Jakobinus diktatúra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az alkotmányos rendszer megszilárdításának kísérlete Franciaországban
Advertisements

Az es szabadságharc.
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába III.
Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának elemzése.
A világ képe a XVIII. században
A görög poliszok: Spárta és Athén.
„vissza a természethez!”
Az I. Világháború Békekötések.
Politikai irányzatok.
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
A francia forradalom és a francia alkotmányok
A német egység és a polgári állam
A FRANCIA FORRADALOM.
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
HAZÁNK A HABSBURG BIRODALOMBAN A SZATMÁRI BÉKE UTÁN
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A NÉMET EGYSÉG MEGTEREMTÉSE
Az ellenforradalom és Horthy hatalomra jutása
Magyarország a reformkorban
A FRANCIA FORRADALOM.
Rákóczi-szabadságharc
EGYETEMES TÖRTÉNELEM A 18. SZÁZAD ELEJÉTŐL 1849-IG
A Nagy Francia Forradalom
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Párizsi kommün.
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
alkotmány – állam- és kormányformák
A napóleoni háborúk Nemzetközi kapcsolatok története
A francia forradalom és Napóleon
A francia forradalom.
Berczeli Alex: A jakobinusok összeesküvése
AZ ATHÉNI TÁRSADALOM ÉS ÁLLAM
Válságkezelő rendszere
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
Választójog és választási bíráskodás. Reformjavaslatok a XVIII. században  Cél: a képviseleti rendszer alapjainak kiszélesítése  Hajnóczy József Alkotmánytervezete.
FRANCIA FORRADALOM
A LIBERÁLIS ELLENZÉK PROGRAMJA A 40-ES ÉVEKBEN
OROSZ FORRADALMAK 1917.
A FRANCIA FORRADALOM.
6.1 Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának alapkérdései Az alkotmányos monarchia válsága és bukása. Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának elemzése:
A nagy francia forradalom - áttekintő vázlat -
Napóleon A császár.
1848. Március 15. Krizsán Pál.
Mezey Barna Egyetemi tanár
Magyarország a francia forradalom és a napóleoni háborúk korában.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
A munkások mozgalmai az 1848-as forradalmak után. A párizsi kommün.
Magyarország szovjetizálása
A francia forradalom és a napóleoni háborúk kora Egyetemes és európai történelem I. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2016/2017. őszi félév.
Európa a forradalmak után A forradalmi hullám utáni Európa Az 1848-as forradalmak nagy részét leverték A feudális kötöttségeket jórészt felszámolták.
A „nagy” francia forradalom Előzmények abszolutizmusAz abszolutizmus mintája Franciaország XIV. Lajos versailles-i udvari pompája Óriási ütemű.
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
A francia forradalom.
karácsonyi történelem vetélkedője
Készítette: Banyó Enikő
A „népek tavasza” 1848 tavaszának, a népek forradalmának fő céljai
Magyarország szovjetizálása
A HARMADIK BIRODALOM.
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A „népek tavasza” Forradalmak ben
EURÓPA AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN
Az alkotmányos monarchia
AZ ELLENFORRADALOM ÉS HORTHY HATALOMRA KERÜLÉSE
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
Németország közigazgatása
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Előadás másolata:

Jakobinus diktatúra

Megoldások 1. 1791-es alkotmány Király szökési kísérlete Mars-mezei sortűz Pillnitzi nyilatkozat Törvényhozó Nemzetgyűlés megalakulása Törvényhozó Nemzetgyűlés hadat üzen a Habsburg Birodalomnak Az alkotmányos királyság bukása (Tuilleriák ostroma) Megalakul a Nemzeti Konvent, Köztársaság kikiáltása, Valmy-i csata Jemappes-i csata Király kivégzése Vendéé-i parasztfelkelés Girondiak letartóztatása 1791. június 1791. július 1791. augusztus 1791. október 1792. április 1792. augusztus 1792. szeptember 20. 1792. november 1793. január 1793. február 1793. június

A jakobinus diktatúra Elrendelték az általános hadkötelezettséget Engedélyezték a készletek elkobzását Bevezették az assignaták kényszerárfolyamát, és az árak és bérek maximalizálását

Jakobinus intézkedések-> Parasztság felkelései kiszélesedtek Vidéki városok felkelése (pl. Lyon, Bordeaux) POLGÁRHÁBORÚ "egy országon belül, szervezett csoportok által vívott fegyveres konfliktus, melynek célja a központi vagy regionális politikai hatalom megszerzése vagy a kormányzati politikai megváltoztatásának kikényszerítése"

1793. szeptember, a jakobinusok terrort vezettek be A terror (latin ijedtséget, rémületet jelent) a nyílt erőszak alkalmazása rémület, rettegés kiváltása céljából. A diktatúra valamely személynek vagy csoportnak az állam törvényeit figyelmen kívül hagyó, erőszakszervezetekre támaszkodó, kivételes törvényekkel szentesített korlátlan hatalma.

A Közjóléti Bizottság kezében összpontosult a hatalom A forradalmi törvényszékek és a kinevezett biztosok bárkit a halálba küldhettek GYANÚSAKRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY (TK.36. oldal) Tízezrek életét követelte a terror

1793-as alkotmány Törekedtek a közvetlen népképviselet megvalósítására Törvényhozás évente újraválasztották volna, legtöbb kérdésben népszavazást képzeltek el Az állam feladata lett volna a legszegényebbek eltartása, minden polgár számára biztosította volna a tanulás lehetőségét Bevezetésére sohasem került sor

1794, Fleurus-i csata

Belső ellentétek kialakulása Robespierre a mérsékeltekkel (pl. Danton) szövetkezve először leszámolt a féktelenebb terrort követelő szélsőségesekkel Ezután lecsapott a mérsékeltekre A hatalom egyre kisebb csoport kezébe került A terrort nem lehetett leállítani -> a vádlottaktól elvették a nyilvánosság és a védekezés lehetőségét Egykori társai vád alá helyezték Robespierre-t, s kivégezték (1794. júliusában)

Az új Közjóléti Bizottság felszámolta a diktatúra kivételes törvényeit (gyanúsak elítélése, árak maximalizálása) és a Bizottság jogkörét korlátozták 1795, bázeli béke (francia-porosz béke)

Direktórium

1795-ös alkotmány 1791-es alkotmány megújítása volt Új polgári köztársasági alkotmány Cenzusos választójog Választójog a betöltött 21. évtől A törvényhozó Nemzetgyűlés: ÖTSZÁZAK TANÁCSA (30 fő feletti férfiak, 250 fős ÖREGEK TANÁCSA (40 év felettiek)) -> mindkét tanács tagjainak egyharmada évenként újraválasztható volt Végrehajtó hatalom: DIREKTÓRIUM (5 tagú)