Észak Dél ellen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A világ legnagyobb technológiai diákversenye.”
Advertisements

Egyház és Társadalom Lehet-e? Fórum
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Energia – történelem - társadalom
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
A három pólusú világgazdaság kialakulása és a világkereskedelem
A gazdasági fejlettség mutatói
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
A fejlődő világ két átka:
TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG INDEX: Pénzosztók és Adományozók figyelmébe Előadó: Dr. Hegyesi Gábor.
Ismétlés, rendszerezés
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Urbanizáció a fejlődő országokban
A VILÁGGAZDASÁG VEZETŐ HATALMA
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
A felvilágosult abszolutizmus
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
FÖLDRÉSZEK.
Intézményi fejlettség a Duna-stratégia makrorégióban
ÁLLATORVOSI AGRÁRGAZDASÁGTAN
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
V. Hadigazdaság az első világháborúban
Transznacionális és multinacionális vállalatok
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Laufer Tamás, IVSZ elnök Elvándorol a szakma?
Magyarország a globális világgazdaságban
Energia és (levegő)környezet
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Regionális gazdaságtan
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Európa regionális földrajza
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A világ országai.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Oroszország.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
A világ földrajzi tagolódása, a világgazdaság elméleti kérdései
Az éhezés.
Energetikai gazdaságtan
Európai Uniós ismeretek
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
A mezőgazdasági termelés
Előadás másolata:

Észak Dél ellen

Megdöbbentő tények Délen évente átlagosan 250 kilogramm az egy főre jutó gabonafogyasztás, Közép-Afrikában, pl. Csádban, az emberek a napi kalóriaszükségletnek csupán 69%-át fogyasztják Északon pedig 750 kilogramm. Nyugat-Európában, pl. Belgiumban a napi szükséglet 146%-át

Naponta a Földön 40 ezer ember hal meg az alultápláltság és az ezzel összefüggő betegségek miatt. Évente 25 millió ember hal meg szív és érrendszeri betegségek vagy a túltápláltsággal összefüggő betegségek miatt.

A világon több mint 50 millió óvodás korú gyermek szenved A vitamin hiányban. Évente 300 ezer gyerek vakul meg az A vitamin hiánya miatt. Az A vitamin szükségletet fél évente egyetlen kapszulával lehetne fedezni. Egy A vitamin kapszula ára csupán 4 forintnak megfelelő összeg.

TNC kontra nemzetgazdaság

Mi alapján minősítünk egy országot szegénynek, vagy gazdagnak?

HDI index

Szabadság, jogok érvényesülése

Kommentár nélkül Az Egyesült Államok mezőgazdasága több energiát fogyaszt bármelyik más ágazatnál . Minden dollárhoz, amely a termeléshez szükséges, két dollár adódik hozzá szállítási költségként.

A kanadaiak átlagosan kevesebb, mint 1 millió kalóriát fogyasztanak el évente Ennek a megtermeléséhez azonban a mezőgazdaság 2 millió kalória energiatartalmú kőolajszármazékot fogyaszt el.

Elemzési szempontok Történelme: a fejlődés ill. elmaradottság alapjai Gazdasági és társadalmi szerkezete Különböző szektorok aránya, jellemzői foglalkoztatottság és GDP tekintetében A gazdasági fejlettség politikai jellemzői Politikai berendezkedés, államforma, szabadságjogok érvényesülése Gazdasági fejlettség kapcsolata a világgazdasággal (kereskedelem, export:import minősége) Erőforrások, elmaradottság okai, jövő?

Világgazdasági centrum-periféria Önfejlődés Demokratikus Integrált gazdaság (T és Q szektor) Innovációs kp., infrastruktúra és információ, agyelszívás Magas HDI index Földrajzi-gazdasági-hatalmi vezető szerep Mintakövetés Diktatúra (instabil politika) Dezintegrált társadalmi struktúra (P és S szektor) Duális gazdaság Elmaradottság, Alacsony HDI index Földrajzi-gazdasági-hatalmi alárendelt szerep

Félperiféria A gazdaságban: indusztrializáció és a tercierizálódás folyamata Felzárkózás a centrum országok tőkéjével (innovatív, húzóágazatok támogatása) Nagyobb politikai biztonság Mintakövetés itt is jellemző

Fogalmak: Integrált gazdaság: a gazdaság különböző ágazatai, illetve az egyes termelési folyamatok között sokrétű kapcsolatrendszer áll fenn, melyet a fejlett infrastruktúra is segít.Dezintegrált gazdaság ennek ellentéte Duális gazdaság: Tk. Kislexikon Önfejlődés: a társadalom és gazdaság belső, külső kényszer nélküli fejlődése, melyre jellemző az erőforrások optimális felhasználása és az innováció. (Mintakövetés: az „elsők” utánzása.

Tények: GDP 2005

Előrejelzések: GDP 2025

GDP 2050

Kína és az USA példáján is belátható, hogy a centrum-periféria struktúra változhat, sőt változik a történelem során!

Források http://www.worldmapper.org/animations/income_animation.html http://www.euuzlet.hu/tanulmanyok/gorbe.html http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=363&year=2010