Anyagismeret 2. Fémek és ötvözetek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
Advertisements

Az oldat gőznyomása és Raoult törvénye
A TERMODINAMIKAI RENDSZER
Egyensúlyi állapotábrák
ötvözetek állapotábrája
ÖTVÖZETEK ÁLLAPOTÁBRÁI
METALLOGRÁFIA (fémfizika) ÖTVÖZETEK TÍPUSAI.
A megoszlási egyensúly
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
Kristályrácstípusok MBI®.
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
1. Metallográfiai alapfogalmak
Fe Fe C - 3 állapotábra - 1. Faller Antal, SOPRON.
1. Termodinamikai alapfogalmak Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez,
Szilárdságnövelés lehetőségei
A H N J B D F C E G S P Q M O C% T K S’ E’ C’ K’ F’ D’ L P’ δ
Nem egyensúlyi rendszerek
Ötvözetek szerkezete, annak termodinamikai háttere és hatása a fizikai tulajdonságokra Korszerű anyagok és technológiák, MSc 2013.
Fémtan, anyagvizsgálat 1
Vas- karbon ötvözetrendszer
Az anyagok szerkezete.
A fémek és ötvözetek kristályosodása, átalakulása
FÉMTAN, ANYAGVIZSGÁLAT 2011_10_ _10_18
FÉMTAN, ANYAGVIZSGÁLAT 2011_10_18
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
A HIDROGÉN.
KOLLOID OLDATOK.
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
Alumínium és ötvözetei.
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
A kémiai potenciál Gibbs vezette be 1875-ben. Jele: m [Joule/mol]
Színfémek SZÍNFÉMEK.
Ötvözetek ötvözetek.
METALLOGRÁFIA (fémfizika) A fémek szerkezete.
Fémtan, anyagvizsgálat LGB_AJ025
Fémtan, anyagvizsgálat II. LGB_AJ025
A fémrács.
7. Folyadékok és elegyek.
Halmazállapot-változások
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Ötvözetek egyensúlyi diagramjai (állapotábrák)
Vegyipari és biomérnöki műveletek
Fázisátalakulások.
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
E, H, S, G  állapotfüggvények
Összefoglalás.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Melyik két anyag tulajdonságait hasonlítottuk össze a múlt órán? Soroljátok fel a legfontosabb fizikai tulajdonságaikat! Mi történik a két anyaggal melegítés.
Fázisátalakulások Fázisátalakulások
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
Fázistörvény Komponensek, fázisok, szabadsági fokok fogalma, számának megadása. A fázistörvény megfogalmazása és levezetése. A fázistörvény alkalmazása.
Korszerű anyagok és technológiák, MSc
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Fizikai kémia I. az 1/13. GL és VL osztály részére
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Nem egyensúlyi rendszerek
OLDATOK.
Hőtan.
Nem egyensúlyi rendszerek
OLDATOK.
Előadás másolata:

Anyagismeret 2. Fémek és ötvözetek

A fémek és ötvözetek szerkezete Színfém Ötvözet: alapfém, ötvöző, szennyező Szerkezet: szilárd oldat, vegyület

A fémek és ötvözetek szerkezete Szilárd oldat szubsztitúciós: az alapfém atomját helyettesíti intersztíciós: az alapfém atomjai közé beékelődik

A fémek és ötvözetek szerkezete Az oldódás lehet: Korlátlan, ha: (csak szubsztitúciós) atomátmérőben 14 - 15 % -nál nem nagyobb az eltérés azonos a rácsszerkezet azonos a vegyérték Korlátozott lehetséges összetételek: a b A 100% A 0% B 0% B 100%

A fémek és ötvözetek szerkezete Fémvegyület Ionvegyületek: pl. NaCl, CaF2 , ZnS Elektronvegyületek: pl. CuZn, Cu5Zn8, CuZn3 vagy AgZn, Cu5Si Intersztíciós vegyület: pl. Fe3C, Mn7C3

A fémek és ötvözetek szerkezete Az elemzés alapja a termodinamikai vizsgálat A rendszer, adott körülmények között akkor van termodinamikai egyensúlyban, ha a szabad energiája minimális. A rendszer mindig a legalacsonyabb energiaszintre törekszik. A spontán, külső beavatkozás nélkül létrejövő folyamatok, minden esetben csökkentik a rendszer szabad energiáját.

A fémek és ötvözetek szerkezete A rendszer állapota lehet: stabil: (legalacsonyabb energia szint) metastabil: a rendszer fázisainak energiája nem a legkisebb, de képesek ebben az állapotban maradni instabil Többkomponensű szerkezetek

A fémek és ötvözetek szerkezete Fázisok, komponensek, szabadsági fokok Többkomponensű egyensúlyi rendszerek viselkedésének leírására szolgál a Gibbs-féle fázistörvény, ami általános érvényű összefüggés a szabadsági fokok (Sz), a komponensek (K) és az egyensúlyi fázisok (F) száma között: F + Sz = K + 2     

A fémek és ötvözetek szerkezete Fázis: a termodinamikai rendszer azonos fizikai és kémiai paraméterekkel rendelkező részeinek összessége Adott fázisnak jellemzője lehet a halmazállapot, de azonos halmazállapotú részei a rendszernek alkothatnak több fázist is. Lényeges jellemzője a fázisoknak, hogy optikai módszerekkel megkülönböztethetők, továbbá fizikai módszerekkel szétválaszthatók. Komponens: a rendszer kémiailag független alkotórészei (egymástól függetlenül létező anyagfajták, molekulafajták). Ha a rendszer különféle molekulái között reakciók mehetnek végbe, a komponensek számát a jelenlevő anyagfajták és a köztük lehetséges független reakciók számának különbsége adja meg.

A fémek és ötvözetek szerkezete Szabadsági fok: a szabadon változtatható intenzív paraméterek száma A paraméterek értékét egy bizonyos folytonos intervallumon belül szabadon választhatjuk meg anélkül, hogy a fázisok száma megváltozna. Pl: légköri nyomáson a víz olvadáspontja és forráspontja között a hőmérséklet szabadon változtatható, de új fázis nem jelenik meg és a folyadékfázis nem tűnik el. Zérus szabadsági fokú rendszer egyetlen paraméterét sem változtathatjuk szabadon. Amennyiben mégis, az feltétlenül fázis eltűnésével jár. Ha a szabadsági fokok száma 1, 2, …, n, akkor 1, 2, …, n intenzív mennyiséget választhatunk meg folytonos tartományon belül szabadon anélkül, hogy a megadott fázisok eltűnnének.

A fémek és ötvözetek szerkezete A fázisegyensúly legáltalánosabb feltétele, hogy állandó hőmérséklet és nyomás mellett az egyensúlyi a és b fázisokban egyaránt jelenlevő B komponensre nézve teljesülnie kell, hogy a szóban forgó komponens kémiai potenciálja az egyensúlyi fázisokban ugyanakkora.

A fémek és ötvözetek szerkezete A legegyszerűbb heterogén egyensúlyok az egykomponensű rendszerek különböző fázisai között jönnek létre. (szilárd-folyadék, illetve folyadék-gőz) A gyakorlatban fontos a többkomponensű heterogén rendszerek, pl. oldószer/oldott anyag rendszer, vagy két fém ötvözete, szilárd-folyadék egyensúlya is. A legegyszerűbb eset, amikor a komponensek sem vegyületet, sem szilárd oldatot nem képeznek egymással, csupán egyetlen eutektikumot. (Ilyen típusú kétkomponensű rendszert alkot a víz különböző sókkal (pl.: NaCl, KCl, karbamid, stb.) (Eutektikum (görög; eutektos = könnyen olvadó): Két vagy több olyan anyag jellegzetes elegye, amelyek egymással homogén folyadékot (olvadékot, v. oldatot) képeznek, szilárd állapotban azonban nem elegyednek.

A fémek és ötvözetek szerkezete Színfém és vegyület lehűlési görbéje

A fémek és ötvözetek szerkezete Szilárd oldat lehűlési görbéje

A fémek és ötvözetek szerkezete A különböző fázisok egyensúlyi viszonyait általában fázisdiagramon ábrázoljuk. Erre egy példa a többkomponensű rendszerek olvadáspontjának az összetétellel való változását állandó nyomáson feltüntető diagram

A fémek és ötvözetek szerkezete A fázisdiag- ramok megszer-kesztésé-hez szükséges lehűlési görbéket légköri nyomáson vesszük fel

A fémek és ötvözetek szerkezete Kétalkotós egyensúlyi diagramok szerkesztése

A fémek és ötvözetek szerkezete az olvadék dermedése:

A fémek és ötvözetek szerkezete

Irodalom …..Szemelvények Szentgyörgyiné Gyöngyösi Éva – Bencsik Ferenc Pál : Villamos anyagismeret és technológia (Nemzeti tankönyvkiadó) Csizmadia Ferencné: Anyagismeret (SzIF-Universitas Kft.) Ginsztler – Hidasi –Dévényi: Alkalmazott anyagtudomány (Műegyetemi Kiadó)