Elkészülni, vigyázz, kész …! Rajt!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
Advertisements

Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Információ és közlemény
Tudatos és tudattalan modern felfogása
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Elektromos alapismeretek
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Kalman-féle rendszer definíció
A T sejtek ontogenezise III. Matkó János,
Hálózat összeállítási feladat 1 Készíts egy hálózatot. A hálózatban legyen 4 PC, fix IP címmel. Legyen egy DNS szerver, és működjön a név feloldás is.
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Az automatikus irányítás nyitott és zárt hatáslánca
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Tanórai keretekbe illeszthető figyelemfejlesztő gyakorlatok
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
AZ AGRESSZIÓ.
A szervezet energiaforgalma
1 1 1.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Az emberi tanulás.
A kommunikáció Az emlékezet
A motiváció.
Szín management szín(észlelet)helyes leképezés különböző mediumokban.
Kommunikációs egyenlőtlenségek B 18. tétel A médiaelmélet fő kérdései: hatalom egyenlőtlenség.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 10. óra.
Beilleszkedési zavarok
A szelektív figyelem.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
A szomatikus marker feltevés
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
A három agy elmélet Biblikus értelmezése
Az emberi magatartást kialakító tényezők
A pszichikumról általában
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Tipustanok Galénosz; Jung.
2. óra Kognitív folyamatok
Figyelem.
Vizuális illúziók V. Biológiai mozgás - Tömörítés Gerván Patrícia BME Kognitív Tudományi Tanszék.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Pszichológiai Ismeretek
Az iskoláskor küszöbén
A szervezet energiaforgalma
A figyelem általános értelmezése Készítette: Karakó Miklós.
A figyelem pedagógiai szempontból legfontosabb aspektusai (Eisert 1991
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
Tömeges krízishelyzetek a pszichológus szemével II.
A könyvtár mint rendszer KÖNYVTÁRI SZERVEZET 1. RENDSZER ALAPSTRUKTÚRÁJA KÖNYVTÁRI SZERVEZET 2 INPUTTRANSZFORMÁCIÓ OUTPUT VISSZACSATOLÁS.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Elektromos áram, áramkör
Chapter 2 Human Information Processing
Munka, energia teljesítmény.
Feltételes és Feltétlen Reflex
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Szöveg beírásához kattintson ide Kritikus vasúti esemény munkapszichológiai elemzése Zerkovitz Dávid munka szakpszichológus KBSZ.
A kommunikáció tényezői és funkciói
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
AZ IDEGRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
A kvalitatív módszerek homunkulusza
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Előadás másolata:

Elkészülni, vigyázz, kész …! Rajt! FIGYELEM Elkészülni, vigyázz, kész …! Rajt!

Ajánlott irodalom Cziegler István (1994): Figyelem. Scientia Humana, Budapest Cziegler István (2001): Figyelem és percepció. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen Cziegler István (2005): A figyelem pszichológiája. Akadémia Kiadó, Budapest

Jellemzői nem önálló megismerési folyamat; eredményeképpen nem jön létre tudattartalom; minden emberi tevékenység szükséges előfel- tétele; növeli a tevékenységek hatékonyságát; multimodális.

Anatómiai alapja az agytörzsben lévő – retikuláris állomány  agyféltekék és az ún. nemspecifikus thala- musz magvak; halánték- és fali lebeny és egyes kéreg alatti részek; (pl. látásnál: poszterior rendszer – a tárgy téri elhelyezkedését, alakját vagy színét választja ki) homloklebeny és egyes kéreg alatti részek; (pl. látásnál: anterior rendszer – azt irányítja, hogy a vonások vonások közül mikor melyiket használjuk a tárgyak kiválasz- kiválasztásában).

Fiziológiai alapja „Mi ez” reflex (Pavlov, 1958)  „felfigyelés; a tájékozódási/orientációs reakció (Szokolov, 1960, 1963): − „annak a jele, hogy az idegrendszer detektálta az ingerlés megváltozását, tehát az ingert megkülönböztette a másiktól”; − hátterében egy idegi modell áll a környezetről (a pillanatnyi helyzetben beérkező ingerek emlékezeti nyoma)  „össze- nem-illés”; a „figyelésben” a döntő szerepet az ingerhatás fel- erősödésének belső folyamata, az indukciós gátlás (negatív indukció) játssza.

Éberség (vigilitás) a figyelmi beállítódás az alapja, az orientáció az aktivitás szintjének időleges emelkedésével jár, a kérgi aktivitás szintjét a külső és a belső környezetből származó hatások befolyásol-ják.

Funkciói - energetikai bázis biztosítása az információ felvé- aktivációs – tudati ráirányulás biztosítása: - energetikai bázis biztosítása az információ felvé- teléhez és –feldolgozásához → ingerfelerősítés; - működésével megfelelő éberségi állapotba kerü- lünk; szelektív: - ingerhatások közötti szelektálás (lényeges – lényegtelen), - a kiválasztott mozzanatra való összpontosítás (fókuszálás) – kiemelés; motivációs: - adekvát környezeti hatások fogadására tesz alkal- massá. Szerepe a megismerésben ingerhatások közötti szelektálás → bizonyos tartalmak kiemelése a környezetből; a kiválasztott mozzanatra való összpontosítás (fókuszálás) → a kiválasztott mozzanatokra tereli tudatunkat; energetikai bázis biztosítása az információ felvételéhez és – feldolgozásához → a pszichikum egész megismerési (és cselekvési) apparátusát, különböző funkcióit a szükséges irányt kijelölve mozgósítja, fokozva mindezzel a tükrözés erejét és hatékonyságát; működésével megfelelő éberségi állapotba kerülünk → ami optimális feltételeket teremt felfogó, feldolgozó, alkotó és végrehajtó tevékenységeink számára.

fizikai jellemzők diszkriminációja jelentések diszkriminációja Figyelem elméletek (1) Szűrőelméletek ▸ Hogyan tudjuk a számunkra fontos információt kiszűrni? ▸ Broadbent (1958) – szelektív szűrő (minden vagy semmi); fizikai jellemzők diszkriminációja szelektív szűrő jelentések diszkriminációja bemeneticsatornák bemenő ingerek szenzoros tár feldolgozó rendszer érzékszervek reakció emlékezet ▸ Treisman (1964) – jelszint csillapítás (a nem figyelt csator- nán jövő jelek csillapításával). szelektív szűrő mentális lexikon semleges figyelt inger bemeneticsatornák bemenő ingerek szenzoros tár érzékszervek reakció jelszint- csillapító küszöb

Figyelem elméletek (2) ▸ Hol jelenik meg a figyelem szelektivitása? ▸ korai szűrés – a feldolgozás szűk keresztmetszete („üveg- nyak”) a folyamat elején, a felismerés korai szintjén van; SZŰ- RŐ echonikus ikonikus inger feldolgozó- rendszer tár ▸ késői szűrés - a feldolgozás szűk keresztmetszete a fel- dolgozás késői szintjén van. SZE-LEK-CIÓ jelentésbeli feldolgozás inger tár

Figyelem elméletek (3) Kapacitásmodellek ▸ nem kiszűrjük a nem figyelt információt, hanem a figyelmi kapaci- tásunk korlátozott. Kognitív elméletek (a feldolgozó rendszerek aktivitását hangsúlyozzák) ▸ Kahneman (1973) – ugyanazon a kapacitáson osztozik valameny- nyi figyelmet igénylő feladat; ▸ Neisser (1974) – miként vonzza magához a feldolgozórendszer azt, amire szüksége van; ▸ Allport (1977) – a különböző funkciókra különböző mechanizmu- sok (modulok) alakulnak ki, melyek egymástól függetlenül működnek  nem egyetlen uni- verzális kapacitás létezik, hanem sok speci- fikus.

A figyelem hullámtermészete - fluktuálása a figyelem nem folytonos, hanem hullámzó, ingadozó és szakaszos; a hullám teljes időtartama 8-10 mp; két jól elkülöníthető szakasza van (pozitív és negatív).

Megnyílvánulásai  tudatosan irányított és szabályozott, Önkéntelen, nem szándékos - automatikus:  reflexszerű,  indítékai a ható ingerek sajátosságaiban keresendők (szokásos intenzitástól eltérő vagy újszerű inger). Szándékos (tudatos, akaratlagos) - kontrollált:  tudatosan irányított és szabályozott,  mentális erőfeszítést igényel,  minden fontosabb tevékenységhez szükséges,  hatásfokát több tényező is növeli. A két figyelemi megnyilvánulás egymásra épül – felválthatják egymást. A kontrollált folyamatok lekötik a figyelmi kapacitást, így csökken a figyelem megoszthatósága.

Tulajdonságai (1): Összpontosultsága, koncentráltsága (egy bizonyos tárgyra irányultság foka) mennyire tudjuk összefogni a lelki energián-kat, hogy egy adott dologra figyeljünk, koncentrált/szétszórt.

Tulajdonságai (2): Erőssége (intenzitása) (a koncentrálóképesség mértéke) azaz idegenergia-mennyiség, amelyet az adott tevékenységre összpontosítani tudunk.

Tulajdonságai (3): Tartóssága (tenacitása) (összpontosítás időtartama, vagyis egy adott tárgyra irányultság időtartama) attól függ, meddig tud az optimális góc izga-lomban maradni, tehát a sejtek „munkabírásá-tól”; a sejtek egy idő után védőgátlás alá ker- rülnek; egyénenként, életkoronként és tevékenységi formánként is igen eltérő lehet, „az elterelő ingerek” (az önkéntelen figyelmet kiváltó ingerek) jelentősen zavarják, folytonos, tartós/fluktuáló.

Tulajdonságai (4): Terjedelme (kapacitása) (= azoknak a környezeti hatásoknak a számával, ame- lyeket figyelmünk egyidejűleg képes megragadni (egy bizonyos időegység alatt tisztán tükrözött tárgyak szá- mával) tág/szűk, függ a tárgyak ismeretétől és egymás közti kapcsolatától, életkoronként változó, nagy egyéni különbségeket mutat.

Tulajdonságai (5): Megoszthatósága (két vagy több tevékenységen egyidejű végzése esetén történő figyelemváltás) egy adott cselekvés áll a figyelem fókuszában, a többi automatikusan végzett, vagy tudati- lag kevéssé ellenőrzött, tudatos átállás a kivitelezés szempontjából leg- fontosabb szempontra, merev/mozgékony.

Tulajdonságai (6): Átvitel (figyelmünk átirányítása egyik ingerről a másikra) szándékos vagy spontán (hirtelen szokatlan inger); hiánya a figyelem tapadása.

Figyelemzavarok szórakozottság, szétszórtság, erős és egyirányú koncentráció (figyelem megtapadása), dekoncentráltság, csapongás, terelhetőség. Neglekt: féloldali figyelmetlenség. Általában a szubdomináns félteke főleg parietális területei károsodása után lehet pl. a bal testfél elhanyagolását megfigyelni. A szindróma jól definiálható okú agyi történések (cerebrovaszkuláris lésió, térfoglaló folyamat stb.) következtében alakul ki. Hiperprosexia: az éberség fokozódása és a tenacitás (tartósság) csökkenése. Hiporprosexia: mindkét előző csökkenése.