A faanyag energetikai hasznosításának hazai helyzete és racionális fejlesztési módjai Sopron, 2009. Szeptember 04. Dr. Jung László vezérigazgató-h.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
ÖKO Zrt. Budapesti Corvinus egyetem
A gabona felhasználási lehetősége alternatív üzemanyag előállítására. Előadó: Vancsura József elnök Petőházi Tamás titkár.
Szőnyi János „A hazai bioenergetika szerepe a jövő villamos energia ellátásban” december 15. Az erdészet energetikai alapanyag termelési szállítási.
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
1 Éghajlatvédelem a kormányzatban Zágoni Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Delegációs terem, október 13.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
A magyar biogáz ipar helyzete és lehetőségei
XXXI. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia Tűzifa hiány? Dobogókő November 08. Jung László EGERERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettes.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A megújuló energiák és a vidékfejlesztés
Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes április 18. Európai energiapolitika - magyar lehetőségek a villamosenergia-iparban Kihívások Lehetőségek.
KUTATÁSI FEJLESZTÉSI TANÁCSKOZÁS
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Az energiaellátás és fogyasztás tudományos alapok és feladatok Meskó Attila A magyar energiapolitika és környezetpolitika új kihívásai április 10.
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Országos Környezetvédelmi
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása III.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Bioenergia hasznosítás támogatása a METÁR-ban – Az új támogatási koncepció Barts Gábor piacelemző Közgazdasági Elemző és Fenntartható Fejlődés Osztály.
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
A decentralizált villamosenergia-termelés hazai helyzetének áttekintése -a legfrissebb és közeljövőben várható szabályozói fejlemények- Tóth Tamás közgazdasági.
Békés György főosztályvezető-helyettes Villamosenergia-ár Előkészítő Osztály Tájékoztatás a megújuló és a kapcsolt villamosenergia-termelés áron keresztül.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Gyergyószentmiklós – 2013 Április 26 A megújuló energia politika Romániában NAGY-BEGE ZOLTÁN Országos Energia Hatóság ANRE.
A piacnyitás sikeressége
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Gyöngyös Bad Schönborn 2013 november13. január. Uniós direktíva Az unió átlagára érvényes az úgynevezett 3 x 20-as direktíva, mely szerint 2020-ra : 20.
Decentralizált energiaellátás
Vértesi Erőmű átállítása szénről biomassza tüzelésűre
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
Az alternatív energia felhasználása
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
A biomassza energetikai értékelése Dr. Büki Gergely Energiapolitika 2000 Társulat június 11.
TJ Energiapolitika, energiamix. Forrás: KHEM Energiapolitika, energiamix.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
„Erre van előre” Magyarország energetikai jövőképe Dr. Munkácsy Béla adjunktus (ELTE TTK)
Biogáz – a legemberibb megújuló energia
Energetikai gazdaságtan
A megújulók piaci lehetőségei és támogatási megoldásaik
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Előadás másolata:

A faanyag energetikai hasznosításának hazai helyzete és racionális fejlesztési módjai Sopron, Szeptember 04. Dr. Jung László vezérigazgató-h.

Fosszilis és nem fosszilis energiaforrások ?

Az EU márciusában elfogadott klímapolitikája 2020-ig az üvegházhatású gázok 20 %-kal való csökkentése Energiahatákonyság A megújuló energiák arányának 20 %-ra való növelése (Magyarország esetében az elvárt: 13 %)

Magyarország vállalásainak alapelvei Hatékonyság Fenntarthatóság Decentralizásció Diverzifikáció

Megújuló energiaforrások összetétele (2007)

Erdőgazdálkodásból kikerülő energetikai választék (tűzifa) Lehetőség Gazdálkodásunk Jövőkép?

Lehetőség

A rendelkezésre álló éves növedéknek 75%-át tervezzük kitermelni, melyet a tényadatok szerint nem használunk ki, így az éves növedék csupán 55%-át vesszük ki az erdőből.

Gazdálkodásunk Ez elmúlt évek átlaga: 2,9 millió m 3 tűzifa

Megújulóból termelt villamos energia (GWh) Az össz. beszállított famennyiség megközelíti a 900 etonnát

Becsült erdészeti biomassza potenciál Biomassza típusVolumen (millió t/év)Becsült fűtőérték (PJ) Tűzifa2,7 – 3,736,5 – 50,0 Becsült vágástéri apadék0,3 – 0,44,1 – 5,4 Becsült faipari hulladék0,22,7 Összesen3,2 – 4,343,3 – 57,1 Feltételezve a 2020-ra kitűzött 13 %-os megújuló részarányt, a teljes megújuló- potencián belül a fenti mennyiség 32 – 42 %-a az erdőgazdálkodásból rendel- kezésre áll.

Apadék?

energiahordozó kizárólag biomassza biomassza és csúcsidőben fosszília égetés biomasszával is

Faanyag kiközelítése a vágástérről a felsőrakodóra Faanyag kiszállítása az alsórakodóra Aprítás Közvetlen ráfújás a kamionra Aprítékszállítás a fogyasztóhoz Apritékszállítás megrendelésre FOGYASZTÓ PUFFER RAKTÁR

Támogatási rendszerek Nincs egységes gyakorlat az EU-ban Támogatott átvételi árak, kvóta alapú zöldbizonyítvány, beruházás támogatás, adó, K+F, stb.. Mindezek kombináltan Hazánkban: zöldáram támogatott és kötelező átvételi rendszer, beruházás támogatása, bioüzemanyagokra adókedvezmény, energiaadó, környezetterhelési díj, kibocsátás-kereskedelem.

Ami hiányzik: Nincs külön törvény a megújuló energiahordozó felhasználásának növeléséről (Pl.: Németország, Ausztria) Megújuló hőpiac támogatása KÁP-kassza szabályozottsága

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!