni Egyetem
Az országos mérések megújult rendszere
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
A ÉVI ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS ISKOLAI EREDMÉNYEI.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
A hallgatói teljesítményt befolyásoló erőforrások a kampuszon Pusztai Gabriella.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Művelődés és szórakozás
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Élsportoló fiatalok vizsgálata szociológiai kontextusban
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
Jelentkezési Tendenciák Kutatás —Műhelykonferencia Budapest, június 16. Fábri István: Jelentkezési és felvételi tendenciák Magyarországon
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
A mesterképzésig juttató erők A felsőoktatási bachelor/master átmenet szelekciós tényezői Veroszta Zsuzsanna Frissdiplomások kötetbemutató.
Vándorló diplomások, diplomáért vándorlók Frissdiplomások kötetbemutató Budapest, március 7. Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások.
Hozzászólás Hermann Zoltán: Az iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre Lovász Anna Szirák november 9.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat- Magyarországon konferencia Győr, április 27–28. Az információs társadalom.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A tanárképzés szerkezete
Kutatásmódszertani dilemmák
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Az országos mérések megújult rendszere
Korreláció-számítás.
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Európai Társadalmi Jelentés 2008 Műhelybeszélgetés Oktatás május 30.
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
Középiskolai továbbtanulás 2016/17
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Új skála – új lehetőségek
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A hallgatók szociális helyzetének vizsgálata
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

„ …mindig többek lehetünk, mint amik vagyunk, KÖZÉPISKOLÁSOK TOVÁBBTANULÁSI TERVEIRE HATÓ TÉNYEZŐK Egy debreceni diákok körében végzett empirikus vizsgálat tapasztalatai „ …mindig többek lehetünk, mint amik vagyunk, és sohase lehetünk igazán önmagunk, ha nem érjük el azt, amivé válhatunk…” (Juhász Gyula)

A továbbtanulási döntések több tényező eredőjeként jönnek létre. TARTALOM A kutatás célja: Pierre Bourdieu és James Coleman tőkeelméleteiből levezethető hatásmechanizmusoknak az empirikus feltárása, amelyek a továbbtanulási aspirációkat befolyásolhatják. Alapvető hipotézis A továbbtanulási döntések több tényező eredőjeként jönnek létre. Kutatási kérdések A család szerkezete, szülők iskolai végzettsége és anyagi helyzete befolyásolják - e, és ha igen, milyen mértékben a középiskolások továbbtanulási elképzeléseit? A közbenső változóknak, a tanulmányi eredménynek és az extrakurrikuláris tevékenységeknek milyen szerepük van a tanulók pályaaspirációjában? A diákok továbbtanulási döntései mennyire meghatározottak a kortárscsoport által? A pályaválasztási orientációk közötti különbségek közt fellelhetőek – e településtípus szerinti különbségek? Az intézményi hatásoknak (oktatás színvonala, pedagógiai munka, infrastruktúra) van – e jelentősége a döntésekben?

ELMÉLETI HÁTTÉR - Felsőoktatás: I. A MAGYAR ISKOLARENDSZERBEN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOK I.1. Egyenlőtlenségek és szelekciós mechanizmusok jelenléte az oktatásban - Középiskola: rendszerváltás, közoktatási rendszer átalakulása, a középfokú oktatás képzési formáinak hierarchikus felépítése, differenciálatlan pedagógiai módszerek, a kétszintű érettségi vizsga (Gábor, 1998, Bukodi, 2000, Lannert, 2003, Havas, 2008, Liskó, 2008, Horváth, 2010). - Felsőoktatás: Bolognai folyamat (Csekei, 2009) I.2. Felsőoktatási expanzió Ambivalens megítélés: Polónyi-Tímár (2001) vs. Galasi (2002) és Kertesi-Varga (2005).

II.2.1. A családon belüli társadalmi tőke (Coleman, 1998). II. TOVÁBBTANULÁSI SZÁNDÉKRA HATÓ TÉNYEZŐK PIERRE BOURDIEU ÉS JAMES COLEMAN TŐKEELMÉLETÉNEK TÜKRÉBEN II.1. Tőkefajták: (kulturális, társadalmi, gazdasági tőke) II.2. A családi háttér hatása a társadalmi tőke elméletének tükrében II.2.1. A családon belüli társadalmi tőke (Coleman, 1998). II.2.2. Szülők kulturális tőkéjének szerepe (iskolai végzettség) (Bourdieu,1999 Ferge, 1980 Pusztai, 2009). II.2.3. A család anyagi körülményeinek hatása, mint gazdasági tőke (Bourdieu1999 Babusik, 2000 Lannert, 2004). II.3. A kortárscsoport, mint társadalmi tőke-hatás (Coleman 1999, Lannert, 2004 Pusztai 2009). II.4. A lakóhely hatása (Babusik, 2000 Lannert, 2004 Pusztai, 2009) II.5. A továbbtanulásra ható közbenső változók II.5.1. A gyerek tanulmányi eredményének hatása (Ferge,1980 Csapó, 1998, Bourdieu, 1999 Lannert, 1998, 2004 ,2006). II.5.2. Az extrakurrikuláris aktivitások hatása (Szabó, 2003 Pusztai, 2009).

- Magyarázó jellegű empirikus kutatás, II.6. Intézményi hatások II.6.1. A pedagógiai munka szerepe (Lannert, 2004, 2006 Hatos-Pusztai-Fényes, 2010). II.6.2. Az iskolai infrastruktúra szerepe (Alexander, McDill, 1976 Lannert, 2004, 2006). III. EMPIRIKUS KUTATÁS A mintában szereplő iskolák: Debrecen városában kettő gimnázium és kettő szakközépiskola. A kutatás módszere: - Magyarázó jellegű empirikus kutatás, - deduktív logikára épül, - kvantitatív, kérdőíves adatfelvétel, - többlépcsős mintavétel, - elemszáma N=112, - a feldolgozás során: SPSS 13.0 segítségével gyakoriság megoszlások, kereszttáblák, összehasonlító átlagok módszere.

III.1. Az elemzésbe bevont változók köre: 1.) A magyarázandó függő változó: Mesterképzésben való továbbtanulás tervezése. 2.) A magyarázó változók dimenziók alapján: Társadalmi tőke: Család szerkezet, testvérek száma, kortárscsoporttal való kapcsolat, Kulturális tőke: Szülők iskolázottsága. Gazdasági tőke: Anyagi helyzet, Közbenső változók: Tanulmányi eredmény, extrakurrikuláris tevékenységek, Településtípus, Intézményi hatás: Oktatás színvonala, iskola felszereltsége.

TANUL-MÁNYI ERED-MÉNY TÁRSA- DALMI TŐKE KULTU- RÁLIS TANUL-MÁNYI ERED-MÉNY EXTRA- KURRI- KULÁRIS TEVÉKE-NYSÉG TOVÁB-BTANU-LÁSI DÖNTÉS ANYAGI TŐKE Vizsgálati modell

III.2. Hipotézisek Társadalmi tőke dimenzió: (Családszerkezet): A családszerkezet összefüggésben áll a diákok tanulmányi eredményeivel és ezen keresztül továbbtanulási hajlandóságukkal. A teljes családdal rendelkező diákok nagyobb arányban tervezik a mesterképzésben való továbbtanulást (Coleman, 1998). (Testvérek száma): A testvérek száma befolyásolja a tanulók teljesítményét. Minél több testvére van egy tanulónak, annál rosszabb a tanulmányi eredménye, és kevésbé akar továbbtanulni. (Coleman, 1998). (Kortárscsoporttal való kapcsolat): Azok a középiskolás tanulók, akik számíthatnak barátaikra tanulmányi ügyekben, nagyobb arányban szándékoznak továbbtanulni mesterképzésben, mint azok, akiknek nem rendelkeznek ilyen barátokkal. (Coleman, 1998). Kulturális tőke dimenzió: (Szülők iskolázottsága): A szülők magas iskolai végzettsége pozitívan befolyásolja gyermekük mesterképzésen való továbbtanulási tervét (Bourdieu, 1999). Gazdasági tőke: (Anyagi helyzet): A szülők gazdasági aktivitása erős hatást gyakorol a gyerek pályaaspirációjára. Azok a középiskolás tanulók terveznek nagyobb arányban továbbtanulást mesterképzésen, akiknek a szülei ehhez megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznek (Bourdieu,1999).

Közbenső változók: (Tanulmányi eredmény): Azok a tanulók tervezik nagyobb részben a mesterképzésben való részvételt, akinek jobbak a tanulmányi eredményei a középiskolában (Lannert, 1998). (Extrakurrikurális tevékenységek): Az extrakurrikuláris aktivitások pozitív hatást gyakorolnak a pályaaspirációkra. Az iskolai kötelező tanórákon kívüli, kiegészítő tevékenységekben résztvevő diákoknak nagyobb arányban vannak továbbtanulási elképzelései (Pusztai, 2009). Településtípus: A lakóhely befolyásolhatja a továbbtanulási szándékot, feltehetőleg a kisebb településeken élő fiatalok kevesebb arányban akarnak továbbtanulni mesterképzésen, mint a városban élők (Lannert, 2004). Intézményi hatások: (Az oktatás színvonala): Azok a tanulók, akik mesterképzésben szeretnének továbbtanulni, jobban meg vannak elégedve a középfokú oktatás színvonalával. (Az iskola felszereltsége): Azt feltételezem, hogy az intézmény jobb felszereltsége pozitívan hat a felsőoktatásban való továbbhaladásra (Alexander és McDill, 1976), tehát azok a tanulók, akik mesterképzést terveznek, jobbnak ítélik meg az iskola felszereltségét.

Továbbtanulás tervezése Lehetséges továbbtanulási irányok: III.3. A vizsgálat eredményei Továbbtanulás tervezése 1. sz ábra Lehetséges továbbtanulási irányok: 2. sz. ábra

A mesterképzésben való továbbtanulásra ható tényezők vizsgálata: A családszerkezet és a mesterképzésben való továbbtanulás szándéka 3. sz. ábra Chi – négyzet: szign.:0,454 A testvérek száma és a mesterképzés tervezése 4. sz. ábra Chi – négyzet: szign.: 0,766

A kortárscsoport és a mesterképzésen való továbbtanulási elképzelés 5. sz. ábra Chi – négyzet: szign.: 0,706 Az édesanya iskolai végzettsége és a mesterképzésben való továbbtanulás aspirációja 6. sz. ábra Chi – négyzet szign.: 0,272

Az anyagi helyzet és továbbtanulási döntés kapcsolata Az édesapa iskolai végzettsége és a mesterképzésben való továbbtanulás aspirációja 7. sz. ábra Chi – négyzet: szign.: 0,579 Az anyagi helyzet és továbbtanulási döntés kapcsolata 8. sz. ábra Chi – négyzet : szign:0,043

A település típus és mesterképzésen való továbbtanulás elképzelése 9. sz. ábra Chi –négyzet: szign.: 0,241 A tanulmányi eredmény és mesterképzésben való továbbtanulás mellett döntés 10. sz. ábra Chi-négyzet: szign: 0,192

Extarkurrikuláris tevékenységek és a mesterképzésben való részvétel szándéka 11. sz. ábra Chi –négyzet: szign.: 0,382 Az oktatás színvonalának megítélése (1-5) és a mesterképzés tervezése közti kapcsolat 12. sz. ábra ANOVA szign.: 0,026

EGYÉB SZIGNIFIKÁNS EREDMÉNYEK Az intézmény felszereltségének megítélése és a mesterképzésben való továbbtanulás aspirációja 13. sz ábra ANOVA: szign.: 0,853 EGYÉB SZIGNIFIKÁNS EREDMÉNYEK A középiskola típusa és a mesterképzés tervezése (Chi – négyzet szign.: 0,000) A válaszadók neme és tanulmányi átlaga (Chi – négyzet szign.: 0,013) A tanulmányi átlag és a középiskola típusa (Chi – négyzet szign.: 0,033) A családszerkezet és az anyagi helyzet összefüggése (Chi – négyzet szign:0,028) Az édesanya iskolai végzettsége és a középiskola típusa (Chi – négyzet szign.: 0,000) Anyagi helyzet és az iskola felszereltségének megítélése (1-5-ig terjedő skálán) (Chi – négyzet szign:0,000)

ÖSSZEFOGLALÁS A továbbtanulás a középiskolások életének egyik legfontosabb döntése. A diploma megszerzése lehetővé teszi a munkanélküliség elkerülését. A kutatás során a szakirodalmaknak olykor ellentmondó eredmények születtek. Kevés szignifikáns hatás a kis minta miatt. A megkérdezett tanulóknak 95,5 % - a tervez felsőoktatásban való továbbtanulást, ebből 62,2 %-uk a mesterképzés mellett dönt. Napjaink középiskolás tanulói tudatában vannak az iskolázottság értékével.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!