Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tananyag: konzultáció
Advertisements

2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Elmaradás.  0 Számjegy. Ebben a pozícióban egyetlen számjegyet kell megadnia.  9 Számjegy. Ebben a pozícióban egyetlen számjegyet lehet megadni, nem.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DCL – Adatvezérlő nyelv.
Delphi programozás alapjai
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
– SQL 2: Adatok kezelése – Tarcsi Ádám, január 30. Adatbázis gyakorlat.
Adatbázis gyakorlat – SUBSELECT – Tarcsi Ádám március.
– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Többtáblás lekérdezések, allekérdezések Rózsa Győző
Adatbázisok / SQL v 2.1 Viczián Gergely (eredeti: Török János 2004)
Triggerek II. ADATBÁZIS ALAPÚ RENDSZEREK.  Az Oracle kifinomult módon támogatja a sorszámozások generálását  Szekvencia: olyan adatbázis-objektum, amely.
SQL Táblák összekapcsolása lekérdezéskor Aliasok Allekérdezések
Adatbázis alapú rendszerek
Adatbázis rendszerek II.
Adatbázisok-SQL Dr. Viczián Gergely (Dr. Török János V2.0)
Készítette: Sárközi Anikó
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 4. Összesítés és csoportosítás lekérdezésekben. Halmazműveletek.
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 5. Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése.
SQL92 lehetőségek KL A tábla B tábla C view adatok VIEW működése utasítás: SELECT.. FROM A,B … SELECT.. FROM C Az adatok a hivatkozáskor állítódnak elő.
ADATBÁZISOK
ADATBÁZISOK
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
SQL Server 2005 relációs adattárház technológiák
SQL, adatdefiníció, adatok megváltoztatása, megszorítások
Adatbázis kezelés SQL. Történeti áttekintés 1976IBM:SEQUEL,SQL 1976IBM:SEQUEL,SQL 1983ORACLE 1983ORACLE 1984INFORMIX 1984INFORMIX 1986SQL – szabvány :
Összesítés és csoportosítás lekérdezésekben. Halmazműveletek.
Kényszerek megadása. Indexek kezelése.
SQL. SQL = Structured Query Language (= struktúrált lekérdező nyelv). A relációs adatbázis-kezelés szabványos nyelve. Nem algoritmikus nyelv, de algoritmikus.
Az SQL nyelv alapjai.
Nézettáblák, felső-N analízis Március 20. Rózsa Győző.
DML. Új rekord beszúrása: INSERT INTO tábla (oszlop1,oszlop2,…) VALUES (érték1,érték2,…); Rekord módosítása: UPDATE tábla SET oszlop = érték WHERE feltétel;
Jelentések Tábla vagy lekérdezés nyomtatásban alkalmas megjelenítése.
DDL – Adatdefiníciós nyelv
Nézetek definiálása Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Adatbázis adminisztrátori ismeretek
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!
Adatbázis-kezelés SQL-lel
Felhasználók és jogosultságok
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
Az SQL nyelv. SQL Az SQL utasításait két fő csoportba szokták sorolni: DDL (= Data Definition Language): adatstuktúra definiáló utasítások. DML (= Data.
DQL. A select parancs az adattábla lekérdezésére szolgál, azaz a táblában tárolt adatok közül az előírt feltételeknek megfelelőket kiválogatja. Formája.
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Adatbázisok gyakorlat 10. gyakorlat SQL SELECT, Összekapcsolás, Nézettáblák.
2006. október 30.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 9. Triggerek és tárolt eljárások. Kliens oldali programok.
Adatbázis kezelés.
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
Tarcsi Ádám, Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, január.
Ma az un. Relációs adatmodelleket használjuk.
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Többtáblás lekérdezések, hierarchikus lekérdezések, allekérdezések
Webprogramozó tanfolyam
SQL. SQL jellemzői Nem algoritmikus (nem tartalmaz algoritmikus szerkezeteket: ciklus, eljárás, elágazás) Nem rekurzív (önmagát nem hívhatja) Halmazorientált.
Adatbázis-kezelés 3-4. Adatok lekérdezése utasítás általános formája SELECT [ALL/DISTINCT] {*/, …, } FROM [ ], …, [ ] [WHERE GROUP BY, …, HAVING ORDER.
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
– SELECT - 1. – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
1 SQL jogosultság-kezelés Privilégiumok Grant és Revoke Grant Diagrammok.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Adatbázis alapú rendszerek
Triggerek gyakorlás.
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Előadás másolata:

Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése 2017.04.04.

A nézettábla fogalma Tárolt, „állandósult” lekérdezés A lekérdezés által szállított adatokat táblaként kezeli Virtuális tábla: a legtöbb olyan helyen, ahol adattáblára hivatkozhatunk, nézettáblát is lehet használni lekérdezésekre hivatkozó lekérdezést is lehet készíteni 2017.04.04.

A nézettábla nem tárol adatokat Az adatok az adattáblákban vannak Nézettábla lekérdezésekor a tárolt lekérdezés hajtódik végre A nézettáblák adataihoz való hozzáférés lassabb nézettáblákra alapuló nézettáblák lekérdezése különösen lassú lehet! Nézettáblákon keresztül - bizonyos megszorításokkal - módosítani és törölni is lehet az eredeti adatokat 2017.04.04.

Nézettábla létrehozása Formája: CREATE [OR REPLACE] VIEW nézet-név AS select-utasítás [WITH READ ONLY]; „OR REPLACE” megadása esetén a már meglévő nézettáblát lecserélhetjük az újra WITH READ ONLY: a nézettábla csak olvasható lesz Példa: CREATE VIEW budapesti_vevok_vw AS SELECT * FROM vevok WHERE varos = ‘Budapest’; nem árt, ha már a névből is látszik, hogy nézettábla 2017.04.04.

Módosítható nézettáblák A nézettáblák módosításával a mögöttük lévő adattáblák tartalma módosul Alaphelyzetben nem minden nézettábla módosítható A módosíthatóság kétféleképpen érhető el: a nézettábla eleve egyszerűbb szerkezetű INSTEAD OF típusú triggert készítünk hozzá 2017.04.04.

A módosíthatóság szerkezeti feltételei A nézettábla definíciója nem tartalmazhat: halmazműveletet a DISTINCT, GROUP BY, ORDER BY kulcsszavakat összesítő függvényt al-lekérdezést Nem módosíthatók azok az oszlopok, amiknek értéke egy kifejezésből származik Több táblára hivatkozó nézetnél ezen kívül a módosítás csak egy táblát érinthet INSERT és UPDATE esetén a módosított tábla kulcsainak és egyedi értékeinek egyedinek kell lenni a nézetben is 2017.04.04.

Nézettábla szerkezetének módosítása Az ALTER VIEW parancs csak az újrafordításra és megszorítások módosítására alkalmas A szerkezet megváltoztatására a CREATE OR REPLACE VIEW parancsot használjuk 2017.04.04.

Nézettábla törlése Alakja: DROP VIEW nézet-név; Példa: DROP VIEW budapesti_vevok_vw; Az adatok nem törlődnek! Azok az adattáblákban vannak! 2017.04.04.

Saját nézettábláink adatai USER_VIEWS view A nézettábla által képviselt SELECT utasítás szövegéhez is hozzá lehet itt férni (TEXT oszlop) 2017.04.04.

Mire jók a nézettáblák - 1. Biztonság: csak kiválasztott adatokhoz engednek hozzáférést pl. minden főnök csak a saját beosztottainak az adatait láthatja az adatszótárból is csak nézettáblákat látunk (pl. USER_TABLES, ALL_USERS, stb.) Egyszerűsítik a felhasználók által kiadandó utasításokat pl. nem kell a felhasználónak táblákat összekapcsolni 2017.04.04.

Mire jók a nézettáblák - 2. Függetlenítik az alkalmazásokat a táblák szerkezetétől pl. az alaptáblákhoz új oszlopok adhatók vagy az oszlopok neve megváltoztatható Növelik a biztonságot pl. bonyolult, többször használt lekérdezések nézettáblaként elmenthetők Az adatok különböző felhasználói igények szerint „tálalhatók” pl. a felhasználók csak a nekik szükséges adatokat látják 2017.04.04.

Házi feladat Script készítése nézettábla létrehozására, amelyben az alábbi adatok láthatók: a vevők teljes neve (egy mezőként) a vevők által leadott megrendelés azonosítója a fizetési mód a fizetési határidő a megrendelésen szereplő tételek száma a tételek összértéke 2017.04.04.