Számítógépes Hálózatok GY 2. Gyakorlat Réteg modellek, alapfogalmak 2/23/2012Számítógépes hálózatok GY1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Forgalmazás 1. példa A forgalmas órában egy vállalat.
Hálózati és Internet ismeretek
Számítógépes hálózatok
A kommunikáció.
Kommunikáció a helyi hálózaton és az Interneten
A TCP/IP hivatkozási modell
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
Előző órán megbeszéltük hogyan lehet a képet bináris jelekké alakítani
Rétegelt hálózati architektúra
Sávszélesség és adatátvitel
Számítógépes hálózatok GY
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 3.gyakorlat Fizikai réteg Kódolások, moduláció, CDMA Laki Sándor
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 6.gyakorlat Adatkapcsolati réteg MAC alréteg, ALOHA, CSMA Laki Sándor
Számítógépes hálózatok
Számítógépes Hálózatok
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Sebesség A gépeket összekötő eszköz egyik fontos jellemzője, hogy milyen mennyiségű jel haladhat rajta keresztül 1 másodperc alatt. Ezt átviteli sebességnek.
Számítógépes Hálózatok GY 9. Gyakorlat Bitmap, Binary countdown, Routing, Dijkstra, AIMD Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes Hálózatok GY 3. Gyakorlat Adatkapcsolati réteg Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes Hálózatok GY
Számítógépes hálózatok I.
Hálózati és Internet ismeretek
Ethernet technológiák A 10 Mbit/s sebességű Ethernet.
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Spisák 1. példa Beszéd 4,5 s hosszú.
Kérdések az Internet világából Laki Sándor Communication Networks Laboratory (ELTE TTK - Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék)
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Tóth Gergely, május 13. Tavaszi Szél Konferencia, Sopron, május Megfigyelhető black-box csatorna forrásrejtő tulajdonsága Tóth Gergely.
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Kommunikáció.
Összefoglalás eljárásokra Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetősé:
Összefoglalás eljárásokra Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetősé:
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Az elektronikus számla útjának sematikus ábrázolása a két pénzügyi rendszer között Szállítói számlázó rendszer ePost Vevői számlázó rendszer.
Mobilinternet Tóth Norbert HV1GNC.
Hálózatok Turócziné Kiscsatári Nóra. Hálózatok kialakulás Az első hatalmas méretű számítógépek csak néhány ember számára voltak elérhetőek. Felmerült.
Forgalomirányítók és kapcsolók Óravázlat Készítette: Toldi Miklós.
Gerinchálózat (backbone) 3. szóbeli tétel Készítette: Csadó György
Rétegmodellek 1 Rendelje az alábbi hálózati fogalmakat a TCP/IP modell négy rétegéhez és a hibrid modell öt rétegéhez! Röviden indokolja döntését. ,
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Kapcsolatok ellenőrzése
Számítógép-hálózatok alapjai
TCP jellemzői 1/3 „A TCP egy kapcsolatorientált megbízható szolgáltatás kétirányú bájt-folyamokhoz.” KAPCSOLATORIENTÁLT Két résztvevő, ahol egy résztvevőt.
Számítógépes Hálózatok 6. gyakorlat. Központi zárthelyi Időpont: , Kedd, 8:30-9:45 Helyszín: Konferencia terem (É ) Számonkérés módja:
Amplitúdó ábrázolás Egy szinusz rezgés amplitúdó ábrázolása T periódus idejű függvényre:
Topológiák Hálózati eszközök
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
Számítógépes Hálózatok
Memória példák Feladat Egy számítógép rendszermemóriája egycsatornás, 64 bites adategységekkel rendelkező DDR1-DRAM-ra épül, melyben a burst.
Számítógépes hálózatok
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
Az információ (vázlat)
Turócziné Kiscsatári Nóra
Számítógépes hálózatok GY
Spring 2000CS 4611 Bevezetés Vázlat Statisztikus multiplexelés Folyamatok közötti kommunikáció Hálózati architektúra Működési karakterisztikák.
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
Hálózatos programok készítése
óra Algebra
Hálózatok.
Memória példák 2019.
Előadás másolata:

Számítógépes Hálózatok GY 2. Gyakorlat Réteg modellek, alapfogalmak 2/23/2012Számítógépes hálózatok GY1

Előző házi feladat 1. Rendelje az internet megfelelő rétegéhez az alábbi fogalmakat: HTTP Koax kábel Ethernet Routing TCP 2. Mértékegységek Feltételezzük, hogy az átviteli sebesség 10 Mbps, az átküldendő adat mérete 250 MB, az átküldendő adategységek 200 KB méretűek. Azt tapasztaljuk, hogy pontosan 5 percbe került az átvitel. Hány egységet kellett újra küldeni? 2/23/2012Számítógépes hálózatok GY2

Képzeljük el, hogy egy kiképzett bernáthegyi mentőkutya rum helyett DVD-t visz magával 4,7 GB adattal. Tegyük fel, hogy ez a kutya el tud jutni Önhöz 18 km/h sebességgel, bárhol is van. Milyen távolságig nagyobb a kutya adatrátája, mint egy 12 Mbps DSL vonalnak? Gyakorló feladatok 2.feladat 2/23/20123Számítógépes hálózatok GY

Tegyük fel, hogy egy aszimmetrikus pont-pont kapcsolat köti össze a földi bázisállomást és egy újonnan felépült holdbázist. A földről a holdra 100 Mbps, míg fordítva 10 Gbps a kapcsolat sávszélessége. A Föld és a Hold távolsága megközelítőleg km. Az adatokat rádióhullámok segítségével továbbítjuk, azaz a jelterjedés sebessége mindkét irányban kb. 3*10 8 m/s. – Számítsa ki a minimális RTT-t a fenti linkre! RTT (Round Trip Time) = az az idő, amire egy csomagnak szüksége van ahhoz, hogy A-ból eljusson B-be, majd onnan vissza A-ba. Tegyük fel, hogy a csomag mérete 0. – Tegyük fel, hogy a földi irányító központ egy 200 MB-os asztrofotót akar letölteni a holdbázisról. Mi az a minimális idő, ami egy 100 byte-os kérés elküldése és a letöltés befejezése között eltelik? Gyakorló feladatok 3.feladat 2/23/20124Számítógépes hálózatok GY

Számítsa ki a késleltetést az első bit elküldésétől az utolsó megérkezéséig a következő esetekben: Adott egy 10 Mbps-os link, melyet egy egyszerű switch (store- and-forward) oszt két szakaszra. A szakaszokon a propagációs késés egyenként 13 ms. Mekkora a teljes késleltetés egy 3500 bit méretű csomag átküldésénél? – A switchen a csomag fogadása és a továbbítása további késés nélkül, közvetlenül egymást után történik. Számítsa ki ugyanezt N db switch-csel! Gyakorló feladatok 4.feladat 2/23/20125Számítógépes hálózatok GY

A legtöbb hálózatban az adatkapcsolati réteg úgy kezeli az átviteli hibákat egy linken, hogy a hibás vagy elveszett frame-et újraküldi. Ha annak a valószínűsége, hogy egy frame hibás vagy elveszett p, mennyi az átviteli kisérletek (küldések) számának várható értéke egy frame sikeres küldéséhez (ha feltesszük, hogy a küldő minden sikertelen küldésről értesül)? Gyakorló feladatok 5.feladat 2/23/20126Számítógépes hálózatok GY

Egy kép 1024x768 képpontos méretű, 3 bájt/képpont színfelbontással. Tegyük fel, hogy a kép nincs tömörítve. Mennyi ideig tart átvinni ezt a képet egy 56 Kbps-os modemes csatornán? Egy 12 Mbps-os ADSL vonalon? És egy 1 Gbps-os Etherneten? Gyakorló feladatok 6.feladat 2/23/20127Számítógépes hálózatok GY

Gyakorló feladatok 7. feladat 2/23/20128Számítógépes hálózatok GY Egy küldő egy üvegszál kábelen egy fényszignált küld P S teljesítménnyel. Tegyük fel, hogy a fogadónál ennek a szignálnak legalább P S /1000 teljesítménnyel kell megérkezni ahhoz, hogy fel tudja ismerni. A kábelben a szignál teljesítményének csökkenése kilométerenként 6, 5%. Milyen hosszú lehet a kábel?

Gyakorló feladatok 8.feladat Az alábbi alhálózatot arra tervezték, hogy egy atomháborút is túléljen. Hány bombára lenne szükség ahhoz, hogy a csomópontok halmaza két, egymástól független halmazra essen szét? Egy bomba egy csomópontot és az összes hozzá kapcsolódó vonalat meg tudja semmisíteni. 2/23/20129Számítógépes hálózatok GY

Tegyük fel, hogy egy szimbólum átviteléhez szükséges idő 100 µs. Mekkora a szimbólumráta? Mekkora az adatráta, ha 2,4,16 szimbólumot használunk? Mekkora az adatráta, ha 2 n szimbólumot használunk? Gyakorló feladatok 9. feladat 2/23/201210Számítógépes hálózatok GY