Bizonyítások Harmath Zsolt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
ROMBUSZ TÉGLALAP NÉGYZET.
Síkmértani szerkesztések
Ptolemaiosz tétel bizonyítása 1.
Telepítő programok Euklides 2.4 (Geometriai szerkesztőprogram)
PARALELOGRAMMA TULAJDONSÁGAI
A háromszög elemi geometriája és a terület

Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
Húrnégyszögek Ptolemaiosz tétele
Egy f  R[x] polinom cS -beli helyettesítési értéke
Algebrai struktúrák 1.
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
Poliéderek térfogata 3. modul.
Hegyesszögek szögfüggvényei
Háromszögek hasonlósága
Kombinatorikus problémák sokszögek háromszögekre osztásaival kapcsolatban Hajnal Péter Szeged, SZTE, Bolyai Intézet.
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
A hasonlóság alkalmazása
Hegyesszögek szögfüggvényei
Hegyesszögek szögfüggvényei
Thalész tétel és alkalmazása
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
Pitagorasz -élete -munkássága -tétele és bizonyítása
A háromszög nevezetes vonalai, pontjai
Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk
Deltoid.
Négyszögek fogalma.
FELADAT: Adott az ABCD téglalap. Bizonyítsd be, hogy az ABC  egybevágó a ACD -el. D C A B.
A TRAPÉZ.
Készítette: Árpás Attila
Nevezetes tételek GeoGebrában
Háromszögek felosztása
Általános iskola 5. osztály
Az ókori görög Kultúra legnagyobb matematikusai
Thalész tétel és alkalmazása
Szögek és háromszögek.
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Pitagorasz tétele.
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
16. Modul Egybevágóságok.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Ptol-1 Ptolemy Claudius, the great Greek mathematician lived and worked in the 2 nd century B.C. An important theorem about inscribed quadrilaterals.
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
2005. december 2. Telefonos feladat Három bülbülért összesen Ft-ot fizettünk. Négy ketyeréért összesen Ft-ot fizettünk. Mennyibe kerül egy bülbül ?
2005. október feladat (házi feladat) Pontban 3 órakor az óra mutatói éppen merő- legesek egymásra. Mikor lesznek legközelebb merőlegesek egymásra.
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
A háromszög elemi geometriája és a terület
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Geometriai transzformációk
Transzformációk egymás után alkalmazása ismétlés
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Számtani és mértani közép
HÁROMSZÖGEK EGYBEVÁGÓSÁGI TÉTELEI.
Fogalma,elemei, tulajdonságai, felosztása…
Hasonlósági transzformáció ismétlése
A befogótétel.
FIBONACCI SOROZAT.
Amit a háromszögekről tudni kell
Amit a háromszögekről tudni kell
TRIGONOMETRIA.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

Bizonyítások Harmath Zsolt

Pitagorasz tétel Euklidesz: Elemek, 1. könyv, I. 47. tétel: A derékszögű háromszögekben a derékszöggel szemközti oldalra emelt négyzet egyenlő a derékszöget közrefogó oldalakra emelt négyzetek összegével.

Babiloni kőtábla A hosszúság 4, az átló 5. Mennyi a szélesség? Nem tudjuk. 4-szer 4 az 16. 5-ször 5 az 25. 25-ből elvéve 16-ot 9 marad. Mennyiszer mennyit kell vennem ahhoz, hogy 9-et kapjak? 3-szor 3 az 9 A szélesség 3.

Pitagoraszi számhármasok (Babilon, i. e. 1900-1600 körül)‏

Kína (3. sz.)‏ If the shorter leg is 3 chi , and the longer leg is 4 chi, what is the hypotenuse? Answer: 5 chi. If the hypotenuse is 5 chi, and the shorter leg is 3 chi, what is the longer leg? Answer: 4 chi. If the longer leg is 4 chi, and the hypotenuse is 5 chi, what is the shorter leg? Answer: 3 chi.

Pitagorasz tétel bizonyítói Euklidesz (i. e. 6. sz. körül)‏ Chou Pei Suan Ching (i. e. 300 – i. sz. 200 között)‏ Papposz (300 körül)‏ abu' l'Hasan Thâbit ibn Qurra Marwân al'Harrani (836-901)‏ Annairizi (900 körül)‏ Abu al-Wafa al-Buzjani (10. sz.)‏ Bhaskara (12. sz.)‏ Leonardo da Vinci (1452-1519)‏ Frans van Schooten (17. sz.)‏

Euklidesz bizonyítása Legyen ABC egy derékszögű háromszög, és benne BAC a derékszög. Azt állítom, hogy a BC oldalú négyzet egyenlő a BA meg az AC oldalú négyzet összegével.

Euklidesz bizonyítása Legyen ugyanis BDEC a BC oldallal szerkesztett négyzet, GB, HC pedig a BA, AC oldalra emelt négyzet, és húzzuk A-n át a BD és a CE egyenessel párhuzamosan AL-t, és húzzuk meg AD-t és FC-t.

Euklidesz bizonyítása Minthogy pedig mind BAC, mind BAG derékszög, így a BA egyenesen levő A pontnál két AC, AG egyenes fekszik nem ugyanazon az oldalon, és két derékszöggel egyenlő szögeket alkotnak egymás mellett; tehát AC ugyanazon az egyenesen van, mint AG. Éppen ezért BA is ugyanazon az egyenesen van, mint AH. Minthogy pedig a DBC szög egyenlő FBA-val - derékszög ugyanis mind a kettő -, adjuk hozzájuk közös (tagnak) az ABC szöget; így a teljes DBA szög egyenlő a teljes FBC-vel.

Euklidesz bizonyítása És minthogy DB egyenlő BC-vel, FB pedig BA-val, e két-két (oldal), DB, BA és FB, BC páronként egyenlő; és a DBA szög egyenlő FBC-vel; az AD alap tehát egyenlő az FC alappal, és az ABD háromszög egyenlő az FBC háromszöggel; és az ABD háromszögnek kétszerese a BL paralelogramma, mert ugyanaz a BD szakasz az alapjuk és ugyanazon BD, AL párhuzamosok között fekszenek; az FBC három-szögnek pedig kétszerese a GB négyzet, mert ismét ugyanaz az FB szakasz az alapjuk és ugyanazon FB, GC párhozamosok között fekszenek.

Euklidesz bizonyítása Egyenlőknek a kétszeresei pedig egyenlők egymással; egyenlő tehát a BL paralelogramma a GB négyzettel. Hasonlóképp mutatható meg AE-t és BK-t meghúzva az is, hogy a CL paralelogramma egyenlő a HC négyzettel. A teljes BDEC négyzet tehát egyenlő e két négyzettel, GB- vel meg HC-vel. És a BDEC négyzetet a BC, a GB, HC négyzeteket pedig a BA, AC oldalra emeltük. A BC oldalú négyzet tehát egyenlő a BA meg az AC oldalú négyzetekkel.

Euklidesz bizonyítása A derékszögű háromszögekben tehát a derékszöggel szemközti oldalra emelt négyzet egyenlő a derékszöget közrefogó oldalakra emelt négyzetek összegével. Éppen ezt kellett megmutatni.

Szemléletes bizonyítás Mindkét nagy négyzet egyenlő területű, tehát ha mindkét oldalon elhagyjuk az azonos területű 4-4 háromszöget, akkor a maradék területének is egyeznie kell. Baloldalt két, jobboldalt egy négyzet marad, amelyek területe az egyenlet bal, illetve jobb oldalát adják.

Szemléletes bizonyítás Felhasználtuk: a háromszögek területe egyezik, mivel két oldaluk (a és b) illetve az általuk közbezárt szögek megegyeznek a jobb oldalon lévő rombusz (minden oldala c) négyzet, mivel minden szöge 90° (180°-(α+β), ahol α, β az ábrán lévő derékszögű háromszögek hegyesszögei), tehát szögei megegyeznek, tehát derékszögek

Bizonyítás befogótétellel Ossza az átfogóhoz tartozó magasság az átfogót x és y hosszúságú darabokra! Ekkor, ha a befogók a, b és az átfogó c, akkor a2 = cx és b2 = cy, a két egyenletet összeadva: a2 + b2 = c(x + y) = c2.

Koszinusztétel

Koszinusztétel bizonyítás 1.

Koszinusztétel bizonyítás 2. Vektorok segítségével: a=CA, b=CB, c=AB Ekkor c=b-a Négyzetre emelve c2=(b-a)2 És így c2=b2-2ab+a2=b2-2abcos+a2

Prímosztók Tétel: Minden 1-nél nagyobb pozitív számnak van prímosztója.

Prímosztók Bizonyítás: Indirekt feltesszük, hogy van legalább egy olyan egynél nagyobb szám, aminek nincs prímosztója. Ekkor, mivel a prímosztó nélküli, egynél nagyobb pozitív egészek halmaza nem üres, lesz egy legkisebb eleme, amit nevezzünk n-nek. Mivel n-nek nincsenek prímosztói, de osztja saját magát, n nem lehet prímszám. Így tehát létezik egy 1-től és önmagától különböző osztója; legyen a; eszerint n felírható n=ab alakban, ahol 1<a<n és 1<b<n. Mivel a<n, lennie kell prímosztójának. Viszont a bármely osztója osztója n-nek is, így n-nek van prímosztója. Ellentmondásra jutottunk, ami csak úgy oldható fel, ha az eredeti állítás igaz, azaz minden egynél nagyobb pozitív egész számnak van prímosztója.

Prímszámok száma Tétel: Végtelen sok prímszám van.

Prímszámok száma Bizonyítás: Tegyük fel, hogy a prímszámok darabszáma véges. Legyen ez a szám m. Szorozzuk össze mind az m darab prímet, majd adjunk hozzá egyet. A kapott szám egyik prímmel sem osztható a halmazunkból, hiszen bármelyikkel osztva egyes maradékot kapunk, az egy pedig egyik prímmel sem osztható. A szorzat tehát vagy maga is prím, vagy osztható egy olyan számmal, ami nincs benne a fenti véges halmazban, mert minden 1-nél nagyobb egésznek van prímosztója. Mindkét esetben legalább m+1 darab prímszám létezik. A fenti érvelés viszont nem függ m értékétől, így (m+1)-re is ugyanígy felírható. Így tehát a prímszámok darabszáma nagyobb bármely adott véges számnál.

Első n páratlan szám összege Tétel:

Első n páratlan szám összege Bizonyítás: 1. lépés (n=1): 1=12 Indukciós feltevés (n=k): 1+3+...+(2k-1)=k2 (n=k+1): 1+3+...+(2k-1)+(2k+1)=k2+(2k+1)=k2+2k+1=(k+1)2