Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    2.420-as.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Advertisements

Az adatbázis kezelés alapjai
ADATBÁZISOK.
Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Kliens-szerver architektúra
Hálózati és Internet ismeretek
© Kozsik Tamás Adatbáziskezelés •Relációs adatbáziskezelők •Noha a Java objektum-elvű, egyelőre nem az objektum-elvű adatbáziskezelőket támogatja.
Adatbázis rendszerek I.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Adatbázis alapú rendszerek 1. Gyakorlat Követelmények / SQL.
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Adatbázis-kezelés.
Hálózati architektúrák
SQL Structured Query Language
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
A DBMS fő feladatai: - adatstruktúra (adatbázisséma) definiálása,
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis kezelés 1. előadás
Az adatbázissal kapcsolatos tudnivalók
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
OSI Modell.
Adatbázis rendszerek II.
Készítette: Sárközi Anikó
SQL, Relációs adatmodell
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat Féléves tematika Adatbázis alapfogalmak, rendszerek Adatmodellek, adatbázis tervezés Adatbázis műveletek.
Tervezés, Normalizálás
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Adatbázisrendszerek világa
Adatbázisok Adatbázis: adatok gyűjteménye, amelyeket az adatbázis-kezelő rendszer (DBMS –Database Management System) kezel. Kezelt adatrendszer → adatbázis.
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Adatbázis-kezelés SQL-lel
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Adatbázis-kezelés JAG,
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis rendszerek I Relációs adatmodell strukturális része Általános Informatikai Tsz. Dr. Kovács László.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
1 Sramó András Adatbázis-technológia VII. előadás Adatbázis-technológia 7. előadás Elosztott adatbázisok.
Tarcsi Ádám, Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, január.
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Adatbázis-kezelés.
Kulcsok meghatározása a táblákban
Adatbáziskezelés (alapfogalmak)
Adatbázis alapfogalmak
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Webprogramozó tanfolyam
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
1 Copyright © 2004, Oracle. All rights reserved. Bevezetés.
Adatbázis-kezelés 1-2. adatbázis-kezelő rendszer 1.új adatbázisokat hozhassanak (adat definició 2.lekérdezések és módosítások (adat manipuláció) 3.Támogassa.
Adatbázisszintű adatmodellek
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Bevezetés Adatbázisok használata. Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr,
Készítette: Kiss András
Adatbázis alapismeretek
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Adatbázis-kezelés.
MySQL története, részei, felhasználhatóság, PHPMyAdmin
Kisvállalati hálózat kialakítása raspberry szerverrel
Előadás másolata:

Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna

Elérhetőségek    as szoba  fogadóórák –kedd 16:00-17:00 –csütörtök 16:00-17:00

Általános  Tematika –SQL –Access  Követelmények –Gyakorlatokon való részvétel –ZH SQL Access –Beadandó Access

Adatbázis-kezeléssel kapcsolatos tudnivalók  adatmodellezés, elméleti háttér  adatbázis eszközök használata  szabványos adatdefiníciós és lekérdezőnyelv (SQL)

Adatmodellezés cél: a valós információk tárolására kitaláljunk valami olyasféle struktúrát, –amiben az adatok információvesztés nélkül tárolhatók –amiben az adatok közti kapcsolatok leírhatók –ami a számítógépes feldolgozás szempontjából hatékony

Alapmodellekről  modelljeinket többféle alapmodellre építhetjük  egy modellt a jelölés rendszerével és műveleteivel határozhatunk meg

Alapmodellek  hierarchikus modell  hálós modell  relációs modell  …

Relációs modell  az adatokat táblákban tároljuk (tábla - reláció)  a táblák között kapcsolatokat építhetünk  táblák: –minden táblát egyedi neve alapján azonosítunk –attribútumok vagy oszlopok (egyedi név, típus) –sorok vagy rekordok – 1 cellában 1 elemi érték –kulcs

A felhasználó adatbázis-kezelőn keresztül éri el az adatokat.

Elvárásaink egy adatbázis-kezelő rendszerrel szemben: 1. Tegye lehetővé a felhasználók számára, hogy új adatbázisokat hozhassanak létre és azok sémáját, vagyis az adatok logikai struktúráját egy speciális nyelven adhassák meg. Ezt a speciális nyelvet adatdefiníciós nyelvnek nevezzük. 2. Engedje meg a felhasználóknak, hogy az adatokat egy megfelelő nyelv segítségével lekérdezhessék és módosíthassák. Ezt a nyelvet szokás lekérdezőnyelvnek vagy adatmanipulációs nyelvnek nevezni. 3. Támogassa nagyon nagy mennyiségű adat (gigabájtok vagy még több adat) hosszú időn keresztül való tárolását, garantálja az adatok biztonságát a meghibásodásokkal és az illetéktelen felhasználókkal szemben, és tegye lehetővé a hatékony adathozzáférést a lekérdezések és az adatbázis- módosítások számára. 4. Felügyelje a több felhasználó által egy időben történő adathozzáféréseket úgy, hogy az egyes felhasználók műveletei ne legyenek hatással a többi felhasználóra és az egyidejű adathozzáférések ne vezethessenek az adatok hibássá vagy következetlenné válásához.

Adatbázis-kezelők  néhány példa (támogatják a relációs adatmodellt) –Oracle –MS SQL Server –IBM D ata B ase 2 –Sybase  néhány fájlkezelő (amik NEM, vagy csak félig-meddig adatbázis-kezelők) –dBase –Clipper –FoxPro –MySQL –Access (elterjedt, egyszerű a használata  oktatásban használjuk)

Fájl-kezelő és adatbázis-kezelő rendszerek Fájl-kezelő rendszerAdatbázis-kezelő rendszer dBase, Clipper, FoxBase, FoxPro, Access (nem tesz eleget pl. a 3.pontnak) Oracle, MS SQL Server, IBM DB2, Informix, Sybase, MySQL, PostgreSQL nem felelnek meg minden követelménynek megfelelnek minden követelménynek foglalkozni kell a fizikai tárolássalfizikai szinttel nem kell foglakozni (programunk egy másik programot szólít meg) egyidejűleg egy felhasználó használhatjaegyszerre több felhasználó is használhatja párhuzamosan nincs adatvédelem, nincsenek jogosultságokvan adatvédelem, különböző jogosultságok vannak fájl kezelő rendszer megkerülésével is hozzá lehet férni a fájlokhoz módosításhoz adatbázis kezelő rendszer kell nincs kapcsolat a fájlok közötttáblák között van kapcsolat rekordok sorrendje fontossorok sorrendje nem számít ha megsérült egy fájl, nem tudom helyreállítani bármilyen hiba keletkezik biztosítja a helyreállítást szabadon törölhető egy fájltáblák nem törölhetők egyszerűen

Technológia: Kliens – Szerver kapcsolat  A kliensen dolgozik a felhasználó vagy közvetlen adatbázis-eléréssel (pl. SQL parancsokat ad ki), vagy egy olyan programmal, ahol a program tárolja az adatait adatbázisban (pl. a program SQL utasításokat tartalmaz).  A szerver gépen található az adatbázis szerver szoftver.  A hálózati kapcsolat általában TCP/IP-re épül, de lehet más is.

Technológia: Kliens – Szerver kapcsolat Felhasználó (SQL) Program Oracle kliens hálózati protokoll TCP IP Fizikai hálózat Oracle adatbázis szerver Oracle szerver hálózati protokoll TCP IP Fizikai hálózat A kommunikációs protokollok egymásra épülése pl. Oracle és TCP/IP használata esetén (OCI) Kliens: kér Szerver: kiszolgál

WEB-es architektúra WEB S. Or ac le S.     OCI A gyakorlatokon egy WEB-es architektúrában dolgozunk, ahol nem közvetlenül a kliens számítógépek csatlakoznak az adatbázis szerverhez, hanem WEB-es formokat töltünk ki, így csak a háttérben lévő WEB szerver csatlakozik az Oracle-höz.

Szabványos adatdefiníciós és lekérdezőnyelv (SQL)  „Structured Query Language” „Strukturált LekérdezőNyelv”

SQL  DDL (Data Definition Language – Adat Definiáló Nyelv)  DML (Data Manipulation Language – Adat Manipuláló nyelv)  DCL (Data Control Language)

SQL gyakorlás   Azonosító: AB1_EHA  Jelszó: ab2008