1 Vállalkozásfejlesztés - Mikrohitel Dr. Imreh Szabolcs SZTE GTK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Advertisements

Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Balatonalmádi március 08.. Új Széchenyi Hitel Program Pályázati dokumentációt figyelni.
Benke Ákos vezérigazgató Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Az UMVP aktuális helyzetének bemutatása, és a kockázati tőke program K+F+I workshop
Hazai és uniós kedvezményes finanszírozási lehetőségek
JEREMIE Program Magyarországon
Önkormányzatok finanszírozása
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
EU Források felül- és alulnézetben
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
Mihálovits András Vezető szerkesztő
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Új Magyarország Vállalkozói Program pénzügyi programjai (Jeremie)
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
OTP Bank: finanszírozás és fejlődés
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
Akad még lehetőség! – Vállalati pályázatok uniós forrásból Gáspár Bence, főosztályvezető Budapest, június 17.
Gazdaságfejlesztési Pályázatok - lehetőségek, tapasztalatok Gáspár Bence, főosztályvezető Budapest,
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
Új Széchenyi Hitel és Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Zalán Helga ügyvezető igazgató MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Budapest, február.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
JEREMIE Programok módosulásai
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Vállalkozási ismeretek
Veszprém április 29.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
A Zempléni Regionális Vállalkozói Központ
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
HEVES MEGYEI VÁLLALKOZÁS- és TERÜLETFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Mikrohitel Programok Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány Vállalkozói.
Vállalkozói mikrohitelek
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
III. További finanszírozási alternatívák
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Ügyfélközpontú szemlélet kialakítása, aktuális pályázati lehetőségek Bokor Imre, képviseletvezető.
KKV finanszírozás m ájus. 29. Előadó: Mihályné Balázs Melinda Nógrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány rendezvénye KKC-2008-V „Tudás.
1 „Munkáltatók a munkavállalókért, a versenyképességért” Kis-, közép- és mikrovállalkozások finanszírozása az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Program.
KKV fejlesztés pénzügyi eszközök bevonásával Verő Mihály, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Debrecen október 1. - Az Új Magyarország Vállalkozói.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Előadás másolata:

1 Vállalkozásfejlesztés - Mikrohitel Dr. Imreh Szabolcs SZTE GTK

2 Áttekintett kérdések l Minimális elméleti alapozás l Történeti háttér l Konkrét konstrukció

3 A kisvállalkozások finanszírozási háttere

4 Kisvállalkozások finanszírozása - bevezetés l A pénzügyi intézmények a nagy cégeket és a nagy összegű tranzakciókat szeretik. Mégis sok bank célozza meg a kisvállalkozásokat mint új piacot. l Minél fejlettebb egy ország annál nagyobb a pénzpiacon jelen levő vállalkozások aránya.

5 A probléma meghatározása A kisvállalkozások finanszírozásának tranzakciós költsége aránytalanul magas. A pénzügyi tranzakciók költségeinek van egy fix eleme, ami kisösszegű tranzakciók esetében az relatív költséget megemeli. A kisvállalkozások finanszírozása kockázatosabb. Többségük viszonylag új vállalkozás, kevéssé fejlett menedzsmentkapacitással, erősen kompetitív környezetben.

6 A kisvállalkozások különbözőek 1 l Tőke –Kisebb tőkeintenzitás l Piacok –Többet adnak el a lakosságnak, –kevesebbet a vállalkozásoknak, –még kevesebbet exportálnak

7 A kisvállalkozások különbözőek 2 l Menedzsment kapacitás –Kevésbé fejlett, egyszerűbb szervezet –Személyfüggőbb –A tulajdonosok és a menedzserek gyakran ugyanazok l Korlátozott tapasztalat külső finanszírozási források felhasználásában (nincs hiteltörténetük)

8 Eltérő szerkezetű finanszírozási igény l Több eszközalapú finanszírozás (lízing, tartós bérlet) l Valamivel kevesebb adósságfinanszírozás (hitel) l Sokkal kevesebb tőkefinanszírozás

9 A kisvállalkozás pénzügyi definíciója l Olyan cég, amelynek –Kicsi az árbevétele –Kicsi a tőkéje –Kis összegű finanszírozást igényel l A többi definíció (például az alkalmazottak száma) gyakorlatilag érdektelen

10 A kicsi viszonylagos l A „kicsi” fogalma a tranzakció típusától is függ –Tőkefinanszírozás (az EU-ban) l befektetési érték: 60 millió Ft –Kölcsön (Magyarországon) l Árbevétel 100 millió Ft l Kölcsönösszeg 10 millió Ft –Eszközalapú finanszírozás (pénzügyi lízing) l Néhány milliós tranzakciók

11 KKV-k hitelállományának változása (%)

12 Kisvállalkozások a sor végén? l A fejlett országok jól működő pénzpiacain a vállalkozások 10-15%-a nem jut külső finanszírozási forráshoz. l Az átmeneti gazdaságú országokban ez az arány 80-90%. –Többségük még meg sem próbált hitelt felvenni.

13 Működésük során bankhitelhez jutott vállalkozások aránya (2003) MéretkategóriaArány (%) Alkalmazott nélküli7,5 Mikrovállalkozás21,3 Kisvállalkozás54,5 Közepes vállalkozás64,3 Súlyozott átlag23,9

14 Válaszok a kisvállalkozások finanszírozásának problémájára l Olcsóbb szolgáltatások A világban sok millió kisvállalkozást szolgálnak ki alacsony költséggel, hatékonyan működő pénzügyi szervezetek l Hatékonyabb szolgáltatások Az alacsonyabb relatív tranzakciós költségek több vállalkozást tesznek elérhetővé

15 A kisvállalkozások finanszírozása mint gazdaságfejlesztés l A finanszírozás a kisvállalkozás-fejlesztési programok legfontosabb eleme (mikrohitelezés) l Két megközelítés –Olcsó szolgáltatás (alacsony kamatozású hitelek) –Növekedés finanszírozása (piaci áron megfizetett pénzügyi szolgáltatások) l A sikeres mikrohitel-programok új piaci szegmenseket építenek ki.

16 A magyar mikrohitelezési politika fejlődése Mottó: Megint nem sikerült, pedig annyira szerettük volna

17 Példa: mikrohitelezés: Magyarország (MVA MP) Bolívia (BancoSol) Indulás éve1992 Ügyfelek száma (2001-ig) 17 ezer650 ezer (42-szeres) HitelösszegÁtlag 9400$ (max ) Átlag 1000$ (max ) FenntarthatóságNemIgen DinamikaDonorfüggés, állami kontroll Magánosodás, piacfejlődés

18 Mikrohitel: hatásosság, hatékonyság l 1992-ben indult, PHARE támogatással l Végrehajtó szervezetek: MVA és HVK-k l Sokszor változó hitelfeltételek, 2000-től új működési rendszer l Összesen 17 ezer ügyfél, 19 milliárd kihelyezett hitel l Ha nincs folyamatos támogatás lelassul a hitelezés l A befektetett „tőke” 40-50% veszteség

19 A hazai mikrohitelek l Nagyon alacsony ügyfélszám. l Alacsony kamatú, de nagy adminisztratív terhekkel járó forrást ad a vállalkozóknak. l Hosszú elbírálási idő. l A pénzügyi fenntarthatóság hiánya, erős donorfüggőség. l A kamatok nemzetközi összehasonlításban alacsonyak. l Az újonnan folyósított alapok gyorsan elfogynak, ez változó intenzitású programot okoz. l A program költségszintje magas. l A hitelelbírálás rendszere nem egyszerűbb a banki gyakorlatnál. l A HVK-k szerint a rossz hitelek arányának nincs hatása a költségeikre. l A 2000-es változások növelték a működési költségeket és a döntési- folyósítási időt.

20 Tájékoztató a magyarországi kis- és középvállalkozások fejlesztési tevékenységéről 2006 elején (GKM) l Annak érdekében, hogy a vállalkozások számára, a fejlődésükhöz szükséges valamennyi hitel- és tőkekonstrukció rendelkezésre álljon, állami konstrukciókat alakítottunk ki olyan területeken, ahol a piac a saját eszközeivel nem tudja kielégítően megoldani a szektor finanszírozását.

21 Tájékoztató a magyarországi kis- és középvállalkozások fejlesztési tevékenységéről 2006 elején (GKM) l A Széchenyi Kártya Program évi indítása óta több mint kártya került átadásra, amelyhez 245 milliárd forint hitelkeret párosult. l A program iránti nagy érdeklődésre tekintettel, annak feltételeit a közelmúltban még kedvezőbbé tettük. A módosítások következtében bevezetésre kerültek a 10 millió Ft összeg feletti kártyák, amelyek felső határa 25 millió forint.

őszén indult a Mikrohitel plusz l Hitelösszeg: 1-15 millió Ft ­ Saját erő: nettó érték 15%-a ­ Kamat: JB-i alapkamat ­ Lejárat: legfeljebb 10 év, maximum 2 év türelmi idővel ­ Igénylők: mikrovállalkozások

23 Koncepció Új Magyarország Mikrohitel

24 Célja l Az Új Magyarország Mikrohitel program célja a kereskedelmi banki módszerekkel nem, vagy nem a kívánt mértékben finanszírozható magyarországi székhelyű mikrovállalkozások fejlesztése a hitelhez jutás lehetőségeinek javításával. Az erre a célra allokált, zömmel uniós forrás összesen mintegy 83 milliárd forint.

25 Közvetítők l Az EU előírásokkal összhangban ezeket a refinanszírozási forrásokat a pénzügyi közvetítők előre meghatározott mértékben kötelesek a saját forrásaikkal kiegészíteni. A saját forrás aránya hitelintézetek/hitelintézeti pénzügyi vállalkozások esetében minimum 50%, mikrofinanszírozó szervezeteknél minimum 20%. A pénzügyi közvetítők állnak kapcsolatban a végső kedvezményezett mikrovállalkozásokkal, ők végzik a hitelkérelmek befogadását, elbírálását, a szerződéskötést, a folyósítást, illetve a hitelszámlák kezelését. A pénzügyi közvetítők viselik az általuk folyósított hitelek kockázatát.

26 Közvetítői lista l 3 kereskedelmi bank l 2 takarékszövetkezet l 9 vállalkozásfejlesztési alapítvány l Mikrofinanszírozó Pénzügyi Szolgáltató Zrt l Régió Finansz Pénzügyi Zrt.

27 Kondíciók l Hitelfelvevők köre: mikrovállalkozások l Hitelösszeg: l a) Forgóeszköz hitel esetében maximum 6 millió Ft l b) Beruházási hitel esetében maximum 10 millió Ft l Hitelcél: tárgyi eszköz beszerzések és egyéb beruházások, bővítések, ill. kapcsolódó forgóeszköz finanszírozás (a fejlesztés helye Magyarország) l Saját erő elvárás: minimum a tervezett fejlesztés 20%-a l Futamidő: l a) Forgóeszköz hitel esetében maximum 12 hónap l b) Beruházási hitel esetében maximum 120 hónap l Türelmi idő: max. 2 év beruházási hitel, max. 2 hónap forgóeszköz hitel esetén

28 Megcélzott igénylő l mikrovállalkozás, l árbevétele maximum 200 millió Ft (vagy induló vállalkozás), l tevékenysége nem esik a de minimis korlátozások alá, l mindeddig nem tudott bekerülni be a banki finanszírozás körébe (méretgazdaságossági és egyéb okokból), l üzleti tervei jól átgondoltak és ígéretesek (=hitelképes), l rendelkezik a tervezett fejlesztés min. 20%-ával (önerő)

29 Közvetítők szerint változik l Max. Hitelösszeg l Max. Futamidő l Saját erő (beruházási hitelnél) l Max. Türelmi idő l Kamat l Egyéb költségek

30 Releváns infók Releváns infók l Alap honlap: l Konstrukció: mekosszeoglalo.php mekosszeoglalo.php l Konstrukciók közvetítőkként: _kondiciok% pdf _kondiciok% pdf

31 Köszönöm a figyelmet!