stratégiai osztályvezető

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
„A vasúti áruszállítás szerepe a logisztikai rendszerben ”
Magyar Export-Import Bank Rt.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Közmű tulajdon Önkormányzat – önkormányzati törvény – alapfeladat – ellátási kötelezettség – üzemeltető kiválasztása Állam – regionális rendszerek – Vízgazdálkodási.
Engedélyköteles tevékenységek szétválasutása az E
Villamos energia termelés
Magyar Mérnökakadémia Budapest, június 2. Gondolatok a hazai energiarendszerről és a szükséges változásokról Pál László.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Miért drága (?) a villany Magyarországon?
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
A hazai energetika fejlődésének társadalmi, gazdasági feltételei, jövőképe Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Erőmű Fórum, Velence, október 7.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
2006. január 27. Kovács József vezérigazgató A 30 éve alapított Paksi Atomerőmű Rt évi működése Sajtótájékoztató január 27.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
A NEM KONZISZTENS VERSENYMODELL VESZÉLYEI A HÁLÓZATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSOKBAN Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
12. témakör Gazdasági kérdések 2.: Tulajdon, árak, liberalizáció.
A Regionális Fejlesztési ZRt. szerepe, tevékenysége Záhony és térsége fejlesztésében Dr. Vajdáné dr. Horváth Piroska vezérigazgató.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Állami és önkormányzati vállalatok átláthatósága - a FŐTÁV Zrt. esetében Budapest, április 28.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
MVM Trade portfoliója 2009-ben
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
MultiMOL, avagy a regionális multivá válás folyamata a MOL-nál március 6. Jerkovits Éva, Pál Zsófia.
ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
A piacnyitás sikeressége
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
„BÍZUNK MAGYARORSZÁGBAN” Garamhegyi Ábel Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Energetikai gazdaságtan
A mátrai ligniterőmű fejlesztése
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Piacnyitás az energiaszektorban
Előadás másolata:

stratégiai osztályvezető Az MVM középtávú stratégiája Az MVM csoport szervezetének és irányításának korszerűsítése az EU irányelvek figyelembe vételével Dr. Bacskó Mihály stratégiai osztályvezető Budapest, 2005. 12. 01

Forrás: Robert S. Kaplan, David P. Norton Stratégiai térképek „Egy szervezet stratégiája azt írja le, miképpen szándékozik értéket teremteni részvényesei, vevői és munkatársai számára.” Forrás: Robert S. Kaplan, David P. Norton Stratégiai térképek PANEM 2005 22. oldal

Az európai energiapolitika Célja: Garantálja az ellátás biztonságát. Biztosítsa az energetikai szolgáltatásokhoz való zavartalan hozzájutást valamennyi ipari és magánfogyasztó számára, megfizethető árakon, az állampolgárok egészségét és környezetük épségét nem veszélyeztető energiával és mozduljon el a fenntartható fejlődés irányába. Az EU energiapolitika legfőbb kihívásai: Az ellátás biztonságának és minőségének garantálása, a szükséges szabályozási keretek megalkotása és megvalósítása. Az energiapiacok és az EU gazdasága versenyképességének biztosítása. A környezetvédelem és a verseny szempontjainak összehangolása. A szükséges fejlesztések, beruházások megvalósulásának elősegítése.

Hazai gazdaságpolitikai cél: Az EU-n belül versenyképes gazdaság, az ellátás biztonsága, fenntartható fejlődés, ezek elemeként a lehetőségekhez képest kedvező árú villamosenergia-ellátás, ennek egyik eszközeként erős, fejlődőképes, nemzeti villamos társaság.

MVM csoport kiemelt céljai: Piaci érték növelése Jövedelmezőség javítása Működési hatékonyság javítása Csoportstruktúra optimalizálása – stratégiai holding kialakítása A humánerőforrás-gazdálkodás hatékonyságának javítása Csoportszintű hitel- és pénzgazdálkodás – cash pool rendszer kialakítása Eszközgazdálkodási szinergiák kihasználása (ingatlanok, infrastrukturális eszközök) Szemléletváltás szükséges: az egyes társaságok működésében a csoportszintű optimum kap prioritást.

Nemzeti villamos társaság jellemzői Versenypiaci hatékonyság (portfolióját piaci feltételek mellett tudja értékesíteni). Önfinanszírozó képesség (beszerzési költségeit bevételeiből folyamatosan fedezni tudja). Elegendő piaci erő (képes a piaci árak tulajdonosi elvárásnak megfelelő befolyásolására, befagyott költségek elkerülésére). Megfelelő tőkeerő (piaci célok teljesíthetőségének sérelme nélkül képes a működéséből adódó kockázatok kezelésére, növekedésre). De nincs regulációs megkülönböztetés, előny. Többségi nemzeti tulajdon.

Forrás: Boston Consulting Group Miért kell az MVM-nek növekednie? – hazai piaci helyzet és regionális kitekintés Az MVM kisebb a regionális versenytársaknál... ...és a jelenlévő multinacionális vállalatok is erősek Összesen Eszközállomány (Mrd €) Termelés (TWh) Értékesítés (TWh) 7,6 1,9 3 Összesen Eszközállomány (Mrd €) Termelés (TWh) Értékesítés (TWh) 6,9 1,5 Összesen Eszközállomány (Mrd €) Termelés (TWh) Értékesítés (TWh) HEP 3,6 Eszköz- állomány (Mrd €) Termelés (TWh) Értékesítés (TWh) Forrás: Boston Consulting Group

1. AZ MVM PPA PORTFOLIÓJA NEM JELENT KIUGRÓ KAPACITÁSKONCENTRÁCIÓT Még a régi tagországok viszonylatában sem Kapacitás koncentráció (%) (legnagyobb termelő részesedése) MVM portfolió részesedése Legnagyobb termelő részesedése Az MVM portfolió erőltetett csökkentésének nincs EU példával igazolható alapja Source: Third benchmarking report on implementation of internal electricity and gas market, DG TREN Working Paper, March 2004, Brussels

Termelés= értékesítés Forrás: Boston Consulting Group Vertikális integráció és kiegyensúlyozott energia-mérleg a meghatározó társaságoknál Saját tulajdonú termelés TWh Termelés= értékesítés Az integrált társaság végfogyasztói értékesítése TWh Forrás: Boston Consulting Group

Az MVM Csoport jövőképe Versenyképes stratégiai holdingként a villamosenergia-piac meghatározó, integráltan működő résztvevője, mely az alábbi főbb szerepeket tölti be: Villamosenergia-kereskedő (nagykereskedelem, valamint közvetlen fogyasztói értékesítés) Villamosenergia-termelő Átviteli rendszerüzemeltető (TSO=rendszerirányító + átviteli engedélyes) Tulajdonosi részvétel a régió villamosenergia-piacán Az állami felelősségvállalások érvényesítésének elősegítője (ellátásbiztonság, árstabilitás) Magyarország vezető nagyvállalata, a régió jelentős nemzeti villamosenergia-ipari társaságcsoportja.

Kiemelt célok: Az MVM Csoport piaci értéke 2004 Jövőkép (3-5 év) 300-320 Mrd Ft X Mrd Ft A cél eléréséhez szükséges tennivalók: A régióban is versenyképes működési modell megteremtése A csoportszintű jövedelmezőség optimalizálása A szükséges tőkeerő biztosítása A TSO MVM csoporton belüli kialakítása A hosszú távú szerződések érvényben maradása A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása A piaci szereplők számára azonos feltételeket biztosító, kiszámítható reguláció

(Legalább 8%-os saját tőke arányos nyereség) Kiemelt célok: Az MVM Csoport jövedelmezősége (adózott eredmény növelése) 2004 Jövőkép (3-5 év) Adózott eredmény -434 M Ft (2002. tény: -32 Mrd Ft) Adózott eredmény (piacnyitás után) 30 - 40 Mrd Ft (Legalább 8%-os saját tőke arányos nyereség) A cél eléréséhez szükséges tennivalók: A csoportszintű működési hatékonyság javítása A kereskedelem-orientált működés megvalósítása Új piacokon való megjelenés

A csoportszintű működési hatékonyság javítása 2004 Cél (3-5 év) Vállalati optimumon működő társaságok csoportja Csoport optimumon működő stratégiai holding A cél eléréséhez szükséges lépések: A szervezeti és irányítási struktúra optimalizálása A felesleges párhuzamosságok megszüntetése Az MVM csoporton belül „szolgáltatóközpont” kialakítása A tagvállalatok működésében meglévő szinergia-lehetőségek kihasználása Az egyes tagvállalatok belső működési hatékonyságának javítása

Az MVM Csoport struktúrája - jelenleg MVM Rt. Közüzemi nagykereskedelem Átvitel Termelés (PA Rt., Tatabánya Erőmű Kft., MIFÜ Kft., GTER Kft.) Átviteli hálózat üzemeltetése (OVIT Rt.) Mérnöki, műszaki szolgáltatás (ERBE Energetika Kft., Villkesz Kft.) Versenypiaci kereskedelem (MVM Partner Rt., MVM-ADWEST GmbH.) MAVIR Rt. (Rendszerirányítás)

Az MVM jelenlegi szerepe a villamosenergia-ellátásban MAVIR Rt. Rendszerirányítás Kereskedők Feljogosított fogyasztók MVM Erőművek + import Közüzemi nagy- kereskedelem Átvitel Közüzemi szolg. + elosztás Közüzemi fogyasztók Főbb kapcsolatok a szereplők között

Közüzemi nagykereskedelem * Értékelési tartalék nélkül Az MVM főbb adatai (2004.) MVM Rt. Saját tőke*: 225 787 M Ft Nettó árbevétel: 379 775 M Ft Átlagos létszám: 391 fő MAVIR Rt. (Rendszerirányítás) Saját tőke: 1 285 M Ft Nettó árbevétel: 40 594 M Ft Átlagos létszám: 179 fő Közüzemi nagykereskedelem Saját tőke: 5 687 M Ft Nettó árbevétel: 344 791 M Ft Átvitel Saját tőke*: 46 781 M Ft Nettó árbevétel: 23 917 M Ft Részesedések Saját tőke: 173 319 M Ft Nettó árbevétel: 11 067 M Ft Paksi Atomerőmű Rt. (99,99%) MIFŰ Kft. (74,88%) Dunamenti Erőmű Rt. (25,00%) OVIT Rt. (99,75%) Mátrai Erőmű Rt. (25,49%) ERBE Energetika Kft. (100%) Vértesi Erőmű Rt. (42,91%) VILLKESZ Kft. (100%) GTER Kft. (100%) MVM Partner Rt. (100%) Tatabányai Erőmű Kft. (99,34%) MVM-ADWEST GmbH. (100%) * Értékelési tartalék nélkül

Szervezet racionalizálás „vertikálisan integrált vállalkozás” létrehozása (a TSO függetlenségének figyelembevételével) Az MVM Rt. irányítási központtá alakul. Az üzleti tevékenységek leányvállatokba szerveződnek. A belső szolgáltatások MVM csoport szinten koncentrálódnak. A nem kellően hatékony belső szolgáltatások megszűnnek.

Az MVM Csoport struktúrája - a TSO kialakítását követően (átmeneti állapot) MVM Rt. (Stratégiai holding) Közüzemi nagykereskedelem Termelés (PA Rt., Tatabánya Erőmű Kft., MIFÜ Kft., GTER Kft.) Integrált átviteli hálózati rendszer-üzemeltetés (TSO) (MAVIR Rt., OVIT Rt.) Mérnöki, műszaki szolgáltatás (ERBE Energetika Kft., Villkesz Kft.) Versenypiaci kereskedelem (MVM Partner Rt., MVM-ADWEST GmbH.)

Az MVM Csoport struktúrája - elérendő cél MVM Rt. (Stratégiai holding) Termelés (PA Rt., Tatabánya Erőmű Kft., MIFÜ Kft., GTER Kft.) TSO (MAVIR Rt., OVIT Rt.) Mérnöki, műszaki szolgáltatás (ERBE Energetika Kft., Villkesz Kft.) Versenypiaci kereskedelem MVM Partner Rt., közvetlen fogyasztói értékesítés Közszolgáltatási kötelezettség (nagykereskedelem) Külföldi portfolióelemek MVM-ADWEST GmbH., egyéb külföldi befektetések

A TSO függetlenségének garanciái Az EU előírások (tevékenységek szétválasztása, működési és döntési függetlenség, megfelelőségi program) a magyar jogszabályokban megjelennek, ezen transzparens jogszabályok betartása nyomon követhető és ellenőrizhető Az EU elvárásokon túlmutató garanciák Az MVM csoporton belül az engedélyes tevékenységek külön társaságokba történő szétválasztása jelenleg is érvényesül, a TSO irányítása pénzügyi befektetésként történik A MAVIR Rt. egy darab szavazatelsőbbségi jogokat biztosító részvénye felett a tulajdonosi jogokat a Gazdasági és Közlekedési miniszter gyakorolja A MAVIR Rt. alapító okiratának módosításával egyes meghatározott döntések közgyűlési hatáskörbe kerülnek, ezáltal biztosítottak az elsőbbségi részvényhez fűződő jogok

A stratégia megvalósítása érdekében elvégzendő legfontosabb feladatok összefoglalása A stratégia által megfogalmazott célok megjelenítése a tervezés, irányítás alacsonyabb szintjein A csoportszintű működési hatékonyság javítása A csoport irányítási rendszerének átalakítása A csoportszintű költséghatékonyság javítása A csoport társaságai belső működési hatékonyságának javítása A TSO kialakítása A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbításához és a teljesítménynöveléshez szükséges feladatok végrehajtása A villamosenergia-piac új szabályozási modelljének kialakításában való részvétel A terjeszkedési, növekedési lehetőségek feltárása, regionális szerepvállalás

Köszönöm a figyelmet!