Különleges pénzügyi intézmények 3. előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Önkormányzatok finanszírozása
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Állami lakástámogatások 12/2001 (I. 31. ) Kormányrendelet, 4/2005 (I
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
Lakás-előtakarékosság
LAKÁSPOLITIKA KÉRDÉSEI MALOSZ Varjasné Székely Éva.
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A jelzáloghitel Fogalma: - hosszú lejáratú (10-20, de akár 50 év)
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Összehasonlító gazdaságtan
Magyar államadósság és a kötvénypiac
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Igazságos lakástámogatás november 2.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
Fundamenta-Lakáskassza Zrt. Lakásvásár
I.Közép-Európai Ingatlankonferencia március 24. Győr Dr. Maráczi Zsolt A lakásépítés szerepe egy lehetséges otthonteremtési programban Társaság a.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
2014.szptember 25. Bérház- és Bérlakásprogram Lakásügyi Kerekasztal Fórum Közösségi dimenziók a bérlakás programhoz ÉPÍTSÜNK MAGUNKNAK JOBB VILÁGOT Előadó:
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
MBA Akadémia 1 A bővülés éve 2008?? Palócz Éva KOPINT-TARKI MBA Akadémia április26.
Fizetési mérleg jelentés
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
Társaság a Lakásépítésért Egyesület
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Költségvetés.
Előadás másolata:

Különleges pénzügyi intézmények 3. előadás A lakáscélú állami támogatás

Az állami beavatkozás indokai és eszközei Közgazdasági indokok az ország lakásállománya a nemzeti vagyon része, a gazdaságpolitikai döntések lényeges szempontja e vagyonelem milyensége hosszú távú finanszírozási források ösztönzése /jelzálogjog biztosítása, kamattámogatás, garancia stb./ gazdaságélénkítés: az építőipar és kapcsolódó iparágak termelésének növekedése révén élénkíti a gazdaságot Szociális, etikai indokok minimális lakhatási feltételek biztosítása lakástulajdonhoz, lakásbérlethez való hozzájárulás támogatása

másokat kizár a juttatások köréből. Az állam lakástámogatási rendszere újraelosztást jelent a társadalom tagjai között: egyes célcsoportokat jövedelem-vagyon transzferben részesít, másokat kizár a juttatások köréből. Az állam a lakáshitelezési politikában kettős szerepet tölt be: direkt módon beavatkozik a gazdaságba, támogatást nyújt.

Elméletek az állami beavatkozásról „Jóléti állam elmélet” szerint az államnak be kell avatkoznia. A neoliberálisok az ellenkezőjét vallják: az állam feladatát olyan területekre korlátozzák, amit a piacgazdaság nem tud ellátni. A szociális piacgazdaság (vegyes gazdaság) elmélete a kettő közötti utat tartja megfelelőnek: ha krízis van, akkor be kell avatkoznia az államnak, ha elmúlt a krízis, vissza kell vonulnia.

A lakáspolitikai célkitűzések elérésének eszközei (Elméleti megközelítésben a szakirodalom által felsorolt állami beavatkozás eszközök.) kamattámogatás (hátrányai!) törlesztési támogatás garancianyújtás adókedvezmények költségek mérséklése (pl. forgalmi adó visszatérítés, illetékcsökkentés) kedvezmények (pl. gyermekek után, mozgáskorlátozottak) banktámogatás bankszabályozás bérlakásprogram

Az alkalmazott eszközök súlya függ a gazdaságpolitika által elérni kívánt céloktól, azaz attól, hogy a lakáspiaci keresletet és kínálatot milyen irányba és milyen mértékben kívánja befolyásolni. Magyarországon jelenleg 4 millió lakás van és a lakások átlagéletkora 100 év. A 100 év alatti megújuláshoz évente 40 ezer új otthonnak kell felépülni és ezzel csak a jelenlegi szintet tartjuk fenn.

Lakáshitelezés, lakástámogatási politika a rendszerváltozás előtt Tervutasításos gazdaság, nem alakultak ki a piaci mechanizmusok. → Igaz a lakásszektorra is: az állam erősen kézben tartotta a lakásszektor mind keresleti, mind kínálati oldalát. A hatvanas évek közepétől kiemelt szerepe van a lakáspolitikának a lakáshiány miatt: nőtt az állami lakáskiadás, felgyorsult a bérlakás építés, saját tulajdonú építés támogatása. Cél: mennyiségi növekedés (mindenki belátható időn belül lakáshoz jusson) ⇨ korszerűsítés, felújítás elhanyagolása.

Támogatási formák: Kamattámogatás (hitelkamat 1-6%) Állami bérlakásépítés Lakásszövetkezet, OTP társasház program Vállalati lakásépítési program Szoc.pol. támogatás (pl. a gyermekek után) Nyolcvanas évek elején a lakástámogatás eléri a GDP 3%-át. 1989-re a költségvetési támogatások elérték a GDP 6%-át. Támogatások formái 1989-ben: sajátos modell /Dániel Zsuzsa Közg. Szemle, 1997./ → modell jellemzőit ld. a következő dián

A modell jellemzői: luxuslakás ellenes zárt város politikája: tervszerűen végrehajtott iparosítás, munkahelyek, pl. Dunaújváros munkabérek nem fedezik a lakásvásárlás költségeit egy család – egy lakás hiánygazdaság (építőanyag hiány stb.) szigorú foglalkoztatáspolitika közvetlen költségvetési támogatások költségvetésen kívüli támogatások: Világbank számításai szerint 1989-ben 44 milliárd forint

Lakástámogatás a rendszerváltozás után Jellemzők: az állam közvetlen kivonulása a lakásépítésekből kamat piaci alapokra helyeződik /magas kamat/ állami támogatás formái: kiemelt és általános törlesztési támogatás Ifjúsági Betét kölcsöntámogatás szoc.pol. kedvezmény Állami lakásépítés alakulása: ’91-ben 4,7%, ’95-ben 0,7% az összes lakásberuházásból, a többi magánberuházás.

Bérlakás-privatizáció 1989 előtti lakáscélú kedvezményes hitelek kamatainak piaci alapú kamatozásra cserélése /kamatadó címen/. A hitelfelvevőknek felajánlották a hitel 50%-ának visszafizetése esetén a többi hitel elengedését. Következménye: Mo. a legkisebb bérlakás-szektorral rendelkező országok közé került. (Ld. táblázatok: a bérlakás állomány 5%, magán-bérlakásoké 3%.) A kedvezményes eladások következményei: Az önkormányzatok vagyonvesztése több száz milliárd forint, bár több száz milliárd forint elmaradt beruházástól szabadultak meg. Ugyanakkor lehetetlenné vált a bérlakások bevonása az önkormányzatok lakáspolitikájába. A kedvezményes vásárlás jelentős terhet rótt az alacsonyabb jövedelmű rétegre (épület és lakásfelújítás). Jelentős feszültség forrása az egy lépcsőházon belüli különböző tulajdonosi formában élők között. A bérlakás-privatizáció vesztesei a saját lakással nem rendelkező, többnyire pályakezdő fiatalok.

Lakásfinanszírozás válsága a ’90-es években Változások a lakásszektorban a rendszerváltás után: az ingatlanpiac gyors átalakulása, a nagy építőipari vállalatok felbomlása, privatizálása, építőanyag kereskedelem liberalizálódása, a tulajdonszerzési korlátok lebomlása, a jelentős mértékű lakásprivatizáció, amelyek a piaci lakásmodell felé mutatnak. Az átalakulási folyamat nem gördülékeny. Ennek jelei: lakásépítés visszaesése, lakásállomány romlása, a felújítás problémái, a lakáskiadások arányának növekedése. A válságjelenségek között a legfeltűnőbb a hitelek szerepének csökkenése. A lakáshitelek szerepe a finanszírozásban a ’90-es években nem egyszerűen alacsony, hanem a relatív alacsony szintről gyakorlatilag a nullára esett vissza.

Lakásberuházások finanszírozási szerkezete Lakásberuházások a GDP százalékában: 1991-ben 1993-ban 1999-ben 3,7 % 2,5 % 2,8 % /Nemzetközi átlag: GDP 5-8 %-a./ Lakásberuházás a beruházások százalékában: 1991-ben 1993-ban 1999-ben 19 % 14 % /Nemzetközi összehasonlításként: 15-30 %./

A lakáshitelek szerepe a folyó beruházások pénzügyi forrásaiban A lakásberuházások finanszírozási forrásai: készpénz lakásingatlan eladásából származó bevétel hitel támogatás

1991 1999 Készpénz 42 % 62 % Ingatlan eladásból 28 % Hitel 10 % 2 % Támogatás 20 % 8 % A hitel szerepét a készpénz vette át, jelentős a hitelcsökkenés és jelentős a támogatások csökkenése. A lakáshitelezés komoly válságba került: 1991-ben a hitel/beruházás arány 22 %, ez az arány évről évre csökkent: 20-14-11-4 %-ra.

Mi magyarázza ezt a folyamatot? Megállapíthatjuk, hogy a lakáshitelezés komoly válságba került, mivel a hitel/beruházás arány 22 %-ról 3 %-ra esett vissza. Mi magyarázza ezt a folyamatot? A hitelpiac kínálati oldalának magyarázatai: A bankrendszer nem jut hosszú lejáratú forrásokhoz. Vannak hatékonyabb felhasználási lehetőségek. A költségvetés forrásigénye kiszorította a lakosságét. A vállalati szektor hiteligénye megelőzi a lakosságét. Magas a lakáshitelezés kockázata, visszatartja a pénzintézeteket a hitelnyújtástól. A keresleti oldal magyarázatai: Csökkent a fizetőképes kereslet a hitelek iránt, részben a háztartási megtakarítások, részben a támogatási rendszer módosulása miatt. Inflációs környezetben a hitelek iránti fizetőképesség szükségképpen csökken. A verseny gyengesége miatt magas reálkamatok szorítják vissza a lakáshitel-keresletet. A háztartásoknak a hitelekkel szembeni averziója.

A kínálati oldal: a bankszektor A magyar bankszektor jó tulajdonosi hátterű, megfelelő tőkeerejű, jövedelmező, bővül a bankok által kínált szolgáltatások köre. Mégis van egy szegmens, amelyben a bankoknak csak szűk csoportja működik: a lakáshitelezés. Nem jelent vonzó üzletágat a bankok számára a lakáshitelezés. Ennek okai: A jelzáloghiteleknek magas az információs és a kezelési költsége. A jelzálog, mint a hitel biztosítéka nem működik megfelelően. A hitelkockázatuk mérséklése érdekében hosszadalmas a hiteligények elbírálása. A magas hitelezési költség beépül a hitelkamatokba, ezért rendkívül nagy a reálkamat. A lakáshitelek iránti keresletet korlátozza a magas infláció. Bizonytalan piachoz egy magas üzletág kiépítése párosul, ami magas egyszeri és folyamatos fenntartási költséggel jár.

Várhelyi: A lakáshitelezés fellendülése a kereslet bővülésétől várható. Kínálati oldal bővülése várható, ha: megfelelő a gazdasági és a jogi környezet, állami támogatás a lakáshitelezéshez, jelzáloghitelezés és a jelzálog érvényesíthetősége.