Mekkora készletet tartsunk?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Temelésmenedzsment Production Management
Advertisements

Készletgazdálkodás.
Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
Forgóeszköz-gazdálkodás
ÁRUFORGALOM FINANSZÍROZÁSA II.
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
AGGREGÁLT TERVEZÉS, MRP
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
A piac Szakiskola.
KÉSZLETEZÉS MENEDZSMENTJE
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Forgóeszköz-gazdálkodás
Értékesítési csatornák
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Készítette / Author: Tuska Katalin
Makroökonómia 3.előadás.
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
Forgóeszköz-gazdálkodás
Vállalatok pénzügyi folyamatai
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Logisztika 6.előadás.
Készlet-nyilvántartási rendszerek
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Készletek-készletgazdálkodás
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Just in Time.
III. A logisztika jövője
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
Pénz 1. szakasz 2. szakasz 3. szakasz 4. szakasz 5. szakasz
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Vállalatok pénzügyi folyamatai
II. Logisztikai tervezés
Termelésmenedzsment Production Management
Pénzügyi mutatószámok!
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
IV. Terjeszkedés.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Controlling információs rendszer
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 11. Dr. Tarnóczi Tibor
Vállalati Gazdaságtan
Készletgazdálkodás és logisztika
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
A raktár teljesítményének mérése
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Mekkora készletet tartsunk? - az anyagi javak készlete sokáig a gazdaság egyik fontos mércéje volt, mennyire független a társadalom az időjárás és a nem várt eseményektől → biztonsági kérdés volt - az ipari forradalom → sok anyagi jószág felhasználása → gyártása → magas készletek → csökkentése szükséges - készletekben lekötött tőke ki nem használt erőforrás Akkora készletet tartsunk, amekkora biztosítja a zavartalan anyagáramlást a legalacsonyabb készletszinten

Készletgazdálkodási rendszerek A rendszer működését befolyásolja: 1. Általános inputok: külső és belső feltételek: - a szükségletek jellege - vállalat üzletpolitikája, stratégiája 2. A rendszer korlátai - pénzügyi - fizikai megvalósítási korlátok 3. A rendszer költségei → Outputok: rendelések feladásának ütemezése, a készlet nagysága és összetétele

A készletezési döntések két szintje 1. Stratégiai szintű döntések irányulnak: - vállalat aggregált készletszintje - készletek szerkezete - készletbefektetési célok meghatározása Hosszú távú döntések Tervezési folyamattal támogatjuk Készletezési modellek 2. Tétel szintű döntések Tétel szintű döntések a készletezési folyamat modellezése segíti EOQ

Stratégiai szintű döntések A, kiszolgálási színvonal tekintetében - termelés egyes fázisainak üteme valamint a termelés és értékesítés üteme eltér egymástól - cél a zavartalanság biztosítása - megoldás a kereslet-kínálat összekapcsolása-JIT - ellátás rendszere: a termelés és a külső beszállítások kapcsolatainak szervezése - az ellátás kiszolgálási színvonala: az ellátás hatékonysága - feltétele: korszerű információs rendszerek (EDI, POS stb.)

B, A lekötött tőke hatékony felhasználása tekintetében - értékelés abszolút értelemben: az adott készletmennyiség funkcionálisan betölti-e azt a szerepet, amelyre a befektetést létrehoztuk - gyakran múltbeli eredményekre alapozunk, amelyek nem mindig biztosítják, hogy valóban a szükséglet szerinti - jó tervezés alapja a műszaki tervezés: 1. termelőberendezések kapacitásai 2. minimálisan megvalósítható gyártási sorozatok és átfutási idők 3. beszerzési feltételek és pü-i lehetőségek 4. a vevőkiszolgálás módja

- relatív értékelés: készletforgás mérőszámai 1. pénzügyi értelemben: az árbevételhez szükséges készletlekötést mint tőkemegtérülést értékeli 2. nem azonos a készletek fizikai forgásával: Hány nap alatt fogy el az átlagos készletmennyiség

A készletgazdálkodás a kereskedelmi vállalkozásokban A készletgazdálkodást a kereskedelmi vállalatoknál három döntő szempontból vizsgálják: 1. Logisztikai oldal: - készlet időbeli rendelkezésre állása, -a készlettel kapcsolatos anyagi és információs folyamatok szervezése 2. Marketing oldalról: - a készlet a forgalom előfeltétele -milyen készlet kell az elérni kívánt forgalom eléréséhez.

3. Vállalatgazdasági szempontból: - a készletek árunként és együttesen hogyan befolyásolják a vállalat jövedelmezőségét és tőkeszükségletét, - azaz a vállalkozás rentabilitását és likviditását. Vállalatgazdasági szempontból a készletek alakulását alapvetően a beszerzés és az értékesítés határozza meg, hiszen a készletek a vállalati beszerzési és értékesítési politika függvényei.

A foglalt készlet A minta utáni értékesítés és központi raktárról történő kiszolgálás mellett igen fontos, hogy a számítógépes készletgazdálkodási rendszer kezelni tudja a szabad és a foglalt készletet. Foglalt az a készlet, amely fizikailag még a raktárban van de, tulajdonképpen már eladták.

A készletgazdálkodás hatékonyságának mérésére a kereskedelemben a következő mutatókat használjuk: Készletek forgási sebessége fordulatszám = Értékesítési forgalom Átlagos készlet Készletek forgási sebessége napokban = átlagos készlet x időszak napjai Értékesítési forgalom

-Egy áru forgási sebességének kiszámítása Ez a mutató azt fejezi ki, hogy mennyi idő alatt fordul meg a készletünk. Minél kevesebb nap alatt fordul meg a készlet annál nagyobb a cikkek forgási sebessége. A készletek forgási sebessége az áruforgalom hatékonyságát mutatja: -Egy áru forgási sebességének kiszámítása -Egy árucsoport forgási sebességének számítása, -Egy üzlet illetve a vállalatnál az átlagos forgási sebesség számítása -A forgási sebesség alakulását befolyásoló tényezők -A forgási sebesség jövedelmezőséget és likviditást befolyásoló szerepe.

A gyors forgási sebesség előnyei: -kisebb kamatköltség, illetve kisebb hiteligény, ha a kereskedelmi vállalkozás a forgalom egy részét hitelből finanszírozza, -kisebb a biztosítási költség, -kisebb helyigény, -jobb az eladótér hatékonysága, -nő az értékesítés, -és újabbak, frissebbek a készletek.

A gyors forgási sebesség hátrányokkal is járhat: - nagyobbak a beszerzéssel kapcsolatos költségek, (levelezési, árukezelési, szállítmányozási költségek, kisebbek az elérhető mennyiségi engedmények) - a kisebb készletek miatt értékesítés eshet ki, - nagyobbak a hiány miatti veszteségek. (hiányköltségek)

Készlethatékonyság Készlethatékonyság = átlagos készlet forgalom A készlethatékonyság azt mutatja, hogy 1000 Ft készlettel mekkora forgalmat tudtunk realizálni, illetve 1000 Ft forgalomhoz mekkora készletre volt szükség. A készlethatékonyság nő, ha fix forgalom mellett csökken a készlet, vagy adott készlet mellett nő a forgalom. Mindkettő növekedése esetén a forgalom nő gyorsabban.

A kereskedelmi készletelemzés használja a vevőállomány és a készletrugalmasság mutatókat Vevőállomány = egy napra jutó forgalom x forgási napok Készletrugalmasság: regálási fok %-a = készletváltozás %-a Forgalomváltozás %-a Készletkövetési mutató = készlet %-os változása Nettó árbevétel %-os változása