Az EU tagállamok takarmány gyártásának és forgalmazásának szabályozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Advertisements

MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről
Dokumentáció dr. Gál Lívia.
G M P Dr. Hetényi László.
A kritikus infrastruktúra biztonsági aspektusai a MOL-nál
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
A húsipart érintő feladatok, aktuális információk február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési.
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
ATEVSZOLG Zrt. tevékenységének bemutatása
Environmental Compliance Inspection Course Az ellenőrzés megtervezése.
A HACCP rendszer alapelvei
Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Előnyök és alkalmazási területek
EU állat-egészségügyi rendszere. Áruk szabad áramlásának feltétele Jogharmonizáció - az állatbetegségek megelőzése, - állatbetegségek leküzdése, - élelmiszerek.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
1/11 Dr. Kincses Gyula – Dr. Surján György ESKI Dr. Racskó Péter EüM Informatikai minimum-feltételek és akkreditáció.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Minőségköltségek. Minőségköltségek felmerülhetnek a tervezés, gyártás, értékesítés és felhasználás során a termék megfelelőségének elérése érdekében,
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Gyaraky Zoltán: Önellenőrzés támogatása A FÜGGETLEN ELLENŐRZŐ SZERVEZETEK SZEREPE A VÁLLALKOZÓI ÖNELLENŐRZÉS TÁMOGATÁSÁBAN GYARAKY ZOLTÁN értékesítési.
Európai vasúti körkép hatósági szemmel
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Készítette: Szirmai István
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
1169/2011/EU jelölési rendelet
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
kockázat risk Risiko Риск
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
Finszter Ferenc Beszámoló a GRRF 65. üléséről Genf, február Elnök: Ian Yarnold Department for Transport, Anglia Összeállította:
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Aktualitások a kémiai biztonság terén dr. Deim Szilvia Országos Közegészségügyi Központ Országos Kémiai Biztonsági Igazgatóság Vegyipari Környezetvédelmi.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Dr. Pauliny Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
EURÓPAI TÁMOGATÁSOKAT AUDITÁLÓ FŐIGAZGATÓSÁG
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
EU-ETS hitelesítő szervezetek akkreditálása
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Az EU tagállamok takarmány gyártásának és forgalmazásának szabályozása Dr. Rigó Zsuzsa

Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében Jelölés és a vásárlói kifogások kezelése Táplálási hibák - Megbetegedések Hatósági Takarmány-felügyelet Vizsgáló laboratóriumok FEDIAF-kézikönyvek

Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében Új adalékanyag irányelv 1831 / 2003 / EC TSE, állati eredetű melléktermékek-várható módosítások 1774 / 2002 / EC EU új határátkelők, export üzemek listája

Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében Baromfi hús import – Dél – Amerika maradékanyag vizsgálatok (nitrofurán) Gyors Riasztási Rendszer – RASFF GMO (1829 / 2003 / EC)

Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében SCFCAH Mikroelemek (Pb, Cd), mikotoxinok (DON) maximális szintjei Se szerepe Esszenciális zsírsavak, mint takarmány-anyagok Jelölés – Címkézés (79 / 373 / EEC)

Aktualitások a jogszabályok változásának tükrében Madár influenza (Avian flu): járványtan – a betegség terjedése patogenitás, fogékony állatok, járványvédelmi, hatósági feladatok Készenléti Terv import korlátozás kiterjesztése térben és időben

Jelölés és a vásárlói kifogások kezelése Címkézés – Jelölés (FEDIAF-Guidelines on Claims for Pet Food) Kölcsönös elvárások a harmadik országok és az EU közt Vásárlók tájékoztatása - Tendenciák Info-vonal Szakértők bevonása Termékismertetők Visszahívás intézménye

FEDIAF-GUIDELINES ON CLAIMS FOR PET FOOD Kézikönyv az önszabályozáshoz közérthetően, alapja: 79/373/EEC Ajánlásokat és példákat tartalmaz: a jelölésen kötelezően, fakultatívan feltüntetendő adatokról, kommunikációs eszközökről (ismertetők, website…) Közkedvelt jelzők, pl. „természetes”, „negatív”, „táplálási”, „friss”, „környezetkímélő”… és igék definíciói, alkalmazásuk

FEDIAF-GUIDELINES ON CLAIMS FOR PET FOOD Alapvető követelmények a címkékkel kapcsolatban: -VALÓS ÉS NEM FÉLREVEZETŐ, NEM ZAVAROS TÉNYEK, -AZ ADATOK MEGALAPOZOTTAK, BIZONYÍTOTTAK, -NEM KELTI ROSSZ HÍRÉT MÁS ÁLLATELEDELEKNEK, -ÖSSZHANGBAN ÁLL A HIRDETÉSI JOGSZABÁLYOKKAL.

Táplálási hibák - Megbetegedések Hányás Oka: romlott táp, nem megfelelő tárolás, rossz szokás, Elkülönítés: központi idegrendszeri betegség, gyomor gyulladás, vese betegség, F.L.U.T.D. (FUS), „szőrlabda” Megoldás: táp csere, …

Táplálási hibák - Megbetegedések Hasmenés: Oka: romlott táp, nem megfelelő táp (túl zsíros), tej, túl sok szénhidrát Elkülönítés: vírusok, baktériumok okozta bélgyulladás, bélférgesség Megoldás: táp csere, …

Táplálási hibák - Megbetegedések Bélsárpangás, székrekedés: Oka: házi-koszt, ételmaradék, csont, rost hiány Elkülönítés: fiziológiás székrekedés, idegrendszeri, érrendszeri elváltozások, bélelzáródás Megoldás: kímélő táplálás, könnyen emészthető eledelek

Táplálási hibák - Megbetegedések Táplálék allergiák Oka: szervezet bizonyos táplálék alkotókra való érzékenysége Elkülönítés: bolha, környezeti tárgyak, nyakörv, kémiai anyagok, bőrgyulladás, stb. Megoldás: takarmány váltás, addig nem etetett fehérje források választása, helyi és szisztémás kezelés

Hatósági Takarmány-felügyelet Engedélyezés, Szakhatósági hozzájárulás Minőségi, biztonsági ellenőrzés Gyártók (FEDIAF Code of Practice for Manufacture of Safe Petfoods) Forgalmazók, importőrök, képviselők, raktárak Mintavételek, laboratóriumok Jelölések Dokumentáció ellenőrzés Szavatossági idő Nyomon-követhetőség Visszahívás intézménye

FEDIAF-CODE OF PRACTICE FEJEZETEI: Személyzet, QMS –minőségellenőrzési rendszer, HACCP, Nyomon-követhetőség, Üzem tervezése, kialakítása, fenntartása, Állateledel-termékfejlesztés, Kereskedelem és szállítás, Előállítás, Tárolás és szállítás, Referenciák, jogszabályi hivatkozások