Becsléselméleti ismétlés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hipotézis-ellenőrzés (Statisztikai próbák)
Advertisements

I. előadás.
II. előadás.
BECSLÉS A sokasági átlag becslése
Kvantitatív módszerek
Statisztika feladatok Informatikai Tudományok Doktori Iskola.
Általános statisztika II.
Mérési pontosság (hőmérő)
Összefüggés vizsgálatok x átlag y átlag Y’ = a + bx.
Környezeti statisztika Dr. Huzsvai László egyetemi docens Debrecen2008.
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Statisztika II. IX. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
E L E M Z É S. 1., adatgyűjtés 2., mintavétel (a teljes sokaságot ritkán tudjuk vizsgálni) 3., mintavételi információk alapján megállapítások, következtetések.
Statisztika II. IV. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Statisztika II. II. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
Mintavételes eljárások
III. előadás.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Kvantitatív módszerek 7. Becslés Dr. Kövesi János.
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Statisztika II. III. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Kvantitatív módszerek
A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
Egytényezős variancia-analízis
STATISZTIKA II. 2. Előadás
STATISZTIKA II. 3. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
STATISZTIKA II. 6. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Kvantitatív Módszerek
Gazdaságstatisztika 19. előadás Hipotézisvizsgálatok
Gazdaságstatisztika 18. előadás Hipotézisvizsgálatok
Gazdaságstatisztika 14. előadás.
Gazdaságstatisztika 16. előadás Hipotézisvizsgálatok Alapfogalamak
Hipotézis vizsgálat (2)
Következtető statisztika 9.
Hipotézis-ellenőrzés (Folytatás)
Alapsokaság (populáció)
Várhatóértékre vonatkozó próbák
Lineáris regresszió.
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
Hipotézisvizsgálat v az adatforrás működési “mechanizmusát” egy véletlen eloszlás jellemzi v az adatok ismeretében megfogalmazódnak bizonyos hipotézisek.
I. előadás.
Valószínűségszámítás - Statisztika. P Két kockával dobunk, összeadjuk az értékeket Mindegyik.
Petrovics Petra Doktorandusz
A szóráselemzés gondolatmenete
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Bevezetés, tippek Ea-gyak kapcsolata Statisztika II -más tárgyak kapcsolata Hogyan tanulj? Interaktív órák, kérdezz, ha valami nem világos! tananyag =előadások.
Kvantitatív módszerek Becsléselmélet október 15.
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Gazdaságstatisztika Becsléselmélet október 30. és november 5.
Kvantitatív módszerek
Statisztikai áttekintés (I.)
Lineáris regressziós modellek
II. előadás.
Becsléselmélet - Konzultáció
Gazdaságstatisztika konzultáció
Kvantitatív módszerek
I. Előadás bgk. uni-obuda
III. zárthelyi dolgozat konzultáció
Hipotézisvizsgálatok Paraméteres próbák
Gazdaságinformatikus MSc
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
3. Varianciaanalízis (ANOVA)
Előadás másolata:

Becsléselméleti ismétlés Ökonometria Becsléselméleti ismétlés

Becslőfüggvény Becslőfüggvényen a mintaelemek olyan függvényét értjük, amelynek értékét a sokaság valamilyen paraméterének a becslésére használjuk. Például a sokaságon értelmezünk egy regressziós egyenletet: és ennek paramétereit szeretnénk a minta alapján megbecsülni, mivel magát a sokaságot nem ismerjük:

A sokaság Y Sokasági regressziós függvény (Population regression function) α X Nekünk ez a sokaságra érvényes összefüggés a fontos, de sajnos csak egy minta alapján tudunk rá következtetni, valamilyen becslőfüggvénnyel.

Mintavétel 1. Y Minta regressziós függvény (Sample regression function) a A regressziós egyenesünk paraméterei eltérnek a sokasági regressziós függvényétől! Ez a mintavétel „ára”. X

Mintavétel 2 Y Minta regressziós függvény (Sample regression function) Másik minta, megint más paraméterek. X

Hogyan viszonyulnak a mintából becsült paraméterek a sokasági paraméterekhez? A sokasági regressziós fgv. A mintából becsült regressziós függvények A különböző minták, különböző paraméterbecsléseket eredményeznek. X

Torzítatlanság A becslőfüggvényünk akkor torzítatlan, ha várható értéke megegyezik a becsülni kívánt sokasági paraméterrel. Azaz: E(b)=β és E(a)=α Intuitívabban: ha nagyon sokszor vennénk újból és újból mintát, akkor a mintából becsült paraméterek átlaga megegyezne a sokasági paraméterekkel.

Konzisztencia A mintanagyság (n) növelésével, annak valószínűsége, hogy a mintából becsült paraméterünk és a sokasági paraméter különbsége kisebb mint egy ε szám, 1. Intuitív módon megfogalmazva: nagyon nagy minta esetén a mintából becsült paraméter nagyon közel kerül a sokasági paraméterhez.

Hatásosság Láttuk, hogy a mintából becsült együtthatók véletlen változók, hiszen értékük függ a mintától, és nem egyeznek meg a sokaságbeli paraméterrel. Tehát van nekik szórásuk (illetve varianciájuk). Ha van két torzítatlan becslőfüggvényem, akkor azt fogom preferálni,a melyik a sokasági paramétert kisebb varianciával becsli meg. Ez a hatásosabb.

A mintából becsült paraméter eloszlása A torzítatlan becslőfüggvényből kapott, mintából becsült b paraméter (együttható) valószínűség eloszlása β várható értékkel, és σb szórással a normál eloszláshoz fog tartani a mintanagyság növelésével. Ez a központi határeloszlás tétel következménye, és akkor is igaz, ha a sokaság nem normális eloszlású. (ha pedig a sokaság normális eloszlású, akkor kismintára is igaz) Azaz a becsült b paraméter standardizáltja standard normál eloszlást követ nulla várható értékkel és 1 szórással.

Hipotézisvizsgálatok Ha ismerném a sokasági paraméter (β) szórását, akkor egyszerűen a Z-próbát alkalmazhatnám. Vagyis, mivel a valószínűségi változó sztd. normál eloszlású, egyszerűen a standard normális eloszlás táblázatát használhatnám. A becslés hibája

T-eloszlás Mivel a sokasági β paraméter (együttható) szórását nem ismerem, a mintából számolt szórással kell számolnom. A valószínűségi változó Student-féle t-eloszlást követ (n-k) szabadságfokkal. Ha a szabadságfok nagy (meghaladja a 120-at, akkor az t- eloszlás már olyan közel van a sztd. normálishoz, hogy ez utóbbi használható. A becslés mintából becsült hibája

Hipotézisvizsgálatok A t-próbát kétféle hipotézisvizsgálatra használhatjuk: 1. A nullhipotézis az, hogy a sokasági β paraméter egyenlő nullával, vagyis az adott változó nem magyaráz semmit a függő változóból. 2. Elméleti megfontolások alapján néha az érdekel minket, hogy a sokasági paraméter egy bizonyos, nem nulla értéket vesz-e fel.

Példa: Ramanathan 7-19.gdt b se(b) t

Szignifikanciavizsgálat Mennyi a szabadságfok? 29 megfigyelésünk van, és 3 paramétert (együtthatót) becsültünk meg. Sz.f.=29-3=26 Mennyi a t-statisztika kritikus értéke 5%-os szignifikancia szinten? Megnézhetjük táblázatban. 2,066<|-4,36|, tehát 5%-os szignifikanciaszinten elvethetjük azt a nullhipotézist, hogy β=0. Figyelem, nem azt, hogy b=0!

Beépített táblázat Tools/statistical tables, adjuk meg a szabadságfokot (d.f. – degrees of freedom)

Vajon az ár együtthatója -1? Tegyük fel, hogy valamilyen elméleti okból azt feltételezzük, hogy az ár együtthatója 1. Ezt is tesztelhetjük t-próbával: Ez jóval nagyobb mint akár az 1%-os kritikus érték (2,77871), tehát elvetjük a hipotézist, β≠-1

Intervallumbecslés β értékét nem ismerjük, csak b-t. a legtöbb amit el tudunk mondani, hogy valamilyen eséllyel b milyen sugarú környezetében van a sokasági paraméter. Az eredeti sokasági paraméter 95%-os valószínűséggel a becsült paraméter 2,056*0,097 egységnyi környezetében van. Azaz: b±t kritikus érték (P=0.025)*se(b).

Intervallumbecslés GRETL-ben

P-érték Az első fajú hiba valószínűségét adja meg. A GRETL-ben * 10%-os szignifikancia szinten való elvetése a H0-nak, ** 5%; *** 1%