Csanádi Anita és Ilyés Tímea

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Toma Pál Budapest, március 28.
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
A gazdasági fejlettség mutatói
A keynes-i gazdaságpolitika vége? Barcza György. USA gazdasági ciklusok 2.
Társadalmi–gazdasági fejlettségi különbségek Észak-Afrikában
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
Összehasonlító gazdaságtan
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A BRIC-országok jövője
LATIN-AMERIKA.
AZ ÚJONNAN IPAROSODÓ FEJLŐDŐ ORSZÁGOK
Kelet-Ázsia gazdaságpolitikája
Készítette: Lakatos Anett
A Közel-Kelet és Afrika a világgazdaságban
Latin-Amerika gazdasági áttekintése
Mexikó.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Afrika.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
Közel-Kelet és Észak-Afrika. Iszlám fundamentalizmus XIX. Század eleje – szembesülés az elmaradottsággal. Két lehetőség a kitörésre: a/
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Latin-Amerika – egy (újra)felfedezendő terület
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
Kassa Kárpát-medencei gazdasági fórum Szolnok, május 16.
V. Hadigazdaság az első világháborúban
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Lőrinczné dr. Bencze Edit
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
Szabadkereskedelmi társulások
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Magyar-román gazdasági kapcsolatok Bogár Ferenc gazdasági tanácsos.
A világgazdaság a 20-as, 30-as években. A háború után  Háború vége  válság a világgazdaságban  gazdasági kimerülés, anyagi és emberi erőforrások pusztulása.
ÍRORSZÁG A KELTA TIGRIS VISZONTAGSÁGAI. TÖRTÉNELEM XII. SZ. ANGOL-NORMANN HÓDÍTÁS EMIGRÁCIÓ, RABSZOLGASORS, KIVÁNDORLÁS XIX. SZ. ELEJE VISZONYLAG FEJLETT.
Company Confidential 1 © 2005 Nokia V1-Filename.ppt / yyyy-mm-dd / Initials Közép-Amerika 1. A szárazföldi híd a „banánköztársaságok” földje – kivitel.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
„Orosz és kínai befektetők Magyarországon”c. konferencia
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
LATIN-AMERIKA GAZDASÁGA
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Készítette: Koleszár Gábor
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

Csanádi Anita és Ilyés Tímea Latin Amerika Csanádi Anita és Ilyés Tímea Nemzetközi gazdaságtan 2009. 11. 17.

Tartalom A régió nagymértékben differenciált Nagymértékű társadalmi különbségek Gazdasági és pénzügyi elmaradottság Fő exporttermékek - mezőgazdasági termények és nyersanyagok Argentína, Mexikó, Brazília gazdasága ( bőv. )

Latin-Amerika földrajzi régiói Mexikó Közép-Amerika Karib térség Dél-Amerika

Általános jellemzők Területe: 21.069.501 km2 Népessége: 560.287.688 fő Államok: 20 Függő területek: 4 GDP: 4500 milliárd USD

Jelentős társadalmi különbségek Növekvő városi lakosság Társadalmi jellemzők Jelentős társadalmi különbségek Növekvő városi lakosság Jövedelemkoncentráció az oktatás miatt

Gyakori a nagymértékű infláció Általánosan alacsony befektetési arány Pénzügyi helyzet Gyakori a nagymértékű infláció Általánosan alacsony befektetési arány Magas kamatok

Általános gazdasági helyzet A bányászai kitermelés jelentős Exportál: ásványi nyersanyagokat, mezőgazdasági termékeket Az iparosításban külföldi tőkére támaszkodnak Legfőbb kereskedelmi partnerük: USA, EU A turizmus kulcsfontosságú

Regionális integráció Dél-Amerikai Nemzetek Közössége Mercosur és Andok Közösség FTAA Free Trade Agreement of the Americas

Argentína Terület: 2.766.890 km2 Népesség: 39,9 millió fő Főváros: Buenos Aires Exporttermékei: gabonafélék, gyümölcsök, bor, kőolaj, földgáz Feldolgozóipar: jármű, járműalkatrészek A legfontosabb a szolgáltató szektor

Brazília Terület: 8.551.965 km2 Népesség: 188,1 millió fő Főváros: Brazíliaváros Exportttermékei: kávé, cukornád, narancs, marhahús, dohány, kakaó Fő iparágai: repülőgépipar, fémipar, élelmiszeripar Egyéb: bio üzemanyag gyártása

Mexikó Terület: 1.972.550 km2 Népesség: 103 millió fő Főváros: Mexikóváros Exporttermékei: ezüst, kőolaj, kávé, cukornád, dohány, kukorica, gépkocsik, számítógépek Ipar legfontosabb területei: élelmiszer feldolgozás, kőolaj és vegyipar, gépipar

A Latin-Amerikai politikai rendszerek Liberális Korporatív Technokrata Deklarált osztályuralmi ( „klasszicista” ) Perszonalista Militarista Pl. „forradalmi klasszicista-technokrata” Chile ( 1970-73 ) „korporatív forradalmi klasszicista, perszonalista” Bolívia ( 1982-84 )

„Latinamerikanizáció”

A latin-amerikai gazdasági fejlődés jellegzetességei Importhelyettesítő gazdaságpolitika Az állam nagy szerepe a gazdaságban Nagy beruházások hazai ipar kiépítésébe és a szükséges infrastruktúra létrehozására Gyakoriak a populista intézkedések A hazai megtakarítások mértéke alacsony ezért a gazdasági fejlesztés a külföldi bankhitelek felhasználásával ment végbe

Az állam strukturális szerepe és a válságok 1929/33 Keynesi gazdaságpolitika ( John Maynard Keynes ) Külföldi tőke ( inkább negatív szerepet játszott ) 1960’ beurházási boom → adósságválság áldozata A gazdasági szerkezet rendszere az állandó megkésettség állapotában van

Az importhelyettesítő gazdasági fejlődés kudarca – az „elveszett évtized” A gazdasági növekedés átalakulásának tényezői: 1. az expanzív szándékú exportszektor 2. a belső kereslettől függő iparosítás 3. a támogatott beruházási tevékenység indoklása A 80-as évek katasztrofális gazdasági eredményeket hoztak Latin Amerikában A GDP növekedése 1980 és 1989 között átlagban csak 1.2 % volt a régióban Hiperinfláció A társadalmi különbségek további elmélyülése Fenntarthatatlan eladósodás Katonai rezsimek elszaporodása (és bukása a 80’ évek végén)

Az összeomlás fő okai A fő exporttermékek piaca (mezőgazdasági termények és nyersanyagok) világpiaci helyzete folyamatosan romlott A fő exporttermékek árindexe 28 %-t esett a 80. években és az országok jelentős teret vesztettek a világkereskedelemben (Latin Amerika részesedése 1960-ban 7,7 %, a 90. évek elején már csak 4 %) A belső piac kiszolgálására telepített ipar a kereslet visszaesésével nézett szembe Az exportorientált iparágak gyerekcipőben jártak Fokozatosan csökkent a beruházásra szánt összeg Korrupció és tőkemenekítés

Makrogazdasági egyensúlytalanság A fogyasztói árindex 1980-tól gyorsan emelkedett (80 – 56 %, 85 – 274 %, 89 – 1023 %) Rekordok: Argentína – 3731 %, Nicaragua – 6727 %, Peru – 2948 % Krónikusan passzív fizetési mérleg Az adósságállomány 228 mld. USD-ről 481 mld. USD-re nőtt A költségvetési egyenleg a latin-amerikai országok gyenge pontja – az aktív költségvetés ritka mint a fehér holló

Strukturális reformok Antiinflációs program Kereskedelmi liberalizáció Pénzügyi, munkaügyi-és adóreform Privatizáció

Gazdasági reformok a 90’ években Demokratizáció és gazdasági reformok Washingtoni konszenzus – az IMF és a Világbank ajánlásai Liberalizáció Privatizáció Az infláció megszelídítése Erősödő gazdasági együttműködés A 90’ évek végén gazdasági turbulenciák – brazil válság, argentin válság

A jelenlegi helyzet 2009: 3% növekedés a gazdaságban A költségek a perifériák, fél-perifériák országait terhelik Növekszik a szegénység, munkanélküliség 2009. március 2. Portóban tartott konferencia

Gazdaságélénkítő intézkedések Állami infrastrukturális beruházások növelése Munkahelyteremtés ( adócsökkentés ) A források átcsoportosítása Fiatalok munkába állását segítő programok elindítása Alapvető élelmiszerek árának befagyasztása Szociális kiadások koncentrációja

Köszönjük a figyelmet !