2. Kölcsönhatások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában. A nagyon szerencsések pedig akár egy Higgs-jelölttel is találkozhatnak! Remélem izgalmas kaland.
Advertisements

Budapesti Műszaki Fősikola Fizika II. Horváth Árpád
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technika Tanszék 1/27 Óriás kísérleti eszközök Gyorsítók és detektorok Középiskolai Fizikatanári.
2. Kölcsönhatások.
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium Bemutatkozik a CERN 05 Novembre 2003.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Gigamikroszkópok Eszközök az anyag legkisebb alkotórészeinek megismeréshez Trócsányi Zoltán.
2. Kölcsönhatások.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nukleáris Technika Tanszék 1/27 Óriás kísérleti eszközök Gyorsítók és detektorok Középiskolai Fizikatanári.
Készítette: Szakácsi Csaba Kapcsolódó tantárgy: Kémia
Atommag modellek.
A mikrorészecskék fizikája
A mikrorészecskék fizikája 2. A kvarkanyag
Bevezetés a részecske fizikába
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az atommag.
Magfúzió.
Az anyagok alkotórészei
3. Gyorsítók CERN(Genf): légifelvétel. A gyorsító és a repülőtér.
Következik a Z-bozonnal történő részletes ismerkedés. Ez lesz a délutáni méréseik tárgya is ! Most igazán tessék figyelni és bátran kérdezni is ! Lesz.
1 A napszélben áramló pozitív töltésű részecskék energia spektruma.
Kvarkok Leptonok Közvetítő Bozonok A mai nap főszereplői.
6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, március 3. A rendezvény szervezői:
3. Gyorsítók.
2. Kölcsönhatások Milyen „kölcsönhatásokra” utalnak a képen látható jól ismert események? A nagyon „tudományos” elnevezésük: Gravitációs Elekromágneses.
Most pedig jöjjön a mai napunk sztárja: a J/  részecske!
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
Title Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
Kérdésekre válaszok Zoltán Fodor KFKI – Research Institute for Particle and Nuclear Physics CERN.
HOGYAN CSINÁLJUNK KÁRTYÁBÓL HIGGS BOZONT? Csörgő T. 1 | 17 Csörgő Tamás MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont wigner.mta.hu.
Az atommag 7. Osztály Tk
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A mai nap programja (2008) 9.40 Megnyitó 9.40 Megnyitó előadás szünettel előadás szünettel ebéd ebéd Hunveyor-bemutató
A mai nap programja (2009) 9.40 Megnyitó, szervezési kérdések 9.40 Megnyitó, szervezési kérdések előadás szünettel előadás szünettel ebéd.
Bemutatjuk a híres/fontos W  és Z 0 Bozonokat Sheldon Glashow Steven WeinbergAbdus Salam Ők jósolták meg elméletileg. Nobel díj: 1979 Ők pedig felfedezték.
Előszó. „Olyan dolgokról fogok most Nektek beszélni amit a éves
2. Kölcsönhatások.
Kvarkok Leptonok Közvetítő Bozonok A mai nap főszereplői.
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Az anyagok részecskeszerkezete
Csillagászati földrajz
1 A Standard modellen túl Készítette: Czövek Imre.
Bevezető a „Bevezetés a részecskefizikába” előadásokhoz
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában.
Atommag és részecskefizika
2. Kölcsönhatások.
W  és Z 0 bozonokatkeresünk az LHC CMS detektorában. A nagyon szerencsések pedig akár egy Higgs-jelölttel is találkozhatnak! Remélem izgalmas kaland.
Készítette: Móring Zsófia Samu Gyula
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Az ősrobbanás Szebenyi Benő.
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
A kvantum rendszer.
Horváth Árpád, BMF ROIK A Világegyetem kohói Horváth Árpád, BMF ROIK
Elemi részecskék, kölcsönhatások
Az atommag alapvető tulajdonságai
05 Novembre év a részecskefizika kutatásban Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Európai Részecskefizikai Laboratórium.
Úton az elemi részecskék felé
Relativisztikus nehézion ütközések Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC), Brookhaven, New York, USA 200GeV/nukleon, kerület kb. 4 km.
A halott csillagok élete avagy van-e élet a fekete lyuk előtt? Barnaföldi Gergely Gábor, Wigner Intézet, Papp Gábor, ELTE TTK, Fizikai Intézet ELTE Budapest.
Részecskefizika Budapesti Műszaki Fősikola Fizika II. Horváth Árpád.
Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Magerők.
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
W és Z0 bozonokat keresünk az LHC CMS detektorában.
Előadás másolata:

2. Kölcsönhatások

Gravitációs Elekromágneses Kölcsönhatás Milyen „kölcsönhatásokra” utalnak a képen látható jól ismert események? A nagyon „tudományos” elnevezésük: Gravitációs Elekromágneses Kölcsönhatás

Sir Isaac Newton esetét Kölcsönhatások. Amint láttuk a két legismertebb: Gravitációs: Elektromágneses: N S Jól ismert… lásd Sir Isaac Newton esetét az almával Elektromos és Mágneses jelenségek De hogyan jön létre köztük a “kölcsönhatás” ?

A kölcsönhatások mechanizmusa (1) Egy játékos analógia: A korcsolyázók közti kölcsönhatás (erő) „közvetítője” a kölcsönösen egymásnak dobott (cserélt) labda („részecske”)

A „játékos” analógiához hasonlóan minden kölcsönhatásnak A kölcsönhatások mechanizmusa (2) A „játékos” analógiához hasonlóan minden kölcsönhatásnak van egy (vagy több) közvetítő részecskéje! Ezekkel a kölcsönhatást „közvetítő” részecskékkel fogunk most ismerkedni. És: megismerünk két újabb kölcsönhatást is!

Az elektomágneses kölcsönhatás és közvetítöje Elektromos és Mágneses jelenségek Az elektromágneses kölcsönhatás „forrása” az elektromos töltés (csak elektromos töltéssel rendelkező részecskék között hat) A közvetítő részecske a foton (-részecske)

2 újabb kölcsönhatást mutatunk be nektek. A következőben 2 újabb kölcsönhatást mutatunk be nektek. Ezek: az erős és a gyenge kölcsönhatások

Az erős kölcsönhatás és közvetítői. Az erős k.h. tartja össze az atommag protonjait/neutronjait és az összetett részecskék (pl. a proton/neutron) kvarkjait q Atommag proton Az erős kölcsönhatás forrása a szín(töltés) Az erős kölcsönhatás közvetítői a gluonok (8 db). A gluonok is „színesek”, sőt „kétszínüek” (egy szín és egy anti-szín) kvark Gluon-csere Színtöltéssel rendelkeznek a kvarkok és a gluonok, de a leptonok nem, így azok érzéktelenek az erős kölcsönhatással szemben

A gyenge kölcsönhatás és közvetítői 3 Nobel-díj Példa: neutron () bomlása: W- A kvarkok szintjén ez történik d→ uW- W- → e-  Neutron Proton A szabad neutron ~10 perc alatt a fenti módon elbomlik. A gyenge kölcsönhatás közvetítő részecskéi a W+,W- és Z0 (nehéz!) bozonok [ m  80-90 mproton ] Fontos: „gyenge töltése” minden elemi részecskének (kvarkok/leptonok) van ezért egymással („gyengén”) kölcsönhatásba léphetnek!

a neutrínókról meg a gyenge kölcsönhatásról! Egy perc két zseniről, a neutrínókról meg a gyenge kölcsönhatásról! A gyenge kölcsönhatás a nap energiatermelésének forrása És így földi létezésünk alapja! W. Pauli: aki „megjósolta” E. Fermi: ő volt a „keresztapa” és az elmélet kidolgozója Nem csak a Nobel - díj de megtisztelő bélyegek is emlékeznek róluk...

n Érdemes megjegyezni: A világegyetem leggyakoribb részecskéi a neutrinók! n Elektron, proton és a neutron „csak ritkaságok”! Ezek mindegyikére 1 milliárd neutrínó jut az Univerzumban. n n n n n nnnnnnnn nn n n nn n nnnnnnn n nn nn nn n n n n n nn n n nn n nnnnnn n nn nn nn nnnnnnn nn nn n nnn nnnnnnn Az űr minden cm3 –ben a Big Bang-ből eredő ~300 neutrínó található 1 cm 1 cm

n Neutrínók a bőrünk alatt is… Ne tessék aggódni! Másodpercenként 1014 „nap-neutrínó” éri testünket. Ne tessék aggódni! A neutrínók nem bántanak bennünket. Testünk átlátszó a neutrínók számára (jönnek és mennek… még csak nem is köszöntenek…)

Érdekes amit a neutrínókról hallottunk DE térjünk vissza a 4 kölcsönhatáshoz!

a 4 kölcsönhatás és „közvetítőik” Összefoglaló: a 4 kölcsönhatás és „közvetítőik” (ezt a lapot is érdemes a fejükben feljegyezni!)

Kérdések a kölcsönhatásokról. IGEN / NEM válaszokat kérek Az IGEN válaszokat kézfeltartással jelezzék. Milyen részecskék közt hat az erős k.h.? a: csak kvarkok közt b: kvarkok és leptonok közt Milyen részecskék közt hat a gyenge k.h.? a: csak kvarkok közt b: csak leptonok közt c: minden anyagi részecske (kvarkok és leptonok) közt

Az előző lapon látottakat (részecskék és kölcsönhatásaik) az u.n. Standard Modell foglalja elméleti egységbe. Ismétlésként rakjuk mindezeket 1 összefoglaló lapra Aki már nagyon elfáradt Vagy ismétlés nélkül is tudja nyugodtan kihagyhatja.

A Standard modell részecskéi: (kvark/lepton:fermion) anyagi részecskék (kvarkok / leptonok) és a kölcsönhatások közvetítői: 12 „anyagi” részecske (kvark/lepton:fermion) 12 „közvetítő” (bozon) Közvetítő kvark/lepton u up c charm t top d down s strange b bottom n e m elektron müon tau Kvarkok Leptonok g foton gluon Z bozon W ± Közvetítők Kölcsönhatások közvetítői: Erős: 8 gluon Elektromágneses:  Gyenge: W+,W-,Z0 [Spin = ½ (Fermionok)] g, 8 gluon,W+,W-,Z0 [Spin = 1 (Bozonok)]

Kvarkok Leptonok Közvetítő Bozonok A Standard modell alapjai: anyagi részecskék (fermionok:kvarkok és leptonok) és a kölcsönhatások közvetítő részecskéi (bozonok) Kvarkok Közvetítő Bozonok Leptonok A képen látható egy részecske amiről még nem beszéltünk. Melyik az?

sokat keresett és 2012-ben végre megtalált A következő lapokon a világ legdrágább sokat keresett és 2012-ben végre megtalált részecskéjéről, a Higgs bozonról ejtünk néhány szót. (sokan nevezik „isteni részecskének” is) A Nagy Hadron Ütköztetőn (LHC: Large Hadron Collider) folyt/folyik felkutatására és tulajdonságainak tanulmányozására az izgalmas vadászat. De keresnek még egyéb elméletileg megjósolt részecskéket is. Ilyenek pl. a szuperszimmetrikus (SUSY) részecskék. És… talán valami váratlan is felbukkan… Költségek: ~10 milliárd € [az LHC és a detektorok : ALICE, ATLAS, CMS

Peter Higgs, a keresztapa Bemutatjuk a híres/fontos Higgs Bozont Peter Higgs, a keresztapa Jancsó Gábor. WFK.

Az eddig ismertetett „standard” modell az általunk ismert részecskefizikai jelenségek (részecskék és kölcsönhatásaik) többségére helyes leírást ad DE nem ad magyarázatot az elemi részecskék (kvarkok/leptonok/bozonok) tömegének eredetére. Egy további tér/részecske bevezetésével tömeghez jutnak a részecskéink! Ezt a mindent kitöltő teret Higgs térnek, a térnek megfelelő részecskét Higgs- bozonnak nevezzük. Szemléletesen (bár minden szemlélet kicsit sántít): a részecskék a Higgs térrel „súrlódva” lesznek „tömegesek”, a különböző részecskéknek különböző a „súrlódási” együtthatója így különböző tömeghez jutnak. Akvárium  Univerzum Víz  Higgs tér Halak  Részecskék

Amit tudni illik róla: Ő „ad” tömeget a részecskéknek Felfedezték CERN-ben, 2012-ben Tömege igen nagy 126 GeV Élettartama:  10-25 sec, ezért csak bomlásai alapján azonosíthatjuk Jancsó Gábor. WFK.

LHC (Large Hadron Collider)  CMS detektor  Irány most CERN  LHC (Large Hadron Collider)  CMS detektor  ahol 2 nagyenergiájú proton ütközésének leszünk tanúi: a heves ütközésben sok-sok részecske keletkezik (E=mc2) Lesznek köztük olyanok is ahol várhatóan Higgs bozonok is keletkeznek. Jancsó Gábor. WFK.

 Higgs „születik” H0 p Keletkezett ugyan de azonnal (10-25 sec) el is bomlik. Itt éppen egy H0 bomlását látjuk. H0 Hurrá! H0 keletkezett a nagyenegiás pp ütközésben p Két nagyenengájú proton (3,5+3,5 Tev) ütközik az LHC gyorsítóban Megtaláltuk volna a Higgset? A dolog nem ilyen egyszerű! Lássuk miért.

2 1 3 Egy valós esemény azonban bonyolultabb! (még ennél is sokszorta bonyolultabb!) Detektoraink segítségével (lásd később) kiválaszthatjuk a gammákat, így most elég velük foglalkozni. De a gammákkal is vannak problémák: Egy ütközésben sok-sok(~több száz) részecske is keletkezik, sok köztük a Higgshez hasonlóan rövid életű és bomlásuk során ők is bomolhatnak Gammákra (itt pl. 1 2 3) Ha éppen keletkezett Higgs is, melyik az a  páros ami a Higgsből származik? Próbálkozzunk! Számítsuk ki az összes pár-kombináció tömegét (m12, m13, m23) és ábrázoljuk egy grafikonon, sok-sok különböző eseményt vizsgálva. 1 3 2 A párok tömege (m) Gev A párok száma Maradjanak hát csak a gammák!

Ilyen gyorsan elbomló részecske a keresett Higgs bozonunk isi Kis kitérő A gyorsítókban keletkező részecskék többsége igen rövid életű (~10-21 – 10-25 sec) [Legtöbbjük még egy atomnyi méretnek megfelelő távolságot sem fut be élete során és más részecskékbe elbomlik, nincs olyan detektor ami jelezni tudná] Létükről, tömegükről a bomlástermékei segítségével kapunk információt. Ilyen gyorsan elbomló részecske a keresett Higgs bozonunk isi 1 (E1, p1) 2 (E2, p2) H0 10-25 sec A tömeg számoláshoz ismernünk kel a két gamma adatait: energia (E) és lendület/impulzus (p) (a számolás részleteivel most nem fárasztom magukat) Fontos: méréseink során ugyan nem Higgset keresünk hanem a szintén gyorsan elbomló Z0 bozont [Z0  e+e- vagy +-] Tömegét az elektron/müon párok adataiból hasonlóan határozhatjuk meg

Gev Egy ilyen a grafikont kell a fizikusoknak adataikkal feltölteni A párok tömege (m) Gev A párok száma Egy ilyen a grafikont kell a fizikusoknak adataikkal feltölteni ha Higgset akarnak találni. Sok-sok millió ütközést vizsgáltak, meghatározták a  párok tömegét, felrajzolták és megjelent a sokat keresett Higg bozon jele! Természetesen mindezt nagy teljesítményű számítógépek ezrei segítségével végezték. A várhatóan nagy tömegű Higgs két nagy energiájú gammára bomlik ezért a sok-sok gamma közül csak ilyen párokkal foglalkozunk!

Hurrá!!! Higgseket találtunk!!! „Válámi van…” ( Rajkin  ) Hurrá!!! Higgseket találtunk!!! Hol Vannak? Ott a sárga kis dombocskával jelzett helyen, sok-sok „nem Higgs”  részecskepár („háttér”) közé keveredve

  Itt egy Higgs „jelöltet” (kandidátus) mutatok. Miért nevezem „csak” kandidátusnak? (Kórusban kérem a választ!)  

  bomlásra     Ez is egy kandidátus a H0 Oldalnézet A protonok balról illetve jobbról érkezve ütköznek. Szemből nézve A protonok a lap sikjára merőlegesen ütköznek.     A zölddel jelölt „oszlopok” hosszát a „gammák” kaloriméterben mért energiájával arányosan rajzoltuk fel. Ebből számítható a „szülő részecske” (H0) tömege.

A szuperszimmetriáról [SUSY] Ezt már csak a nagyon „vájt fülűeknek” ajánlom A szuperszimmetriáról [SUSY]

12 Spin = ½ Fermionok: 6 Kvark, 6 Lepton 12

Eddig képekben mutattuk be a Standard modellt most bemutatom az elméleti számolásokban használt egyenleteket (rövidített alak) Az elméleti fizikusok ennél ijesztőbb egyenletekkel számolnak, így csak egy másodpercre villantom fel

Nem szükséges megjegyezni 

Keresd a SUSY-t! Szuperszimmetrikus részecskékkel ezidáig még nem találkoztunk. Talán mert Ők nehezebbek mint megszokott „világi” partnereik? Ennek a kérdésnek a megfejtésében is segít majd a Szupergyorsító (LHC: Large Hadron Collider Nagy Hadron Ütköztető). De legyünk óvatosak: lehet, hogy a „Szuzi” sem tökéletes? Szárnyaljon hát a fantázia: az igazi megoldást esetleg a megszokott 3+1 dimenziós világunkon túl kell keresni?

Az egyenletek bonyolódnak, egyre csak bonyolódnak… avagy a fantázia tovább szárnyal

A húr-elméletben az elemi részecskék (elektron, kvarkok) Fantáziáljunk tovább: sokdimenziós Húr-elmélet Why wouldn’t we notice extra dimensions? A húr-elméletben az elemi részecskék (elektron, kvarkok) a sokdimenziós tér apró „húrjainak” rezgés-állapotai

És a miből áll a Világegyetem? Ismerjük? Valójában csak egy kicsi részét… Talány az ismeretlen „sötét” energiában, „sötét” anyagban van? ? ?

A NASA AMS (szateliten repülő) detektorával Napi hír! A NASA AMS (szateliten repülő) detektorával a „sötét” anyag nyomára bukkantak? (azonban igen sok még a kétely is!) Ez a lap még szerkesztésre vár… 2013.03.15

ISS=International Space Station Részecskefizika: kozmikus sugárzás  földi gyorsítók  vissza a kozmoszba(?) ISS=International Space Station

Antianyag (antihélium)? AMS Antianyag (antihélium)? Sötét anyag? (neutralino)?

Ez a lap is még szerkesztésre vár… Egy mondat a forró kvarkanyagról (Nehézion fizika) Ez a lap is még szerkesztésre vár… 2013.03.15

Forró (sűrű) kvark anyag? Ólom + Ólom Forró (sűrű) kvark anyag?

Az első nehéz-ion ütközés képe (CERN)

ALICE = A Large Ion Collider Experiment CERN. ALICE = A Large Ion Collider Experiment Van ember aki kiismeri magát ebben a „káoszban’?

maradt elég felfedezni való Maguknak is! A történetnek tehát nincs vége: maradt elég felfedezni való Maguknak is! (van még elég a kasszában a Nobel díjakra) Hurry Up!

A szünet után a gyorsítókról és a detektorokról fogunk beszélgetni