2014. 07. 20.1 ADATBÁZISOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Advertisements

10. gyakorlat SQL SELECT.
2012. tavaszi félév Véső Tamás. A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik. Ismeretük szükséges,
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Analitikus függvények
Adatbázis rendszerek I
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik. Ismeretük szükséges,
15. tétel Adatbázis felhasználói és jogosultságaik
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DCL – Adatvezérlő nyelv.
Delphi programozás alapjai
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
– SQL 2: Adatok kezelése – Tarcsi Ádám, január 30. Adatbázis gyakorlat.
Adatbázis gyakorlat – SUBSELECT – Tarcsi Ádám március.
– Adattáblák & adatok kezelése – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
Többtáblás lekérdezések, allekérdezések Rózsa Győző
megismerése, mintaadatbázis létrehozása
Triggerek II. ADATBÁZIS ALAPÚ RENDSZEREK.  Az Oracle kifinomult módon támogatja a sorszámozások generálását  Szekvencia: olyan adatbázis-objektum, amely.
SQL Táblák összekapcsolása lekérdezéskor Aliasok Allekérdezések
Adatbázis alapú rendszerek
Adatbázis rendszerek II.
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 5. Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése.
SQL92 lehetőségek KL A tábla B tábla C view adatok VIEW működése utasítás: SELECT.. FROM A,B … SELECT.. FROM C Az adatok a hivatkozáskor állítódnak elő.
ADATBÁZISOK
ADATBÁZISOK
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
ADATBÁZIS HASZNÁLAT I. 2. gyakorlat. Figyelem!!! A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem.
SQL, adatdefiníció, adatok megváltoztatása, megszorítások
Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése
SQL. SQL = Structured Query Language (= struktúrált lekérdező nyelv). A relációs adatbázis-kezelés szabványos nyelve. Nem algoritmikus nyelv, de algoritmikus.
DML. Új rekord beszúrása: INSERT INTO tábla (oszlop1,oszlop2,…) VALUES (érték1,érték2,…); Rekord módosítása: UPDATE tábla SET oszlop = érték WHERE feltétel;
DDL – Adatdefiníciós nyelv
Adatbázis adminisztrátori ismeretek
2012. tavaszi félév Véső Tamás. Kérdezze le minden dolgozó nevét, jövedelmét, részlegének nevét és a részlegében dolgozók legkisebb és legnagyobb jövedelmét,
2012. tavaszi félév Véső Tamás Véső Tamás OE­NIK / 18.
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
2012. tavaszi félév Véső Tamás Véső Tamás OE­NIK / 29.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!
Adatbázis használat I. 2. gyakorlat.
ADATBÁZIS HASZNÁLAT I. 3. gyakorlat. Figyelem!!! A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem.
Adatbázis-kezelés SQL-lel. SQL SQL = Structured Query Language – Strukturált Lekérdezőnyelv Relációs adatbázis-kezelők lekérdezési nyelve. Alapjait az.
Adatbázis-kezelés SQL-lel
Felhasználók és jogosultságok
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
Az SQL nyelv. SQL Az SQL utasításait két fő csoportba szokták sorolni: DDL (= Data Definition Language): adatstuktúra definiáló utasítások. DML (= Data.
DQL. A select parancs az adattábla lekérdezésére szolgál, azaz a táblában tárolt adatok közül az előírt feltételeknek megfelelőket kiválogatja. Formája.
SQL-Structured Query Language. Parancs(utasítás) csoportok CREATE - táblák létrehozása ALTER – táblák módosítása DROP – táblák törlése DDL –Data Definition.
SQL.
ORACLE ORDBMS adminisztrációs feladatok 3. rész dr. Kovács László 2004.
1 Sramó András Adatbázis-technológia V. előadás Adatbázis-technológia 5. előadás Az SQL.
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
Tarcsi Ádám, Adatbázis gyakorlat – Adattáblák – Tarcsi Ádám, január.
Ma az un. Relációs adatmodelleket használjuk.
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Többtáblás lekérdezések, hierarchikus lekérdezések, allekérdezések
Webprogramozó tanfolyam
2. AB gyakorlat Egytáblás csoportosító lekérdezések.
SQL. SQL jellemzői Nem algoritmikus (nem tartalmaz algoritmikus szerkezeteket: ciklus, eljárás, elágazás) Nem rekurzív (önmagát nem hívhatja) Halmazorientált.
Adatbázis rendszerek I
1 Verseny 2000 gyakorlat SQL 2000 Server Portál adatbázis létrehozása.
1 SQL jogosultság-kezelés Privilégiumok Grant és Revoke Grant Diagrammok.
Adatbázisok SQL.
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Előadás másolata:

ADATBÁZISOK

ADMINISZTRÁCIÓS ISMERETEK

obuda.hu 3 RENDSZER-JOGOSULTSÁGOK CREATE SESSION – Bejelentkezési jog, MINDIG KELL CREATE TABLE – Tábla létrehozása CREATE VIEW – Nézet létrehozása CREATE PROCEDURE – Eljárás létrehozása (PL/SQL) CREATE USER – Felhasználó létrehozása ALTER ANY TABLE – Tábla módosítása ALTER ANY TRIGGER – Trigger módosítása (PL/SQL) SELECT ANY TABLE – Akármilyen SELECT DROP ANY TABLE – Tábla törlése DROP USER – Felhasználó törlése ALL PRIVILEGES – MINDEN

obuda.hu 4 SZEREPEK, FELHASZNÁLÓK CREATE USER {név} IDENTIFIED BY {jelszó}; –Jelszóban ' nem jó, maximum " –Felhasználói névben egyik sem DROP USER {név}; Szerep ~ Jogosultság-csoport CREATE ROLE {szerep}; DROP ROLE {szerep};

obuda.hu 5 RENDSZER-JOGOSULTSÁGOK BEÁLLÍTÁSA GRANT {jogosultság-lista} TO {szerepnév/usernév}; "WITH GRANT OPTION": továbbadhatóság (!) GRANT {szerepnév} TO {usernév}; REVOKE {jogosultság-lista / szerepnév} FROM {usernév};

obuda.hu 6 OBJEKTUM-JOGOSULTSÁGOK SELECT INSERT UPDATE DELETE ALTER EXECUTE – Közvetlen végrehajtási jog (PL/SQL) READ – Olvasási jog, file-okra vonatkozik REFERENCES – Megszorítások hozzáadása INDEX – CREATE INDEX engedélyezése

obuda.hu 7 OBJEKTUM-JOGOSULTSÁGOK BEÁLLÍTÁSA GRANT {jogosultság-lista} ON {objektum} TO {felhasználó} [WITH GRANT OPTION]; REVOKE {jogosultás-lista / ALL} ON {objektum} FROM {felhasználó};  TABLESPACE: könyvben, CREATE USER-nél is !!!

obuda.hu 8 connect system/gazda as sysdba Hozzunk létre GUEST, USERS, ADMIN és ROOT jogosultság-csoportokat GUEST csak bejelentkezni és lekérdezni, USERS táblát módosítani és létrehozni, ADMIN táblát törölni is tud. Egy ROOTnak minden jogosultsága van Mindegyik szerephez hozzunk létre usereket Ezután töröljük az összes usert és szerepet

obuda.hu 9 FÉLÉVES FELADAT  Következő alkalom: Create Table + Insert Into + néhány lekérdezés  Mindegyik lekérdezés: sorszám + SQL + NORMÁLISAN KINÉZŐ kimenet + filenév (  CD mellékleten)  FF Pontozás, lekérdezés darabszámok!  Pót ZH: jövő péntek délután

ISMÉTLÉS…

SELECT (DQL) Záradékok sorrendje 1.FROM 2.WHERE 3.GROUP BY 4.HAVING 5.UNION/MINUS 6.INTERSECT 7.ORDER BY 8.INTO obuda.hu

TÁBLÁK ÖSSZEKAPCSOLÁSA

TÁBLÁK ÖSSZEKAPCSOLÁSA SELECT * FROM emp dolgozo LEFT JOIN emp fonok ON (dolgozo.mgr=fonok.empno) LEFT JOIN dept fon_reszl ON (fonok.deptno=fon_reszl.deptno) LEFT JOIN dept dolg_reszl ON (dolgozo.deptno=dolg_reszl.deptno); TÖKÉLETES

TÁBLÁK ÖSSZEKAPCSOLÁSA SELECT * FROM emp dolgozo, emp fonok, dept dolg_reszl, dept fon_reszl WHERE dolgozo.mgr=fonok.empno (+) AND dolgozo.deptno=dolg_reszl.deptno (+) AND fonok.deptno=fon_reszl.deptno (+); TÖKÉLETES (+) elhagyható, ha nincs utalás a párral nem rendelkező rekordokra

DDL, DML create view, rownum create table, drop table, rename, alter table, oszlop- és tábla-megszorítások Kulcsok rendszere insert into, update, delete from savepoint, rollback, commit „client tells us when to commit” ???

FELADAT

Konzisztens módon hozzon létre egy dolgozó8 nevű táblát az emp tábla RESEARCH és SALES részlegbeli azon dolgozóiból, akik főnökének van főnöke, továbbá egy részleg8 nevű táblát a dept táblából. E táblák létrehozása előtt győződjön meg róla, hogy az adott néven nem létezik-e már másik objektum, és ha igen, törölje azt. A további feladatok e táblákra vonatkoznak. A megoldások során rendszeresen alkalmazzon nézettáblákat!

Egy szkript programban végezzen megszorítás hozzáadást, ellenőrzést és visszaállítást az alábbi módon: Egy MANAGER munkakörű dolgozó csak 2000 és 3000 USD közötti fizetést kaphat. Az MGR oszlop legyen idegen kulcs, és mutasson az EMPNO oszlopra. Kiséreljen meg egy megfelelő és egy nem megfelelő rekordot felvinni. Listázással ellenőrizze e műveletek végrehajtását, majd visszaállítás után annak hatását.

Bővítse a dolgozó8 táblát egy jutalom oszloppal, és töltse fel ezt olymódon, hogy akinek nagyobb a jövedelme, mint részlegének átlagjövedelme, az 400 USD jutalmat kapjon, a többiek pedig 800 USD-t.

Bővítse a dolgozó8 táblát egy jutalom oszloppal, és töltse fel ezt olymódon, hogy akinek valamelyik közvetlen beosztottja az ő jövedelmének felénél többet keres, az 1000 USD jutalmat kapjon, a többiek pedig 600 USD-t.

Listázza formázva (fej-, és lábléccel, stb.) a dolgozók nevét, munkakörét, telephelyét, a jutalmat is tartalmazó összjövedelmét, és a főnökének nevét, elsődlegesen a főnök neve szerint növekvően, másodlagosan a dolgozók neve szerint csökkenő módon rendezve. Ha egy dolgozónak nincs főnöke, akkor a főnök adatainak helyére írja ki, hogy "nincs főnöke".

GYAKOROLNI