Szinkrongépek Generátorok, motorok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váltakozó feszültség.
Advertisements

a sebesség mértékegysége
Jedlik Ányos István Január December 12.
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Kommutátoros törpe gépek
E-learning tananyagok módszertani buktatói
Az elektromágneses indukció
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
Elektromos alapismeretek
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
Az egyenáramú motor D állórész „elektromágnes” I I É + forgórész
Hyundai Technology Center Hungary Ltd
Váltakozó áram Alapfogalmak.
Járművillamosság-elektronika
Váltakozó áram Alapfogalmak.
Készítette: Paragi Dénes
NC - CNC.
Automatikai építőelemek 7.
Széchenyi István Egyetem
Elektrotechnika 11. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 13. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 12. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
VÁLTOZÓ SEBESSÉGŰ ÜZEM
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
8. Váltakozó áramú gépjármű-generátorok II.
Rögvest kezdünk MÁMI_05.
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Transzformátorok.
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Elektromágneses hullámok
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Kölcsönhatások.
Áramköri alaptörvények
A váltakozó áram keletkezése
Transzformátor Transformátor
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Az elektromágnes és alkalmazása
állórész „elektromágnes”
Mágneses mező jellemzése
Aszinkron gépek.
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
Szinkron gépek 516. ISZI Villamos munkaközösség Dombóvár, 2008.
Erőgépek és gépcsoportok jelleggörbéi
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
Kör és forgó mozgás.
Mágnesesség, elektromágnes, indukció
Mágnesesség, indukció, váltakozó áram
a mágneses tér időben megváltozik
Járművillamosság-elektronika
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek III
A nyugalmi elektromágneses indukció
Jedlik Ányos és Siemens összehasonlítása
Az elektromágneses indukció
Az időben állandó mágneses mező
. A kétoldalról táplált villamos gép
A MÁGNESES TÉR IDŐBEN MEGVÁLTOZIK Indukciós jelenségek Michael Faraday
HÁROMFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM
1 Járművillamosság-elektronika Energia ellátás Generátorok
Mágneses szenzorok.
Mágneses kölcsönhatás
Járművillamosság-elektronika
Elektromágneses indukció
Az elektromágneses indukció
Villamos kötések,érintkezők, kapcsolók
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
Automatikai építőelemek 7.
a sebesség mértékegysége
Előadás másolata:

Szinkrongépek Generátorok, motorok

A szinkrongép elvi ábrája A szinkron gép forgórészének tekercselésében (indukciós géptől eltérően), egy külső u.n. gerjesztő-feszültség által létrehozott egyenáram folyik. A szinkron gép esetén a forgórész együtt forog az állórész mágneses mezejével, (tehát az s szlip zérus).

Szinkron és aszinkron gép közti különbség Váltakozó árammal működő villamos forgógép, amelynek forgó mágneses tere mind az állórész, mind a forgórész tekercselésével kapcsolódik, és a tekercsek között a teljesítmény átadása kizárólag elektromágneses indukció útján történik. Az üresjárás kivételével a forgórész fordulatszáma mindig különbözik az állórész-tekercselés által létrehozott forgó mágneses tér fordulatszámától. A különbséget a szlip jellemzi. Szinkron gép: Az állórész felépítése megegyezik az aszinkron motorok állórészének felépítésével, azaz itt is ω szinkron szögsebességű körforgó, vagy elliptikusan forgó mezőt hozunk létre, amellyel a forgórész „együtt jár”. Az egyetlen forgórész tekercset egyenárammal tápláljuk. (Kis gépeknél lehet állandó mágneses.) A forgórész mező így a forgórészhez képest áll, nyugalomban van (állandó mező), ahhoz rögzített, "hozzá van ragasztva":

Mi a szinkrongép? A szinkrongépek – generátorok és motorok – olyan villamos forgógépek, amelynek az álló- és forgórészében létrejött mágneses terek azonos fordulatszámmal együtt mozognak, szinkronban vannak.

Működési elv 1. A generátorok működési elve a mozgási indukció felismerésén alapszik. Ha egy vezetőkerettel kapcsolódó mágneses erővonalak száma megváltozik, a vezetőkeretben feszültség indukálódik. A fluxus változást mozgási indukciónál a mágneses tér és a vezetőkeret viszonylagos elmozdulása okozza.

Működési elv 2. A szinkron generátoroknál a vezetőkeret az álló részen van, a forgórész által létrehozott mágneses teret forgatjuk. A forgó mágneses tér az álló vezető keretben az energiaszállítási szempontból kedvező váltakozó feszültségű villamos energiát állítja elő. Ha feltételezzük, hogy a mágneses tér eloszlása a kerület mentén szinuszos, akkor a tekercsben indukált feszültség változása is szinuszos alakú lesz.

Az indukált feszültség Az állórészen elhelyezett tekercselésben a forgórész által létesített teret forgatva, szinuszos lefolyású feszültséget kívánunk létrehozni, melynek maximális értéke: Umax=v*N*Fmax Ui=Umax /√2 = 4.44*f*N*Fmax

Működési elv 3. A villamos energia visszaalakítása mozgási energiává legkedvezőbben 3 fázisú árammal lehetséges, ezért a szállítási szempontból is kedvező 3 fázisú váltakozó áramú rendszerek terjedtek el. A szimmetrikus 3 fázist három szimmetrikusan elhelyezett tekercsrenszerrel hozzuk létre a szinkron generátorokban. (U, V, W)

Működési elv 4. A térben eltolt tekercsekkel a forgó mágneses tér időben eltolódva kapcsolódik. fu=Fmax*sin(v*t), fu=Fmax*sin(v*t-120o), fu=Fmax*sin(v*t+120o)

Működési elv 5. A kerület mentén azonban nem csak egy északi-déli pólust hozhatunk létre, hanem többet is. Így a két pólusú (egy póluspár) szimmetrikus 120o - 120o-ához képest a négy pólusú kialakításnál a tekercsek helyzete 60o- 60o-ra változik.

Működési elv 6. Ha egy körülfordulás alatt p póluspárú mező kapcsolódik a vezetőkkel akkor abban f=p*n frekvenciájú feszültség fog indukálódni. f – frekvencia [Hz] p – póluspárok száma n – fordulatszám [1/s]

Kialakítás 1. A gyakorlatban azonban a háromfázisú tekercselést nem 6 (vagy ennek p szerese) horonyban, hanem a hely jobb kihasználása érdekében a kerület mentén elosztva, több horonyban helyezzük el. Az egy fázishoz és egy pólushoz tartozó hornyok számát q-val jelöljük: q= Z/m*2p Z – az összes horonyszám m – a fázisok száma 2p – a pólusok száma

A szinkrongenerátorok szerkezete 1. Állórész – ház: Kis és közepes teljesítményű gépek esetén öntöttvas, nagyobb gépeknél hegesztett acélszerkezet - vasmag: Cső alakú, egymástól elszigetelt ún. dinamólemezből készül. A vasmag belső palástja mentén egyenletes osztással hornyolt. - tekercselés: Szigetelt rézvezetőből készül

A szinkrongenerátorok szerkezete 2. Forgórész (Egyenárammal gerjesztett elektromágnes) - Hengeres forgórész: Vasmagja henger alakú. Közepes teljesítményig lemezelt, nagy teljesítményű gépeknél tömör acél. A hengerpalást egy részén kialakított hornyokban helyezkedik el a gerjeszőtekercselés, mely szigetelt rézből készül.

A szinkrongenerátorok szerkezete 3. A gerjesztőtekercs két vége a tengelyre szerelt ún. csúszógyűrűkhöz csatlakozik. A csúszóérintkezők egymástól illetve a tengelytől egyaránt elszigetelt bronzból készült, mozgó érintkezők. A csúszógyűrűkhöz a gerjesztő feszültséget szénkeféken keresztül vezetik be.

A szinkrongenerátorok szerkezete 4. Kiálló pólusú forgórész: A tengelyen elhelyezett acélkoszorúra szerelik fel a pólusokat, amelyek törzsén helyezkednek el a gerjesztőtekercsek.

A terhelési szög 1. A terhelőáram mágneses terének visszahúzó, fékező hatása jelentkezik a forgórész tengelyén. Ha továbbra is azonos fordulatszámmal kívánjuk forgatni a póluskereket (állandó frekvencia miatt szükséges), nagyobb nyomatékot kell kifejteni a tengelyre. P=M*v

A terhelési szög 2. az armatúraáram mágnese terének fékező hatása mérhető alakban jelentkezik a gép belsejében. Ha a forgórész által létrehozott mágneses teret képzeletben szétválasztjuk az armatúra mágneses terétől, akkor a két teret két mágnesként ábrázolhatjuk.

A terhelési szög 3. Üresjárási állapotban a két mágneses tér igen kis szögeltéréssel együtt forog Terhelésnél a terhelés mértékétől nő a fékező hatás, nő a két mágneses tér képzeletbeli középvonala közti különbség, a d terhelési szög. Stabilitási határnak nevezzük azt az állapotot amikor maximális a nyomaték, itt d =90o A stabilitási határt átlépve a mágneseket együttforgató erő csökken!