C Kifejezések.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerver oldali programozás
Advertisements

Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás
Diagnosztika szabályok felhasználásával, diagnosztikai következtetés Modell alapú diagnosztika diszkrét módszerekkel.
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Programozás és programozás módszertan
A fejhallgatók története
Jt Java Feltételek, logikai kifejezések. jt 2 Logikai operátorok Logikai kifejezésekre alkalmazhatók a következő műveletek: 1. nem! 2. és&ill.&& 3. kizáró.
LEgyméretű tömbök, vektorok Alkalmazott Informatikai Tanszék SZÁMÍTÁSTECHNIKA I. dr.Dudás László 17./0. lVektorok definiálása lVektorok definiálása kezdőértékekkel.
Kifejezések, operandusok, operátorok
A táblázatkezelés alapjai 1.
2009 Bevezetés a programozásba Krankovits Melinda.
Dinamikus tömbök.
Adatbázis-kezelés.
Bevezetés a Java programozásba
1 Programozás alapjai GEIAL312B (ANSI C) BSc (Bachelor of Science) / Alap képzés 2005/2006. őszi félév Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék.
4. előadás (2005. március 8.) Pointerek Pointer aritmetika
Táblázatkezelés alapjai MS Excel, OpenOffice Calc
A CLIPS keretrendszer CLIPS "C" Language Integration Production System.
C A C nyelv utasításai.
Mutatók, tömbök, függvények
Java Típuskonverziók.
Jt Java Kifejezések,precedencia. jt 2 Egy kifejezés operandusokból és operátorokból (műveletekből) áll. A kifejezésben szerepelhet egy vagy több operandus,
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Programozás I. Horváth Ernő.
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
1 Programozás alapjai GEIAL312B (ANSI C) BSc (Bachelor of Science) / Alap képzés 2005/2006. őszi félév Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék.
PHP Webprogramozás alapjai
Web-grafika (VRML) 10. gyakorlat Kereszty Gábor. Script típusok Elemi típusok: szám: egész vagy lebegőpontos – int / float – 1 / 1.1 string: ‘Hello World!’
dr Póder Margit f. docens Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék
Vizuális és web programozás II.
A JAVA TECHNOLÓGIA LÉNYEGE Többlépcsős fordítás A JAVA TECHNOLÓGIA LÉNYEGE Platformfüggetlenség.
PHP I. Alapok. Mi a PHP? PHP Hypertext Preprocessor Szkriptnyelv –Egyszerű, gyors fejlesztés –Nincs fordítás (csak értelmező) Alkalmazási lehetőségek:
Programozás C# -ban Ciklusok.
Programozás Operátorok C# -ban.
Relációs algebra. A relációs adatbáziskezelő nyelvek lekérdező utasításai a relációs algebra műveleteit valósítják meg. A relációs algebra a relációkon.
C nyelv utasításai.
A JavaScript bemutatása
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
Programozási nyelvek Páll Boglárka.
Egydimenziós tömbökön végezhető műveletek
Ismétlés A pascal program szerkezete: program programnev; Programfej
Ismétlés.
Kifejezések a Pascalban Páll Boglárka. Ismétlés: Ahogy algoritmikából láttuk, a kifejezések a Pascal nyelvben is operátorokból és operandusokból állnak.
Kifejezések. Algoritmus számol; Adott összeg; összeg:=0; Minden i:=1-től 5-ig végezd el Ha 2 | i akkor összeg:=összeg+2*i Ha vége Minden vége Algoritmus.
A REKORD TIPUS Páll Boglárka. Ismétlés: Feladat Készítsünk kimutatást a XI.B osztály tanulóiról. Minden tanuló esetén a következő adatokat tartjuk nyilván:
Microsoft Visual FoxPro 9.0
Operátorok Értékadások
Programozás és programozás módszertan
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Algoritmus szerkezetek
Komoróczy Tamás 1 Java programozási nyelv Stringek.
Táblázatkezelés alapjai
BINÁRIS FA Definició: A fa olyanösszefüggő gráf, amelyben nincs kör
Operátorok Vezérlési szerkezetek Gyakorlás
Programozás alapjai Csernoch Mária.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
1. feladat  Készíts olyan függvényt, mely paraméterül kapja két egész típusú változó címét, s hívása után a két változó értéke helyet cserél.
Ficsor Lajos A C++ programozási nyelv I. CPP1/ 1 Osztály és objektum fogalma.
Algoritmizálás, adatmodellezés
Algoritmusok és Adatszerkezetek Egy kifejezés lengyelformára hozása - bemutató.
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép architektúrák dr. Kovács.
Algebrai logika Leibniz folytatói a 18. században: Lambert, Segner és mások. 19. sz., Nagy-Britannia: Aritmetikai és szimbolikus algebra. Szimbolikus algebra:
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás I. 3. gyakorlat.
1 Függvények használata – az első függvénynél a formulát háromszor be kell írni, rendre az x, x+h, x-h argumentumokkal, – a második függvénynél az új (feltételes.
Függvények, mutatók Csernoch Mária. Függvények függvény definíciója az értelmezési tartomány tetszőleges eleméhez hozzárendel egy értéket –függvény helyettesítési.
Kifejezések C#-ban.
A CLIPS keretrendszer
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Előadás másolata:

C Kifejezések

Ismétlés

Operandus1 operátor Operandus2 Az operandusok a C nyelv azon elemei, amelyeken az operátorok fejtik ki hatásukat. Operandus1 operátor Operandus2 a = 5 a + b a += c Azokat a kifejezéseket, amelyek nem igényelnek további kiértékelést, elsődleges (primary) kifejezésnek nevezzük. Pl: Konstatns érték, azonosító, sztring, függvényhívás, tömb-index kifejezés.

Egyoperandusú (unary) operátorok Az operátorokat több szempont alapján lehet csoportosítani. A csoportosítást elvégezhetjük az operandusok száma szerint. Az egyoperandusú (unary) operátorok esetén a kifejezés általános alakja: op operandus vagy operandus op Az első esetben, amikor az operátor (op) megelőzi az operandust előrevetett (prefixes), míg a második esetben hátravetett (postfixes) alakról beszélünk. (1.c) -a a++ sizeof(a) (float)a &a --a

Operandus1 op Operandus2 Kétoperandusú (binary) kifejezések Az operátorok többsége két operandussal rendelkezik, ezek a kétoperandusú kifejezések. Operandus1 op Operandus2 a+b a!=b a+=b a/b a%b Ebben a csoportban a hagyományos aritmetikai műveletek mellett megtalálhatók a bitműveletek elvégzésére szolgáló operátorok is. a<<2 a&1111 a|b

Feltétel ? Ha igaz : ha hamis Háromoperandusú operátor A C nyelvben az egyetlen háromoperandusú operátor a feltételes operátor. ( ? : ) Feltétel ? Ha igaz : ha hamis a < 0 ? -a : a Ha az a változó értéke kisebb mint nulla akkor a kifejezés eredménye (-a), ha nagyobb mint nulla akkor pedig a értéke lesz. A program kimenete: 5

Operátorok

Operátorok

Operátorok

Operátorok Összehasonlító és logikai operátorok Értékadó operátorok Léptető operátorok

Precedencia és asszociativitás Annak érdekében, hogy bonyolultabb kifejezéseket is helyesen tudjunk használni, meg kell ismerkednünk az elsőbbségi (precedencia) szabályokkal, amelyek meghatározzák a kifejezésekben szereplő műveletek kiértékelési sorrendjét.

Precedencia és asszociativitás

Precedencia és asszociativitás

Típuskonverziók A kifejezések kiértékelése sarán előfordulhat, hogy valamely kétoperandusú operátor különböző típusú operandusokkal rendelkezik. Ahhoz azonban, hogy a művelet elvégezhető legyen, a fordítónak azonos típusúra kell alakítania a két operandust, vagyis típuskonverziót kell végrehajtania.    A típuskonverziók egy része automatikusan, a programozó beavatkozása nélkül megy végbe, a c nyelv definíciójában rögzített szabályok alapján. Ezeket a konverziókat implicit vagy automatikus konverzióknak nevezzük. A típuskonverziót azonban a programozó is előírhat a C programban, a típuskonverziós operator felhasználásával. Ez az egyoperandusú operátor a konvertálandó kifejezés előtt zárójelek között tartalmazza a típusnevet. (típusnév) kifejezés Mivel ebben az esetben a típusnév megjelenik a konverziós előírásban, explicit típuskonverzióról beszélünk.

Típuskonverziók