12. tétel Juhász András 14.b.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kábelek jellemzői.
Advertisements

Melyik a megfelelő hibahely kereső módszer?
Elektromos ellenállás
Optikai kábel.
Kondenzátor.
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
Hálózatok kábelei Takács Béla
Vezetékes átviteli közegek
Elektromos ellenállás
Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján
Elektromos alapismeretek
A hatágú csillag (12 oldalú poligon) kerülete K1= (4/3)K0= 4,
Fajlagos ellenállás definíciójához
MOS integrált áramkörök alkatelemei
VER Villamos Berendezések
Elektromos alapjelenségek
Multiméter története, használata, főbb jellemzői.
A villamos és a mágneses tér
Légmegszakító kiválasztása
EMC © Farkas György.
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
A „tér – idő – test – erő” modell a mechanikában
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
EGYSZERŰ ÁRAMKÖR.
Feszültség, ellenállás, áramkörök
Hálózati eszközök.
Áramköri alaptörvények
Ohm törvénye. Az elektromos ellenállás
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Ellenállás Ohm - törvénye
Elektromos áram.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
Készítette: Palla Péter
KRONE 3/98 Folie 1 KRONE –A passzív hálózat KRONE elemek a struktúrált hálózatokban Mérések Mit, miért, hogyan és mivel kell hitelesíteni? Milyen eszközök.
Összetett váltakozó áramkörök
Villamos tér jelenségei
Kísérletezés virtuális méréstechnika segítségével 2010 március
Hő és áram kapcsolata.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
1.Határozza meg a kapacitást két párhuzamos A felületű, d távolságú fémlemez között. Hanyagolja el a szélhatásokat, feltételezve, hogy a e lemez pár egy.
ELEKTROSZTATIKA összefoglalás KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Rézkábel hibái.
Légvezetékes hálózat építése (9. tétel)
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája XII. Előadás Elektron és lyuk transzport Törzsanyag Az Európai.
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek III
3. Tétel – Az országos gerinchálózat
Elektromos áram, áramkör
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
9. tétel Horváth Imre 14. b.
Villamos töltés – villamos tér
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében Az információtechnika fizikája III. Előadás Stacionárius és kvázistatcionárius áramkörök Törzsanyag.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Fizikai és kémiai tulajdonság mérése műszeres vizsgálatokkal Fogarasi József 2009.
Vezetékes átviteli közegek
Rézkábelek 12. tétel.
Biztosítóberendezési ismeretek Sorompók szigetelése
70 cm-es fix yagik, Fotókon az első cső és a további lehetséges elhelyezési pontok, közben leírás a konkrét telepítéshez. További – és nagyobb –
Rétlaki Győző TEB Központ
A testek néhány mérhető tulajdonsága 3. óra
Elektromosságtan.
Vezetékes átviteli közegek
Mitől függ a vezetékek elektromos ellenállása?
ECFL 30 egyoldalas vonalminősítő (szoftver bővítés)
Komplex természettudomány-fizika
Elektromágneses indukció
Melyik a megfelelő hibahely kereső módszer?
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség (Összefoglalás)
Az elektromos áram.
Fizikai kémia I. a 13. GL osztály részére 2016/2017
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Előadás másolata:

12. tétel Juhász András 14.b

- rézerű kábelek bemutatása Feladat: - rézerű kábelek bemutatása -fizikai tulajdonságuk -sodrásuk -szerkezetük szerint - koaxiális kábelek bemutatása - föld alatti és föld feletti kábelek bemutatása

Fizikai tulajdonságok: hurokellenállás induktivitás átvezetés kapacitás

Hurokellenállás r = a vezeték fajlagos ellenállása, Hurokellenállás az egységnyi hosszú vezetékpár Ohmos ellenállása. Egyenárammal mért értéke: r = a vezeték fajlagos ellenállása, l = a hosszegység hossza, A = vezeték keresztmetszete.

Induktivitás A vezeték induktivitása az egységnyi hosszú vezetékhurok induktivitásával egyenlő. Értéke az erek távolságával és a befogott felülettel nő, az érátmérővel csökken.

Átvezetés Átvezetésen az egységnyi hosszú vezeték erei között fellépő vezetést értjük. Egyenárammal mért értéke az erek közötti szigetelési ellenállás reciprok értékével egyenlő. Váltóárammal végzett mérés esetén ehhez hozzájárul a dielektromos veszteség következtében fellépő vezetés.

Kapacitás A vezeték kapacitásán az egységnyi hosszú vezeték erei között mért kapacitást értjük. A kapacitás értékét a vezetők töltése és a töltő feszültség hányadosa adja meg. ( C = Q/U )

Kábelszerkezet A szimmetrikus kábelek a következő szerkezeti elemekből épülnek fel: vezető, ér (szigetelt vezető), sodrási elemek, köpeny, védőburkolatok.

A vezető anyaga 99,99 % tisztaságú réz. A legyártott vezetőt szigeteléssel látják el ahhoz, hogy ér legyen belőle. A szigetelőanyag lehet: papír, PVC vagy polietilén.

Sodratelemek A sodratelemek úgy jönnek létre, hogy az ereket valamilyen rend szerint összesodorják A szokásos sodratelemek: a pár, a DM négyes és a csillagnégyes

Az érpár úgy keletkezik, hogy két eret összesodornak adott menetemelkedéssel. A DM négyest (Dieselhorst-Martin sodrás) úgy hozzák létre, hogy két érpárat egymással összesodornak. A DM négyest lekötik pamutfonallal ami az egyes négyesek megkülönböztetésére alkalmas. A csillagnégyest négy szigetelt érből sodorják össze egyetlen menetemelkedéssel. Az egy áramkört alkotó erek mindig szemben vannak egymással.

A kábelsodrat a sodratelemekből épül fel. Ezt veszi körül a kábellélek. A kábellélek lehet pászmás vagy koszorús szerkezetű, vagy a kettő kombinációja. A papírszigetelésű kábelek koszorús felépítésűek. Ha a kábel magjában egy négyes van, akkor a magnégyes körül éppen hat négyes helyezhető el. Ez lesz az első koszorú. A második koszorúban 12 négyes helyezhető el és így tovább.

Koaxiális kábelek

Az övszigeteléssel körülvett kábellélekre sajtolják az ólomköpenyt. Az ólomköpeny fölé PVC vagy polietilén burkolatot helyeznek. A páncélos kábeleket további rétegekkel látják el.

Föld alatti és föld feletti kábelek Az önhordó légkábel 1x4 – 50x4-es szabvány szerint készül, 0.6 és 0.8 mm-es rézvezetővel. A tartókötél hét azonos átmérőjű acélhuzal sodrata.

Földbe fektethető Qvr kábel Felépítése: réz vezető, érszigetelése habpolietilén. Az erek között vazelin töltés van, azt övszigetelés és árnyékolás követi. A köpeny anyaga polietilén.