Becquerel, Henri (1852-1908) Legfontosabb eredményeit a fluoreszencia, a foszforeszencia, az infravörös sugárzás és a radioaktivitás területén érte el.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

A természetes radioaktív sugárzások
Készítette: Bráz Viktória
Klasszikus fizika Mechanika Hőtan Elektromosságtan Mágnesesség
Radioaktivitás Természetes radioaktív sugárzások
Magfizikai kísérletek és a chicagoi fél watt
Radioaktivitás Henry Becquerel: egy véletlen során felfedezi a radioaktivitás jelenségét 1895-ben. Pierre és Marie Curie: 8 tonna uránszurokércből 0,1.
Energia a középpontban
Radioaktivitás és atomenergia
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Radioaktivitás, izotópok
Villamosenergia-termelés atomerőművekben
Atommag modellek.
A mikrorészecskék fizikája
A termeszétes radioaktivitás
Atomenergia felhasználása
és gyakorlati alkalmazásai Energetikai Szakközépiskola, Paks
Radioaktív anyagok szállítása
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Magfizika Radioaktivitás felfedezése Az atommag Radioaktív bomlások
Mindent a radioaktivitásról
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Sugárzástan 4. Magreakciók Dr. Csurgai József
Sugárzás-anyag kölcsönhatások
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Az atommag.
A bomlást leíró fizikai mennyiségek
Magfúzió.
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Atomenergia.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Sugárvédelem és jogi alapjai
Nukleáris képalkotás - detektorok, módszerek és rendszerek
Tanárnő : Szilágyi Emese
2. AZ ATOM Atom: atommag + elektronfelhő = proton, neutron, elektron
MAGKÉMIA Alkotóelemek: p+ és n0 összetartó erő: magerő (7*108 kJ/mol)
Az atommag 7. Osztály Tk
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Az anyagok részecskeszerkezete
A termeszétes radioaktivitás
sugarzaserzekelo eszkozok
A termeszétes radioaktivitás
Radioaktivitás II. Bomlási sorok.
Jean Baptiste Perrin ( )
Paul Adrien Maurice Dirac ( )
Környezetkémia-környezetfizika
Dozimetria, sugárvédelem
Einstein és Planck A fotoeffektus.
Készítette: Móring Zsófia Samu Gyula
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
A kvantum rendszer.
Természetes radioaktív sugárzás
Az atommag alapvető tulajdonságai
Úton az elemi részecskék felé
2. AZ ATOM Atom: atommag + elektronfelhő = proton, neutron, elektron
RAdiOaktivitás, nukleáris energia
Sugárzások környezetünkben
Bővített sugárvédelmi ismeretek 1. Bevezetés, sugárfizikai ismeretek Dr. Csige István Dr. Dajkó Gábor MTA Atommagkutató Intézet Debrecen TÁMOP C-12/1/KONV
Nukleáris medicina Lényege: A radioaktív izotópok diagnosztikai és therápiás célból való felhasználása.
Molekula-spektroszkópiai módszerek
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Atomenergia.
ATOMMAGFIZIKA Chadwick Marie Curie Becquerel Szilárd Leó Teller Ede
A maghasadás és a magfúzió
Előadás másolata:

Becquerel, Henri (1852-1908) Legfontosabb eredményeit a fluoreszencia, a foszforeszencia, az infravörös sugárzás és a radioaktivitás területén érte el. 1901-ben észlelte a radioaktív sugárzás élettani hatását. 1903-ban (megosztott) Nobel-díjat kapott a spontán radioaktivitás felfedezéséért.

Curie, Marie (1867-1934) A polóniumnak és a rádiumnak a felfedezője. Kétszer kapott Nobel-díjat: először 1903-ban fizikait (megosztva) a radioaktív sugárzás tanulmányozásáért, majd 1911-ben kémiait a két új elem felfedezéséért.

Curie, Pierre (1859-1906) Nobel-díj, 1903 (Becquerel-lel és feleségével megosztva) Foglalkozott kristályfizikával és az anyagok mágneses tulajdonságaival.

Joliot-Curie, Irène (1897-1956) Joliot-Curie, Fréderic (1900-1958) 1935-ben kaptak kémiai Nobel-díjat az „új elemek előállí-tásának radioaktív kémiája területén végzett munkájukért”. Jelentős szerepük volt a maghasadás természetének megértésében.

Radioaktív sugárzások

Az a-bomlás során a tömegszám néggyel, a rendszám kettővel csökken

Az a-sugárzás Az a-részecskék sebessége 13000-21000 km/s, energiája pedig 2-10 MeV. Hatótávolsága a levegőben néhány cm, de már egy papírlap is képes elnyelni. Levegőbeli útjuk során az a -részecskék kb. 20 - 40000 iont állítanak elő. A szervezetben lévő, sugárzó anyagok által kibocsátott a-sugárzás igen veszélyes lehet (pl. a tüdőre).

Negatív béta-bomlásnál a magban egy neutron protonná alakul egy elektron kilépése mellett.

A b-sugárzás Az elektronok sebessége a fénysebesség 99,8%-a is lehet. Az elektronok nem a héjból származnak, hanem a magból. Levegőbeli hatótávolsága pár méter, az elektronok útjuk minden cm-én 50-100 iont hoznak létre. A testbe csak néhány mm-re hatol be, így főként a bőrt és a szemet károsítja. A testbe került b-sugárzó anyag természetesen veszélyes.

Pozitív béta-bomlásnál egy neutron keletkezik egy protonból, pozitron létrejötte mellett.

A b –bomlások áttekintése Rendszámnövelő vagy negatív b –bomlás Rendszámcsökkentő vagy pozitív b–bomlás Rendszámcsökkentés elektronbefogással

Neutrínó Elektromosan semleges Tömege kisebb, mint az elektron tömegének 100-ad része Nagy áthatolóképességű Létezését már a kísérleti felfedezése előtt feltételezték. (b-bomlás során, az energia és a lendület-megmaradás törvénye alapján)

A g-sugárzás A gamma-sugárzás a látható fényhez hasonló elektromágneses sugárzás, csak jóval nagyobb az energiája. Gamma-sugárzás akkor jön létre, amikor az atom valamilyen bomlás után még gerjesztett állapotban van

A g-sugárzás Nagyenergiájú fotonokból áll, amelyek fénysebességgel haladnak. A természetes radioaktív sugárzások közül a g-sugárzás a legveszélyesebb, mert ennek van a legnagyobb áthatolóképessége. Az emberi szervezeten könnyedén áthatol és csak 3,3 cm vastag ólomlemezzel fékezhető le. Háromféle módon gyengülhet ill. szűnhet meg a g-sugárzás:

A g-sugárzás gyengülése ill. megszűnése Fotoeffektus során teljesen felemésztődik az energiája. Compton-effektus során szóródva lecsökken az energiája Párképződés alkalmával elektron-pozitron párrá alakul (nagy energiájú g-foton esetén)

Párkeltés és szétsugárzás Párkeltés: az atommag közelébe jutó g-foton eltűnik, s helyette elektron-pozitron pár keletkezik. Teljesül az energia-, töltés- és lendület megmaradásának törvénye. (a lendületet az atommag veszi át) Szétsugárzás: elektron és pozitron találkozásakor mindkettő eltűnik, a keletkező sugárzás két, ellenkező irányban szétrepülő g-fotonból áll.

A radioaktív bomlástörvény Ha a t=0 időpillanatban a radioaktív magok száma N0, akkor t idő elteltével N(t) = N0•2-t/T olyan atommag van, ami még nem bomlott el. T: a felezési idő

A 238-as U bomlási sora

Sugárkárosodás Környezetünk által állandó sugárzásnak vagyunk kitéve. (kozmikus sugárzás, földkéreg) A levegőben lévő radioizotópok gáz vagy porhoz tapadt részecskék formájában vannak jelen.    A legveszélyesebb a szervezetbe kerülő sugárzó anyag, hiszen sejtjeinket közvetlen közelről roncsolja. A legnagyobb mértékben a stroncium-90 és a cézium-137 található meg szervezetünkben. A legveszélyesebb, ha a radioizotópok egy szervben felhalmozódnak fel.

Sugárkárosodás A jód-131 pl. a pajzsmirigyben, a rádium, a plutónium és a stroncium a csontokban rakódik le, ahonnan már nem tud kiürülni, és a csontvelő károsodását okozza. A szervezetbe belégzés vagy táplálkozás során kerülhetnek radioizotópok. A levegőből lehulló sugárzó anyagok előbb-utóbb növények vagy állatok szervezetébe jutnak. Ezeken keresztül pedig a mi szervezetünkbe is eljuthat.    Ha nagyobb sugárzás éri az embert, elsőként vérképző szerveit károsítja, majd az emésztőrendszert, végül pedig a központi idegrendszert. A kisebb sugárzásdózis is igen veszélyes lehet, hiszen lehet hogy csak évtizedek múlva fejti ki hatását pl. rák formájában. A génekben maradandó károsodást okozhat.

Alapfogalmak Aktivitás (A, Becquerel): az egységnyi idő alatt bekövetkező bomlások száma: 1 Bq = 1 bomlás/s. Elnyelt sugárdózis (D, Gray): 1 Gy = 1 J/kg Dózisegyenérték (H, Sievert): H = D•Q [Sv] röntgen és g-sugárzásra, gyors elektronokra: Q = 1 neutronokra: Q = 2,4 – 10,5 a-részecskékre: Q = 10-20

GM-cső Egy üveg vagy fémcsőben hosszirányban egy vékony huzal, az anód fut végig. Katódként a cső belső falán lévő fémbevonat szolgál. Köztük 1000-1500 V feszültség van. A csőbe kerülő radioaktív részecske ionizálja a benne lévő gázt és így pályája mentén az "ioncsatornában" elektronok árama indul meg a katódról az anódra. Az így létrejött áramlökést egy ellenálláson átvezetve, ott feszültségesés jön létre, amely felerősíthető, detektálható.

A Wilson-féle ködkamra Átlátszó üveggel fedett kamrában a telítettségi állapotához közeli víz- vagy alkoholgőz van. Ha a kamrában hirtelen lecsökkentjük a nyomást, akkor a gőz túltelítetté válik és a felesleges pára kicsapódik az ún. kondenzációs magokon. Ilyen magot jelentenek a különböző sugárzások által a kamrában keltett ionok. Ezáltal a beérkező részecskék pályája pár tized másodpercig látható.

Kormeghatározás C-14-es szénizotóppal (A C-14 izotóp felezési ideje 5736 év) A növények a levegőben lévő C-14 atomokat beépítik szervezetükbe a stabil C-12-vel együtt. A növények elpusztulása után az előbbi atomok magjai az idők során elbomlanak béta-bomlással nitrogénné, míg az utóbbi atomok száma az elhalt növényben nem változik. Így megváltozik az elhalt növényben a C-14 és a C-12 atomok számának aránya. Feltéve, hogy az utóbbi pár ezer évben a levegőbeli arányuk állandó volt, következtetni lehet a növény korára (hisz abban az arány az idő függvényében a C-14 rovására folyamatosan csökken)

Fontos atommag-reakciók A proton felfedezése (Rutherford, 1919) A neutron felfedezése (Chadwick, 1932) A mesterséges radioaktivitás felfedezése (Joliot-Curie, 1932)

Chadwick, James (1891-1947) Elsősorban radioaktivitással és magfizikával foglalkozott. Felfedezte a neutront, amiért 1935-ben Nobel-díjat kapott. Igazolta, hogy a magtöltésszám azonos a rendszámmal. Az elsők között számolta ki az U-235 kritikus tömegét.

A nukleáris kölcsönhatás: Az atommag alkotórészei között ható erős kölcsönhatás (más szavakkal: magerő). Tulajdonságai: - az elektromos töltéstől függetlenül vonzó: a p-p n-n és a p-n párok nukleáris kölcsönhatása ugyanolyan - nagyon erős (legyőzi az egymáshoz igen közeli protonok közti taszítóerőt - rövid hatótávolságú (egy nukleonra csak a szomszédos nukleonok hatnak)

A (fajlagos) kötési energia Az A tömegszámú atommag kötési ener- giáján értjük azt az energiát, amennyivel az A számú nukleon együttes energiája mé-lyebb az atommagban, mint egymástól távol állva.

Einstein, Albert (1879-1955) Főbb eredményei: a Brown-mozgás matematikai megfogalmazása. A fényelektromos jelenség törvényének felfedezése. (1921: Nobel-díj) A speciális és az általános relativitáselmélet kidolgozása.

Atommagok p-n aránya

Maghasadás

Maghasadás

Ködkamra-felvétel a maghasadásról

Az első atomreaktor tervezői

Az atombomba

Oppenheimer, Robert (1904-1967) Irányítása alatt született meg az első atombomba. A hidrogénbomba elkészítése ellen már felemelte szavát. Az atomfizika mellett maradandót alkotott a kvantummechanika, a relativitáselmélet, a kozmikus sugárzás és az elméleti asztrofizika terén

Szilárd Leó (1898-1964) Fizikus, feltaláló, biológus Felfedezte és Fermivel közösen megvalósította a magfizikai láncreakciót. Biológiai kutatásai olyan jelentősek, hogy a biofizika atyjának tekintik.

Wigner Jenő Pál (1902-1995) 1963-ban kapott Nobel-díjat az atommagok és elemi részek elméleté-nek fejlesztéséért. Megalkotta a neutron-láncreakció elméletét. Megtervezte a vízhűtéses nagy teljesítményű nukleáris reaktort.

Teller Ede (1908-2003) A b-bomlás elméletének egyik kidolgozója Részt vett az atombomba előállításában. A hidrogénbomba „atyja”.

A hidrogénbomba

Magfúzió

Fúzió a csillagokban (p-p ciklus)

Atomhatalmak USA Oroszország illetve a Szovjetunió Nagy-Britannia Franciaország Kína India Pakisztán.

A hagyományos hőerőmű és az atomerőmű összehasonlító blokkvázlata

A nyomottvizes reaktor blokkvázlata

A nyomottvizes reaktor részei

Fermi, Enrico (1901-1954) 1938-ban Nobel-díjat kapott a mesterséges radioaktivitással kapcsolatos kísérleteiért. Az elsők között vette észre a láncreakció lehetőségét. Részt vett az első atommáglya és az atombomba előállításában. Kidolgozta a béta-bomlás elméletét.

A kozmikus sugárzás

Primer kozmikus sugárzás Proton: 77,5 % He-atommagok: 20 % Li, Be, B atommagok: 1 % C, N, O atommagok: 1 % Z > 9 atommagok: 0,5 % g-sugárzás

Másodlagos kozmikus sugárzás A primer sugárzás hozza létre a légkörrel való kölcsönhatás során. mezonok neutronok elektronok, pozitronok g-fotonok

Mezonok Elemi részecskék. Többségük tömege az elektron és a proton tömege közé esik.