1 Dr. Angster Erzsébet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

BIG FISH PAYMENTGATEWAY PAYPAL SEGÉDLET. Confidential and Proprietary 1. ÜZLETI FELHASZNÁLÓI FIÓK (BUSINESS ACCOUNT) NYITÁSA 2.
Winbelépő - Munkaidő nyilvántartás
Tempus S_JEP Számítógép hálózatok Összefoglalás Összefoglalás Összeállította: Broczkó Péter (BMF)
Tisztelt Partnereink!. A SALDO számára kiemelten fontos ügyfeleinek magas színvonalú kiszolgálása!
2008 novemberOrbán Zoltán – LogiPen Kft.. Mit is kell adminisztrálni…?  Szabályzat  Dolgozói tájékoztató  Munkavállalói nyilatkozatok (új belépők is!)
BPR – Business Process Reengeneering
Szűcs Imre CRM elemző GE Consumer Finance Budapest Bank Rt.
AVIR – intézményi adatmodell Csulyák Gábor Informatikai igazgató Educatio Nonprofit Kft február 2.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
DOKUMENTUMKEZELÉS.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Körlevél készítése.
VEZETÉSI MÓDSZEREK Jellemzői: Lehetnek: konkrét, tervszerű,
Példa az Early-algoritmus alkalmazására
Bevezetés a digitális technikába
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
Ellenőrző kérdések a)Auto-indexing enabled b)Auto-indexing disabled c)Nem eldönthető 1.
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Projektmenedzsment főosztály szerepe a Kereskedelmi és Hitelbank működésében Erdősi József főosztályvezető Pogátsnik Béla konzulens.
Microsoft Business Solutions és partnerei: optimális ügyfél kiszolgálás Ambrus Zsolt üzletág vezető Business Solutions.
Instant alkalmazások SharePoint platformon. A fejlesztés és a testre szabás határai elmosódtak. A testre szabást végző legtöbbször nem programozó A.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Új ügyfél nélkül mit érek én? Január 30.. Tartalom 1.Bemutatkozás 2.Értékesítés. Hatékonyan. 3.Jelzőlámpa az üzleti élet forgatagában 4.Több, mint.
Na ne …  gondolhatná de ez nem vicc ! Nézzen be hozzánk !
Beruházás-kontrolling
VÁLTSD VALÓRA ÁLMAIDAT. Vedd kezedbe életedet Tölts több időt családoddal Fizesd ki a hitelkártya tartozásodat Fizesd ki bank hiteledet Fizesd ki az autódra.
1 Operációs rendszerek A UNIX védelmi rendszere. 2 Illetéktelen hozzáférés megakadályozása: az egyes felhasználók adataihoz, az operációs rendszer adataihoz,
ISMERETALAPÚ RENDSZEREK SZAKÉRTŐ RENDSZEREK
P ROGRAMOZÁS C# - BAN Kivételkezelés. P ÉLDA I. Nullával való osztás miatt kapjuk a hibaüzenetet.
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
Könyvvizsgálat alapjai
1/10 Dr. Angster Erzsébet T-Logic Kft.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Összefüggések modelleken belül Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév.
 mesterséges intelligencián alapuló szoftver rendszer  a felhasználó által szolgáltatott adatok alapján képes viszonylag bonyolult problémákat megoldani,
Adatbázis adminisztrátori ismeretek
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Portálrendszerek és biztonság Bártházi András Első Magyarországi PHP Konferencia március 29. Copyright PHP Konferencia, 2003,
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Projekt tervezés és megvalósítás. Az üzleti projektek és a támogatási rendszer április 20.
Karrierlehetőségek a multiknál
Online értékesítési modellek
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Algoritmikus gondolkodás és fejlesztésének lehetőségei
Versenyelőny az informatika segítségével! Előadó: Dimitrova Dessislava Ügyvezető, Alphasonic Kft Október 8.
Kulcsok meghatározása a táblákban
Automatizálási folyamatok az SQL 2012-ben
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Fekete Vivien Galambos Edit
Business Mathematics A legrövidebb út.
Programozás, programtervezés
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
A vállalkozás létrehozásának lépései
Az e-kereskedelem szakma ProInterNet wokshop március 24. Kis Ervin Egon Elnök, SzEK.org.
Fuzzy rendszerek mérnöki megközelítésben III Fuzzy következtetési rendszerek Takács Márta.
A belső fenyegetettség elleni védelem aktuális kérdései © , Megatrend 2000 Rt. All rights reserved. Kajati László igazgató, biztonsági üzletág.
Sági Sándor (Kontroll Pont ‘91 Kft) +36/
BIRDIE Business Information Reporter and Datalyser Előadó: Schneidler József.
(Megújuló) energetikai projektek finanszírozási lehetőségei szeptember 12. Előadó: Papadimitropulosz Alexander a megújuló energia.
Értékteremtő üzleti megoldások a BI segítségével
BPR – Business Process Reengeneering
Kereszt vagy beágyazott? Rögzített vagy véletlen?
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 3
BAMKH Hatósági Főosztály
Microsoft SQL licenselés a gyakorlatban
This is the first level bullet for notes 12 point Arial Regular
Előadás másolata:

1 Dr. Angster Erzsébet

2 Az üzleti döntéshozó gondolkodása Kinek kell a szoftver egy nagyvállalatnál? Az üzleti döntéshozónak. Hogy jobban menjen az üzlet. Hogy gondolkodik az üzleti döntéshozó? Üzleti folyamatokban BPM (Business Process Management) Üzleti szabályokban (döntésekben) BRMS (Business Rules Management) Példa: Egy üzleti használati esetEgy üzleti használati eset

3 Miért fontos a szabályalapú fejlesztés? Szabályalapú fejlesztés Az üzletben egy dolog állandó: AZ ÁLLANDÓ VÁLTOZÁS A szoftver nagy része üzleti döntés! Ritkábban változó szoftver elemek: Folyamat algoritmusa Entitásmodell (fogalmak, adatok) Felhasználói felületváltás Ritkábban változó szoftver elemek: Folyamat algoritmusa Entitásmodell (fogalmak, adatok) Felhasználói felületváltás Üzleti döntések: Jogosultság, feladatkiosztás Értékesíthetőség Felületi validációk Törvényi előírások Döntési fák, igazságtáblák Üzleti döntések: Jogosultság, feladatkiosztás Értékesíthetőség Felületi validációk Törvényi előírások Döntési fák, igazságtáblák

4 Szabályalapú fejlesztés Az informatika segíti az üzleti döntéshozót. De csak akkor, ha kezében tarthatja a döntést! Többlépcsős közvetítés esetén ez nem megy!

5 Szabályalapú fejlesztés Alkalmazás / folyamat (kiértékeli a szabályt, és dönt…) BRMS = Business Rules Management System Üzleti szabályokat lehet definiálni, karbantartani és kiértékelni – az alkalmazás kódjától elválasztva. BRMS = Business Rules Management System Üzleti szabályokat lehet definiálni, karbantartani és kiértékelni – az alkalmazás kódjától elválasztva. Üzleti szabályok Gyakran változó rész Ritkán változó rész

6 Szabályalapú fejlesztés

7 Szabályalapú fejlesztés - TCPS Leíró rész - Szabályalkotó Formális rész - Szabályszerkesztő Félreértetted! Nem ez a lényeg! Mikor érsz rá? Jaj, ne! Szabályalkotó Szabályszerkesztő Programozó

8 Hogy tudjuk segíteni az üzleti felet?

9 TCPS jogosultsági mintaszabály Feladat: Egy több felhasználós banki rendszerben a hitelügyleteket ki kell osztani bírálatra. A „Hitelbírálat” feladatot XY csak akkor lássa / vállalhassa el, ha a feladat elvégzéséhez van jogosultsága! Meg kell oldani: Menüpont/nyomógomb engedélyezett XY számára? XY megkapja a feladatot a munkakosarába? XY elvégezheti a feladatot? TCPS: A rendszer bármely pontján eldönthető, hogy a jogosultságnak van-e még esélye. Show? Enabled/Disabled?

10 TCPS jogosultsági mintaszabály A jogosultság üzleti leírása: Egy felhasználónak a hitelbírálat elvégzéséhez akkor van jogosultsága, ha: a felhasználó az RMD (Risk Management Department) munkatársa; 10M Ft-ig, kockázattól függetlenül az asszisztens, a csoportvezető és a főosztályvezető is jogosult; 10M Ft felett, 0.2 kockázatig a csoportvezető és a főosztályvezető, 0.2 és 0.5 kockázat között csak a főosztályvezető jogosult az elbírálásra. Az előzőeken kívül elvégezheti még a feladatot "tazo" a bank tulajdonosa is, összegtől és kockázattól függetlenül.

11 TCPS jogosultsági mintaszabály Szabály: TD_PER_CreditReviewTD_PER_CreditReview Van-e a dolgozónak jogosultsága a hitelbírálat elvégzéséhez? Döntési tulajdonságok: UserId, OrgUnit, GroupName Nem függetlenek! Értékszerzés függvénnyel! CreditAppHUF, Risk Alszabály: TD_UserTD_User UserId  OrgUnit, GroupName Megj.: Az ilyen jellegű feladatokat általában SOA szolgáltatások látják el.

12 Elbírálandó hitelügyletek TCPS jogosultsági mintaszabály EZ VAN: Felhasználók

13 XY felhasználó ezen a ponton elvileg bírálhat? Show? Enabled/Disabled? Szabály hívása a folyamatból: If TD_PER_CreditReview.isAllowedPotentially(UserId) Show(„Hitelbírálat”) TCPS jogosultsági mintaszabály Basa-nak, kova-nak és naan-nak meg sem jelenik basa, kova és naan user-eknek nem jelenik meg!

14 TCPS jogosultsági mintaszabály Felhasználó kiválasztja a feladatot (ki tudta választani, mert elvileg elbírálhat). Megjelenik a Hitelügyletek listája. Egy felhasználónak csak azok a hitelügyletek jelennek meg, amelyeket bírálhat. If TD_PER_CreditReview.isAllowedPotentially( UserId, CreditAppHUF, Risk) Show(„ Hitelbiralat ”) „itazo” ezeket bírálhatja

15 TCPS jogosultsági mintaszabály Hitelügyletek szűrésére egy elegáns megoldás: (1)TD_PER_CreditReview.getConditionToAllowPotentially (UserId, QDA = CreditAppHUF, Risk) (2)Result Expression  Database SELECT Result Expression

16 Köszönöm a figyelmet! Angster Erzsébet vezető szoftver elemző, tervező T-Logic Kft.