Készítette: Lakatos Anett

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
A három pólusú világgazdaság kialakulása és a világkereskedelem
A nemzetközi üzleti élet etikája
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Ismétlés, rendszerezés
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
LATIN-AMERIKA.
Csanádi Anita és Ilyés Tímea
Mexikó.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan II.
Közel-Kelet és Észak-Afrika. Iszlám fundamentalizmus XIX. Század eleje – szembesülés az elmaradottsággal. Két lehetőség a kitörésre: a/
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Latin-Amerika – egy (újra)felfedezendő terület
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
TÖRÖKORSZÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ Készítette: Harcsa Henrietta.
A magyar gazdaság várható helyzete
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ Folyó fizetési mérleg és FDI alakulása.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Külső eladósodás és adósságkezelés Magyarországon
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Pfening Viola Geográfus II. évfolyam Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlat május 4.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Szabadkereskedelmi társulások
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A globalizáció.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A magyar tőkeexport bemutatása
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Latin-Amerika: Piaci lehetőségek a messzi kontinensen – Csontos Csaba 1 Csontos Csaba, elnök - BKIK Latin-Amerikai Szakmai Osztály Latin-Amerika: Piaci.
Fizetési mérleg jelentés
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Szabadkereskedelmi társulások
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Oroszország.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Európai Uniós ismeretek
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A regionális gazdasági integrációk
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Fizetési mérleg jelentés április
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Gazdaságpolitika 4. ea..
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Készítette: Lakatos Anett Latin-Amerika Készítette: Lakatos Anett

az amerikai kontinensnek az Egyesült Államok déli határától délre eső része ezen belül megkülönböztetjük a közép-amerikai és a dél-amerikai régiót köztük a határ: Panama déli határa

Gazdaságtörténet gyarmatosítás, majd függetlenség (XIX. század eleje) alapanyagok, feldolgozatlan termékek termelése mezőgazdaság: monokultúrás termelés se pénz, se szándék a technikai fejlesztésekre gazdasági világválságcél: protekcionizmus, önellátás megteremtése importhelyettesítés: az ipari termelési bázis erőltetett ütemű létrehozása az állami közvetlen szerepvállalás növekedése külföldi hitelek igénybevételeelkezdődött a térség eladósodása magas vámokkal védték piacukat államosításokkülföldi vállalatok elveszítették érdekeltségeiket a térségben az állam közvetlen befolyása alatt volt a gazdaság nagyobbik része (mivel az államosítások a stratégiai fontosságú ágazatokra irányultak)

Gazdaságtörténet a ’80-as évek elejéig erős államra épülő kapitalista rendszer=államkapitalizmus kezdetben látványos sikerek, nagy gazdasági növekedés továbbra is szükség volt a külföldi tőkére az állam felvásárolta a csődbe ment vállalatokat, így hálózatuk nőtt, de ellenőrizni képtelen volteladósodtak a kölcsönkapott tőkét nem sikerült hatékonyan befektetni, mert a versenytől védett hazai piacon nem voltak képesek a termelékenység és a versenyképesség növelésére az importhelyettesítés nem vált be, mert az exportszerkezet szerepe nem változott exporttól való függés (monokultúrás termeléstúltermelés, azt pedig exportálni kell) a ’60 évek második fele változtatások, reformok: földreformok az exportszerkezet átalakítása (bizonyos termékek, termékcsoportok támogatása, ösztönzése) átalakult a külföldi tőke beáramlásának szabályozása

Gazdaságtörténet így a ’70-es években sikerült növekedést elérni ez jellemzően a belső kereslet növekedése által valósult meg a térségben hátránya: növelte az importot az export azonban nem tudta követni az importot 1973-as olajárrobbanásvilággazdasági recesszió, árszínvonal-emelkedés az olajexportőr országok nem tudtak belőle hasznot húzni (Venezuela) a legtöbb azonban olajimportőr voltkülkereskedelmi árindex drasztikus romlása (az általuk exportált áruk ára csökkent, míg az általuk importáltak ára nőtt) külkereskedelmi hiány, fizetési mérleg hiányának emelkedése a ’70-es évek második felében így újabb hitelekhez kellett folyamodniuk 1978-82 között kétszeresére nőtt a térség országainak összes adóssága 1983-ra az exportbevételek 1/3-át tette ki az éves adósságszolgálati teher magas infláció, árnövekedésleértékelések magas kamatok, a vállalatok nem működtek, a leértékelések növelték az adósságot

Gazdaságtörténet a ’80-as évek elejére így sok ország kénytelen volt felfüggeszteni a kölcsönök törlesztését=hitelválság akkora hitelállományt érintett, hogy az egész nemzetközi pénzpiacot felbolygatta könnyítések, kedvezmények IMF (International Monetary Found=Nemzetközi Valutaalap) segítsége Az IMF által megkövetelt gazdaságpolitikai programot kellett végrehajtaniuk restriktív, megszorító jellegű fiskális és monetáris politika vámvédelem gyors leépítése privatizáció a gazdaságpolitikát nem igazították az ország speciális helyzetéhez rövid távon visszaesés, a hazai termelés csökkenése, munkanélküliség

Gazdaságtörténet ’90-es évek: fejlődés, pozitív változások átlagosan évi 3-4%-os GDP növekedés a térségben a ’90-es évek két ötéves ciklusra bontható az elsőben megindultak a reformok, a privatizáció, a világgazdaság felé való nyitottság fokozása ekkor a mexikói válság miatt következett egy 1,5-2 éves visszaesés a 2. ötéves ciklus első három évét a növekedés, a reformok továbbvitele, a regionális kapcsolatok erősödése, a világgazdaságba való bekapcsolódás jellemezte az ázsiai válság következtében felszínre kerültek a belső strukturális problémák exportpiacok beszűkülésejelentős árcsökkenés a befektetői bizalom megingásakülföldi források elérhetősége nehezebb lett több ország esetében elkerülhetetlen volt a valuta leértékelése (1999. Brazília, Chile, Kolumbia, Ecuador)

Gazdaságtörténet 1999-ben a kontinens egészének GDP-je stagnált 1999 utolsó negyedévében már a növekedés volt megfigyelhető (Brazília gyors talpra állása+USA gazdasági növekedésekereslet a térség exportcikkei iránt) A térség külkereskedelmi mérlegének alakulása: 1998 -32 Mrd USD 2002 9 Mrd USD 2003 27 Mrd USD

Regionális integráció a regionális csoportosulások jelentősége megnőtt 1991-ben útjára indult a Mercosur legjelentősebb, legnagyobb súlyú, tisztán latin-amerikai kezdeményezés magas külső vámokkal működő vámunió tagországok Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay kereskedelem liberalizálása a demokratikus berendezkedés fenntartása és fejlődésének elősegítése az USA, az EU és Japán után a 4. legnagyobb gazdasági egység a világon a négy ország közös GDP-je meghaladja az 1000 Mrd USD-t lehetőséget kínál a további terjeszkedésre, egy majdani közös dél-amerikai piac létrehozására Chile és Bolívia már társult tagnak tekinthető, mivel szabadkereskedelmi megállapodás van érvényben velük számos kisebb regionális szerveződés Andok Csoport tagjai: Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Peru és Venezuela

Regionális integráció közösen lépnek fel a NAFTA további kibővítésének tekinthető FTAA (Free Trade Agreement of the Americas) tárgyalásain az USA viselkedése meghatározza a térség külpolitikai irányultságát (főleg Közép-Amerika) megoldandó problémák, feladatok: a társadalmi egyenlőtlenség magas foka szakképzett munkaerő relatív hiánya termelés szerkezeti problémái dominál az alacsony hozzáadott értéket hordozó termékek termelése és exportja nemzetközi összehasonlításban csekély a termelés hatékonysága döntő momentum, hogy milyen feltételekkel juthatnak hozzá a térség országai a fejlődéshez nélkülözhetetlen további külső forrásokhoz az argentin adósságválság negatív hatása a térségen belüli különbségek várhatóan növekedni fognak

Demokratizálódási folyamat demokratikus berendezkedés és az autoriter között valahol társadalmi egyenlőtlenségek korrupció, botrányok a választók bizalmatlansága erősödött a külső nyomás a demokratikus formák betartására, erősítésére azonban a demokrácia felé irányuló szándéknak belülről kell fakadnia, a külső tényezők csak ezután lehetnek jelentősek először az oktatást kellene fejleszteni, valamint a lakosság életnívóját javítani

Köszönöm a figyelmet!