HA-MI-ÖSSZEFOGUNK KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ EURÓPAI SZÖVETKEZET Kékfrank utalvány Dr. Karner Cecília PhD Közgazdász Klub vezetője 2013. február 19. Közgazdász.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Advertisements

Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Beszámoló a SIOSZ eddigi tevékenységéről Összeállította: Fuhrmann Géza.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
I. KISTARCSAI NYÍLT TRIATLON VERSENY
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Társadalmi szemléletformálás – a komplex.
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
dr. Robák Katalin,helyettes projektvezető
2011. évi Kereskedelemfejlesztési pályázat Bács Edit osztályvezető Ügyfélszolgálati és Stratégiai Elemző Osztály Szeged, január 19.
Tehetségpont létrehozása
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
 5600 Békéscsaba, Jókai u. 34.   5600 Békéscsaba, Jókai u. 34. 
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
DPR kommunikáció alapelvei
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Gyöngyös KISKUNMAJSA FEBRUÁR január. Uniós direktíva Az unió átlagára érvényes az úgynevezett 3 x 20-as direktíva, mely szerint 2020-ra :
 by Auto Consulting Cluster HU , péntek Széchenyi István Egyetem VIP Terem Győr, Egyetem tér 1. Részvételi díj: Autóipari Tanácsadó Klaszter.
Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
1 A KBSZ BEMUTATÁSA év eseményei KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, március 31. Orosz Dalma főosztályvezető.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
1 „Esélyteremtés és értékalakulás” „Esélyteremtés és értékalakulás” Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Somogy Megyei Esélyegyenlőségi Iroda közös.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
Hatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C június 27.
A regionális tudomány társadalmasítása Kedvezményezett: MTA Regionális Kutatások Központja.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
szakmérnök hallgatók számára
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
Alberti Rita Apró Zoltán Balogh Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
MINDENKI NYERTES Készült a az IRM (OBmB) támogatásával.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
MTA Regionális Kutatások Központja Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
76. számú főút Zala megyei szakaszának ( km szelvények között) 11,5 tonnás burkolat megerősítése Lakossági fórum február 18.
Holcim Hungária Zrt. © 2010 Ismeri Ön a Holcim Hungária Otthon Alapítványt?
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Beszámoló a Zöld szemüveggel a fenntartható életért projekt megvalósításáról Dr. Budayné dr. Kálóczi Ildikó a projekt szakmai vezetője Debrecen, 2009.
A Cseh - Magyar Üzleti Klub. A Cseh Magyar Üzleti klub legfőbb céljának tekinti a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztését, és a cseh illetve magyar.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
A marketingkommunikáció szerepe a bio- és reformboltokban Weisz Margit május 17. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem.
KOLLÉGIUMI KÖZGYŰLÉS május /2015. TANÉV II. félév értékelése.
11 Smart City Tagozat ülése BME EIT Neumann Tárgyaló, május óra 1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213 Dr. Kovács Kálmán tagozati elnök.
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
Vállalkozások – versenyképesség – monopóliumok A magyar valóság
Előadás másolata:

HA-MI-ÖSSZEFOGUNK KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ EURÓPAI SZÖVETKEZET Kékfrank utalvány Dr. Karner Cecília PhD Közgazdász Klub vezetője 2013. február 19. Közgazdász Klub előadáshoz

A Szövetkezet célja: „összefogva Sopron és környéke gazdasági szereplőit, fellendítse e természetes egység gazdasági életét a Kékfrank utalvány segítségével” (http://kekfrank.hu/index.php)

A HA-MI-ÖSSZEFOGUNK EURÓPAI SZÖVETKEZET 2009 A HA-MI-ÖSSZEFOGUNK EURÓPAI SZÖVETKEZET 2009. szeptember 29-én alakult meg 123 taggal, 38.500 euro alaptőkével. A Szövetkezet alapszabálya szerint alapító tag az lehetett, aki legalább egy, 100 € névértékű részjegyet vásárolt. Feltétel volt, hogy egy alapító tag maximum 40 részjegyet vásárolhat. Minden tagnak a részjegy-aránytól függetlenül egy szavazata van a közgyűlésben.

A Szövetkezet pénzügyeit a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet vezeti A Szövetkezet pénzügyeit a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet vezeti. A Kékfrank utalvány forgalomba helyezése 2010. május 7-én.

A Kékfrank utalványok címletei: Biztonsági elemek megegyeznek a 20.000 Ft-oséval.

Az elfogadóhelyek száma megyénként (2012.08.25. ) Megye Elfogadóhelyek száma Csongrád 1 Fejér Győr-Moson-Sopron 613 Pest 6 Zala 2 Összesen 623 Forrás: http://kekfrank.hu

Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar szerepe elméleti háttér pl. a Kékfrank utalvány létrejöttéhez, használatának elmélyítéséhez, melyben a Közgazdász Klub előadásainak fontos szerepe volt. a hallgatóink által készített kutatások, elemzések a Kékfrank utalvány megismertetésében, használatának bővítésében. a karon szervezett konferencia, egyéb programok szintén tevékenyen és érdemlegesen hatottak a Kékfrank utalványra.

Közgazdász Klub előadásai időrendben 2008. december 4. Varga István (Magyar Adófizetők Országos Szövetség alelnöke): Mit tehetünk civilként a válság ellen? 2009. február 19. Dr. Járai Zsigmond (volt jegybankelnök, pénzügyminiszter, tőzsdeelnök, bankelnök, a CIG Közép-európai Biztosító felügyelőbizottságának elnöke):  A pénzügyi és gazdasági válságból való kilábalás esélye és lehetőségei. 2009. május 6.  Dr. Kovács Árpád (az Állami Számvevőszék elnöke): Költségvetési trendek, az állami ellenőrzések eszközei, a költségvetés hatékonyságának javítására, valamint Dr. Parragh László (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke): Válság – valóság. Őszintén a gazdaságról.

2009. május 26. Dr. Csaba László (a Közép-európai Egyetem tanára, akadémikus):  Magyarország a globális válságban: okok és a kiút lehetősége. 2010. január 19. Varga István (Magyar Adófizetők Országos Szövetség alelnöke): Ha mi összefogunk: piacgazdaság kapitalizmus nélkül. 2010. január 26. Boros Imre (volt PHARE programokat koordináló tárca nélküli miniszter, közgazdász, a Közgazdaságtudományi Kar avatóünnepségének fővédnöke): A válságkezelés monetáris eszközei. 2010. április 19. Dr. Róna Péter (c. egyetemi tanár, közgazdász, nemzetközi jogász): Az euró válsága és az ismét kettészakadó Európa.

2010. május 11. Perkovátz Tamás (HA-MI-Összefogunk Európai Szövetkezet Igazgatóságának elnöke): Sopron és vonzáskörzete fizetési eszköze a KÉKFRANK utalvány. 2010. szeptember 28. Varga István (Magyar Adófizetők Országos Szövetség alelnöke): Helyben a jövő. Az önkormányzatok gazdasági szervező ereje. 2011. március 1. Lóránt Károly (mérnök-közgazdász):   Adódhat-e új lehetőség Magyarország számára az európai együttműködésből?

2011. szeptember 20. HA-MI és Kékfrank címmel több előadás hangzott el: Perkovátz Tamás (HA-MI-ÖSSZEFOGUNK Európai Szövetkezet, elnök): Két éves a HA-MI-Összefogunk Európai Szövetkezet. Novák Tímea, Vissi András (Scardobona Consulting Kft.), Sommer Klaus (Peiso.communications): A REGIONET aktív AT-HU projekt támogatásával a Kékfrank elfogadóhelyek körében végzett kérdőíves felmérés eredménye – Ausztriában és Magyarországon

Hallgatói dolgozatok Vállalkozásfejlesztési mesterszakos hallgatók Endrédi Beáta, Erdősi Botond, Maráz Renáta és Márczi Viktória dolgozata: A kékfrank utalvánnyal kapcsolatos kérdőíves lakossági felmérés értékelése, valamint az utalvány népszerűsítésére szolgáló marketingötletek. Árkovics Márk, Gáspár Gergely, Mohácsi Tamás, Péli Petra, Pélyi András és Varga Alexandra ; az általunk elvégzett kutatás alapvető célja, hogy a szövetkezet tagjai és a kékfrank-rendszerben részt vevő vállalkozások eddigi sikereit, problémáit, esetleges panaszait összegezze, valamint a kapott primer adatokból a helyi pénz rendszerének kritikáját megfogalmazza.

Lakossági felmérés (200 fő megkérdezésével) Kiemelendő megállapítások: A minta 64 %-a ismeri, hallott már a Kékfrank utalványról, 36 % pedig még hallani sem hallott róla. Mindössze ennek 13 %-a, aki használta, illetve használja is a Kékfrank utalványt. A megkérdezettek 53 %-a kisebb élelmiszerboltokban, 33 %-a éttermekben vagy borozókban, 7 %-a rendezvényeken, és a fennmaradó 7 % pedig hotelekben használja a Kékfrank utalványt, mint fizetőeszközt.

Lakossági felmérés alapján ötletek Az elfogadóhelyeken „szájpropagandára”, több és figyelemfelkeltőbb plakátra lenne szükség. A helyi televízióban, rádióban, újságokban, internetes honlapokon (pl.: elfogadóhelyek honlapja, Facebook) és rendezvényeken való folyamatos hirdetés lenne célszerű. Az elfogadóhelyeken szórólapok osztásával lehetne az ismertséget növelni, mégpedig olyan formában, hogy az eladó a blokk mellé adja a szórólapot a vásárlónak. A VOLT Fesztivál mint helyi nevezetessége a városnak, elfogadhatná, mint fizetőeszközt (pl.: jegyvásárlás). Részt lehetne venni városi rendezvényeken, kiállításokon, vásárokon, ahol hozzá lehetne jutni a Kékfrank utalványhoz. Sportrendezvényeken lehetne logót elhelyezni. Helyi járatos buszokon reklámfeliratokkal népszerűsíteni.

Vállalati felmérés (41/300) Főbb megállapítások: A Kékfrank utalvány forgalmazása minimális többletmunkát ad a vállalkozásoknak. Az elfogadó helyek közül nem mindegyik biztosít kedvezményt, azonban a kedvezményt nyújtók körében ott tapasztalható növekedés, ahol gazdaságélénkítési célból került bevezetésre. A lokálpatrióták körében egyértelműen kimutatható, hogy pozitívan látják a Kékfrank utalvány nyújtotta lehetőségeket a helyi vállalkozásokra, míg a gazdaságfejlesztők közepesre értékelik. Általános megállapítás, hogy mindenki büszke lehet arra, hogy Magyarországon egyedülállóként, először itt vezették be a helyi pénzt! Növeli a város hírnevét. A lokálpatrióták úgy érzik, hogy egymás közötti bizalomnövelésnek egy jó eszköze.

További feladataink: Előadások szervezése a Kékfrank utalvány mélyebb megismertetéséhez. A diákok érdeklődésének a felkeltése, kutatások folytatása. A pozitív gondolatok továbbvitele, megerősítése.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! karner@ktk.nyme.hu