Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék A Veszprémi Egyetem Georgikon Mezõgazdaságtudományi Kar kutatási-fejlesztési tevékenysége kétszázéves múltra nyúlik vissza. Az õsi Georgikon az oktatás mellett a kornak megfelelõ szintû, a mezõgazdaság valamennyi területére kiterjedõ kutató-fejlesztõ tevékenységet is folytatott. Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolására való törekvése miatt jelentõs hajtóereje volt a mezõgazdaság és a biológia korai XIX. századi fejlõdésének.
Tanszékvezető: Dr. Husvéth Ferenc Takarmányosok: Dr. Wágner László egyetemi docens Dr. Dublecz Károly egyetemi docens Dr. Pál László egyetemi docens Dr. Bartos Ádám egyetemi adjunktus
Oktatási tevékenység Agrármérnök Gazdasági agrármérnök Növényorvos Vendéglátó és szálloda Környezetmérnök Mezőgazdasági mérnök Növénytermesztő mérnök Állattenyésztő mérnök Turizmus és vendéglátás Ménesgazda
Oktatási tevékenység Kötelező tárgyak Takarmányozástan I. Takarmányozástan II. Takarmányozás technológia Termékfeldolgozás Táplálkozás és élelmezéstan
Választható tárgyak: Monogasztrikusok takarmányozása Kérődzők takarmányozása Takarmányanalitika Lótakarmányozás és tartástechnológia Táplálkozás-élettan Human nutrition Élvezeti élelmiszerek Takarmány és élelmiszer analitika Lovaskultúra és hagyományok
Kutatási programok
Dr. Wágner László Takarmányok mikroelem meghatározásának módszertani vizsgálata. Takarmányaink toxikus mikroelem (Pb, Cd, Hg, As) terhelése. Zsírsavak meghatározásának módszertani vizsgálata. Élelmiszereink zsíroldható vitamintartalmának (A,E) meghatározása.
Dublecz Károly – Pál László Különböző toxinkötő anyagok hatékonyságának in-vitro vizsgálata Baromfitakarmányok energiaértékelésének továbbfejlesztése Baromfitakarmányok fehérjeértékelése, aminosav-forgalom. Ipari melléktermékek nagyobb arányú felhasználásának lehetőségei a baromfi takarmányozásban. Növényi eredetű takarmány-kiegészítők hatékonyságának vizsgálata. Különböző kalcium-kiegészítők hatékonyságának vizsgálata tojótyúkokkal. Különböző tápsorok és broiler hibridek összehasonlító vizsgálata.
Kutatási feltételrendszer Állatház Takarmánykeverő
Kutatási feltételrendszer Laboratórium: aminosav analizátor bomba kaloriméter WICAM toxin mérő műszer ELISA toxin meghatározó Fiber Cup rostmeghatározó atomabszorpciós készülék gázkromatográf
Agrokémia és talajtan
A TAKARMÁNYOZÁSTAN I. ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az állattenyésztő mérnöki szak I. évfolyamán 2009. február 19. – május 21. Hét Időpont Téma 1. II. 19. A Weende-i takarmány-analitikai rendszer, takarmányok szárazanyag és víztartalma 2. II. 26. Takarmányok N-tartalmú anyagai, fehérje minősítés 3. III. 5. Takarmányok zsírszerű anyagai 4. III. 12. Szénhidrátok, növényi rostok 5. III. 19. Ásványi anyagok, 6. III. 26. Vitaminok 7. IV. 2. Antinutritív anyagok 8. IV. 9. Takarmányok táplálóértékének mérése 9. IV. 16. Emészthetőség 10. IV. 23. Kérődző állatok emésztési és takarmányozási sajátosságai 11. IV. 30. Monogasztrikus állatok emésztési és takarmányozási sajátosságai 12. V. 7. Takarmányfelvétel, a létfenntartás táplálóanyag szükséglete 13. V. 14. A növekedés, a gyapjútermelés és a szaporodási folyamatok táplálóanyag szükséglete 14. V.21. A tejtermelés, tojástermelés és a munkavégzés táplálóanyag szükséglete
A félév elfogadásának feltételei: az előadások látogatása