A békeszerződés aláírása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A trianoni béke és következményei
Advertisements

1920. Június 4..
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Trianon Tények és tévhitek
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Az I. Világháború Békekötések.
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
Magyarország vasúthálózata a kezdetektől 1914-ig
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
Az európai integráció története
Az I. világháborút lezáró békék
Az ellenforradalom győzelme – Horthy hatalomra jutása
Magyarország az első világháborúban
Párizsi kommün.
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
1. Magyarország államformája 1918-ig
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
A háború és a modern fegyveres erő
A béketámogató műveletek alapjai
Magyarország Lánchíd.
Trianon és hatásai.
Az első világháborút lezáró békerendszer, a háború mérlege
A háború és következményei Magyarországon
1920. június 4-én írták alá a trianoni békét, amely értelmében Magyarország területe (Horvát-Szlavónország nélkül) km 2 -ről km 2 -re csökkent.
Trianon 9.1 Trianon gazdasági, társadalmi és etnikai hatásai
A nagyvárosi fejlődés megtorpanása Készítette: Csíkos Barna, Körmendi Zoltán Csapattagok: Csíkos Barna, Valkony Regő, Körmendi Zoltán.
2014. Június 4. Készítette: Petrusán Márta Lídia
Az i. Világháború hatása Szegedre
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
A határon túli magyarok
A VERSAILLES-WASHINGTONI BÉKERENDSZER
Készítette: Szép Zsófia 8.a
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
A 20. század elejétől az első világháborún át a Bécsi Döntésekig
Horthy Miklós.
A világválság jelenségei, gazdasági és társadalmi következményei
Magyarország a két világháború között
Teleki Pál
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Magyarország az első világháborúban Háromszoros hurrá Ferenc Józsefre.
A bethleni konszolidáció Magyarország az 1920-as években.
Gróf Bethlen István Fiatalkora Kezdeti politikai pályafutása Miniszterelnökként Belpolitikája Külpolitikája F ő bb m ű vei.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
Békekísérletek, pl. IV. Károlyé, (1917): Sixtus-levél-- sógorához, a pármai hg.- hez, aki a francia seregben szolgál Eredménytelen, mert az olasz kérdésben.
A háború utáni rendezés. A békekonferencia  jan. 18-án (a német császárság kikiáltásának évfordulóján) nyitották meg  Nagyhatalmi törekvések.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Az európai integráció előzményei és létrejötte
A trianoni békeszerződés és következményei
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
Digitális témahét 7. osztály történelem
A RENDSZER MEGSZILÁRDULÁSA
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A békeszerződés aláírása
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
A békeszerződés aláírása
A háború után.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A TRIANONI BÉKE.
Hazánk külpolitikája Kultúra a Horthy-korszakban
Előadás másolata:

A békeszerződés aláírása A világháború lezárultával az Osztrák-Magyar Monarchia darabjaira hullott. Nemzetállamok alakultak a területén Párizsban dolgozta ki az antant a békeszerződéseket A magyar békedelegációt gróf Apponyi Albert vezette, s tagja volt gróf Bethlen István és gróf Teleki Pál is. Teleki Pál megalkotta az úgynevezett „vörös térképet”, ami a Kárpát-medence etnikai viszonyait mutatja be.

1920. január 7-én érkezik a delegáció a francia fővárosba: a vitatott területekről népszavazást szerettek volna (Wilson elnök által meghirdetett nemzeti önrendelkezési elv) A békekonferencia Legfelsőbb Tanácsa a magyar ellenjavaslatok egyetlen pontját sem fogadta el. (csak később: 1921. dec. soproni népszavazás; a „leghűségesebb város”) 1920. május 6-án a szerződést véglegesnek nyilvánították Gróf Apponyi Albert visszaadta a megbízatását, mivel nem sikerült változtatásokat elérni 1920. június 4-én Versailles-ban, a Trianon-kastélyban Benárd Ágoston (népjóléti miniszter) és Drasche-Lázár Alfréd követ írták alá a 14 részből álló békediktátumot.

A szerződés első része: a Népszövetség alapokmányát tartalmazza A második része: rögzíti Magyarország új határait Ennek értelmében: a történeti Magyarország (Horvátország nélküli) 282 ezer négyzetkilométer területéből 93 ezer maradt magyar kézen A lakosok száma 18,2 millióról 7,6 millióra apadt Több, mint 3,2 millió magyar került az utódállamokba Színmagyar településeket is elcsatoltak A magyar katonaság létszámának korlátozása (35 ezer fő) Jóvátétel fizetése: 200 millió aranykorona A térség népei közötti szembenállás fokozódik

Nagy-Trianon kastély

A béke gazdasági hatásai Évszázados kapcsolatokat szakított szét a béke Az ország nyersanyagforrásokat veszített el (fa, szén, vasérc stb.), ugyanakkor ipari kapacitásai maradtak kihasználatlanul Emiatt kedvezőtlenné vált a magyar településhálózat fejlődése Vasút: jelentős rész az utódállamokhoz Vízgazdálkodás, árvízvédelem problémája Az egységes birodalmi piac szétesése (az új államokra is kedvezőtlenül hatott) Az utódállamok az újonnan megszerzett területek rovására fejlesztették törzsterületüket

Katonai előírások A békediktátum alkalmatlanná kívánta tenni az országot a katonai visszavágásra Általános hadkötelezettség megtiltása A toborzott hadsereg létszáma max. 35 000 fő lehetett Modern fegyvernemek rendszerben tartásának megtiltása A szomszédok fegyverkezése többszörösen is felülmúlta Magyarország haderejét

Revízió Magyarországon egyetlen politikai erő sem fogadta el a békét A revízió (felülvizsgálat) igénye általános lett Civil szervezetek alakultak: MOVE, Magyar Területvédő Liga A kormányzat támogatta ezeket a szervezkedéseket

A revízió módját és mértékét illetően már nem volt egység. Nyilvánosságot elsősorban a békés revízió gondolata kapott Beszédekben, kiáltványokban, plakátokon többféle revíziós gondolat jelent meg: Teljes revízió (az egész történelmi Magyarország visszaállítása) Igazságtalanságok korrigálása Magyarlakta területek visszacsatolása

A budapesti szabadság tér

Az ország területének kétharmadát elcsatolták.

Száray Miklós-Kaposi József Történelem IV. Források: Száray Miklós-Kaposi József Történelem IV. Mitták Ferenc 1000 év krónikája Képek: www.trianon.hu www.nemnemsoha.hu www.trianonmuzeum.hu Készítette: Csapó Nikoletta