1 Energiapolitikánk gazdasági meghatározottságai” Dr. Hegedűs Miklós ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Fenntartható társadalom, fenntartható.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Energia – történelem - társadalom
Energia és (levegő)környezet
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Energetikai folyamatok és berendezések
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A Föld energiagazdasága
Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes április 18. Európai energiapolitika - magyar lehetőségek a villamosenergia-iparban Kihívások Lehetőségek.
Energetikai gazdaságtan
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Megújuló gazdaságpolitika, megújuló energiaforrások Matolcsy György Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet (mgfi) Nagykanizsa, 2007.október.12.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Laufer Tamás, IVSZ elnök Elvándorol a szakma?
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
INTERNATIONAL ENERGY AGENCY
Energia és (levegő)környezet
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Energetikai gazdaságtan
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
Az alternatív energia felhasználása
TJ Energiapolitika, energiamix. Forrás: KHEM Energiapolitika, energiamix.
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Energetikai alapismeretek 1.Bevezetés, alapfogalmak 2.Energetika és társadalom.
1 Megújuló energiák, energiatakarékos megoldások 2010 május 13. Az ábrákat dr. Stróbl Alajos (MAVIR Rt.) bocsátotta rendelkezésemre.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Dr. Stróbl Alajos (ETV-ERŐTERV)
Energetikai gazdaságtan
Előadás másolata:

1 Energiapolitikánk gazdasági meghatározottságai” Dr. Hegedűs Miklós ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Fenntartható társadalom, fenntartható gazdaság Budapest, November 23.

Az előadás érintett témái: 1.Globális energia-szektor korszakváltás közben, előtt? Az energia-szektor Bermuda háromszöge! 2.Energia-helyzetünk megítélése, mit hoz a jövő? 3.Az állami szerepvállalás kiterjesztése: vissza a múltba. 4.Következtetések, tanulságok 2

3 1. A globális energia-szektor korszakváltás közben, előtt? Az energia-szektor Bermuda háromszöge! 1.1. Az energia-szektor követelményeinek értelmezhetősége A gazdasági növekedés jelentősen visszaesett, döntően a fejlett országokban Átmeneti energiabőség a kínálatban A globális földgázpiac alapvető átrendeződése, az atom kérdőjelei, a megújulók előtérbe kerülése Import-függőség, kockázatok csökkentése, komparatív előnyök-hátrányok Az árak alakulása, alakító tényezők.

A világ primer energiaigénye (fűtőanyagok szerint), különböző forgatókönyvek alapján 4 Forrás: World Energy Outlook GLOBAL ENERGY TRENDS és a GKI Energiakutató számításai

A világ primer energiaigénye, az energia források megoszlása, különböző forgatókönyvek alapján, Forrás: World Energy Outlook GLOBAL ENERGY TRENDS

Energia felhasználás az U.S.A.-ban, Kínában és Indiában, (kvadrillió Btu) Energy consumption in the United States, China, and India, (quadrillion Btu) 6

A világ energia-felhasználása, összefüggésben a CO2 kibocsátással, különböző forgatókönyvek alapján 7

A világ primer olaj igénye és olajárai, különböző forgatókönyvek alapján 8 Forrás: World Energy Outlook GLOBAL ENERGY TRENDS

Texasi szuper-ólommentes benzinár alakulása, Forrás:

A világ olajszállítási igénye az új irányelv alapján 10 Forrás: World Energy Outlook GLOBAL ENERGY TRENDS

Olaj felhasználás csökkenése az elektromos járművek eladásához viszonyítva: célok, tervek az új irányelv alapján 11

2. Energia-helyzetünk megítélése, mit hoz a jövő? A magyar gazdaság nem energiafaló. 2.2.Az átlagos inflációnál 1-1,5%-ponttal erőteljesebben növekvő nemzetközi és hazai energiaárak 2.3.A hazai megújuló energiaforrások természeti adottságai legalább olyan kedvezőtlenek, mint a hagyományos energiahordozóké 2.4.Mind a hagyományos, mind a megújuló források tekintetében jelentős komparatív hátrányaink vannak 2.5.Az energiaimport mérséklése kívánatos, de a növekvő import-arány aligha állítható meg 2.6.Csak a felhasználási oldalon, annak minden szegmensében érvényesülő hatékonyság kínál elfogadható megoldást 2.7.Az energiafelhasználás minden szegmensében érvényesülő, a hatékonyság legfőbb feltétele a valós költségeket követő árak érvényesítése

Magyarország nem „energiafaló”! Ezer tonna olajegyenérték/millió PPP(GDP) 13 Forrás: Eurostat alapján saját számítás

14 Forrás: Eurostat alapján saját számítás

Miért magasak a vállalkozások és a lakosság energia költségei. A háztartási energia és a járműüzemanyag súlya a fogyasztói kosárban. A háztartási energia, a járműüzemanyag és a fogyasztói árindex. Az EU27-ek és a hazai teljes energiaköltség. Az energiával összefüggő költség, a GDP %-ában: EU27-ek 9,810,711,7 Magyarország 1818,320,3 15

A gazdaság és az energia-szektor néhány jellemzője a Közép-Kelet európai viszonyokban. 16 Forrás: EU Energy Trends to 2030

17

18

19

A háztartási energia, a járműüzemanyag és a fogyasztói árindex, (2000=100) 20 Forrás: KSH adatai alapján saját számításaink

Az új építések éves beruházási költsége – NCsT alapján [milliárd Ft, 2011-es árakon] – a beruházási költségek 277,4 Ft/euró árfolyamkörnyezetben felmérve. 21 Forrás: GKI Energiakutató, Pylon, Kapros

A becsült átvételi ár intervalluma 2012-re technológiától, mérettől függően [Ft/kWh] 22 Forrás: GKI Energiakutató, Pylon, Kapros

A KÁT és a METÁR kassza NCsT változat szerint [milliárd Ft, 2011-es árakon] 23 A KÁT és a METÁR kassza PYLON változat szerint [milliárd Ft, 2011-es árakon] Forrás: GKI Energiakutató, Pylon, Kapros

A KÁT és a METÁR támogatástartalma az áramszámlában NCsT változat szerint [Ft/kWh, 2011-es árakon] 24 A KÁT és a METÁR támogatástartalma az áramszámlában PYLON változat szerint [Ft/kWh, 2011-es árakon] Forrás: GKI Energiakutató, Pylon, Kapros

25 3. Az állami szerepvállalás kiterjesztése: vissza a múltba Kell-e, lehet-e új energiapolitika? -Ellátásbiztonság -Az állami szerepvállalás -Megújulók szerepe 3.2. Világpiaci árak és a hazai lakossági árak összefüggése Az energiaköltségek nálunk igen magasak: lakosság, versenyképesség EU követelmények és a hazai törekvések ellentmondásai.

Forrás: KSH 26

4. Következtetések, tanulságok 4.1. Legfontosabb alakító tényező nem a szűkösség, hanem a környezeti aggodalmak A megújulók beemelése az energiamixbe inkább a kényszer, mint hosszabb távú gazdasági racionalitás A globális energiapiac fő alakítói egyre inkább a feltörekvő országok A földgáz kínálatának alapvető átrendezése Hazai energiapolitika mozgástere igen szerény Az ellátásbiztonság túlhangsúlyozása veszélyes A felhasználási oldal erőteljes racionalizálása A reális árak hosszabb távú érvényesítése Az energiapolitika eszköz és szerves része a gazdaságpolitikának, de hol a hosszú távú gazdaságpolitika? Energiaproblémáink megoldásának kulcsa a gazdasági teljesítményünkben rejlik. 27

Köszönöm a figyelmüket! 28