Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete
Hologén Környezetvédelmi Kft. Kovács Miklós November 24. A szennyvíziszapok mezőgazdasági hasznosítása.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányok összetétele
Projektzáró Konferencia Keszthely, március 18. A Környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve a Természetvédelmi mérnöki alapképzési (BSc) szakok.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens
Nyugat-magyarországi Egyetem M M EZŐGAZDASÁG - és É LELMISZERTUDOMÁNYI K AR K É Alapképzési (BSc) szakok Alapképzési (BSc) szakok2010. Mosonmagyaróvár.
Nyugat-magyarországi Egyetem
Nyugat-magyarországi Egyetem
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Beiskolázási tevékenység elemei és lebonyolítása Résztvevők köre: - kari vezetés - HÖK, hallgatók - szakvezetők, szakterületek képviselői Javaslat: Pál.
VE Georgikon Kar Keszthely 2005 március 30
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A TÁPLÁLKOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA IX. 9. – XII. 9.
Összoktatói értekezlet május 25.. Az oktatást érintő változások A vonalhúzón 20 fő kertészmérnök keretszám elveszítése 2006-ra vonatkozóan a keretszám.
Hallgatói elégedettség mérésének előzetes eredményei Polgár J. Péter – Kovács Ernő.
A helyes táplálkozás.
KÖZIGAZGATÁSI URBANISZTIKA I-II.
Bemutatkozik a Georgikon
Biológus Tanszékcsoport
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányozástan.
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
A Kaposvári Egyetem Készítette: Lang Diána.  A magyar országgyűlés január 1-gyel alapította a Kaposvári Egyetemet, ezzel a döntéssel Kaposvár a.
Erdőmérnöki Kar QUO VADIS ERDÉSZETI OKTATÁS? Mészáros Károly dékán.
Matematika oktatás mérnök és informatikai képzésekben Ráckeve, március Pannon Egyetem (Veszprémi Egyetem, 1949) Bölcsészettudományi Kar Gazdaságtudományi.
Perjésiné Hámori Ildikó
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Történelmi áttekintés
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
A CEPO projekt bemutatása a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem, Baromfiklinika kutatási stratégiájának összefüggésében Michael Hess.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
A TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA II. 7. – V. 9.
NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
A BOLOGNAI FOLYAMAT KERETÉBEN KIFEJLESZTETT ÚJ TÍPUSÚ KÉPZÉSEK, KÉPZÉSI SZINTEK Dr. Lehoczky Éva egyetemi tanár oktatási és akkreditációs dékánhelyettes.
Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta egyetemi docens Mit (t)akar „és még amivel főnöke megbízza” Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Szervezési és Vezetési.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Az átjárhatóság vizsgálata a Gyógy-és fűszernövény-termesztő technológus és a Természetvédelmi mérnöki szakok között Horváthné dr. Baracsi Éva egyetemi.
Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Köszöntjük a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar nevében!
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Előadás másolata:

Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék A Veszprémi Egyetem Georgikon Mezõgazdaságtudományi Kar kutatási-fejlesztési tevékenysége kétszázéves múltra nyúlik vissza. Az õsi Georgikon az oktatás mellett a kornak megfelelõ szintû, a mezõgazdaság valamennyi területére kiterjedõ kutató-fejlesztõ tevékenységet is folytatott. Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolására való törekvése miatt jelentõs hajtóereje volt a mezõgazdaság és a biológia korai XIX. századi fejlõdésének.

Tanszékvezető: Dr. Husvéth Ferenc Takarmányosok: Dr. Wágner László egyetemi docens Dr. Dublecz Károly egyetemi docens Dr. Pál László egyetemi docens Dr. Bartos Ádám egyetemi adjunktus

Oktatási tevékenység Agrármérnök Gazdasági agrármérnök Növényorvos Vendéglátó és szálloda Környezetmérnök Mezőgazdasági mérnök Növénytermesztő mérnök Állattenyésztő mérnök Turizmus és vendéglátás Ménesgazda

Oktatási tevékenység Kötelező tárgyak Takarmányozástan I. Takarmányozástan II. Takarmányozás technológia Termékfeldolgozás Táplálkozás és élelmezéstan

Választható tárgyak: Monogasztrikusok takarmányozása Kérődzők takarmányozása Takarmányanalitika Lótakarmányozás és tartástechnológia Táplálkozás-élettan Human nutrition Élvezeti élelmiszerek Takarmány és élelmiszer analitika Lovaskultúra és hagyományok

Kutatási programok

Dr. Wágner László Takarmányok mikroelem meghatározásának módszertani vizsgálata. Takarmányaink toxikus mikroelem (Pb, Cd, Hg, As) terhelése. Zsírsavak meghatározásának módszertani vizsgálata. Élelmiszereink zsíroldható vitamintartalmának (A,E) meghatározása.

Dublecz Károly – Pál László Különböző toxinkötő anyagok hatékonyságának in-vitro vizsgálata Baromfitakarmányok energiaértékelésének továbbfejlesztése Baromfitakarmányok fehérjeértékelése, aminosav-forgalom. Ipari melléktermékek nagyobb arányú felhasználásának lehetőségei a baromfi takarmányozásban. Növényi eredetű takarmány-kiegészítők hatékonyságának vizsgálata. Különböző kalcium-kiegészítők hatékonyságának vizsgálata tojótyúkokkal. Különböző tápsorok és broiler hibridek összehasonlító vizsgálata.

Kutatási feltételrendszer Állatház Takarmánykeverő

Kutatási feltételrendszer Laboratórium: aminosav analizátor bomba kaloriméter WICAM toxin mérő műszer ELISA toxin meghatározó Fiber Cup rostmeghatározó atomabszorpciós készülék gázkromatográf

Agrokémia és talajtan

A TAKARMÁNYOZÁSTAN I. ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az állattenyésztő mérnöki szak I. évfolyamán 2009. február 19. – május 21. Hét Időpont Téma 1. II. 19. A Weende-i takarmány-analitikai rendszer, takarmányok szárazanyag és víztartalma 2. II. 26. Takarmányok N-tartalmú anyagai, fehérje minősítés 3. III. 5. Takarmányok zsírszerű anyagai 4. III. 12. Szénhidrátok, növényi rostok 5. III. 19. Ásványi anyagok, 6. III. 26. Vitaminok 7. IV. 2. Antinutritív anyagok 8. IV. 9. Takarmányok táplálóértékének mérése 9. IV. 16. Emészthetőség 10. IV. 23. Kérődző állatok emésztési és takarmányozási sajátosságai 11. IV. 30. Monogasztrikus állatok emésztési és takarmányozási sajátosságai 12. V. 7. Takarmányfelvétel, a létfenntartás táplálóanyag szükséglete 13. V. 14. A növekedés, a gyapjútermelés és a szaporodási folyamatok táplálóanyag szükséglete 14. V.21. A tejtermelés, tojástermelés és a munkavégzés táplálóanyag szükséglete

A félév elfogadásának feltételei: az előadások látogatása