Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

Magyar Tudományos Akadémia
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
1 European Urban Knowledge Network EURÓPAI VÁROSI TUDÁSHÁLÓZAT Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlés Szeged, október Szokolay.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Az Urbanizáció És Városaink Tankönyv:
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
A nemzeti számlák rendszere
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Az ipari növekedés mai területi folyamatai
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Európai Uniós Támogatás EU URBAN Program: EU célzott programja Lokális városfejlesztés között Célja: Gazdasági - társadalmi regeneráció Fejlődés.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
A Tájékoztatási adatbázis 2012.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INDIKÁTORAI BÓDAY PÁL „Statisztika a mindennapokban, statisztika a mindennapokról” október 9.
Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető.
kiemelt projekt bemutatkozása
2006. június 13.Környezetvédelmi Világnap - aktuális kutatási kérdések a környezetvédelemben 1 Zajtérképezés Magyarországon A stratégiai zajtérkép mint.
Nemzeti Egészségügyi Számlák (NESZ) május 23. Mentusz Zsófia Központi Statisztikai Hivatal.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
EU szabályozás SZENNYEZETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ UNIÓS JOGSZABÁLYOK.
Aaa. Nők és családon belüli erőszak elleni lépések  től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (jogelődje ICSSZEM)és a civil szervezetek egyeztetése.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Európai vállalkozók, Európai vállalkozások Dr. Szente Kálmán.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Dunaújváros, mint interregionális térszervező központ
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
AZ ITD HUNGARY ZRT. ÉS AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK VÁLLALKOZÁSOKAT TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGEI Pólus Program Információs Napok 2009.
Guzli László  Alakulás időpontja:2011. május 5.  Működés kezdete:2011. október 1.  Alapító tagok: 13 vállalkozás 1 felsőoktatási intézmény.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Népesedési folyamatok I. rész Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer alapvető feladata a területi politika,
Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer területi tervezést, elemzést támogató térinformatikai alkalmazásai Eger, 2017.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
dr.Vécsei Pál: A vállalkozási adókedvezmények területi megoszlásának alakulása 1992 és 2008 között
Hajléktalan emberek Magyarország nagyvárosaiban 2006.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Népesedési folyamatok I. rész
Európai Uniós ismeretek
Norvégiai szakmai út október
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis

A városi statisztika felértékelődése A nagyvárosok az elmúlt fél évszázad során a társadalmi gazdasági folyamatok hatására átalakultak, körülöttük agglomerációk, városegyüttesek jöttek létre. A település- hálózat e kiemelten fontos elemeit azonban továbbra is a népesség és a termelőeszközök jelentős koncentrációja jellemzi. A nagyvárosok az elmúlt fél évszázad során a társadalmi gazdasági folyamatok hatására átalakultak, körülöttük agglomerációk, városegyüttesek jöttek létre. A település- hálózat e kiemelten fontos elemeit azonban továbbra is a népesség és a termelőeszközök jelentős koncentrációja jellemzi. Az Európai Unió döntéshozói felismerték, hogy a városok jelentősége az egységes Európa szempontjából rendkívül nagy. Sem a területi különbségek mérséklése, sem pedig bizonyos gazdasági, társadalmi problémák kezelése nem lehetséges a városok helyzetének megismerése nélkül. Az Európai Unió döntéshozói felismerték, hogy a városok jelentősége az egységes Európa szempontjából rendkívül nagy. Sem a területi különbségek mérséklése, sem pedig bizonyos gazdasági, társadalmi problémák kezelése nem lehetséges a városok helyzetének megismerése nélkül. Ennek ellenére nem rendelkeztek olyan városi adatbázissal, amely az európai városok adatait a területi politikák kialakításához szükséges szerkezetben, összehasonlítható formában tartalmazta volna. Ennek ellenére nem rendelkeztek olyan városi adatbázissal, amely az európai városok adatait a területi politikák kialakításához szükséges szerkezetben, összehasonlítható formában tartalmazta volna.

Az adatgyűjtés kezdetei 1997-ben fogott hozzá az Eurostat az egységes mutatórendszer kimunkálásához ben fogott hozzá az Eurostat az egységes mutatórendszer kimunkálásához ben elkészült az Urban Audit I. adatgyűjtése ben elkészült az Urban Audit I. adatgyűjtése. Döntés a folytatásról, az Urban Audit II. adatgyűjtési programról. Döntés a folytatásról, az Urban Audit II. adatgyűjtési programról Az Urban Audit II. adatgyűjtés, melyet az közötti adatok „Historical data” gyűjtése egészített ki Az Urban Audit II. adatgyűjtés, melyet az közötti adatok „Historical data” gyűjtése egészített ki október 15. Az újabb adatgyűjtés elindulása október 15. Az újabb adatgyűjtés elindulása.

Az adatgyűjtés célja Olyan adatbázis létrehozása, mely: Alkalmazkodik a döntéshozók igényeihez, Alkalmazkodik a döntéshozók igényeihez, Egységes szerkezetű, Egységes szerkezetű, Hosszú idősort tartalmaz, Hosszú idősort tartalmaz, Területi, időbeni összehasonlításra alkalmas. Területi, időbeni összehasonlításra alkalmas.

Hogyan biztosítják az összehasonlíthatóság kritériumainak teljesülését? A városokat azonos szempontok szerint választották ki. A városokat azonos szempontok szerint választották ki. Az adatgyűjtés meghatározott területi elvek szerint készül. Az adatgyűjtés meghatározott területi elvek szerint készül. A mutatókat egységes rendszer szerint alakították ki. A mutatókat egységes rendszer szerint alakították ki. Az adatgyűjtés egységes módszertan alapján történik. Az adatgyűjtés egységes módszertan alapján történik.

Az adatgyűjtésben résztvevő városok kiválasztása A kiválasztás alapelvei: Népességnagyság (100 ezer fő feletti) Népességnagyság (100 ezer fő feletti) A városnak az adott ország település-hálózatában betöltött szerepe A városnak az adott ország település-hálózatában betöltött szerepe Egyéb szempontok Egyéb szempontok

Magyarországon résztvevő városok Az Urban Audit-ban 2003-tól résztvevő városok: Budapest Budapest Miskolc Miskolc Pécs Pécs Nyíregyháza Nyíregyháza Az Urban Audit-ban 2005-től résztvevő városok: Debrecen Debrecen Győr Győr Kecskemét Kecskemét Szeged Szeged Székesfehérvár Székesfehérvár

Az adatgyűjtés területi szintjei Kernel Kernel LUZ (agglomeráció) LUZ (agglomeráció) City (városmag) City (városmag) SCD (városrészek) SCD (városrészek) SCD1 (kerület)SCD1 (kerület) SCD2 (városkörzet)SCD2 (városkörzet)

A jelenleg gyűjtött adatok köre

Az adattartalom változása Az adatok köre változott, ennek okai: Változólista racionalizálása Változólista racionalizálása Társadalmi változások Társadalmi változások A rendelkezésre állás alacsony szintje A rendelkezésre állás alacsony szintje

Az adatgyűjtés szervezeti modellje és minőségbiztosítási rendszere Eurostat NUAC (KSH) KSH Szakfőosztályok Minisztériumok, egyéb országos szervek Egyéb adatgazdák NUAC (NSI) Adatátadás ADATELLENÖRZÉS 1. szintje ADATELLENÖRZÉS 2. szintje Urban Audit adatbázis

Az adatgyűjtés nehézségei A kért adatok egy része csak a népszám- lálások alkalmával áll rendelkezésre. A kért adatok egy része csak a népszám- lálások alkalmával áll rendelkezésre. A módszertanban még mindig fellelhető különbségek, nemzeti sajátosságok. A módszertanban még mindig fellelhető különbségek, nemzeti sajátosságok. A megfelelő területi szintre a kért adatok nem állnak rendelkezésre. A megfelelő területi szintre a kért adatok nem állnak rendelkezésre. A változók bevezetése néha megelőzi az Uniós szabályozás hatályba lépését. A változók bevezetése néha megelőzi az Uniós szabályozás hatályba lépését.

Az adatbázis felhasználói és a felhasználás területei Felhasználók: Uniós és kormányzati döntéshozók Uniós és kormányzati döntéshozók Kutatók, diákok Kutatók, diákok Vállalkozások Vállalkozások Felhasználási terület: Döntéshozatal Döntéshozatal Pályázatok, fejlesztési javaslatok Pályázatok, fejlesztési javaslatok Tudományos kutatás Tudományos kutatás Telephelyi döntések Telephelyi döntések Egyéb Egyéb

Az Urban Audit adatbázis elérése és használata Eurostat Urban Audit

Köszönöm a figyelmüket!