Az építészet a matematikában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
,,…a geometria két legnagyobb kincse közül az egyik” (Johannes Kepler)
Advertisements

Mindenszentek temploma Pécs
Matematika az építészetben
Római építészet Augustus korában
1. Bevezetés 2. A tipikus kolostori épületegyüttes 3. Szerzetesrendek
Matematika és módszertana
FRAKTÁLOK.
Román stílus jellemzői(formákban):
Fogalma, története, „Fí” szám értéke
Az építészet FOGALMA Téralkotó művészet – 3 dimenziós a mű
Aranymetszés képviselői
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Epizód:a téglatest térfogata,felszíne
A hatágú csillag (12 oldalú poligon) kerülete K1= (4/3)K0= 4,
Mezopotámia és Egyiptom építészete
Poliéderek térfogata 3. modul.
Egyiptomi kultúra Készítette: Engárt Zsuzsanna
A reneszánsz művészet; előtte
Román stílus, 10–12. sz.– az első, egész Európára kiterjedő művészeti stílusirányzat Gótika: 13. sz. végétől – 15. sz. végéig.
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
A reneszánsz.
A négyzet kerülete K = 4· a.
Pitagorasz -élete -munkássága -tétele és bizonyítása
Pitagorasz tétel és életútja.
Matematika a tudományban és a művészetekben
Matematika a művészetekben
Csillagászati földrajz – TOTÓ I.
A római PANTHEON .
Aranymetszés.
~építészet, szobrászat, festészet~
Készítette:Bálintfi Arnold
LÉPCSŐ LÉPCSŐ SZERKESZTÉS.
Építészettörténet.
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
Avagy a világ ismerete az ókorban
Matematika I. 1. heti előadás Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév Deák Ottó mestertanár.
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Alaprajz
Transzformációk egymás után alkalmazása ismétlés
A gótika, sz..
A román kor (romanika) művészete
Itália egyik ékessége, a pisai Dóm épületcsoportja, a
Jellemezze az alábbi példát alapul véve a korakeresztény templomalaprajzot és tömegformálást, mutasson rá az általánosságokra és az egyedire.
Muhammad Ali mecset 1. rész
SZABÁLYOS TESTEK A szabályos testek vagy platóni testek, olyan konvex testeket jelentenek, melyek oldalait egybevágó szabályos sokszögek határolják, minden.
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
A konvex sokszögek kerülete és területe
6. osztály Előadó: Molnár Ibolya
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
A Kheopsz piramis.
FIBONACCI SOROZAT.
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
Az Ókori Róma MŰVÉSZETE
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
Román stílus ( XI- XIII.szd.)
A GÖRÖG ÉPÍTÉSZET Rövid prezentáció Háttérben a Parthenon (Készült: Kr.e ) Athén.
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
Az ókori Róma művészete. 1. Róma történetének szakaszolása az államformák szerint Királyság (i. e. 8. sz.- i. e. 6. sz.) Köztársaság (i. e. 6. sz.- i.
AZ ÓKERESZTÉNY ÉS A BIZÁNCI MŰVÉSZET
SZECESSZIÓ VICTOR HORTA
Nemlineáris dinamikus rendszerek alapjai VII. gyakorlat
Síkmértani szerkesztések Euklidész görög matematikus (i. e
A román, a gót és a reneszánsz művészet
Középkori műveltség.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Milyen matematikai fogalmak szerepeltek az előadásban?
I. Szelő tétel és szerkesztése
Síkmértani szerkesztések Euklidész görög matematikus (i. e
Előadás másolata:

Az építészet a matematikában

Történelmi előzmények Babilon: elsősorban terület és térfogatszámítások. Ismerték a Pitagorasz-tételt alkalmazás szinten, illetve a csonkakúp térfogatát: ½(3R2+3r2). A π értékét megközelítették 3 egészre. Egyiptom: az előzőek mellett ismerték a Kepler-háromszöget, az aranymetszést, aminek építészeti példája a Kheopsz-piramis

Görögök: új dolgok felfedezése, híres tudósok, mint pl: Thálész, Pitagorasz. Nagy hangsúlyt fektettek a harmóniára: a kocka és oktaéder harmónikus közepe. Szabályos ötszög szerkesztése az aranymetszés szabályaival. Tiszta geometriai formákból álló épületeket terveztek, mint pl.: a Pádua melletti dedokaéder alakú emlékmű, illetve az Athéni templom.

A középkor építészete Romanika Templomépítészet: tagolt szerkezet, súlyos zártság, vaskos arányok Félkörív – a román építészet egyik legjellemzőbb ismertetőjegye Alaprajz – meghatározott forma: háromhajós bazilika, a főhajó (két vagy négy mellékhajóval) kereszthajlóval bővülhet, a kereszthajón négyezeti toronnyal statikai feladatok: boltozás – dongaboltozat, keresztboltozat (két donga boltozat derékszögű áthatásából) világi építmények - a lakótornyok és várak: négyzetes, kerek vagy sokszög alaprajzúak

A középkor építészete Gótika: Templomépítészet: székesegyházak, plébániatemplomok Alaprajz: kereszt Szerkezet: csúcsív és bordás keresztboltozat pillérek, oszlopok, támpillérek, támívek Ablakok: vonalzóval és a körzővel szerkesztették kezdetben küllős osztást továbbfejlesztve, majd szabadon szerkesztett idomokkal

Az iszlám építészet a középkorban Jelentős matematikai ismeretek: négyzet- és köbgyökvonás, arányosságok, egyenletek különböző típusai, irracionális szám fogalma, algoritmus, trigonometria geometriai minták: épületek díszítésére (mozaikok, csempék) Girih: Sokszögekből és csillag alakzatokból tevődik össze, melyeket cikcakk vonalak kötnek össze Matematikai jelentőség: kvázi-periódikus minták (Roger Penrose)

A modern építészet Bauhaus: konstruktivizmus, funkcionalizmus, kubizmus: a célszerűség, a helyes tájolás és fényviszonyok, ezért téglatest alakú épületeket terveztek, díszítések nélkül. Így visszatértek az ókori egyszerű, de szabályos geometriai megformáláshoz Racionalista: hasonló a Bauhaushoz, ezenkívül Le Corbusier kidolgozta a Modulor-rendszert, aminek alapja az a méret- és arányrendszer, ami lehetővé teszi az épület ideális kialakítását

Organikus építészet: a természet formáit követi, ott helyezték el Organikus építészet: a természet formáit követi, ott helyezték el. Kedvelik a csigavonalat, (ami az aranymetszésen alapszik), számításoknál előfordulnak az alábbi természet által kedvelt számok, mint pl: e, π.

A boltívek Láncgörbe: A láncgörbét megvalósító függvények osztálya a koszinusz hiperbolikusz függvények speciálisan transzformált alakjai Ideális alak olyan boltívek számára, melyek csak saját súlyukat hordják Fordított láncgörbe alakú boltívek: ókor (perzsák - Taq-i Kisra), Gaudí, Jefferson Nemzeti Park: (Gateway Arch)

Ókori görög és római építészet: a kevésbé hatékony félkörív alakú boltívek terjedtek el Gótikus épületek: csúcsív, lándzsaív, szamárhátív Függőhidak: parabola alakot vesznek fel (Galilei)

Vége Köszönjük a figyelmet! Készítette: Busch Noémi, Kiszelly Tímea, Dohovits Emese Vége Köszönjük a figyelmet!