Nézzük a képeket Kis művészettörténet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements


„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Készítette: Boros Erzsi
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus.
Humánkineziológia szak
A bibliai lecke előkészítése és tanítása (1-2.)
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
A németalföldi művészetben a 15. szd
Műveletek logaritmussal
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Karakterisztikák mérése 1 Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás V
OSZTÁLYOZÓ VIZSGÁK 9.O. 10.O..
HÁZI F. - ROMANTIKA.
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Az Amerikai Egyesült Álamok megalakulása
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Térelemek kölcsönös helyzete
A háromszög nevezetes vonalai, pontjai
1. A foglakozás címe 5*5 =25 Slide szöveg és benne:
Téglatest és kocka térfogata
Szerző neve A foglalkozás címe Egy foglalkozás, ~ 2 Word oldal ~ 4000-karakter 4-6 Kép (Fotó, vonalas rajz, Clipart, táblázat, grafikon) 1 objektum animáció.
5.2. Próbavizsga Próbáld ki tudásod!
Védőgázas hegesztések
Tűrések, illesztések Áll: 34 diából.
Pázmány - híres perek Pázmány híres perek.
RENESZÁNSZ FESTÉSZET „A festészet az a művészet, amely arányos vonalakkal és a dolgok természetéhez hasonló színekkel, a perspektíva tényét követve oly.
Darupályák tervezésének alapjai
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
A „hűséges kéz” és az „állhatatos szem” viszonya x A taktilis és a vizuális megismerés összekapcsolhatósága a XVII. században Szerző: Pintér Lilla Témavezető:
Változó földfelszín.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Festményei 2 Michelangelo Buonarroti Zene: Gregorian Amazing Grace N.3
(Posztimpresszionizmus, szimbolizmus, szecesszió)
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
szakmérnök hallgatók számára
Exponenciális egyenletek
A romantika.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
T.
Az impresszionizmus Európában
A szimbolizmus.
Online adatbázisok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában május 28. Téchy Tünde.
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
var q = ( from c in dc.Customers where c.City == "London" where c.City == "London" select c).Including( c => c.Orders ); select c).Including(
IV. Terjeszkedés.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Mit gondolsz, milyen volna az életünk, ha mostantól a Bibliát úgy használnánk, és olyan fontosnak tartanánk, mint a mobiltelefonunkat?
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az öt érzék - öt kortárs művészeti alkotás a Ludwig Múzeumból - Korosztály: óvoda és alsó tagozat Műveltségi terület: Ember és természet, Művészetek Várjuk.
A termelés költségei.
Minden nap egy (újabb) ajándék. Mit tennél? - 24 óra alatt - Mit bánnál a legjobban hogy nem tettél meg? - Lenne még időd rá?
1 TANULÁSI TÍPUS TESZT.
A nőnek nem kell más, csak legyél neki:
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A termelés költségei.
A romantika.
T Téma: ÉLETKÉP.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
Előadás másolata:

Nézzük a képeket Kis művészettörténet Debreczeni Zsuzsanna Nézzük a képeket Kis művészettörténet kollégistáknak

Pablo Picasso „A művészet nem önmagától fejlődik,az emberek gondolatai változnak, s velük változik kifejezésük módja is.”

3. Használat Fontos kezelési útmutatás: A felületen a képernyőről való vezérlés – a véletlenszerűen előrehaladás kiküszöbölése miatt - nem lehetséges. Ha tovább kívánunk lépni a tananyagrészekben, akkor használjuk. a Page Down billentyűt, az egéren a görgetőt, valamint az akciógombokat és a hiper-hivatkozásokat.

4. A foglalkozások tagozódása I. Cél (5) II. Tartalmi leírás (7) III. Tartalom és tevékenységek (9) 1. Motiváció (10) 2. Előző ismeretek (11-12) Részellenőrzés (13-14) 3. Új ismeretek (15) 1. Lap. 16-20 2. Lap. 21-25 Új ismeretek ellenőrzése 1. (26) Új ismeretek ellenőrzése 2. (27) 4. Összefoglalás (28-29) 5. Értékelés (30-32) 6. Javasolt százalékos határok (33) IV. Egyéb (34) 1. Fogalmak (35) 2. Illusztráció jegyzék (36) 3. Irodalom (37)

I. Cél A program célja hogy a tanulók megtalálják a festmények bizonyos értelmezési módjait, tudják értékelni mind tartalmilag, mind technikailag. Találjanak minél több szempontot a művek értelmezésére, Élvezzék az alkotásokat.

I.1. Követelmények, kompetenciák Tudja felismerni a képek által képviselt : Korszakokat, Stílusjegyeket, Alkotókat, Technikai jellegzetességeket

Kik lesznek a festők? Jan Vermeer van Delft Gustave Courbet Diego II. Hieronymus Bosch Jan Vermeer van Delft Gustave Courbet Diego Velazquez Eugéne Delacroix

És még Pablo Picasso Georges Seurat William Turner Edward Munch II. Rövid tartalmi Pablo Picasso Georges Seurat William Turner Edward Munch Caspar David Friedrich

William Turner eső vonat folyó

Mit gondolsz Mikor festette Turner a képet? Mit akart megragadni, kifejezni, megmutatni? Mi lehet a címe? Tudnád-e valamely más festő művéhez hasonlítani? Mi ragadott meg benne?

Eddig Mit néztél a festményeken? Emlékszel-e arra, hogy nagyon megragadott egy kép? Van-e kedves festőd, és miért ő az?

Technikai szemlélet Áttetsző testek Tónusváltás Dinamika

2.1. Részellenőrzés, visszacsatolás 1 1. Ki festette a képet? a. Picasso b. Michelangelo c. Leonardo 1. Válasz b. 2. Válasz 2. Hol található a freskó? a. Prado b. Sixtus-kápolna c. Louvre

2.1. Részellenőrzés, visszacsatolás 2 1. Válasz b. 2. Válasz 1. Hol található több Turner kép? a.Louvre b.Tate c. Prado 2. Mikor élt Turner? a. 1816-1876 b. 1775-1851 c. 1567-1631

Fogalmak Impresszionizmus: érzéki benyomáson alapuló festészet Kubizmus: a cube= kocka szóból ered, a kép elemei kockákra bonthatók Pointillizmus: festékpöttyök egymás mellé helyezésével fest a művész Tónusok: sötétebb és világosabb elemek helye és aránya funkcionálisan elhelyezve Dinamika: mozgás ábrázolása a festészetben

Impressziók Claude Monet 1840-1926

I.2. Jan Vermeer van Delft 1632-1675 A festőművészet dícsérete Naturalista technika, a festői tér remek megvilágításával, Alak, portré, csendélet, Dinamika, A festészet allegóriája 1665-ben festette.

I.3 Gustave Courbet : A műterem Ismét a festészet allegóriája, Önarckép Aranymetszés szabályai szerinti térszerkezet Fény-árnyék hatás

I.4. Diego Velázquez 1599-1660 Az udvarhölgyek Metanyelvi híradás a festészetről, Mesteri térszervezés, Gesztusok,tekintetek megragadása Tónusok

I.5. Eugéne Delacroix: A szabadság a barikádra vezeti a népet A mozgás, a fény és az árnyék dinamikája, Vagy vele megyünk, vagy a nő jön hozzánk a zászlóval a

II.1. Caspar David Friedrich Krétasziklák A természetábrázolás mestere, Romantika, A végtelenség érzete

II.2. Pablo Picasso 1881-1973 Az avignoni kisasszonyok A kubizmus megjelenése Néger maszkok

II.3 Georges Seurat 1859-1891 Különleges színkezelés, Pointillizmus, Mértani alakzatok

II.4. William Turner 1775-1851 Eső,gőz és sebesség-1844 Az impresszionizmus előfutára Megfigyelés utáni alkotás Rembrandti ecsetkezelés

II.5. Edward Munch 1863-1944 Foltszerű ábrázolás, A lélek kifejezője, Hullámzás, sodrásban, belső látás Az emberi sorsok festője

A szénásszekér Hieronymus Bosch 1453-1516 Belső látás „A világ szénaboglya, mindenki annyit vesz belőle, amennyit csak akar.”

Milyen technikai eszközöket alkalmaz Munch lélek ábrázolására? Emlékszel? Milyen technikai eszközöket alkalmaz Munch lélek ábrázolására? Ki az impresszionizmus előfutára? Hogy függ össze a flamand közmondás a szénásszekérről Bosch festményével?

3.1. Ellenőrzés, visszacsatolás 4.Miért korszakalkotó Velázquez festménye? 5.Mi a pointillizmus? 6.Courbet műterme minek az allegóriája?

Mit is csináltunk? Néhány nagyon fontos festő művein keresztül tanulmányoztuk a képzőművészet adta lehetőségeket A természet, Az ember A tárgyak, Az összefüggések, A sorsok ábrázolására, illetve értelmezésére.

5. Értékelés A következőkben a tanult fogalmak elsajátításának a mértékét fogjuk ellenőrizni.

Kérdések és válaszok 1. 1. Válasz a. 2. Válasz b. 3. Válasz c. 1. Kinek a képe metanyelvi híradás a festészetről, a.Velázquez b.Seurat cPicasso 2. Kinél volt leglátványosabba dinamika? a.Seurat b.Delacroix c.Munch 3. Hol találkoztunk a kubizmussal? a.Boschnál b.Vermeernél cPicassonál 4. Melyik művész volt pointillista? a.Caspar David Friedrich b.Munch c.Seurat 1. Válasz a. 2. Válasz b. 3. Válasz c. 4. Válasz

Kérdések és válaszok 2. 5. Válasz a. 6. Válasz b. 7. Válasz c. 5. Ki ábrázolta hullámokkal és foltokkal a lelkeket? a.Munch b.Delacroix cTurner 6. Ki az impresszionizmus előfutára? a.Picasso b.Turner c.Bosch 7. Hol láttuk legjobban az aranymetszés szabályait megvalósulni? a.Munchnál b.Vermeernél cCourbetnál 8. Ki ábrázolt néger maszkokat? a.Bosch b.Munch c.Picasso 5. Válasz a. 6. Válasz b. 7. Válasz c. 8. Válasz

Javasolt százalékos határok Ha minden válasz helyes akkor 100%-os a megoldás. Egy helyes válasz értéke 12, 5 % 1. 0-50 % Tudása sajnos nem éri el a megfelelő szintet, javaslom, ismételje át az anyagot akár többször is. 2. 51-65 % Tudása sajnos nem elég alapos, javaslom, ismételje át az anyagot még egyszer. 3. 66-79 % Tudása közepes szintű, tekintse át, hogy melyik feladatot rontotta el és ismételje át, az ahhoz tartozó részeket. 4. 80-90 % Tudása jó szintű, bár még vannak hiányosságok, keresse ki, hogy melyik feladatot rontotta el, majd ismételje át a megfelelő részeket. 5. 91-100 % Gratulálunk, tudása kiváló szintet ért el, folytassa a következő leckével!

IV.1. Fogalmak (visszautalás az új fogalmakra ) Impresszionizmus Kubizmus Pointillizmus Tónusok dinamika

Képek jegyzéke 1.William Turner: Eső, gőz, sebrsség 9, 14, 24 2.Michelangelo: Kiűzetés a paradicsomból 12, 13 3.Claude Monet: Impressziók 16 4.Jan Vermeer van Delft:A festőművészet dícsérete 17 5. Gustave Courbet: A műterem 18 6.Diego Velázquez: Az udvarhölgyek 19 7.Eugéne Delacroix: A szabadság barikádra vezeti a népet 20 8.Caspar David Friedrich: Magányos fa 21 9.Pablo Picasso: Az avignoni kisasszonyok 22 10.Georges Seurat: Vasárnap délután a La Grande Jatte szigetén 23 11Edward Munch: Lelkek 25 12.Hieronymus Bosch: A szénásszekér 26

IV.3. Irodalom Nyomtatott: Híres festők sorozat 11, 17,21,22, 53, 61, 66, 91, 103 száma az adott festőkről Művészeti lexikon 1-4. köt. Elektronikus: www.berze-nagy.sulinet.hu Barangolás a stílusok világában

További eredményes tanulás kívánok! Vége Tel.:06306801661 E-mail:debzsu@freemail.hu További eredményes tanulás kívánok!