EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, SZÖVEGES FELEDATOK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Koordináta transzformációk 2
Advertisements

Másodfokú egyenlőtlenségek
Irracionális egyenletek
Kiválasztás (N,A,sorszam) i := 1 Ciklus amíg (A(i) nem T) i := i+1 Ciklus vége sorszam := i Eljárás vége Kiválasztás.
A globális netgeneráció – aktuális helyzetkép itthon és külföldön Fehér Péter PhD.
 Szöveg: Alapértelmezés szerint a táblázatkezelők a szöveges adatot balra zárják. Ha a cella tartalma nem fér ki, akkor a szomszédos cellában folytatódik.
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
Bernoulli Egyenlőtlenség
Algebra a matematika egy ága
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Virtuális méréstechnika levelező Mingesz Róbert 2. Óra október 8.
Turbo pascal feladatok 2
IPPI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZILÁGY MEGYE
IPPI ÁLTALÁNOS ISKOLA SZILÁGY MEGYE
A weboldal képernyő terve: Két szinten kell kidolgozni: 2. 3 db aloldal képe 1. Bejelentkező kép Adjuk meg az embléma és a reklámok helyét is.
Másodfokú egyenletek.
Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok
Operátorok a Quantummechanikában
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Rendszerező összefoglalás matematikából
Lineáris programozás Definíció: Olyan matematikai programozási feladatot nevezünk lineáris programozási feladatnak, amelyekben az L halmazt meghatározó.
Matematikai Analízis elemei
A LabVIEW használata az oktatásban
Exponenciális egyenletek
Koordináta-geometria
Másodfokú egyenletek.
Feladat: 1.Írjunk eljárást amely egy paraméterként megadott stringből kitörli az összes ‘b’ betűt. 2.Írjunk eljárást amely beolvassa egy személy adatait.
Az abszolút értékes függvények ábrázolása
Kört érintő egyenesének egyenlete
1. feladat Makó és Veszprém között a távolság 270 km. Reggel 8-kor elindult egy vonat Makóról 60 km/h sebességgel. 9-kor Veszprémből indult egy gyorsvonat.
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
Ábrahám Gábor Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szeged
A PLC programozási nyelvek bemutatása
Az innováció következményei. A., A következmények vizsgálata – az eddigiek során igen kevés figyelmet fordítottak rá I. Az ügynökök véleménye II. A hagyományos.
ELTE IV. Környezettudomány 2007/2008 II.félév AKUSZTIKA és ZAJSZENNYEZÉS Energetika, áramlások, kontinuitási egyenletek. 7. (IV. 16) Összefüggések, levezetések.
2.2. Az egyenes és a sík egyenlete
Virtuális Méréstechnika Sub-VI és grafikonok 1 Makan Gergely, Vadai Gergely v
Emelt szintű matematika érettségi
Hábel József Áprily Általános Iskola, Visegrád
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
1 Mivel foglalkoz(t)unk a laborokon? 1.hét: Word dokumentumok 1.hét: Word dokumentumok tagolása, tartalomjegyzék, ábrák számozása, hivatkozások, egyenlet-szerkesztő.
Tanulás.
1 Mivel foglalkoz(t)unk a laborokon? 1.Labor: Word alapok: 1.Labor: Word alapok: dokumentum tagolása, tartalomjegyzék, ábrák számozása, hivatkozások 2.
Témazáró előkészítése
20. óra Összefoglalás I..
M ATEMATIKA VERSENYEK. P EST M EGYEI M ATEMATIKA VERSENY.
Pázmány Péter Katolikus Egyetem ITK Központi Alapok Program.
Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakközépiskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola Kecskemét.
Grafikus felhasználói felületek Linux alatt. Grafikus Interface A grafikus felhasználói felület (angolul graphical user interface, röviden GUI) olyan,
ONkoteam manager.
Egyenlet, egyenlőtlenség, azonosság, azonos egyenlőtlenség
Gépészeti informatika (BMEGEMIBXGI)
Készítette: Zsilinszky Anett
Egyenletek, egyenlőtlenségek Érettségi feladatok
XLI. Felvidéki Magyar Matematika Verseny 2017
ADSZORPCIÓS MŰVELETEK
Egyenletek.
41.Felvidéki Magyar Matematikaverseny 2017, Szenc
Mivel foglalkozunk a laborokon?
Okt. 13: 1. géptermi beszámoló
Algebrai kifejezések, egyenletek
Szöveges feladatok Érettségi feladatok
Egyenletek, egyenlőtlenségek Érettségi feladatok
nagy mennyiségû ismeretanyag átadása helyett produktív képességek fejlesztése a matematikára vonatkoztatva azzal a következménnyel jár, hogy az egyenletek,
Szöveges feladatok Érettségi feladatok
Egyenletek, egyenlőtlenségek Érettségi feladatok
Számításelmélet 7.
„Versenyképesség, intézmények és változó gazdaság” Debrecen,
Egyenletek, egyenlőtlenségek Érettségi feladatok
Szögfüggvények és alkalmazásai Készítette: Hosszú Ildikó Nincs Készen.
Előadás másolata:

EGYENLETEK, EGYENLŐTLENSÉGEK, SZÖVEGES FELEDATOK ≤ = <

1. Mi az egyenlet és az egyenlőtlenség? Miből állnak? Algebrai kifejezésekből ≤ = Mi köti őket össze? Relációs jel Ha két algebrai kifejezést az egyenlőség jelével kötünk össze, akkor egyenletet kapunk Ha két algebrai kifejezést a <, ≤, >, ≥ jelek valamelyikével kötjük össze, akkor egyenlőtlenséget kapunk.

Milyen halmazt kell mindig megadnunk, egy egyenlet megoldása előtt? Az alaphalmazt. Ez lehet tetszőleges számhalmaz, vagy akár egy intervallum is. És megoldás után? Megoldáshalmazt. Részhalmaza kell hogy legyen az alaphalmaznak, mert ha nem, akkor az alaphalmazon nincs megoldás. Megoldások száma szerint milyen fajtái vannak az egyenleteknek? Egy megoldás 0 megoldás Ellentmondás Több megoldás Azonosság Milyen megoldási módszerekkel tudjuk megoldani az egyenleteket? - algebrai úton - grafikusan

∕-7x ∕-30 Mi az algebrai út? Mérleg-elv azaz a két oldal egyenlő változtatásának módszere És most mi a te utad? Persze nem haza, hanem a füzetbe old meg a következő egyenletet a pozitív egészek halmazán! BUTA! 1. Zárójelfelbontás 2. Összevonás ∕-7x 3. Mérleg-elv ∕-30

2x+7=5x+13 Grafikus megoldás g(x)=5x+13 f(x)=2x+7 Elsőfokú függvény ábrázolás, a két egyenes metszéspontjánál a pont x koordinátája lesz az egyenlet megoldása. Egyenlőtlenségek megoldásánál mire kell figyelnünk? Ha negatív számmal szorzunk vagy osztunk, akkor a reláció megfordul.

Na igen, ez mind csak elmélet és tömör matek Na igen, ez mind csak elmélet és tömör matek. De hol használom én ezt az életben? Szöveges feladatok Matematikában a szöveges feladatok alapja az életből vett példák. Persze ez nem olyan nehéz mint az élet. Tanult fajták: Helyiértékes feladatok Geometriai számítások Fizikai számítások Együttes munkavégzés Keveréses feladatok

Helyiértékes feladatok Megoldásukhoz elég a helyiértékes táblázat ismerete. Tizes Egyes A szám Eredeti szám Képzett szám 2x x 10·2x+x x 2x 10·x+2x Feladat: Egy kétjegyű szám első számjegye kétszer akkora, mint a másik. Ha a számjegyeket felcseréljük, akkor a két szám különbsége 36 lesz. Mi az eredeti szám? Megoldás: 10·2x+x-10·x+2x=36 21x-12x=36 Most jön az agytorna! 9x=36 X=4 Az eredeti szám tehát: tízes 2x=8 egyes x=4 84 Ellenőrzés: 84 - 48 = 36

Geometriai feladatok V = r2·Π·m 5,44 = 0,342 · 3,14 · m Minden olyan feladat, a miben valamilyen geometria alakzat valamely tulajdonságát számítjuk, és persze van valami ismeretlen is. Példa: Egy földben lévő vízcső átmérője 6,8 cm. Milyen hosszú a cső, ha tudjuk hogy a kifolyt víz mennyisége 5,44 liter. Megoldás: Adatok: d= 6,8 cm V= 5,44 l r = 3,4 cm = 0,34 dm V = 5,44 dm3 V = r2·Π·m 5,44 = 0,342 · 3,14 · m 5,44 = 0,1156 · 3,14 · m 5,44 = 0,3629 · m 14,99 = m