A vesepótló kezelésre való felkészítés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Krónikus veseelégtelenség
Advertisements

Haemodialízis, peritoneális dialízis, vesetranszplantáció
A krónikus veseelégtelenség epidemiológiája
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
dr. BALLA TÜNDE, dr. BORSICS KÁLMÁN
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A Mobil Orvosi Segélyhely (MOS)
dr Szabó Tamás1, dr Bakonyi Géza2 Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
HYPERTONIA: PATHOMECHANISMUS, TERÁPIÁS KONZEKVENCIÁK
D-vitamin kezelés a predialízisben és a dialízis időszakában Zakar Gábor dr.
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
A tételek eljuttatása az iskolákba
A veseelégtelenség és az össszmortalitás-,
Krónikus veseelégtelenség és kardiovaszkuláris kockázat
A predialízis betegoktatás jelentősége nemzetközi és
Időskor és a vesebeteg gondozás
A dialízis elutasításának, elhagyásának problémája
Idős betegek dialízis kezelésének orvosi, pszicho-szociális és
Veseelégtelen betegek pszicho-szociális problémái
A hypertonia és kezelése krónikus veseelégtelenségben
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
A családorvos és a nephrologus együttműködése a vesebetegek
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
Hohmann Krisztina Debrecen
Holisztikus szemlélet jelentősége a krónikus vesebetegek ellátásában
osztályvezető főorvos Szent Margit Kórház Nephrologia, Budapest
Nephrológiai gondozásra nem szoruló vesebetegek ellátása
Nem tervezetten kezdett dialízis és a túlélés
A háziorvos szerepe a dializált, transzplantált betegek ellátásában
A dialíziskezelés fejlődése az elmúlt 20 évben Magyarországon és
Beszámoló a 2011 évi birminghami EuroPD Kongresszusról
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
Peritoneálisan dializált betegek túlélése,
Az anaemia szerepe és jelentősége a betegségek progressziójában
Tradicionális és nem-tradicionális
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
A renális anémia és kezelése dr
AKUT HAEMODIALÍZIS A SZT. RÓKUS KH. I BELGYÓGYÁSZAT DIALÍZIS RÉSZLEGÉN KÖZÖTT.
Kormányszóvivői tájékoztató Hajléktalan-ellátás Felkészülés a télre.
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
Magyar Nephrologiai Társaság Peritoneális Dialízis Albizottság
Védőoltások A következőkben a védőoltásokra vonatkozó feladatlapokon szereplő kérdésekre adandó válaszok láthatók, Hasznos lehet kivetíteni, amikor az.
Milyen szemléletváltást követel meg a választható portfoliós rendszer bevezetése a pénztáraktól? Pénztárkonferencia 2008 Biró Gergely.
Renalis osteodystrophia
1 Elsősegély- tanfolyamok és a naloxon használata A berlini Fixpunkt e. V. modelprojektjének tapasztalatai A drogabúzus miatti halálesetek megelőzése.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
A nephrológiai ápoló szerepe az akut vesepótló kezelések
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
A Szent Margit Kórház PD Központ beteganyaga
Esetbemutatások tanulságokkal ÜLÉSELNÖKÖK: Dr. Tóth Judit1
Krónikus osztályon és idősotthonban ápolt vesebetegek ellátásának
Stroke és krónikus veseelégtelenség
Hatásos kommunikációs technikák – a predializált betegek edukálása
Nem-glükóz alapú ozmotikus anyagok szerepe a peritoneális dialízisben
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Nephroprotekció predialízis stádiumban és a reziduális veseműködés
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
Betegoktatás jelentősége a nephrológiai oktatásban
Nephrológiai gondozás feladatai
Dr. Ladányi Erzsébet FMC hálózati orvos-szakmai igazgató
A betegellátás keretei és rendszere
Egyensúly és stabilitás a hemoglobin szintben: A MIRCERA
egyetemi tanár, főigazgató
Az otthoni hemodialízis hazai bevezetésének első tapasztalatai Dr. Haris Ágnes főorvos Szent Margit Kórház Nephrologia Osztály, Budapest.
A B.Braun Avitum Hungary Zrt. Dialízis Hálózatának tevékenysége Magyarországon Dr. Kiss István med. habil., az orvostudomány kandidátusa Hálózati Orvosszakmai.
Az otthoni HD kezelés tréningjének első hazai tapasztalatai Az otthoni HD kezelés tréningjének első hazai tapasztalatai Szent Margit Kórház Nephrologia.
Otthoni dialízis lehetőségek (PD, HD) evidenciái a nemzetközi elemzések tükrében Dr. Ladányi Erzsébet orvos igazgató, hálózati orvosszakmai igazgató FMC.
Magyar Hypertonia Regiszter nephrologiai vonatkozások tanszéki csoportvezető egyetemi tanár, részlegvezető, orvos igazgató Prof. Dr. Kiss István.
Előadás másolata:

A vesepótló kezelésre való felkészítés jelentősége és lehetséges modellje Dr. Kulcsár Imre részlegvezető főorvos B. Braun Avitum 6. sz. Dialízisközpont, Szombathely

Felkészítés vesepótló kezelésre: a feltételek megváltoztak a betegszám folyamatosan nő megnövekedett a páciensek életkora és több a diabeteses (A-V fisztula „éréséhez” hosszabb időre van szükség) a nephrologia (járó- és fekvőbeteg ellátás + dialízis) egysége nem mindenütt biztosított a dialízis ellátás jobban fejlődött, mint az őt „kiszolgáló” klinikai nephrologia a feladatok növekedésével nem nőtt arányosan a szakemberek, a szakorvosi órák és a nephrologiai ágyak száma teljesítmény-orientált betegellátás (kevés az idő az ambulancián, holott az idős páciensnek többre volna szüksége)

Ha a felkészítésre kevés az idő és a nephrologus nehéz megszerezni a beteg bizalmát és együttműködését, növekszik az „akut” (sürgősséggel kezdett ) dialízisek száma, nő a mortalitás!

MANET: Dialízis statisztika 2006. (86%-on) új betegek száma: 3267 HD : 3201 PD : 66 közülük krónikus programba került: 1364 (41,8%) a dialízis indikációja akut veseelégtelenség : 1413 krónikus veseelégtelenség : 1854

MANET: Dialízis statisztika 2006. A vérnyerés módja a HD kezdetén: ideiglenes kanül : 2420 (75,6%) ebből AVE : 1413 KVE : 1007 tartós katéter : 136 A-V fisztula : 644 (20,1%) graft : 1

MANET: Dialízis statisztika 2006. Mortalitás összes halálozás : 1640 fő ebből 90 napon belül : 878 fő (53,5%) Ha ez mind AVE miatt lenne, akkor az AVE mortalitása nálunk 61,1% lenne.

A nephrologiai szakambulancián évente ellátott betegek száma Vas megyében (2002-2006) lakosság : 270.000 nephrologiai járóbeteg prevalencia (2006): 4300/1 millió lakos/Vas megye

A nephrologiai szakambulancián évente ellátott betegek száma a B A nephrologiai szakambulancián évente ellátott betegek száma a B.Braun-Avitum Hálózat Szombathelyi Régiójában (2002-2006) betegszám év lakosság : 1.034.000 nephrologiai járóbeteg prevalencia (2006): 4900/1 millió lakos/régió

Nephrologus által gondozott krónikus vesebetegek aránya: 10%? a krónikus vesebetegek száma Magyarországon: 500.000 fő (becsült adat) a nephrologiai szakambulanciák gondozott betegeinek száma: 50.000 fő (becsült adat)

Nephrologiai gondozott betegek megoszlása GFR szerint (10-12 Nephrologiai gondozott betegek megoszlása GFR szerint (10-12. hó adatai, Szombathely) GFR ml/perc/1,73m2 2004. 2005. 2006. > 90 29 7,1% 85 15,9% 71 12,1% 60 – 90 179 43,7% 191 35,7% 184 31,5% 30 – 60 46,5% 228 42,6% 281 48,0% < 30 11 2,7% 31 5,8% 49 8,4% IV. negyedév 410 535 585

Betegoktatás predialízisben (egy lehetséges modell) A nephrologiai szakambulancián a nephrologus javasolja a betegnek az oktatást, amely erre a célra kijelölt, magasan képzett dializáló nővérek feladata. A nővér megmutatja – és közben elmagyarázza – a betegnek a HD-t és PD-t. A beteget ellátja írásos és audiovizuális tájékoztató anyaggal, amelyet a páciens otthon tanulmányozhat. Megbeszélt időben a betegeknek és hozzátartozóinak csoportos konzultációt tartunk (dializáló nővérek, orvosok, már dializált betegek). A beteg dönt a modalitásról. Megbeszéljük a felkészülés technikai részleteit.

A St. Luc predialízis oktatási program a klinika 8 dializáló nővére végzi a beteg és családja megtekint 3 videofilmet/DVD-t (HD, CAPD, APD) – összesen 60 perc mindenki kap nyomtatásban is összefoglaló anyagot a látottakról, ezt elolvassák megbeszélés az oktatókkal (+szociális munkás és/vagy dietetikus) és meghívott betegekkel látogatás HD-centrumban és self-care satellita HD egységben Az összes lehetséges vesepótló kezelést felajánlják! végső megbeszélés a tapasztaltakról a nephrologussal és döntés a modalitásról

St. Luc program 1994-2000 N=235 50 185 in-center HD PDEP (nephrologus javaslatára) 75 30 55 17 8 in-center HD satellit HD PD home HD pre-emptiv Tx 102 (55%) self-care

A dialízis modalitás választás és az életkor

Mi történt 2000 óta a St. Luc klinikán? A „St. Luc PDEP” keretein belül 264 új beteg oktatása fejeződött be még nem döntött 31% nincs adat 4% preemptiv Tx 1% konvencionális HD 17% PD 26% home HD 17% 47% self-care dialízis satellit (self-care) HD 4%? új interaktív DVD, ezen már látható a napi ill. az éjszakai home HD is

EJ Lindley, Journal of Renal Care 2006,4;214-220 Predialízis oktatás és a beteg választása EDTNA/ERCA Journal Club, 2006 12 országból, 23 dialízis centrum küldöttei (nővérek) a centrumok 74%-a rendelkezik dedikált predialízis – oktató nővérstatussal 52% ajánl home HD-t 91% tud CAPD-t, 70% APD-t megfelelő video/DVD oktatóanyag a centrumok 52%-ánál található EJ Lindley, Journal of Renal Care 2006,4;214-220

Az előadás üzenete A vesepótló kezelésre történő felkészítés célja, hogy stabil állapotú betegek időben kerüljenek ellátásra. Feltétele a klinikai nephrologiai ellátás erősítése. Ennek egyik módja a képzett és kreatív dializáló nővérek által végzett predialízis betegoktatás. A szervezett oktatás hozamaként javul a betegek együttműködése és ez növeli túlélési esélyeiket.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!