Takarmányok táplálóértékének mérése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
Dél-dakotai Mezőgazdasági Minisztérium
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányok rosttartalma
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A takarmányok összetétele
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Takarmányozás hatása a húsminőségre
A juhok takarmányozása
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VII.
A kutya táplálóanyag szükséglete
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Takarmányok fehérjetartalma
Reakciók hőeffektusa, hőszínezete, a reakcióhő
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Objektivitás keresés a fizioterápiában Csermely Miklós dr.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
A növények légzése.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmányok táplálóértékének mérése
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Növényi rostok Cellulóz
Az anyag és energiaforgalom élettana
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok zsírtartalma
Előadás másolata:

Takarmányok táplálóértékének mérése a takarmányegységekkel szembeni kívánalmak: alkalmas legyen arra, hogy segítségével az egyik takarmányt a másikkal helyettesíteni tudjuk alkalmas legyen a takarmányok táplálóanyagtartalmának és az állatok szükségletének kifejezésére a számításához szükséges paramétereket egyszerűen lehessen meghatározni ne legyen bonyolult a használata

naturális takarmányegységek : Thear féle szénaérték (1806) alapja a hízó ökrök réti szénával elérhető testtömeggyarapodása volt skandináv takarmányegység alapja a 0,5 kg árpával és 0,5 kg zabbal elérhető tejtermelés emészthető táplálóanyagtartalmon alapuló takarmányegységek : TDN (total digestible nutrients, emészthető össztáplálóanyag) (az 1800-as évek vége) TDN = em.nyf + em.ny.rost + em.Nmka + 2,25 x em.ny. zsír emészthető táplálóanyag: az a hányad, ami az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik

nyersrost, Nmka: 17,5 KJ/g nyersfehérje: 24,0 KJ/g a TDN számítás a táplálóanyagok égéshőjén alapul: nyersrost, Nmka: 17,5 KJ/g nyersfehérje: 24,0 KJ/g nyerszsír: 39,5 KJ/g égéshő: a táplálóanyag teljes elégetésekor keletkező hőmennyiség, mérése ún. bomba kaloriméterrel lehetséges a TDN-t világszerte széles körben használták, sőt a kérődzők energiaértékelésekor még mindig használjuk

A TDN számítása (fűszilázs) táplálóanyag g/kg sz.a. em. együttható faktor nyersfehérje 127,5 0,60 = 76,5 nyerszsír 50,1 2,25 = 67,6 nyersrost 319,3 0,65 = 207,5 Nmka 396,1 0,55 = 217,8 TDN = 569,4 g/kg sz.a.

A takarmány energiájának átalakulása az állati szervezetben: sertés tyúk birka ökör tejterm. tehén BE Bruttó energia 100 100 100 100 100 bélsár 15 40 48 32 DE Emészthető energia 85 60 52 68 vizelet+ 3 27* 5 4 4 metán - - 5 6 9 ME Metabolizálható energia 82 73 50 42 55 termikus energia 32 31 8 8 19 NE Nettó energia 50 41 42 34 36 létfenntartásra 18 9 28 31 16 termékképzésre 32 32 14 3 20 * madárnál a bélsárral és a vizelettel távozó energia összege

Választás az energiaértékelési rendszerek között Bruttó energia (BE): egyszerűen, gyorsan becsülhető, de nincs tekintettel az állatok emésztési sajátosságaira. Ezért önmagában nem alkalmas kategória. Emészthető energia (DE) (sertés, ló, nyúl) : a monogasztrikus állatoknál pl. sertésnél a metánképződés energiája csak 0,1-1%-a a BE-nak. A sertéstakarmányok hőtermelésre gyakorolt hatása is állandónak mondható. Hasonló a helyzet a lónál, nyúlnál is.

Metabolizálható energia (ME) (baromfi): Baromfi esetében kézenfekvő a használata és meghatározása mivel a bélsár és vizelet együttesen ürül, továbbá rövid az emésztő traktus, nem számottevő a gáztermelés és a hőtermelés szintén álllandónak mondható. Nettó energia (NE ) (kérődzők) : Azt az energiahányadot jelenti amely a különféle "veszteségek" levonása után létfenntartásra és termelésre rendekezésre áll. - nehéz meghatározni (hőveszteséget kell mérni) - használata bonyolultabb

Kérődző állatok energiaértékelése km = létfenntartás energia transzformáció kl = tejtermelés kg = testtömeggyarapodás a takarmányadag összetételének változása

Hízó, növendék kérődzők: Tejtermelő kérődzők: tehén, kecske: NEl tejtermelő anyajuh: NEm Hízó, növendék kérődzők: borjú, bárány, növendék üsző, hízómarha stb.: NEm + NEg

Az állatok energiaszükségletének meghatározása: testtömeggyarapodás 12,8

Takarmányok energiatartalmának meghatározása a., állatkísérlettel: elfogyasztott energia – bélsárral ürített energia (MJ) pl.: DE = ---------------------------------------------------------------------- elfogyasztott takarmány mennyisége (kg) elfogyasztott energia – (bélsárral + vizelettel ürített energia) (MJ) pl.: ME = -------------------------------------------------------------------- elfogyasztott takarmány mennyisége (kg)

Az energiatartalom számítására használt egyenletek: b., becsléssel: Az energiatartalom számítására használt egyenletek: DE(sertés) = 0.0242 x em.ny.feh.+ 0.0394 x em.ny zsír + 0.0184 x em.ny. rost +0.017 x em.Nmka (MJ/kg) (a tápl.anyagok: g/kg) DE(ló) = 0.0242 x em ny. feh. + 0.0341 x em. ny. zsír + 0.0185 x em. ny. rost + 0.0170 x em. Nmka (MJ/kg) (a tápl.anyagok: g/kg) DE(nyúl) = 0.0221 x em.ny.feh.+ 0.0398 x em.ny zsír + 0.0176 x (em. ny.rost + em. Nmka) (MJ/kg sz.a.) ( a tápl. anyagok: g/kg sz.a.) ME(baromfi) tápokra = 0,01551 x ny. feh. + 0,03431 x ny. zsír + 0,01669 x kem. + 0,01301 x cukor ME(baromfi) kukorica = 0,01515 x ny. feh. + 0,03575 x ny. zsír + 0,01559 x Nmka ME(baromfi) extr. szója = 0,01569 x ny. feh. + 0,01941 x ny. zsír + 0,06236 x Nmka (MJ/kg sz.a.) ( a tápl. anyagok: g/kg sz.a.) Kérődzők: DE (MJ/kg sz.a.)=TDN x 0.01845 ME(MJ/kg sz.a.) =DE x 0.82 NEl(MJ/kg sz.a.) =0.6032 x DE x (1-2 df) - 0.502 NEm(MJ/kg sz.a.) =1.37 x ME - 0.033 x ME2 + 0.0006 x ME3 - 4.686 NEg(MJ/kg sz.a.) =1.42 x ME - 0.041 x ME2 + 0.0007 x ME3 - 6.904