Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
ÖKO Zrt. Budapesti Corvinus egyetem
Depóniagáz, mint üzemanyag
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Dr. Barótfi István tanszékvezető, egyetemi tanár
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
A befektetési környezet
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Horváth Miklós Magyar Logisztikai Klaszter
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
A GYÓGYTURIZMUS HELYZETE MAGYARORSZÁGON, FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI (THE POSITION OF MEDICAL TOURISM IN HUNGARY AND ITS DEVELOPMENT OPPORTUNITIES) Készítette:
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Kapcsolt energiatermelés az új szabályozási környezetben Rudolf Viktor elnök, MKET Távhőszolgáltatási konferencia MaTáSzSz május Pécs.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
KARBON ALAPOK, BEFEKTETÉSI RENDSZEREK Dr. Fogarassy Csaba SZEI Egyetemi Klímatanács Főtitkára.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Dr.Béza Dániel1 A kisvállalkozások alapításának és indításának finanszírozási sajátosságai, és lehetőségei Magyarországon. Szakszeminárium
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
ECOPOLIS 2008 Nemzetközi Nyári Egyetem és Workshop Százhalombatta, augusztus Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens Szent István Egyetem, Biomassza.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Fejlett országokban megvalósított atomerőművi beruházások várható megtérülése Kaderják Péter, Mezősi András, Kerekes Lajos Regionális Energiagazdasági.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
MILYEN MÉLY A GÖDÖR? A KÓRHÁZAK GAZDASÁGI HELYZETÉNEK FELMÉRÉSE DR. RÁCZ JENŐ-DEMES ISTVÁNÉ-TOMJANOVICS GÉZA BALATONFÜRED OKTÓBER 17.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
Fetter István Kereskedelemfinanszírozás és EU Szolgáltatások vezető CIB Bank Zrt. EU támogatások finanszírozása és ezen túlmutató pénzügyi szolgáltatások.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Mitől innovatív egy vállalkozás?
A kormány finanszírozási mozgástere 2010-ben. 2 Fő kérdések: 1.Nettó kibocsátás 2010, tények és tervek 2.A nemzetközi hitelcsomag szerepe a finanszírozásban.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Európai Uniós ismeretek
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
Előadás másolata:

Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést eredményező projektekben Fogarassy Csaba egyetemi docens Szent István Egyetem Gödöllő HUNGARY RENEXPO 2009

Bevezetés A pénzügyi válság következtében kialakult pénzpiaci forráshiány, hitelezési stopot okozva, szinte teljesen befagyasztotta a hitelpiacot az elmúlt hónapokban. A nemzetközi pénzügyi szervezetek jóvoltából (IMF), a hazai hitelpiacra kerülő újabb beruházásösztönző pénzeszközök kihelyezése ezért az eddigiekhez képest is új helyzetet idéz elő. A hitelezéshez kapcsolódó általános bizalmatlanság, illetve a hazai banki alapkamat, a környező országokhoz képes, elriasztóan magas karakterisztikája (Bubor: 9,5 %), mind a külföldi, mind a hazai befektetők számára elriasztó befektetési környezetet generál.

A karbon alapú fedezetkezelés háttere Az elmúlt évek során - főként az USA-ban - pénzpiaci trenddé kezdett válni a fenntartható termelés és hitelezés szinonimájaként, a CO2 megtakarítást kiemelten elismerő pénzügyi gyakorlat megvalósítása. Főként a mezőgazdaságban nagy népszerűségnek örvendő CO2 megtakarítások tőzsdei értékesítése, egy- egy farmer esetében az összes éves bevétel %-át is elérheti. Így ezzel a pénzpiaci szerepe is folyamatosan növekedhetett CO2 megtakarításoknak,

A karbon alapú hitelezés hazai bevezetésének feltételei A CO2 kibocsátás elkerüléséből származó megtakarítás tulajdonképpen egy likviditást és beruházás-gazdaságot javító gazdasági tényezőként fogható fel. A CO2 megtakarítások elszámolásának sajátossága, hogy évről- évre elszámolhatók, így folyamatos bevételt jelentenek egy megadott időszakra, természetesen a megtakarított CO2 mennyiségének függvényében. Hazánkban ez a lehetőség egyenlőre a közötti időszakban áll rendelkezésre.

A Karbon alapú hitelezés jelentősége A vázolt gazdasági körülményeket figyelembe véve, tulajdonképpen az prognosztizálható, hogy egy CO2 elszámolással kiegészített kereskedelmi hiteltermék olyan kamatszintre csökkentheti a jelenlegi beruházási hiteleket, amelyek versenyképesek lehetnek a régió többi országával összehasonlítva is, azaz elindíthatják a hazai hitelkihelyezés folyamatát ebből a válságperiódusból.

A Karbon hitelezés hatása az intézményi energia megtakarítá- sokra és alternatív energetikai beruházásokra Előzetes kalkulációink szerint, a CO2 elkerülést megvalósító alternatív energetikai beruházások jelen pillanatban, és várhatóan a következő 1-2 évben is elkerülhetik a hazai gazdaságot, ha a kereskedelmi kamatszint a % körüli tartományban marad. Annak érdekében, hogy a kamatszint lehetőség szerint a környező országokhoz hasonlóan, 8-10 %-ra, vagy az alá csökkenjen, érdemi beavatkozásra van szükség, melynek egyik eszköze a CO2 megtakarítások gazdasági feltételrendszerbe integrálása lehet.

Projekthatások Előzetes kalkulációink szerint, természetesen figyelembe véve azt a tényt, hogy minél nagyobb a CO2 elkerülés egy-egy alternatív energetikai beruházás esetében, annál jelentősebb szerepe lehet egy karbon elszámolást megvalósító rendszernek, a következő megállapításokat tehetjük:  a különböző típusú alternatív energetikai fejlesztések esetében, a CO2 elkerülés mértékének függvényében változhat a CO2 elszámolás kamatcsökkentő hatása.  a nagy CO2 csökkenést indukáló projekteknél akkor lehet magas a hitelcsökkentő hatás, ha viszonylag alacsonyak a beruházási költségek, azaz a fajlagos CO2 csökkentés alacsony költséggel valósulhat meg.

Jövőbeni hatások A jelenlegi beruházási programok elindítását az érvényes kamatszint befolyásolja, mely természetesen a következő években jelentősen csökkenhet, de fontos momentum, hogy ezeknek a beruházásoknak szinte azonnal el kell indulni, hogy a gazdasági katasztrófa elkerülhető legyen és lehetőségek szerint egy-két éven belül talpraállhasson a gazdaság! Az mondhatjuk, hogy szinte „semmi sem drága” annak érdekében, hogy fenntartható beruházási programok induljanak el a következő hónapokban.

Következtetések  A CO2 elkerülést megvalósító projektek között a CO2 elszámolás pénzügyi hatása eltérő lehet, melyhez részletes vizsgálatokat szükséges elvégezni.  Előzetes kalkulációik szerint, pl. szélenergiás beruházások esetében a karbon-hitelezés bevezetésének hatása 1-3 %-os kamatcsökkentő hatást eredményezhet.  A biomassza alapú energiatermelés emisszió elkerülése 4-6 %-os kamatcsökkentő hatással járhat.  A biogáz termelés, amely főként mezőgazdasági irányultságában vállalhat evezető szerepet, 6-10 %-os kamatcsökkentő hatást jelenthet.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Kapcsolat: