Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

Készítette: Bráz Viktória
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Radioaktivitás és atomenergia
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
Elemek-atomok gyakorló feladatok
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Szervetlen kémia Hidrogén
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Biológiai alapfogalmak
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
KÉMIAI ALAPFOGALMAK.
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
KÉMIAI ALAPFOGALMAK.
Kémiai kötések Molekulák
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Szervetlen kémia Hidrogén
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Atomenergia.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Kovalens kötés különböző atomok között.
Az atommag 7. Osztály Tk
Az elektronszerkezet 7.Osztály Tk oldal.
Az oxigén 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Az anyagok részecskeszerkezete
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
Az atom felépítése.
A termeszétes radioaktivitás
Környezetkémia-környezetfizika
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A kvantum rendszer.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az atommag alapvető tulajdonságai
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
2. AZ ATOM Atom: atommag + elektronfelhő = proton, neutron, elektron
Összefoglalás.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
ATOMSZERKEZETI ISMERETEK. Az atomok és az elemek.
ANYAGI HALMAZOK Sok kémiai részecskét tartalmaznak (nagy számú atomból, ionból, molekulából állnak)
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Kölcsönhatás a molekulák között. 1.Milyen fajta molekulákat ismerünk? 2.Milyen fajta elemekből képződnek molekulák? 3.Mivel jelöljük a molekulákat? 4.Mit.
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
Az atomok szerkezete.
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
A nagyon sok részecskéből álló anyagok
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
PERIÓDUSOS RENDSZER film.
Atomenergia.
AZ ANYAGMENNYISÉG.
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Radioaktív lakótársunk, a radon
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
3. óra Belépés a részecskék birodalmába
Alkossunk molekulákat!
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete Rendszám, tömegszám,izotópok fogalma Radioaktivitás fogalma A molekula,ion, mól, moláris tömeg fogalma anyagi rendszerek felosztása

Az atom

John Dalton (1803)

Az atom Az atomok a kémiailag legegyszerűbb részecskék A szokásos kémiai folyamatokban nem alakulnak át egymássá. A kémiai reakció során az anyag atomjai átrendeződnek és így egy másik fajta anyag jön létre.

Az atom felépítése proton(ok) neutronok elektronok

Elemi részecske Tömeg(kg) Töltés(C) Rel.Tömeg Töltés(e) elektron 9,109*10-31 -1,60219*10-19 0,00055 -1 proton 1,672*10-27 +1,60219*10-19 1,00728 +1 neutron 1,674*10-27 0 1,00866 0

Miből áll az atommag? Protonok+neutronok Mi a rendszám? (Z): Protonok száma Neutronok száma (N) Mi a tömegszám? (A) (A)= Z+ N

Lehet-e törtszám a tömegszám?

Izotópok: rendszám azonos, tömegszám különböző hasonló kémiai tulajdonság

A hidrogén izotópjai

Radioaktív anyagok - Az atommag nem stabilis. Nagy energiájú radioaktív sugárzás közben felbomlik. (Ez már nem kémiai reakció)

Radioaktív sugárzás fajtái Alfa-bomlás Béta-bomlás. Gamma-bomlás (pozitron emisszió, elektron befogás)

Rádioaktivitás mértékének kifejezése Minden esetben veszélyesek-e a radioaktív anyagok? Fajlagos aktivitás > 70 kBq/kg.(Bequerel) Egységnyi tömegű mintában 1 másodperc alatt végbemenő bomlások száma. Mit jelent az, hogy K-40 fajlagos aktivitása 30,4 Bq/g? A természetes urán fajlagos aktivitása: 2,54*104 Bq/g. Veszélyes anyagnak számít-e?

További mérőszámok és kérdések Gray RBE Fertőz-e a sugárfertőzés? Különösen veszélyesek-e a nagyon hosszú felezési idejű izotópok? Ugyanaz a dózis kis adagokban vagy egyszerre a veszélyesebb?

Radioaktív izotópok gyakorlati alkalmazása izotópos nyomjelzés

Hevesy György (1885-1966) a radioaktív izotóp nyomjelzés módszerének megalkotója. Munkáját 1913-ban kémiai Nobel-díjjal ismerték el.

Rákos betegségek gyógyítása 60Co izotóppal Kormeghatározás 14C izotóppal

Az atom elektronszerkezete Elektronhéj: Az atommagtól adott távolságban lévő elektronok összessége Vegyérték elektronok: A külső le nem zárt elektronhéjon (ritkábban a belső, telítetlen alhéjokon) lévő elektronok.

Lewis féle elektronszerkezet:

Oktett szabály Az atomok arra törekszenek, hogy a vegyértékhéjukon nyolc elektron legyen. A kötéseket ennek megfelelően alakítják ki. Korlátai: Az átmeneti fémekre és egyes nemfémes vegyületekre nem alkalmazható. Pl. : SF6

Hány vegyérték elektronja van a következő elemeknek Hány vegyérték elektronja van a következő elemeknek? Rajzoljuk fel a Lewis elektronszerkezetüket! O, N, C,Mg, K, Cl, F, Ne Ezek az elemek, hogyan érhetik el a stabilis szerkezetet?

molekula Pl.: H2O Molekula: Két vagy több azonos vagy különböző atomból álló részecske melyben az atomok elsőrendű kémiai kötéssel (kovalens kötéssel)kapcsolódnak egymáshoz.

ion: Pl. Na+, NH4+ Ion: Elektromos töltéssel rendelkező atom vagy molekula

Mól, moláris tömeg Mól: Az anyagmennyiség mértékegysége - molnyi mennyiségű anyag 6*1023db részecskét tartalmaz Moláris tömeg: Molnyi mennyiségű anyag tömege

Elem vegyület vagy keverék?: csapvíz, desztillált víz levegő bronz etil-alkohol, sütőpor réz-szulfát réz-szulfát oldat, szacharóz, oxigén, cink. A keverékek ezek közül homogének vagy heterogének?