LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VII.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 16. Ismertesse a bárányok hizlalását!
Zöldségfélék.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 13. Csoportosítsa és jellemezze a melléktermékeket! - Szántóföldi melléktermékek (szalmák, kukoricaszár, leveles répafej) - Malomipari.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Takarmányismeret 4. Magvak.
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
Malomipari melléktermékek
Takarmányozás hatása a húsminőségre
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Szarvasmarha hízlalás
A juhok takarmányozása
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA V.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VI.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA II.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA III.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
A takarmányok összetétele
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Malomipari termékek.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A szervezet energiaforgalma
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A különböző korú és hasznosítású lovak táplálóanyag-szükséglete
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA.
Tóth Tamás, egyetemi docens
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Anyakecskék és bakok tartás- és takarmányozás technológiája
Növényi rostok Cellulóz
A szervezet energiaforgalma
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Ökológiai állattenyésztés
A szervezet energiaforgalma
Előadás másolata:

LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VII. Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens NYME-MÉK, Állattudományi Intézet TAKARMÁNYOZÁSTANI TANSZÉK

Témakörök A tenyészkancák takarmányozása A szopós csikók takarmányozása A növendékcsikók takarmányozása A tenyészmének takarmányozása A hátaslovak takarmányozása A versenylovak takarmányozása

A tenyészkancák takarmányozása (vemhesség) Tenyészkondíció biztosítása (kanca bordái nem látszanak, de tapinthatók) A flushingolás kevésbé vezet eredményre, egyesek a fedeztetés előtt az energia bevitel kismértékű növelését javasolják A-, E-vitamin és béta-karotin ellátottság javítása A vemhesség első 6 hónapjában a magzatépítés táplálóanyag-igénye nem jelentős Az utolsó 3 hónapban a magzat, illetve a vemhességi termékek a kanca testtömegének több mint 10%-át teszik ki. Növekszik a táplálóanyag-igény. Az ellés előtt csökkenteni kell az etetett tömegtakarmányok mennyiségét.

A tenyészkancák takarmányozása (laktáció) Jelentősen megnövekszik az első 3 hónapban a táplálóanyag-igény A naponta termelt tej 8-15 liter (1500-2000 l a teljes laktáció alatt) A kancatej hígabb összetételű, mint a tehéntej (10,5-13% sz.a., 1-1,3% zsír, kb. 2% fehérje, 7% tejcukor) A takarmányadag ny.f.-tartalma kb. 13-14% A tejtermelés a laktáció 4-5. hónapjában csökken, a csikó szilárd takarmányfelvétele folyamatosan nő Az etetett takarmányadag nyersfehérje-tartalma a laktáció 3-6 hónapjában kb. 12% A szoptató kanca ivóvízellátására fokozott figyelemmel kell lenni

A szopós csikó takarmányozása Föcstej (immunglobulinok) Az első hetekben minél többször, és gyakrabban jusson kolosztrumhoz az állat Szilárd takarmány felvétel a második héten Zab+cukor (először), később ad libitum zab és jó minőségű széna (lucerna és/vagy réti széna) Választás kb. 5-6 hónapos korban, a kifejlettkori testtömeg kb. 40-45%-át (melegvérű), illetve kb. 50%-át (hidegvérű) érik el Fokozatos elválasztás kisebb stresszel jár (napközben 2-3 óra és éjszaka elkülönítve a kancától)

A növendékcsikók takarmányozása A csikó éves korára kifejlettkori testtömegének 65-70%-át éri el Az etetett abrakkeverék döntően zabból, kisebb mennyiségben fehérjetakarmányokból (szója-, napraforgó-, lenmagdara) és egyéb gabonamagvakból álljon (pl. kukorica) Éves korig ad libitum, utána adagolt etetés A napi adag lehet pl. zab (4-6 kg), réti- és lucernaszéna (2-4 kg), premix, legelő, zöldtakarmány, sárgarépa (2-4 kg), esetleg szilázs (3-5 kg) Az életkor előrehaladtával az etetett abraktakarmányok mennyiségét csökkenteni kell, miközben a tömegtakarmányt növelni kell (legelő, zöldtakarmány, széna) Versenylovaknál tovább kell etetni abraktakarmányokat

A tenyészmének takarmányozása A táplálóanyag igény nehezen számszerűsíthető: Fehérjében, bizonyos ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagabb takarmányozás Az igény a könnyű munkát végző lovakhoz közeli A fertilitás tavasszal a legjobb, télen rosszabb (mesterséges fény) Az elhízás hátrányos hatású a libidóra, ezért a fejadagot folyamatosan kell ellenőrizni A fedeztetési idény előtt növelni kell a fejadagot Nagyobb fehérje igény (az életfenntartó szükséglet kb. 3-4-szerese), kéntartalmú aminosavakban gazdagabb takarmányozás (MET+CYS) 100 kg élősúlyra max. 0,75 kg/nap abrak Legelő, réti széna, lucernaszéna, zab, lótáp (összetevők: pl. zab, búzacsíra, búzakorpa, extrahált szójadara, sörélesztő, lucernaliszt, növényi olajok, stb.), esetleg zöldtakarmány és zöldnövény liszt

Munkalovak (igás-, sport-, versenylovak) takarmányozásának közös jellemzői Izommunka végzése Energiaellátás biztosítása: Könnyű Közepes Nehéz munka A fehérjeigény csak kisebb mértékben növekszik Fokozódó ivóvíz és sóigény: Az izzadság jelentős vizet, nátriumot és klórt tartalmaz Izombénulás, vagy bénulásos izomfesték-vizelés (energiában gazdag takarmányozást követően a pihenőnapokon jelentkező megbetegedés  pihenőnapokon csökkenteni kell az abrak mennyiségét, és jártatni kell a lovakat

Hobby lovak takarmányozása Sport- és kedvtelésből tartott állatok A táplálóanyag-igény a testsúlytól és a végzett munka intenzitásától függ: Napi 1-3 órás igénybevétel  könnyű munka (1,5 kg széna+0,5 kg abrak/100 kg testtömeg) 3-5 óra  közepes munka (1,25 kg széna+1,0 kg abrak/100 kg testtömeg) 5-8 óra  nehéz munka (1,0 kg széna+1,5 kg abrak/100 kg testtömeg) Nyalósó: ad libitum Zab Egyéb takarmányok: pl. szalma, silókukorica-szilázs, zöldtakarmányok, fűszilázs, sörtörköly-szilázs, sárgarépa, cukorrépa, árpa, kukorica, búzakorpa, stb. karotin pótláshoz sárgarépa, vagy sütőtök kb. 2-3 kg, (főleg téli hónapokban vitamin kiegészítő), 10 g takarmányélesztő főleg nehéz munka esetén 0,5-1 kg melasz javasolt

Versenylovak, sportlovak takarmányozása I. „humán atlétának tekintendők” születéstől fogva különösen oda kell figyelni a nevelésre, takarmányozásra főleg versenylovaknál rendkívül fontos a mindenkori terhelésnek megfelelő takarmányozás az alultápláltság, de különösen az elzsírosodás jelentős teljesítményromlást okozhat (növeli a szív terhelését, megnő a hőveszteség) a túletetés sokszor ízületi vizenyőt, bőrkiütést, kólikát, patairha-gyulladást, túlhevülést okozhat naponta legalább 3-szor etessünk abrakot, széna (fűszéna) lehetőleg ad libitum, de min. 4-6 kg legyen fontos a nyalósó és az ivóvíz folyamatos biztosítása (munka után közvetlenül ne itassunk)

Versenylovak, sportlovak takarmányozása II. intenzív igénybevételkor a napi szárazanyag felvétel elérheti a 2,5-3 élőtömeg %-ot az abrak gabonafélékből (zab, árpa, kukorica), korpából, extrahált darákból álljon, intenzitástól függően a takarmányadag 30-60-%-a 60 % körüli abrak esetén ügyelni kell a rost pótlására főleg intenzív igénybevételnél fontos a melasz (glükóz), szárított répaszelet etetése fokozott figyelmet kell fordítani az ásványi anyag és vitamin ellátásra (vitamin kiegészítő, sportló premix), kb. 10 g takarmány élesztő erős és tartós igénybevétel esetén előnyös lehet a takarmány zsír, illetve olaj kiegészítése (kb. 8 %), megakadályozza a vércukorszint csökkenését

Versenylovak, sportlovak takarmányozása III. edzés időszakában ad libitum, de min 4-6 kg jó minőségű széna mellett 2-8 kg abrak, és/vagy 1-5 kg lótáp, 0,5-1 kg búzakorpa, melasz, vitamin és ásványianyag kiegészítő legyen (kb.120-130 MJ DE, 800-1000g emészthető nyersfehérje) a felkészítést a versenyszezonra legkésőbb 6-8 héttel az igénybevétel előtt el kell kezdeni az abrakkeverék (zab kukorica, olajos magvak, élesztő, ásványi anyagok, vitamin) fokozatos emelésével (a kezdeti kb. 5-ről kb. 8-8.5 kg-ra) és a széna csökkentésével (3.5-4 kg) hosszabb verseny előtt 1-2 nappal további 1-2 kg-os abrak növelés javasolható a verseny napján csak minimális abrak etetése célszerű

Versenylovak, sportlovak takarmányozása IV. Fontos vitaminok és ásványianyagok: Vérképzés  vas, réz, folsav, B6- és B12-vitamin Szív- és érrendszer támogatása  E-vitamin, Na, Cl, szelén Csontváz, csontozat  Ca, P, D-vitamin Izomzat megfelelő működése  E-vitamin, szelén, B1-, B2-, pantoténsav, nikotinsav, Mg Teljesítmény fokozása  szerves króm Oxidatív stressz kivédése  szerves szelén (szeleno-metionin) kiegészítés