A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Advertisements

Elektromos mező jellemzése
Környezeti és Műszaki Áramlástan I.
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
Az elektromos mező feszültsége
Folyadékok egyensúlyát leíró egyenletek
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
I S A A C N E W T O N.
Halmazok, műveletek halmazokkal
Vektormező szinguláris pontjainak indexe
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS
Számhalmazok.
A számítógépi grafika matematikai háttere
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Fejezetek a matematikából
A „tér – idő – test – erő” modell a mechanikában
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
HIDRAULIKA Hidrosztatika.
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Mérnöki Fizika II. 3. előadás
Mérnöki Fizika II előadás
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
Halmazok Összefoglalás.
A mágneses indukcióvonalak és a fluxus
Vektorok © Vidra Gábor,
11. évfolyam Rezgések és hullámok
LÉGKÖRI SUGÁRZÁS.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Biológiai anyagok súrlódása
Poisson egyenlettől az ideális C-V görbéig C V. Poisson egyenlet.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Villamos tér jelenségei
Analitikus geometria gyorstalpaló
Vektorterek Definíció. Legyen V Abel-csoport, F test, továbbá
Lineáris algebra.
Összegek, területek, térfogatok
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
1 Vektorok, mátrixok.
Differenciálegyenletek
Az elektromágneses tér
Algebrai struktúrák: csoport, gyűrű, test. RSA Cryptosystem/ Titkosítási rendszer Rivest, Shamir, Adelman (1978) RSA a neten leggyakrabban használt.
Egyenes vonalú mozgások
előadások, konzultációk
A forgómozgás és a haladó mozgás dinamikája
Merev test egyensúlyának vizsgálata
Pontszerű test – kiterjedt test
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Newton gravitációs törvényének és Coulomb törvényének az összehasonlítása. Sípos Dániel 11.C 2009.
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
A „tér – idő – test – erő” modell a mechanikában A mechanika elvei Induktiv úton a Maxwell-egyenletekig Áram – mágneses tér Töltés – villamos tér A villamos.
Variációs elvek (extremális = min-max elvek) a fizikában
Villamosságtan 1. rész Induktiv úton a Maxwell egyenletekig
13. Gyires Béla Informatikai Nap 1 Adott görbületű Hermite-ívek előállítása és térbeli általánosításuk SCHWARCZ TIBOR Debreceni Egyetem, Informatikai Kar,
AZ INTEGRÁLSZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSA
Lendület, lendületmegmaradás
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Villamos töltés – villamos tér
Munka, energia teljesítmény.
Az elektromágneses tér
Elektromosságtan.
SKALÁROK ÉS VEKTOROK.
11. évfolyam Rezgések és hullámok
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Csoport, félcsoport, test
Vektorok © Vidra Gábor,
Előadás másolata:

A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei Vektortan A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei az erők és a testek TÉR-IDŐ dinamikáját irják le. Idő: Tér: Pontszerű test pályája: Maxwell egyenletekben: az elektromágneses kölcsönhatást leiró négy térerő minden t idő- pillanatban vektor-vektor függvénnyel irható le Vektromennyiségek definiciója Vektoralgebra: Vektorokon végzett műveletek tana Vektroanalizis: Vektor változójú, illetve vektor értékű függvények tana (Diffenenciálás, integrálás, diffenerciál- és integrál-egyenletek) Az analizis alkalmazása a fizikában fontos függvényekre és függvény-osztályokra

Vektormennyiségek: Vektoralgebra: Skalármennyiségek : egyetlen számadattal jellemezhetők Idő, hőmérséklet, tömeg, töltés, munka, feszültség, stb. Vektormennyiségek: Erő, térerősség, térbeli hely, impulzus, nyomaték, stb. Jellemzése: a vektor nagyságával és irányával. Vektoralgebra: Összeadás: Kommutativ: Asszociativ: Szorzás skalár számmal: A irányú egységvektor: Descartes koordinátarendszerben x irányú egységvektor y irányú egységvektor z irányú egységvektor

Két vektor skalár szorzata Két vektor vektor szorzata Skalár szorzat tulajdonságai: Kommutativ, disztributiv, de NEM asszociativ Merőleges vektorok („orthonormáltak”) Két vektor vektor szorzata Vektor szorzat tulajdonságai: NEM kommutativ, de disztributiv

Három vektor vegyes szorzata A három vektor által kifeszitett parallelepipedon előjeles köbtartalmát adja meg

Vektoranalizis Egy pont helye: Térgörbe: Felület: A tér geometriai alakzatai: a TÉRGÖRBE, és a FELÜLET Tekintsünk egy tetszés szerinti, az x, y és z tengelyek által kifeszitett derékszügű koordinátarendszert. A tengelyek páronként merőlegesek és „jobbrendszert”„ alkotnak. Egy pont helye: Térgörbe: t egy változó paraméter A térgörbe érintő vektora: Ha a t paraméter a görbe mentés mért ivhosszúságot jelenti, akkor tehát ilyenkor az érintő vektor egységvektor. Felület: u és v változó paraméterek Már csak az u változik, ez tehát egy térgörbe egyenlete

három számot rendelünk A felületen futó „u” görbék Az u görbe érintő vektora A felületen futó „v” görbék A v görbe érintő vektora E két vektor által kifeszitett sik a ferlület érintő sikja. Ennek normálisa: A fizikai állapot leirása és ábrázolása a tér egyes pontjaiban Skalártér Vektrotér A tér minden pontjához egy számot rendelünk A tér minden pontjához három számot rendelünk Ábrázolás Három szintfelülettel? Szintfelületekkel Faraday: „Erővonalakkal”

Az erővonalak konstrukciója: Az erővonalak differenciálegyenlete

A vonalintegrál A vonalintegrál értéke általában függ az úttól. A vonalintegrál értéke mindig egy meghatározott vonalra vonatkozik. A vonalintegrál értéke általában függ az úttól. Fontosak a zárt görbére vett vonalintegrálok: Ha a zárt görbére vett vonalintegrál bármely L-re nulla, akkor a vonaintegrál nem függ az úttól, csak a végpontoktól.

Felületi integrál

Vektrotér divergenciája (forrásai) Térfogati integrál Skalárfüggvény térfogati integrálja Vektorfüggvény térfogati integrálja Vektrotér divergenciája (forrásai) A vektortér egy tetszés szerinti pontjában a vektortér divergenciája a szóban forgó pont köré irt zárt felületre vett felületi integrál és a zárt felület által határolt köbtartalom hányadosának határértéke, ha a térfogatelem nagysága minden határon túl csökken. (E határérték független a térfogat és az azt határoló felület alakjától!)

Felületelem A vektortér a P pontban Illetve a P pont környezetében: Minthogy a felületnek mindig a kifelé mutató normálisa a pozitiv irány, az ABCD és az A’B’C’D’ lapokra vett integrál

A vektortér rotációja (örvényei) A vektortér egy pontbeli rotációjának a ponton átmenő sikra merőleges komponensét megkapjuk, ha képezzük a vektrotér vonalintegrálját a sikban egy pont körüli vonalra, ezt elosztjuk a vonal által körülhatárolt felületelemmel, majd Képezzük e hányados határértékét, ha a felületelem minden határon túl nulla felé tart, miközben a határoló görbe a pontra zsugorodik.

Először számitsuk ki a rotáció x irányú Komponensét. Mutatis mutandis

Determináns alakban összefoglalva: Vezessünk be egy új jelölést: „NABLA vektor”:

Gauss tétele

Stokes tétele Térbeli differenciálás

Vektroanalitikai azonosságok

Az elektromágneses tér alapegyenletei : MAXWELL EGYENLETEK