A laserfény hatásai a szemre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Advertisements

A SZIVÁRVÁNY.
Az optikai sugárzás Fogalom meghatározások
Középiskolai Fizikatanári Ankét – Kaposvár, 2009 Kolláth Zoltán (MTA KTM CsKI, MCSE)
Virtuális Környezet és Fénytani Laboratórium
A szem.
LÁTÁS FIZIOLÓGIA I.RÉSZ
LED fotobiológia Schanda János és Csuti Péter Pannon Egyetem
A szem és a látás.
FÉNYEMISSZIÓ, FÉNYFORRÁSOK, FÉNYKELTŐ ESZKÖZÖK
Villamosság élettani hatásai Az optikai sugárzás élettani hatása
Az emberi szem Oculus Készítette: Nagy Kinga.
Anyag hullámtermészete
Orvosi képfeldolgozás
SZÍNEKRŐL.
Bevalljuk: optikai csalódást akarunk okozni
HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Elektromágneses hullámok
A szem betegségei.
Szem.
Látás – észlelet Az informatikus feladata információs technológiák:
Elektromágneses színkép
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Schanda János Virtuális Környezet és Fénytani Laboratórium
Fény és hangjelenségek
15. A lézerek felhasználása a mérés- technikában, a megmunkálásban és a kémiában.
LÉZEREK MŰSZAKI ÉS ORVOSI ALKALMAZÁSAI
Lézerspektroszkópia Előadók: Kubinyi Miklós Grofcsik András
Színhasználat Készítette: Bene Attila
Készítette: Fábián Henrietta 8.b 2009.
1. kísérlet Látható rezgések Fábián Orsolya. – gondolkodott Marci, amikor meglátta ezt a Különös szerkezetet a Csodák Palotájában… Hm… Vajon ez hogyan.
FÉNYTAN Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
15. A lézerek felhasználása a mérés- technikában, a megmunkálásban és a kémiában.
Kubinyi Miklós ) Lézerspektroszkópia Kubinyi Miklós )
A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor
(A rovarok tájékozódása)
Világosság és fénysűrűség ajánlások a mezopos fénysűrűség értékelésére
Kvantumelektrodinamika
Hullámoptika Holográfia Készítette: Balázs Zoltán BMF. KVK. MTI.
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Villamos tér jelenségei
FIZIKA Fénytani alapfogalmak
Miért veszélyes a lézerfény a szemre?
Viszkok Bence 12.c A leképezési hibák világa
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
Röntgen cső Anód feszültség – + katód anód röntgen sugárzás
Lidar (LIght Detection And Ranging), alkalmazások,
MTA-PTE Nagyintenzitású Terahertzes Kutatócsoport
A fényhullámok terjedése vákuumban és anyagi közegekben
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
Fénytani eszközök A szem.
Színképfajták Dóra Ottó 12.c.
Műszeres analitika vegyipari területre
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Optikai meghajtók Göllei Máté.
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Monitorok.
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Molekula-spektroszkópiai módszerek
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
RASZTERES ADATFORRÁSOK A távérzékelés alapjai
A lézerek működése Segédanyag a „Barangolás Tudásvárosban” élménytábor „Izgalmas modern fizikai kísérletek” előadásához Dr. Majár János.
3. Az emberi szem felépítése és a látás alapfolyamatai
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Előadás másolata:

A laserfény hatásai a szemre Dr.Ungváry Lilla Szemész, repülőorvos Repülőorvosi Központ, Budapest

A laser - fizikai háttér Az atomban az elektron magasabb energianívóra kerül: abszorpció Foton kibocsájtással alacsonyabb energianívóra: emisszió A gerjesztett foton elvonja az atom magasabb energianívóját, az atom fotont bocsájt ki és így létrejön az indukált emisszió, a keletkező foton pedig koherens,mert: eredetivel megegyező frekvenciájú, vele azonos irányban halad, polarizációs síkjuk megegyezik, fázisuk azonos.

Az indukált emisszió segítségével lehetővé válik tehát a fényerősítés Az indukált emisszió segítségével lehetővé válik tehát a fényerősítés. (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation)

Még egy kis fizika: A lézerfény egy tengelyirányban kibocsátott, és spontán emisszióból származó fotonnal indul. Ezt sokszorozódik fel a tükörrezonátorban az indukált emisszió révén. A rossz irányban haladó fotonok kiszóródnak a lézernyalábból. A jellemzők: nagyfokú monokromatikusság, kismértékű divergencia (széttartás), nagyfokú térbeli és időbeli koherencia, nagy felületi teljesítménysűrűség (lencsével 10-8 m2 -es felületre fókuszálható), nagy spektrális teljesítménysűrűség.

A lézersugár egy nagyon vékony, pálcaszerű nyaláb, amely egy felületbe ütközve ott egy kis területű foltként - akár néhány mikronnyi is lehet - jelenik meg és nyelődik el. Ebből következik, hogy a kis foltba koncentrált lézersugárzással is nagy energiát érhetünk el. Már a kis teljesítményű (1 mW) lézersugárzás is veszélyt jelenthetnek az ember egészségére, még a forrástól jelentős távolságban is. A nagyobb teljesítményű lézersugárzás esetében a veszély fokozódik. A lézersugár veszélyességének megítélésében fontos paraméterek: a besugárzás időtartama, a sugárzás teljesítménye, a hullámhossz és az üzemmód típusa (folytonos vagy impulzus).

Számít-e a laser színe? Az emberi szem érzékenysége 550 nm körül a legnagyobb és csökken a látható színkép (400-780 nm) mindkét vége felé közeledve. Ennek következtében a 635 nm-en működő lézer fényfoltját tízszer fényesebbnek érzékeli az emberi szem, mint a 670 nm-est, akkor is, ha a két eszköz ugyanakkora teljesítményt sugároz ki. Tehát, a szem érzékenységi csúcsához közelebbi hullámhosszú lézerek már kisebb teljesítménnyel is megfelelő látási ingert képesek kelteni.

Mi történik sötétben? A görbén látható, hogy szemünk a zöldessárga (555nm) színekre a leginkább érzékeny. Sötétben a piros szín érzékelését részben elveszítjük a kék javára, a maximum pedig a zöldre (507nm) tolódik

Összefoglalva : A laserfény már kis energiával iskomoly károsító hatást tud elérni koherenciája miatt. Amennyiben a színe zöld,a szem legérzékenyebb frekvenciájú tartományára esik,ami továbbfokozza veszélyességét.

Fényre legérzékenyebb szervünk: a szem A laser egyszerre többféle módon károsíthatja a szemet, zavarhatja a pilótákat!

fotoérzékenységi szint a szöveti erezettség Azt,hogy egy laserfény mennyire káros a szemre nemcsak a laser fizikai tulajdonságai,hanem a légköri különféle viszonyok is befolyásolják. Ezen kívül a szemnek a felépítésében is vannak olyan tényezők, amelyek módosítják a hatását. pupilla mérete életkor fotoérzékenységi szint a szöveti erezettség a szem szöveteinek átlátszósága a sötétadaptáció mértéke az exponált szövet típusa

Látóideg:elnyeli a látható tartományú sugarakat és a közeli UV sugarakat Lencse:fókuszálja a fénysugarakat a látóidegre Szaruhártya: elnyeli az UV hullámhosszú sugarakat

Az optikai sugárzás a lehetséges retinalis károsítás szempontjából 2 részre osztható: a retinára veszélyes (látható és közeli infravörös) és a retinára nem veszélyes (UV és a hosszabb infravörös) hullámhosszak

Terminológia MPE: maximum permissible exposure Maximális megengedhető expozíció:ami még nem okoz szöveti károsodást NOHD : nominal ocular hazard distance Névleges veszélyességi távolság: ezen a távolságon belül a fenti expozíció károsodást okoz MOVL : minimal ophthalmoscopically visible lesion Minimális,szemtükörrel látható szemfenéki elváltozás:néha csak 24 óra múlva válik láthatóvá

A laserfény hatásai a látásra : figyelemelterelés káprázás utóképek vakítás látótérbeli kiesés

Figyelemelterelés Ha valaki –különösen sötétben - meglát egy fényes jelenséget,automatikuson oda irányítja a figyelmét

Káprázás, ragyogás Egy fényes jelenség ragyog,különösen sötétben Lehet a káprázás diszkomfort jellegű, de okozhat cselekvőképtelenséget is Sosem alakul ki szöveti elváltozás Néha az okozza, hogy a fény megtörik egy törőközegen,pl ablakon, piszkos szemüvegen, vagy a szemlencse homályain

Vakítás Az éles fény utáni regenerációs időben a szem nem lát A sötét adaptáció mértékétől és a fényesség erősségétől függ Néhány másodperctől néhány percig is tarthat! Idősebbeknél tovább megmarad

Utóképek Az éles fény megszűnése után fellépő képek, lehetnek színesek, sötétek vagy világosak Valójában a vakítás jelenségéhez tartozik,de sokkal hosszabb ideig tarthat Idősebbeknél tovább megmarad

Látótérkiesések Átmeneti vagy végleges A nem látható tartományú sugárzás is okozhatja!

Látóideghártya sérülések: Retina égés Retina vérzés

A retina centrumának (ön)vizsgálatához ajánlott eszköz: Amsler rács Ez az eszköz egy négyzetrács, ami arra szolgál, hogy a központi látóteret (éleslátás területe) monitorizáljuk vele. A tesztelés során 1 szemmel kell nézni a fekete középpontot és figyelni, van-e görbülés vagy kiesés a négyzethálóban.

Javasolt eljárások a repülésben laservakításnál: Nézzünk elfelé a laser fényétől /ne nézzünk bele a laserbe Takarjuk el a szemünket Ne dörzsöljük a szemünket Jelezzük a látásromlást a másik pilótának/Adjuk át a gép irányítását a jól látó pilótának Váltsunk műszerrepülésre Kapcsoljuk be a robotpilótát Úgy manőverezzünk a géppel, hogy a laserfény ne érje el a pilótafülkét Ellenőrizzük le a látásunkat úgy, hogy leolvasható műszereket vagy a megközelítési térképet nézünk és figyeljük, van-e kiesés Értesítsük az irányítást a gépben történt laser villantásról és szükség esetén jelentsünk vészhelyzetet

Köszönöm a figyelmet!