Szállítási feladatok Optimalitás vizsgálat

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Lineáris egyenletrendszerek
Egy szélsőérték feladat és következményei
A Floyd-Warshall algoritmus
A Szállítási feladat megoldása
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
A tevékenységhosszak és az erőforrás- mennyiségek kapcsolata Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
TÖBBVÁLTOZÓS FÜGGVÉNYEK FELTÉTELES SZÉLSŐÉRTÉKSZÁMÍTÁSA
Készítette: Szinai Adrienn
Dualitás Ferenczi Zoltán
A lineáris programozási feladatok típusai és grafikus megoldásai
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 6. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Kalman-féle rendszer definíció
Matematika II. 3. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
INFOÉRA Dinamikus programozás (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai képzések.
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
Gazdaságmatematika 5. szeminárium.
3. kisvizsga Mi a lineáris programozás?
Szállítási probléma - fogalmak
Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert
Operációkutatás Kalmár János, Hiperbolikus és kvadratikus programozás.
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2011 Tartalom Több lineáris célfüggvényes LP Tiszta egészértékű LP.
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2012 Tartalom A nulla-egy LP megoldása Hátizsák feladat.
Matematikai modellek a termelés tervezésében és irányításában
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2013/14 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Lineáris algebra Mátrixok, determinánsok, lineáris egyenletrendszerek
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Anyagmozgatási problémák
a feladat megfogalmazása megoldási módszerek
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Lineáris Programozás 4-5. feladat
Gazdasági informatika
Előrendezéses edényrendezés – RADIX „vissza”
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
TÖMBÖK Asszociatív adatszerkezetek Tömbök
Lineáris programozás.
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Kataszteri ágazat tavaszi félév.
III. Előadás Válságmenedzsment II.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Az ábrán az inicializáló blokk lefutása utáni állapotot láthatjuk. A KÉSZ halmazhoz való tartozást színezéssel valósítjuk meg. A nem KÉSZ csúcsok fehérek,
Lineáris algebra.
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 8. előadás.
Innovációval kapcsolatos módszertani technikák
Készítette: Horváth Viktória
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Módosított normál feladat
Beillesztéses rendezés
Dr. Bánkuti Gyöngyi Klingné Takács Anna
Bellmann-Ford Algoritmus
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Nagy Szilvia 7. Lineáris blokk-kódok
Informatikai Rendszerek Tervezése 5. Előadás: Genetikus algoritmusok Illyés László Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT.-5.
Erőforrások tárolhatóság klasszikus felosztás
Az alhálózatok számítása
Diszjunkt halmazok adatszerkezete A diszjunkt halmaz adatszerkezet diszjunkt dinamikus halmazok S={S 1,…,S n } halmaza. Egy halmazt egy képviselője azonosít.
Szállításszervezés.
Készítette : Giligor Dávid Neptun : HSYGGS
OPERÁCIÓKUTATÁS TÖBBCÉLÚ PROGRAMOZÁS. Operáció kutatás Több célú programozás A * x  b C T * x = max, ahol x  0. Alap összefüggés: C T 1 * x = max C.
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
Technológiai folyamatok optimalizálása Ráduly Botond Mészáros Sándor MATLAB ® - Optimization Toolbox.
Lineáris egyenletrendszerek megoldása Gauss elimináció, Cramer-szabály Dr. Kovács Sándor DE GVK Gazdaságelemzési és Statiszikai Tanszék.
Technológiai folyamatok optimalizálása
Elméleti járattervezési alapok
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Azeotróp elegyek elválasztása
Előadás másolata:

Szállítási feladatok Optimalitás vizsgálat Alkalmazott operációkutatás 6. és 7. előadás 2008. március 17. Kundi Viktória

Oldjuk meg az alábbi szállítási feladatot!

Az egyik ismeretlen értéke szabadon választható legyen pl. u1=0 többi: Cij – Ui vagy Cij – Vj szerint számolható, tehát Ui+Vj<=Cij Cij – (Ui+Vj)>=0 ui és vj potenciálok az ehhez tartozó költség Σcijxij lábindexek kiszámítása ha az érték <=0, akkor nem optimum – javítani kell

Javítás: kör vagy huroktranszformációval Lényege: kötött elemek közül egyet szabaddá teszünk és egy szabad elemet lekötünk úgy, hogy közbena szállított mennyiségek összege sor és oszlopirányban ne változzon. Def.: olyan törött vonal, amely egy szabad helyről indul ki és úgy jut oda vissza, hogy a töréspontokon csak kötött elemek vannak. Vannak + és – sarkai, attól függően, hogy hozzáadok, vagy elveszek. Szabad elem után – aztán + stb. Az újonnan kiszámolt lábindexeket ismételten ellenőrzöm, hogy a megoldás optimális-e – ha nem javítom!

Egészértékű programozás Alkalmazott operációkutatás 7. előadás 2008. március 17. Kundi Viktória

Az egészértékű programozási feladat fogalma

Egészértékű feladatok megoldása Megkeressük a modell folytonos optimumát Nincs folytonos optimum Van folytonos optimum Az optimális megoldás változói mind egészértékűek Egészértékű feladatnak sincs megoldása Nem minden változó értéke egész szám Gomory-féle vágási módszer (tiszta egészértékű feladat) Diszkrét optimum = folytonos optimum Korlátozás és szétválasztás módszere ( vegyes egészértékű feladat)

Korlátozás és szétválasztás módszere

Hozzárendelési feladat A lineáris programozási feladatoknak azon speciális típusát nevezzük hozzárendelési feladatnak, amikor minden egyes erőforrást (pl. munkaerő, gép, tárolóhely, stb.) egyetlen egy adott tevékenységhez rendelünk hozzá. Hozzárendelési feladat alapmodellje: Egy üzemben n munkás dolgozik és a műhelyben n darab munkafeladat van. Elvileg mindegyik munkás képes bármelyik munka elvégzésére, de a különböző munkafeladatokat eltérő költségekkel tudják elvégezni. Kérdés: Melyik munkás melyik munkafeladatot kapja, hogy a munkák elvégzésének összköltsége a lehető legkisebb legyen?

Hozzárendelési feladat matematikai modellje Speciális lineáris egészértékű programozási feladat = speciális szállítási feladat Megoldás: korlátozás és szétválasztás módszerével!

Hozzárendelési feladat megoldása Öt munkás között kell felosztani öt munkát úgy hogy mindegyik munkás egy és csakis egy munkát kapjon.

Speciális problémák – hozzárendelési feladat Munkások száma nem egyezik meg a munkafeladatok számával => költségmátrixot kiegészítjük => kvadratikus mátrix (névleges sorok/oszlopok, elemei 0) Hozzárendelési feladat a célfüggvény maximalizálásával A mátrix elemei hasznot jelentenek, összhaszon maximalizálása a cél. Célfüggvény -1 szeresének minimuma = eredeti célfüggvény maximuma

Speciális problémák – hozzárendelési feladat Tiltótarifa a hozzárendelési feladatban Hat munkafeladatot négy munkással kell elvégeztetni. Előírás, hogy a negyedik és a hatodik munkafeladatot mindenképpen el kell végezni, azonban az első munkás a harmadik és hatodik munkafeladatot nem tudja elvégezni, a második munkás pedig az első és negyedik munkát nem végezheti. Határozzuk meg az elosztási tervet úgy, hogy az elvégzett összmunka költsége a lehető legkisebb legyen!

Körutazási vagy utazóügynök probléma Adott n város (n>3). Egy ügynök valamelyik városból kiindulva hogyan tudja felkeresni valamennyi várost úgy, hogy minden várost csak egyszer érintve a legrövidebb út megtétele után a kiindulási városba érjen vissza? Megoldása: indexlánc!

Utazó ügynök probléma - feladat Határozzuk meg a legrövidebb körutat az alábbi távolságmátrix alapján!

Hátizsák probléma

Hajórakodási probléma Tegyük fel, hogy adott rakodási súlyú és rakodási térfogatú hajót kell megrakni bizonyos nem osztható árucikkel. Meghatározandó az a legnagyobb értékű rakomány, amelyet a hajó elszállíthat. xj – a j-edik árucikkből szállítandó mennyiség (darab) n – a különböző árucikkek száma aj – a j-edik árucikk súlya bj – a j-edik árucikk térfogata rj – a j-edik elszállítandó árucikk darabszáma cj – a j-edik árucikk értéke V – a hajó rakodási térfogata G – a hajó rakodási súlya

Beruházási probléma Kapacitások bővítésére rendelkezésre álló pénzösszeg: p k db különböző beruházási változat (alternatíva) Beruházási változatok megvalósításának költsége: r (k komponensű vektor) y beruházások megvalósulása (komponensei 1-0) x az üzem tevékenységi vektora cT a tevékenység árbevétele g (y) erőforrás kapacitásának növekménye

Köszönöm a figyelmet!