Szociális tanuláselmélet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Asszertív kommunikáció elmélete és gyakorlata
Advertisements

Neveléselmélet, nevelésfilozófia
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
1. 2 Hol vásárol? Hogyan vásárol? Mikor vásárol? Milyen szempontok alapján dönt? Ki vagy mi befolyásolja a döntést? ( fekete doboz elmélet)
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Tanulás A viselkedés viszonylag tartós, az egyén tapasztalatainak következtében létrejövő viselkedésváltozás Lehet: nem asszociatív asszociatív együtt.
Társismeret.
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
Tanulás Elemi Kondicionálás Utánzás, modellkövetés Belátásos tanulás
A személyiség.
Peremen billegő fiatalok
A harmadik erő elméletei
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
Szocializáció Fogalmak:
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A tanulók társas helyzete az iskolában
VEZETÉSI STÍLUS A STÍLUS FOGALMA a VEZETÉSI stílus fogalma,
A „közbülső változók” bevezetése
Gordon W. Allport vonáselmélete
Behaviorizmus (előzmények)
Henry Murray dinamikus motivációs rendszere
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
Szociális tanulás formái
Tanuláselméleti megközelítés
A humánerőforrás kérdései, változások menedzselése
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
A személyiségpszichológiában használt modellek összefüggései Melyik modell a jó? Van-e közös az egyes megközelítésekben?
A lehetséges énképek.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A SZOCIALIZÁCIÓ.
AZ AGRESSZIÓ.
Pszichopatológia II. Az emóciók és motivációk zavarai
Kultúra és Szocializáció
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Az emberi tanulás.
A szocializáció zavarai, deviancia jelenségek
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
A tanulás reneszánsza Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A pszichológia mint tudomány
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az emberi agresszió.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A kriminálpszichológia
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A szocializáció. A családi és az intézményes szocializáció fő jellegzetességei. Szocializációs zavarok.
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
Pedagógiai hét 18. kerület PIHGY Iskolasegítő munkacsoport
Kutatásmódszertani dilemmák
Behaviorizmus Szociális tanuláselméletek
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
KÖZÖSSÉGI KONFLIKTUSKEZELÉS ÉS ESÉLYTEREMTÉS „ÉLHETŐ TELEPÜLÉS EGYENLŐ ESÉLYEKKEL” MANORKA KONFERENCIA IVÁNYINÉ SZABÓ ANDREA.
A szocializáció folyamata
Összeállította: Piacsek László Zoltán
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
MOTIVÁCIÓ FOGALMAK Személyiség tulajdonság-e?
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Előadás másolata:

Szociális tanuláselmélet A társas tanulás jellegzetességei

Az utánzás társas tanulás elméletei Dollard és Miller: Az utánzást követő drive-redukció megerősítésként hat! Mowrer: Az utánzás másodlagos megerősítés elmélete Obszervációs tanulás (Berger, Hill, Bandura, Walters és mások)

Az obszervációs tanulás Tanulás akkor is létrejöhet, ha látszólag passzív résztvevőként vagyunk jelen egy helyzetben: A megfigyelő (obszervátor) tanúja a másik viselkedésének és viselkedése következményeinek! Az utánzás vikariáló megerősítés elmélete A modell érzelmi megnyilvánulásait is átvesszük → empátia

A. Bandura: a személyiség szociális tanuláselmélete Hangsúlyozza a társ, mint modell jelentőségét a szocializációs folyamatban Kísérletekkel igazolja a társas tanulás jelentőségét Agresszív magatartás utánzásos tanulását vizsgálta legtöbbet

Bandura szociális tanuláselméletének fő fogalmai Reciprok determinizmus: környezet-személyiség-viselkedés kölcsönösen meghatározottak. Szelfrendszer: A működés referenciáit adó kognitív struktúrák, melyek a személy környezethez való viszonyát és a viselkedés formálását szabják meg. Megerősítés: lehetséges következményekről tájékoztat. Obszervációs tanulás – vikariáló megerősítés: Nem csak közvetlen tapasztalat útján tanulunk!

Az utánzásos tanulást befolyásoló folyamatok A megfigyelő részéről: Figyelem Megőrzés Mozgásos reprodukció Motiváció, megerősítés

Az obszervációs tanulást befolyásoló tényezők (1.) A modell jellemzői: a megfigyelő életkorához, neméhez való hasonlóság, a modell státusza, az általa bemutatott viselkedés bonyolultsága, típusa

Az obszervációs tanulást befolyásoló tényezők (2.) A megfigyelő jellemzői: önértékelés a konform viselkedés korábbi jutalmazása motiváció életkora: kognitív fejlettsége

Az obszervációs tanulást befolyásoló tényezők (3.) A viselkedés következménye: Ha büntetik a modellt, kevesebb a spontán teljesítményben az utánzás, de az elsajátítást nem befolyásolja! Külső megerősítés Belső megerősítés Vikariáló megerősítés Önmegerősítés

Az obszervációs tanulás kísérleti vizsgálataiból Bandura és Walters klasszikus kísérlete a „Bobo-babával” (1963) Televíziós agresszió: valóságos és rajz-modell hatása A modell nemének hatása A modell kiegészítő/hatalmi szerepének hatása Erkölcsi ítéletalkotás vizsgálata

A modellkövetés mindennapi megjelenése Nemi szerepek elsajátítása: szabálytanulás megerősítések, obszervációs tanulás szimbolikus modellek (média-szereplők) Agresszív viselkedés – filmes erőszak: elsajátítás teljesítmény nélkül is! megengedett konfliktus-kezelési mód?! az agresszió ismételt látványa érzéketlenné tesz az emberi szenvedés látványával szemben: áldozattá vagy elkövetővé válni természetes?