Bevezetés a weblapfejlesztésbe

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
Advertisements

Zenetár a webszerverünkön, avagy XML használata PHP 5 alatt. Ercsey Balázs (laze) – netpeople.hu.
HTML nyelv Hiper-Text Markup Language 1. óra.
HTML nyelv.
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
Internet ismeretek II..
Egy kisvállakozás dinamikus weboldalának fejlesztése: tervezés, problémák, megoldások Szilágyi Gábor.
FRAME-k (keretek). FRAME-k A frame-ek (keretek) segítségével a képernyőt felosztva egyszerre jeleníthetünk meg több webes dokumentumot a képernyőn. Fejlec.html.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
2010/2011.Huszár István1. dia Weboldalak tervezése II. (X)HTML.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Stílus, mesteroldal, témák
HTML nyelv.
Leírónyelvek: HTML és XHTML
Készítette: Rummel Szabolcs
Eszterházy Károly Főiskola ─ Médiainformatika Intézet HTML (HiperText Mark-Up Language) HTML leírónyelvvel írjuk le, hogy a weboldal elemei (képek, szöveg,
HTML (HiperText Mark-Up Language)
Webdesign I - Oldaltervezés alapelvek. I. Tartalom-elhelyezés az oldalon ALAPELVEK 1.Mindig értékes és érdekes tartalom jelenjen meg az oldalon! 2.A tartalom.
WEBOLDALFEJLESZTÉS
OLDALSZERKEZET ELEMEK 1. A TAG A header taggel fejléc adható meg. Ez a rész tartalmaz bevezető információt a weboldalról vagy annak egy részéről (pl..)
HTML elemek Linkek, táblázatok és képek Forrás, amelyből össze lett állítva a prezentáció szövege és képei:
WebStarter ECDL W e b k e z d ő ECDL Webkezdő mintafeladat.
A HTML alapjai Havlik Barnabás Készítette:
Microsoft Visual Web Developer Express Webfejlesztés Gubicza József.
Microsoft szoftverek a szakképzésben
SharePoint Designer és Expression Web
Vizuális és web programozás II.
Vizuális és web programozás II.
HTML oldal felépítése Készítette: Pataki Arnold
Webszerkesztés Stíluslapok (CSS).
WEB Technológiák ISAPI ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László.
CSS.
Debrecen, március 27. Internet Fiesta 2008 Könyvtárak akadálymentesítése az Interneten Internet Fiesta 2008 Debrecen, március 27.
Buris Katalin V. földrajz - informatika
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
Weblapok elrendezésének, dizájnjának kialakítása Borsi Katalin webfejlesztő, oktató NetAcademia Oktatóközpont.
Apró falatok a templom egereinek
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
Korpásné Szűcs Melinda web-referens DEENK Korpásné Szűcs Melinda web-referens DEENK.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
HTML nyelv.
Weboldalak tervezése (X)HTML.
Weboldal tervezés programozó szemmel. Alapok Minden webcím www. –tal kezdődikMinden webcím www. –tal kezdődik Webböngésző = Internet ExplorerWebböngésző.
XML Mi az XML?  Extensible Markup Language  Kiterjeszthető jelölő nyelv  Adatok, adatstruktúrák leírására szolgál  A HTML és az SGML tapasztalataira.
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Az NVU webszerkesztő program
Webprogramozó tanfolyam
13.tétel Mutassa be a honlap készítésére alkalmas szoftvereket! Hasonlítsa össze a Macromedia Dreamweaver és Microsoft Office Frontpage programokat!
Html nyelv (HyperText Markup Language)
HTML ÉS PHP (Nagyon) rövid áttekintés. ADATBÁZISRENDSZEREK MŰKÖDÉSI SÉMÁJA Felh. interakció DB Connector MySQL ? A gyakorlaton:
Bevezetés a weblapfejlesztésbe
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Weblap-szerkesztés. Információs hálózati szolgáltatások Internet fontosabb szolgáltatásai (szóbeli) Elektronikus levelezési rendszer használata (szóbeli)
Spanyolország gyöngyszeme: GRANADA Egy hobby portál kivitelezése.
Weblapkészítés alapjai
Ez az én művem: Papercraft
Webprogramozó tanfolyam
A weblapkészítés alapjai
Java web programozás 2..
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
e-Portfólió bemutatása hallgatók számára
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Alkalmazott Informatikai Tanszék
A HTML alapjai Az internet és a web.
Internet és kommunikáció
Előadás másolata:

Bevezetés a weblapfejlesztésbe Kvaszingerné Prantner Csilla, EKF

A mai haladó technológia http://www.w3schools.com/ http://www.w3schools.com/html/html5_intro.asp http://www.w3schools.com/css3/default.asp

Mi a webtárhely? Ha közzé szeretnénk tenni weboldalunkat az interneten, szükséges az, hogy egy webszervernek egy bizonyos területére töltsük fel a teljes munkakönyvtárunkat, azaz a site mappájánknak a tartalmát. A webszerverek ezen területeit nevezzük webtárhelynek , ezek használata egyes szolgáltatók esetében reklámozási felületért cserében ingyenes, mások esetében fenntartásukért borsos árat kell fizetni. Egy webszerveren általában több weboldal is található, a minőségi szolgáltatásokért, azaz nagyobb méretű tárhelyért, az adataink védelméért és a stabil, biztonságos működésért érdemes fizetni. Az igényelt webtárhelyekhez való hozzá regisztrálás után egy accounttal (hozzáféréssel) fogunk rendelkezni, amivel kapunk egy megadott méretű webtárhelyet, kapunk egy FTP elérést és egy webcímet.

Miként fest egy site mappa/munkakönyvtára?

A STATIKUS weblapfejlesztés eszközei (Tools of the Web Development)

A statikus weblapfejlesztés eszközei Böngészők: Mozzilla Firefox, Safari, Opera, Google Chrome és az Internet Explorer. Editorok vagy weblapszerkesztő programok: a. Karakteres szerkesztők, b. grafikus (WYSIWYG) szerkesztők http://www.textpad.com/ Adobe Dreamweaver http://www.editplus.com/ Microsoft SharePointDesigner 2007 (!!!) http://www.oxygenxml.com/ http://www.crimsoneditor.com/ http://notepad-plus.sourceforge.net/hu/site.htm (!!!) Médiaelemek előállítására szolgáló programok: a. képszerkesztés, b. hangok szerkesztése, c. videók szerkesztése. Fájlkezelők: Mozzilla Filezilla Total Commander A weblapfejlesztés egy összetett folyamat, mely számos, jól elkülöníthető részfolyamatra osztható. Az egyes részfolyamatok végrehajtásához más-más eszközökre, más-más jellegű szoftverekre van szükség.

A weblapfejlesztés alapelvei (The Principles of the Web Development)

A weblapfejlesztés alapelvei, szabályok 1. Fájlszerkezettel kapcsolatos alapelvek a. A site-hoz hozzunk létre egy munkakönyvtárat, ezen belül helyezzük el az összes site-hoz kapcsolódó fájlt és könyvtárat. b. A site-on lévő fájlok és könyvtárak nevében csak az alábbiakat használjuk: - angol ábécé kisbetűit, - poz. egész számokat és - alulvonást ( _ ). c. Ne használjunk: nagybetűket, hosszú ékezetes betűket, speciális karaktereket (pl.: / ? . : ~ *), <SPACE> -t d. A fájlok közti linkelések esetében használjuk relatív elérési utat

A weblapfejlesztés alapelvei 2. Felbontással kapcsolatos alapelvek (FIX SZÉLESSÉGŰ LAYOUT ESETÉN) Cél: a vízszintes gördítősávok megjelenésének elkerülése. a. Fix szélességű design-tervezés esetén max. 950 px széles layoutot tervezzünk! (Ebben az esetben 1024x768-as felbontásra optimalizáljuk oldalunkat. 1024-30=994, szokás 990-re is optimalizálni.) b. A weboldalakra helyezett táblázatok és képek szélessége szintén max. 950 px legyen (kivéve a háttérképeket).

Milyen weboldal elrendezések vannak? (web layout designs)

Weboldal megjelenítésének tervezése, layout megoldások Static webdesign layout (Fixszélességű, merev) Liquid/fluid layout (Folyékony, százalékosan megadva) Adaptive (Alkalmazkodó, illeszkedő layout) Responsive (rugalmas, alkalmazkodó) Forrás: http://www.rocketmill.co.uk/the-difference-between-adaptive-liquid-responsive-and-static-web-design

Korábbi megoldások Static webdesign layout (Fixszélességű, merev) Előnyök: Gyorsabban és olcsóbban létrehozható. Kisebb erőfeszítést és kevesebb gondolkodást igényel. Hátrányok: Szegényes felhasználói élmény. Nem követi az optimális megejelenítést különböző eszközökön s kijelzőkön. Külön layout készítendő mobilokra. Liquid layout (Folyékony, százalékosan megadva) Előnyök: Vízszintes alkalmazkodás a kijelzőhöz. Követi a jó felhasználói élmény elveit asztali számítógépeken, alkalmazkodik a változó ablakméretekhez. Hátrányok: Nem számol a mobileszközökkel, a kisebb méretű tabletekkel továbbá a nagykijelzős számítógépekkel, mint pl. a iMac-ek. Kisebb eszközökön szétcsúszik a layout, amely a tartalombefogadás rovására mehet.

Újabb technológiák Adaptive (Alkalmazkodó, illeszkedő layout) Adaptív webdesign esetében különböző felbontásokra különböző megoldások vannak. Lényege: Ha a képernyőfelbontás kisebb az előre definiáltnál, akkor a lap elrendezése (layout-ja) megváltozik.2 Előnyök: Mivel különböző eszközökre szabható vele a megjelenítés, így tudja követni a jó felhasználói élmény elveit többféle eszköz esetében is. Egy webhely kezeli az összes eszközön való megjelenítést Hátrányok: Felépítése hosszabb időt vesz igénybe. Nem ad optimális megoldást a speciális méretű eszközökre. (Vagy egy kisebb képernyőn kisebb ablakméret beállítására.) Responsive (rugalmas, alkalmazkodó) A reszponzív megjelenítés a legjobb megoldás, ez a liquid és az adaptív ötvözése, így mindkettő megoldás előnyeit magában foglalja. Lényege: A tartalmat a felbontáshoz igazítja, de ha a felület (akár az ablakméret, amiben a weblap látszik) túlságosan kicsinek bizonyul a tartalom helyes megjelenítéséhez, akkor azt átrendezi egy másik layoutba, amelyen már jól látszódnak és kényelmesen befogadhatóak a tartalmak. Ez azt jelenti, hogy a megjelenítés nem különböző eszközre van szabva, hanem magára atartalomra. Előnyök: Vízszintes alkalmazkodás a kijelzőhöz. Követi a jó felhasználói élmény elveit asztali számítógépeken, alkalmazkodik a változó ablakméretekhez. Hátrányok: Nem számol a mobileszközökkel, a kisebb méretű tabletekkel továbbá a nagykijelzős számítógépekkel, mint pl. a iMac-ek. Kisebb eszközökön szétcsúszik a layout, amely a tartalombefogadás rovására mehet. Részletek: http://liquidapsive.com/ Példák: 2: Ez a működés hasonló ahhoz, mintha több statikus oldalunk lenne, különböző eszközökre, viszont könnyebség a liquid-hez képest az, hogy csak egy webhelyen kell lennie a tartalomnak.

Reszponzív weboldalak Leírások: http://liquidapsive.com/ http://coding.smashingmagazine.com/2011/01/12/guidelines-for-responsive-web- design/ http://blog.mobilstrategia.hu/reszponziv-weboldal-megvalto (kép forrása) Példák: http:// egreirege.hu http://stephencaver.com http://colly.com

A HTML leírónyelv (The HTML Description Language)

Mi a HTML? A HTML olyan jelölőnyelv, mellyel definiálható a weboldal: HTML (HiperText Markup Language) egy leírónyelv, jelölőnyelv. Nem programozási nyelv, azaz nincsenek benne ciklusok és szelekciók, csak szekvencia. (HTML jelölőnyelvben nem programozunk, csak kódolunk!!!) A HTML leírónyelv utasításai <> jelek között írandók. Ezeket tag-eknek, elemeknek vagy jelölőknek nevezzük. A HTML olyan jelölőnyelv, mellyel definiálható a weboldal: tartalma (szövegek, képek táblázatok stb.) és struktúrája (főcím, alcím, bekezdés, lista, kiemelések stb.).

A HTML tag-ek/jelölők/elemek példa Páros jelölők (tag-ek/elemek) pl.: <body>…</body> <h1>…</h1> <p>…</p> Páratlan, önálló jelölők, üres (tag-ek/elemek) pl.: <img … /> <hr /> <br />

A jelölők felépítése Páros jelölők (tag-ek/elemek) <jelölő ˽attribútumnév1=”érték1”˽attribútumnév2=”érték2” … > … </jelölő> Páratlan, önálló jelölők, üres (tag-ek/elemek) <jelölő˽attribútumnév1=”érték1”˽attribútumnév2=”érték2” … /> ˽ = <SPACE>

Egy páratlan jelölőre/üres tag-re példa <img src="vmilyen_kep.jpg" alt=" Virág" … > jelölő attribútum érték

Böngészőprogramok A böngészők értelmezik a HTML kódokat és abból előállítják a formázott, kész weboldalt.

A HTML miért jelölőnyelv? (akadálymentesítés a kód szintjén) A jelölők (tagek) segítségével jelöljük meg a dokumentum egyes részeit: hierarchia + formátum

Egy HTML/XHTML/HTML5-ös dokumentum szerkezete 1. A Dokumentum Típus Definíció az állomány legelején, ami a használni kívánt DTD-t adja meg. 2. A HTML fejléc <head> </head>, ami technikai és dokumentációs adatokat tartalmaz, ezeket az internet böngésző nem jeleníti meg. (magyar nyelvű, karakterkódolás, CSS link) 3. A HTML törzs <body> </body> tag párok, amely a megjelenítendő információkat tartalmazza.

A HTML5-ös dokumentum minimum szerkezete <!DOCTYPE html> <html> <head> <meta charset=utf-8> <title>Title of the document</title> <!- - ez jelenik meg a TAB-on - - > </head> <body> The content of the document...... </body> </html>

A HTML5-ös dokumentumban a fejlécinformáció, a tartalominformáció, a karakterkódolás és a stílusfájl nevének megadása <!DOCTYPE html> <html lang=”hu”> <html> <head> <title>Title of the document</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> <link type="text/css" rel="stylesheet" media="all" href=”style.css" /> </head> <body> The content of the document...... </body> </html>

Az a jó ha a tartalmat és a megjelenítést különválasztják! Formázás HTML-attribútumokkal (nem jó megoldás): Többször kell leírni ugyanazt a formátumot → több munka, nagyobb esély a tévesztéshez

A tartalom és a megjelenítés szétválasztása Válasszuk külön a tartalmat és a formátumot! HTML = tartalom, struktúra CSS = formátum Cascading Style Sheets

Lássunk egy példát! Nyissuk meg a következő weboldalt: Test (bad, not accessibility): http://www.ektf.hu/~csilla/gyak_html/bad.html Test (good, accessibility, html5): http://www.ektf.hu/~csilla/gyak_html/ Test (good, accessibility, html5, css):  http://www.ektf.hu/~csilla/gyak_html/index_css.html és http://people.ektf.hu/kvcsilla/sites/oktatas/style_alap.css Nézzük meg a forrásokat!!! Minden böngésző képe megjeleníteni a forráskódot, de a legjobb eszköz erre a Firefoxhoz telepíthető FireBug kiegészítő!

Telepítsük a Notepad++ alkalmazást! http://notepad-plus- plus.org/download/v6.5.3.html Telepítsük a Ms SharePoint Designer 2007-es alkalmazást! 28 http://www.microsoft.com/hu- hu/download/details.aspx?id=21581

A weboldal szerkezetének a felépítése HTML4-ben erre a célra a <div> jelölőket használtuk, HTML4-ben például a következőképpen fest a fejléc megadása: <div id="header">fejléc</div> HTML5-ben viszont ezek helyett az un. oldalszerkezet tageket vezették be, melyek a következők: header, <header>fejléc</header> section, article, footer A nevek magukban foglalják a képernyőterület meghatározását, így már az id, illetve a class attribútumok használata nem szükséges az oldal felépítéséhez. A beszédes elnevezések szemantikai szempontból jók, áttekinthetőbbé válik tőlük a kód.