Fantasztikus programozás és LEGO ® robotos, mobilos próbaóra 25 órás Internet Fiesta az Újkerti Könyvtárban Debrecen, 2005 március 17., 14.00-16.30 Bátfai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Szeretem a könyvtáram!.
Az agrár- és élelmiszeripar az Internet kapujában Előadó: Varga István avagy: az Internet a kapuk előtt.
Harry Potter.
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
"Free phone" Kozellné Szabó Csilla Ozeki Informatikai Kft.
15 éves az OSZTRÁK KÖNYVTÁR = ÖSTERREICH-BIBLIOTHEK a Berzsenyi Dániel Főiskolán.
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
A GPSGames.hu bemutatkozik GPSGames.hu – Játék műhóddal! GPSGames.hu GPSGames.hu – Játék műhóddal! GPSGames.hu.
2011. június 21. Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Debrecen, Markó Tamás informatikai főig.h., PTE Egyetemi Könyvtár 1 „Két úr szolgája” Az épülő pécsi Tudásközpont informatikai rendszere.
A könyvtár mint a felnőtt képzés helyszíne Tapasztalatok a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban.
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
WordLearner.com -- Learn or Teach Words in Almost Any Language WordLearner.com online és offline nyelvoktatás mobiltelefonon és interneten Benedek Balázs.
Fantasztikus Programozás RobIGORika I.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
2 Forrás: The Standish Group International, Extreme Chaos, The Standish Group International, Inc., 2000.
E-learning és a multimédia
Projektlabor, Projektmunka és Projekt szeminárium tapasztalatai és kérdései az informatika oktatásában az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd,
Bemutatkozás Gergely Antal Gergő BME-VIK Mérnök informatikus szak
Bevezetés a Java programozásba
Fejlett programozási technikák II.
Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További.
„High – tech networking” – szakmai konferencia informatikusoknak, szeptember 24., Debrecen, Kölcsey Központ,
Prog2, Java a gyakorlatban
Jávácska Szakköri anyagok Bátfai Norbert
„Előre! Akadály! Hátra! Fordulj! Előre!” program RobIGOR T(artalék) 600 sorozat Programok: RIT601.java – RIT603.java RIT 600 Kelep László, Nagyatom, Könyves.
Iskola a jövőben Bepillantás a 2010/11 tanévben a 7.a osztály mindennapjaiba Kelep László (Bátfai Norbert)
Fantasztikus a programozás
Teleházak, eMagyarország pontok és könyvtárak, művelődési intézmények együttműködési lehetőségei Bátfai Erika Dunaszentbenedek, 2005.
A múlt és a legújabb kor játékai a sakktól a Bluetooth ® játékokig: történeti áttekintés és a jelen részletezése Bátfai Erika II.
Jávácska és Hangyácska INFO ÉRA 2004 Békéscsaba Bátfai Mária Erika, Debreceni Egyetem, Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Bátfai Norbert,
OCLC Online Computer Library Center. Tartalom 1. Könyvtárközi kölcsönzés 2. Adatbázisokban szereplő dokumentumok címlistája 3. Adatbázisokban szereplő.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Szombathely Dinamikus WEB programozás: PHP és JSP.
Egy Nao robot szimulálása a Choregraphe programmal.
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
INTERNET.
Debrecen, március 27. Internet Fiesta 2008 Könyvtárak akadálymentesítése az Interneten Internet Fiesta 2008 Debrecen, március 27.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Jávácska – Internet csak gyerekeknek
Jávácska Használati statisztikák Bátfai Norbert
A Fantasztikus Programozás
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Újdonságok a nyílt hozzáférésről Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
IWiW – második hullám Simó György T-Online Magyarország Zrt, vezérigazgató.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Eu-háló Partnerszervezeti Kommunikációs Center január 17.
Visual Basic 2008 Express Edition
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Az információs társadalom. Az elmélettől a politikai gyakorlatig
Komoróczy Tamás 1 Java programozási nyelv A nyelv alapjai.
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
A N emzetközi Gy ermekmentő Sz olgálat Magyar Egyesület pápai számítógépes klubjának Safer Internet tevékenysége és megvalósulási formái Készítette: Nagy.
"Kulturális honlapjaink minősége - európai szemmel" Integrált egyetemi könyvtár honlapkészítésének dilemmái Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi.
„ A NAGY KÖNYV ” Programtervezet. Mi is ez? év legjelentősebb kulturális eseménye Játék, amelynek lényege, hogy mindenki szavazhat kedvenc magyar.
Illés Zoltán ELTE Informatikai Kar
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Összefoglalás M. Kozlovszky MTA SZTAKI
Java Csoport Antal Péter Bátfai Norbert Jeszenszky Péter.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
Készítette: Fekete Máté LIVL04
"Free phone" Kozellné Szabó Csilla Ozeki Informatikai Kft.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Határtalanul.
Üdv, tanulók! Tanár neve.
Előadás másolata:

Fantasztikus programozás és LEGO ® robotos, mobilos próbaóra 25 órás Internet Fiesta az Újkerti Könyvtárban Debrecen, 2005 március 17., Bátfai Erika, Bátfai Norbert, RoadShow

A Jávácska kezdeményezés 2000, Elindul a Jávácska projekt, cél: ismeretátadás 2002, Egy ITEM pályázat keretében felkarolja a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára, az új cél: szórakoztatás és mellesleg ismeretátadás 2003, Tartalomfejlesztés, tapasztalatgyűjtés 2004, A kezdeményezés népszerűsítése: Jávácska vortál, linkcserék...; cikkek: eVilág, Debreceni TV, MTV Böngésző…; konferenciák: I. Jávácska konferencia – Debrecen, INFO Savaria - Szombathely, INFO Éra – Békéscsaba, II Jávácska konferencia – Budapest, Jávácska RoadShow… 2005, Most itt vagyunk és lépünk az oktató játékok felé, például a Hangya- társadalmak (MMO RTS hibrid)

A kezdeményezés eszméje Újdonságok visszaforgatása az oktatásba Ismeretterjesztés, figyelemfelhívás Hozzájárulás a fejlődés sebességének fokozásához Minél fiatalabb életkor (általános illetve középiskolai) Miért regénysorozat? Kezdetben volt a füzet koncepció… Majd a gyerekek visszacsatolásai felvetették a regény ötletét A napjainkban népszerű kalandregények (mint például J. K. Rowling: Harry Potter) pedig bíztatást adtak, hogy az érdeklődők olvasnak

Fantasztikus programozás sorozat Fantasztikus Programozás I., avagy Barát Virág naplója Fantasztikus Programozás II., avagy Lábrády Márió naplója Fantasztikus Programozás III., avagy Fazekas Igor naplója Fantasztikus Programozás IV., avagy Barát Noémi naplója Fantasztikus Programozás V., avagy Goldenger Abigél naplója Lábrády Márió, a Kék Föld csillaghordozó kapitánya RobIGOR fejlesztése és kalandjai RobÉMI csevegő robot fejlesztése és kalandjai Goldenger Abigél, a tesi-csapat kapitánya Kész: letölthető a vortálról, illetve megrendelhető

Fantasztikus programozás sorozat Fantasztikus Programozás I., avagy Barát Virág naplója Minden megyei könyvtárban kölcsönözhető! Forrás: (júliustól-novemberig)

A hordozó A hordozó: a sci-fi történet A tudásanyag: OO programozás bevezetés Az oktatási anyagot a sci-fi történetre, mint egyfajta hordozó jelre ültettük rá.

Barát Virág naplója A hordozó: a sci-fi történet dec. 4. „igen értelmes” jelek a Tejútrendszer egyik spirálkarjának belső pereméről A jelek forrása a Barát ikerpár, Virág és Noémi A földönkívüli tanárok egy egész várost rendeznek be, ez Nagyatom Az első kilenc hét kalandjai az iskolában Ja, a gyerekek megmentenek egy világot!

A tudásanyag Az elsődlegesen átadott (felépített) alapfogalmak: – OO alapfogalmak, osztály - objektum - öröklődés – program - programozás - hálózat További fogalmak: , levelezési lista, kriptográfia, protokoll, csomagkapcsolás, TCP/IP, WWW, kliens-szerver modell, feromon nyom követése.

Forma Blog A főhős(nő) saját gondolatai Házi feladatai Tanárok anyagai Mesék Feladatok Ábrák

Hivatkozott programok Bitmanó határozó, mentor bitmanók Az érdeklődés felkeltése: Mobiltelefonos programok Fraktálos programok Szimulációs biológiai programok Mobil robot programok

Kapcsolódó programok

A feladatok Az apróbb feladatok mellett néhány nehezebbet külön is kiemeltünk, ezek megoldása önálló elmélyülést vagy csoportos munkát kíván. Céljuk, hogy megoldásuk igénye rávegye az olvasót a közösséggel való sikeres együttműködésre (például levelezési lista vagy mentor bitmanó). Jávácska levelezési lista:

Jávácska vortál Jávácska = a könyvek + a vortál A vortál = az oktatási tartalom + a közösségi élet

Jávácska platform Ábraötlet: java.sun.com

Összefoglalás Jávácska születése IHM-OM ITEM pályázat Teljesítés, tartalomfejlesztés Népszerűsítés, közösségépítés Továbblépés, partner keresés Kiemelések Saját gyermekcsoport, Jávácska találkozók Jávácska szakkör MOTOROLA eszköztámogatás Kronológia

Irányok 2005-ben Könyvtár: Jávácska vándor foglalkozások, Jávácska RoadShow, Informatika: oktatási anyag tartalomtámogatás Játék: HANGYA TÁRSADALMAK (MMO RTS hibrid) Könyv: Fazekas Igor naplója (LEGO ® Mindstorms ™ robot építés) Pályázunk, partnereket keresünk! Reméljük Ön is érdeklődik:

Fantasztikus programozás és LEGO ® robotos, mobilos próbaóra RobIGOR T610 RobIGOR 621 RobIGOR 810

LEGO ® Mindstorms ™ Robotics Invention System Agya Teste Érzékelői Motorjai

LEGO ® Mindstorms ™ Robotics Invention System

LEGO ® robotok Java programozása, Technikai beállítások:

LEGO ® robotok Java programozása, Robotos foglalkozások szakköri lap: Szekvencia, iteráció, szelekció

LEGO ® robotok Java programozása, Robotos foglalkozások szakköri lap: Osztály, objektum interfész

A feladat Előre! Akadály! Hátra! Fordulj! Előre! 1 2 Akadály A bal oldali érzékelő, a jobb oldalira viselkedjen szimmetrikusan A josx.robotics csomaggal a megfelelő három viselkedés: Akadály Előre megy Elkerül balraElkerül jobbra

Kiegészítők: pl. VISION COMMAND ™

Mobil láncok és gyöngyök Jávácska terminológiájában a mobiltelefonos Java program egy lánc, amire a program képernyőit, mint egyfajta gyöngyöket fűzzük fel. Minden gyöngy meg tudja mondani magáról, hogy ő ki után következik és, hogy ő utána ki következik. Íme egy egyszerű eset: START STOP

Medalion lánc – azaz családi képeket fűzzünk fel! A Jávácska API megmondja, hogy képeket a VaszonGyongy gyöngyre tudunk rajzolni, ezért saját gyöngyeinket ebből az osztályból származtatjuk, ez lesz a KepGyongy saját osztályunk (letölthető a vortálról). START STOP Tervezés

J2ME foglalkozások szakköri lap: Most: A Sun J2ME Wireless Toolkit használata A javacska csomag A Kepek progi Hogyan kezdjük? Fejlesztés

A Jávácska csomag és a példák használata J2ME foglalkozások szakköri lap: Most: A Sun J2ME Wireless Toolkit használata A javacska csomag (a javacska könyvtár tartalma) A Kepek progi (a KepekLanc.java és a KepGyongy.java ) Fejlesztés Medalionos láncunk elkészítéséhez tehát a Kepek példát használjuk fel, vegyük észre, hogy tk. csak a képeket csereljük le benne a sajátjainkra és ennek megfelelően módosítjuk majd láncunk forrását!

Programozás – a lánc Fejlesztés

Programozás – a gyöngy Fejlesztés

Tesztelés

További programok A Jávácska vortálon a Jávácska platformnak megfelelően további oktatási segésanyagokat talál asztali gépek és Internetes irányban is.

Kérdések és válaszok 25 órás Internet Fiesta az Újkerti Könyvtárban Debrecen, 2005 március 17., Bátfai Erika, Bátfai Norbert,

Források A II. Jávácska konferencia Bátfai Erika, A Jávácska projekt Bátfai Norbert, Fantasztikus programozás c. előadások Bátfai Mária Erika, Bátfai Norbert: Fantasztikus programozás I., DEENK,

Bátfai Erika, Bátfai Norbert: Fantasztikus programozás és LEGO® robotos, mobilos próbaóra a 25 órás Internet Fiestán az Újkerti Könyvtárban Munkaverzió: leJOS, Java for the RCX, leJOS tutorial, David J. Barnes, Teaching Introductory Java through LEGO MINDSTORMS Models, ACM SIGCSE 2002, Szövegszerkesztő: XEmacs,