Hulladékhasznosítási technológiák a gyakorlatban Állati eredetű termékeket feldolgozó iparágak esetében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
E85 Szűcs Dániel 11.A.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
„Ez az icike-picike mind megette!”
A magyar biogáz ipar helyzete és lehetőségei
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Élelmiszeripari zsírok Tojások és tojástermékek
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
CITROMSAV FELDOLGOZÁSA
Aceton, butanol 2,3-butándiol
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Készítette: Zsók Győző 10.C
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Élelmiszerek gyártása
A takarmányok összetétele
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
Sütőipari termékek.
Étkezési zsiradékok.
Malomipari termékek.
Tejtermékek.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK BIOMASSZA
energetikai hasznosítása I.
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Vízszennyezés.
Takarmányozástan.
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
CUKORNÁD.
+ - Alkoholok Név Olvadáspont (oC) Forráspont (oC) Sűrűség (g/cm3)
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz iszap)
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
Keményítőiparok (kukorica, burgonya, búza) Cukorgyártás
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
28. KÖNNYŰIPAR.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Takarmányok zsírtartalma
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Hulladékhasznosítási technológiák a gyakorlatban Állati eredetű termékeket feldolgozó iparágak esetében

A tej tulajdonságai Összetett diszperz rendszer Sűrűsége, Szárazanyagtartalma, Fehérjetartalma magas zsír: 3,6%, tejcukor: 5,0%, hamu: 0,70% Összetett diszperz rendszer a cukrok és a sók egy része oldódik a vízben az albuminok és a globulinok kolloidot alkotnak (5-15 mm) ezek stabilizálják a kazein és a Ca-foszfát részecskéket a fehérjerendszer stabilizálja a zsíremulziót a zsírrészecskék mérete 0,1-22 mm a kazein részecskék mérete 5-100 mm

TEJIPAR Alapanyag: Mo.-on 98% tehéntej, 2% juhtej (kecske) Segédanyagok: kultúrák (vaj, joghurt, kefír, ementáli, rokfort, camambert stb.) só + ömlesztősók (NaCl, CaCl2 , K2CO3 , KNO3 , Na2SO4) oltó (régen szopósborjak oltógyomrából) kimozin adalékok, színezőanyagok Melléktermékek: fölözött tej (soványtej) író (vajgyártásból) savó: 70-90 l/100 l tej (túró-, sajt-, kazeingyártásból)

Savó Savóhasznosítás: Savóitalok Mo.: 0,48 mt/év, Németország: 11 Mt/év 6,5% sza., 5% tejcukor, 1,5% só és egyéb (B1 , B2 , C, folsav) régen kizárólag csak takarmányozásra (Svájcban ma is) Savóhasznosítás: Savóitalok édes vagy savanyú, szénsavval vagy anélkül 1. soványtej, tejszín, savó keverékei + kakaó és cukor 2. savanyú üdítők: íróval, aromákkal, gyümölcsökkel, paradicsommal 3. erjesztett italok: savósör, savókefír, szénsavval is telíthető

Savófehérje koncentrátumok a) membráneljárásokkal pl.: Kistelek (ultraszűrés, RO) - fehérjefrakció koncentrátum - permeátum (sok só és laktóz) átkristályosítással: laktóz (gyógyszeripar) fehérjekomplettálásra - takarmány fermentációval Ecetsav, Citromsav, Etanol, Tejsav előállítás probléma: a laktóz hidrolízise: glükóz + galaktóz és ezután a galaktóz izomerizációja b) precipitálással kicsapatás (hőkezeléssel) – centrifugálás – fehérje v. denaturálás

Savóporok a) savó – tisztítás – fölözés – hőkezelés – vákuumbepárlás (40-50% sz.a.) – porlasztva szárítás – ordinális savópor: higroszkópos (édes savóból célszerű előállítani) b) nem higroszkópos termék a cukor kikristályosítása után kapható c) a sók eltávolítása után demineralizált savópor kapható (csecsemőtápszerek v. édesítő szirupok)

Élelmiszerek édes savóval vagy származékaival kiegészítve lágy- és keményfagylalt keményfagylalt bevonat kenyér, briós, sós keksz, teasütem. torta(máz), mártások, narancslé, húskészítmények, -mártások cukorkabevonat, szaloncukor, karamella, csokoládé, margarin, szörpök, csecsemőtápszerek, pudingok, leves(por), üdítőitalok, sajtos élelmiszerek, süteményhabok Élelmiszerek savanyú savóval vagy származékaival kiegészítve gyümölcslevek erjesztett tejtermékek sajtok, sajtporok sajtkrémek, ömlesztett sajt kenyér, sós keksz gyümölcsfagylalt salátaöntetek kolbászkötőanyag Erjesztett élelmiszerek savóval vagy savófrakcióval ecet, tejpor bor, likőrök etil-alkohol, egysejt-fehérje, fánk kelt tészta, kultúrázott tejtermékek A savó és a savópor felhasználása az élelmiszeriparban

A savó sokirányú hasznosítása (Kosaric & asher) savó vaj savó tejszín pasztörizáció savó italok pasztőrözött édes savó levesek savó protein protein hidrolizátumok sajt száraz savó sajtkészítmények sima sűrített savó takarmány koncent. sima sürített savó savó pékáruk, cukorkák bébiételek, hidrolizált laktózszirup laktóz pirulák, penicillin riboflavin riboflavin, butilalkohol, aceton etilalkohol ecet tejsav ételsavanyító, gyanták, bevonatok, cserzőanyag xantén fermentáció A savó sokirányú hasznosítása (Kosaric & asher) akril műanyag

A savó további felhasználási lehetőségei Gyógyszeripar: antibiotikumok mellet vitaminok is savókészítmények a bélflóra javítás, ízületi gyulladás, vérszegénység ellen CITOPÁN 3 mt/év – sütőipar (kelesztéshez) Savóélesztő: a savóból eltávolítják a fehérjét (koaguláció), majd Sacch. fragilist szaporítanak SCO (olaj) termelés algák, sugárgombák elszaporításával a termék jó adalék vaj, margarin és tésztagyártáshoz Agráriumban: itatásos borjúnevelésre (Hollandia) napi 0,2-2 l tej helyett 1-4 l savó (fokozatos átállás a 15. naptól, mert a pepszin csak néhány hét után termelődik)

Tejcukor (laktóz) Fölözött tej diszacharid: glükóz + laktóz felhasználás: gyermektápszerbe, antibiotikum gyártás táptalajába előállítás: fehérjementesített savóból kristályosítással (közvetlen kristályosítás) a nyers laktózt a gyógyszeripar finomítja Fölözött tej Közvetlen felhasználása: sajt tejpor kakaó kefír stb

A fölözött tejből készül még: 1) Tejfehérje koncentrátum húsipari, sütőipari adalék, italokba, levesekbe, bevonatokba adalék, növényi fehérje készítményekbe Változat: a Na-kazeinát Gyártásakor a savófehérjék nem csapódnak ki! 2) Tejfehérje koprecipitátum ezek a savófehérjét is tartalmazzák – nagyobb a tápértékük (80%-nál nagyobb feh. tart) savakkal és/vagy sókkal végzik a kicsapást, szárítható 3) Natív fehérje koncentrátum ultraszűréssel nyerik – konzerv, hús, tészta, tápszer adalék tejfehérje: 50-70%, tejcukor 16-36% 4) Soványtej takarmány (pasztőrözni kell) kazein (oltós v. savanyú) : ipari túró

Hús és baromfiipar Az EU-csatlakozás előkészítésében fontos terület, előírások és megállapodások rögzítik a termelés mennyiségét és minőségét. Fontos a környetvédelmi feltételrendszer Követelmények: hulladékszegény technológiák energiatakarékosság hulladékhasznosítás veszélyes hull.-ok szigorú kezelése Az állati eredetű hulladék Mo.-on kb 0,3 Mt/év Az emberi fogyasztásra alkalmas hányad: vágómarha: 40-60% sertés : 82-86% baromfi : 50-60%

A szarvasmarha vágási termékeinek arányai Ehető részek: 66%. Nem ehető részek: 34%.

A sertés vágási termékeinek aránya Ehető részek: 76%. Nem ehető részek: 24%.

A brojlercsirke vágási termékeinek arányai Ehető részek 70%. Nem ehető részek: 30%.

Alapproblémák: 1) a húsipar minden hulladéka veszélyes hulladék cél: minden melléktermék és hulladék teljes feldolgozása 2) fontos a szennyvíz ártalmatlanítás a megengedett összcsíraszám: 107-1010/ml Coli-szám: 106-1010/ml patogén baktériumok: Salmonella és Pseudomonas zsírszennyezés: nem szabad kiengedni (zsírfogó) meg kell oldani az üzemi tisztítást szűrés, flotáció, flokkulálás; EU-előírás: membránszűrő (drága) húsipari szennyvíz nehezen tisztítható, mechanikai, biológiai, kémiai tisztítást egyaránt kell alkalmazni

húsipari felhasználás édesipari felh. (krémek, habok) 6. Hús és baromfiipar 2) teljes vér hurkagyártás alvadás gátlás szárítás (130 C) vérliszt porlasztva szárítással emészthetőbb de nem steril (patogének) centrifugálás 35% 65% plazma sűrűvér (90%-a víz) (75% hemoglobin) gyógyászati készítmény emulgeáló, stabilizáló adalék húsipari felhasználás édesipari felh. (krémek, habok) boripar (derítés) diétás élelmiszerek (fehérje) textilipar (appretúra) faipar (vérenyv) Csont: orsóolaj, étkezési zsír és zselatin, csontliszt, csontpép, enyv, fehérje-készítmény Szőr: - kefe, ecset, egyéb iparcikk - (97%-a keratin) – hidrolízis (autoklávban) - takarmány

Nyersanyagok Mechanikus aprítás Kézi aprítás Nincs aprítás Hőkezelés (sterilizálás) Centrifugálás Szárítás Nincs szárítás Zsírelválasztás Oldószeres extrakció Mechanikus zsírkivonás Zsírtisztítás Fehérjeliszt őrlése Kémiai- konzerválás Az állati eredetű melléktermékek feldolgozásának technológiai változatai

Hús- és zsiradék-termékek Vágóállatok Humán táplálkozásra szolgáló hús, zsír Hulladékok kiolvasztásra Nyerstermékek állat (kutya) etetésére Hulladékok húsliszt gyártására Zsírnemesítő üzemek Húsliszt gyárak Enyv-, zselatingyártás anyagai Zsiradékok takarmányozásra Zsiradékok vegyipari felhasználásra Proteintartalmú termékek takarmányozásra Trágyázószerek Hús- és zsiradék-termékek A vágóállatokból nyerhető hús- és zsiradéktermékek

Vágási melléktermékek feldolgozása Régebbi technológia: aprítással v. anélkül autoklávban, éles gőzzel tárják fel, a bűzös gőzöket lefúvatják, préselik, szárítják, őrlik (Állati tetemek feldolgozása is így végezhető.) Nem korszerű, mert a kondenzvízből sok szennyvíz lesz! Új energiatakarékos, magyar fejlesztésű rendszer 1) aprítás, préselés, homogénezés 2) vékony rétegben, túlnyomáson hőkezelik (sterilezik) 3) hűtés után savanyító baktériumokkal beoltják (30 óra alatt a pH 4-4,2-re csökken) Sterilezés közben a gőzöket elvezetik, lehűtik, bűzanyagokat adszorbeáltatják, majd az elhasznált adszorbenseket fermentációval (mikroorg.) regenerálják. A termék: takarmánypép (17% fehérje + 13% zsír)

Baromfi- feldolgozás Kitermelési hányad: 60% Veszélyes hulladékok: szállítás (útihullák, állatorvosi engedéllyel kobzóedényben) – ÁTEV feldolgozás (vér, begy, bélgarnitúra) alom, béltartalom – komposzt, biogáz tojáshéj – takarmányba (Ca) Melléktermékek: 100 kg-ból: 4 kg vér 4,5 kg csont 6 kg fej, láb liba, kacsa – feldolgozás – pehely, párna 7 kg toll pulyka, csirke – toll-depó – szigetelő ag, takarmány

A feldolgozás rendkívül vízigényes 1 t-hoz 40 m3 víz – 30 m3 szennyvíz (1-3% sz.a.), nagy KOI, nagy BOI membránszeparációval tyúkzsír nyerhető vissza (KÉKI) Szentes: húspép-üzem Bábolna: fehérjefeldolgozás – takarmányliszt (szőr, csont is) LOBA Hústermék-előállító és Forgalmazó Bt. : baromfibőr feldolgozás McDonald’s hamburger bedolgozás használt olaj - Biodízel Győr Kft. : igen korszerű szennyvíz-feldolgozás Lehetőség: folyadékként – biogáz-termelésre, komposzttermelésre

ÁTEV Fehérje-feldolgozó Rt 1949-ben alapították vágóhídi hulladék és elhullott állatok begyűjtésére és ártalmatlanítására 1960-tól.: állati hulladék- feldolgozás (hús-, toll-, csont-, vér-, fehérjelisztek és ipari zsírok) Egészségügyi, állategészségügyi és járványügyi feladatok az EU irányelveivel összhangban A hulladékokat keletkezésük után 1-25 napon belül elszállítja és - hasznosítja vagy - megsemmisíti a kb. 300 kt/év hústermelési hulladékból: a húsipar 100 kt-t az ATEV 200 kt-t dolgoz fel (60 kt tak.liszt, 20 kt ipari zsír) Korábban kb. 100 mt/év állati hulla, ma kb. 50 mt/év (30 mt/év feldolgozás)

Üzemek: Bp.-Tököl Sárvár Győr Termékek:: húsliszt Miskolc húspép Debrecen vérliszt Szolnok csontliszt Solt Hódmezővásárhely Battonya Húslisztgyártás: főzés – sterilezés – vákuumszárítás – zsírtalanítás – őrlés - zsákolás

Mennyiség (t) Megnevezés 271.000-276.000 Mindösszesen: 15.000 Egyéb állati hulladék (keltetői, bőr-, zsír hulladék) 100.000 Összesen: 30.000 10.000 35.000 Baromfiipari hulladékok (tyúk, kacsa, liba, nyúl) vegyes baromfi hulladék baromfi fej-láb baromfi bél baromfi vér - toll 113.000 80.000 22.000 1.000 Vágóhídi hulladékok (sertés,sz.marha, juh) - vegyes vágóhídi melléktermék csont vér - szőr. pata, szaru 43.000-48.000 Állathulla Mennyiség (t) Megnevezés Állati eredetű hulladékok becsült mennyisége 1997 –ben Mo.-on

Mo-on begyűjtött és újrahasznosítással ártalmatlanított állathulla mennyisége 1997-ben 33.000 Összesen: 5.000 12.000 4.000 11.000 100 200 500 Szarvasmarha sertés Baromfi Vegyes Ló Juh Nyúl Hal Egyéb Mennyiség (t) Állatfaj

Állati-fehérje takarmányok (kémiai összetétel és takarmányérték) nagy fehérjetartalom (60-80%), melynek kedvező az aminosav-összetétele vitaminok (B12) ásványi anyagok (Ca:25%, P:12%) nyomelemek (Fe, Mn, Zn, Ca, Cu, I, Co) Vegyes állati fehérje liszt alapanyag: hulladék, belsőségek, vér, csont (bőr, toll) szabvány szerint összeállítva az energiatartalmat erősen befolyásolja a zsírtartalom - az extrakció hatékony: 6-8% marad - a préselés vagy centrifugálás nem: 10-15% zsír marad Fontos a zsírsav összetétel: pl.: a marhafaggyúban telített zsírsavak, baromfizsírban telítetlenek

Fehérjetakarmány-gyártás 1) kémiai: feh.hull. – zsírtalanítás – őrlés – lúgos kezelés – protein kicsapása sólében - préselés (adalék: tojásalbumin + poliszacharid) 2) fizikai: feh.hull. – dagasztás nagy hőmérsékleten (ízesítőkkel) - préselés Mindkettőt szójaliszttel keverve értékesítik. Szennyvizekből is kinyerhető a fehérje ( vágóhídi, baromfi -, vagy halfeldolgozás) a rákokból nyerhető KITOZÁN jó koaguláns cellulóz alapú ioncserélő is jó vassók, polielektrolitok is jó kicsapószerek

Csontlisztek: nagy Ca és P-tartalmú tápkomponens az extrahált (enyvtelenített) csontnak nincs fehérje-tartalma Vérlisztek: A vér gyűjtése nem megoldott, a vérnek a legnagyobb a fehérjetartalma a csirketápban fontos az esszenciális aminosavak aránya a vérlisztben sok a leucin, kevés az i-leucin Toll-liszt A szárazanyag 96%-a fehérje: keratin ennek nem előnyös az aminosav összetétele Autoklávos kezeléssel teszik a tollat emészthetővé Ez nem hidrolizátum Főleg a cisztein kötései (S-hidak) szakadnak föl

6. Állati fehérjetakarmányok

Takarmányzsír Ezzel állítható be a tápok energiatartalma A sertéstápban van a legtöbb zsír A zsír javítja a vitaminok felszívódását és csökkenti a porképződést) kisebb a „porstressz” A telítetlen zsírsavak előnyös tápértékűek (főleg a linolsav) De a nagy telítetlen zsírsav-tartalom avasodáshoz vezet A drasztikus feltárási körülmények a zsírok hidrolízisét okozzák A takarmányzsírok minősítését a Takarmánytörvény szabályozza Kritérium: savszám és peroxidszám (60 felett avas)

Újdonságok 1) Hmvhely.: Protein Kft., Kukori Kft. : húsliszt + szemestakarmány - táp 2) USA: csirketoll – papír pelenkákat (jó nedvszívó) 3) Halfeldolgozás szennyvize – fehérjekivonás – halliszt (bepárlás, szagtalanítás, ülepítés, centrifugálás, kicsapás és pelyhesítés) kitanáz 4) Rák, kagyló, sün Kitin Kozmetikai rögzítőgél (2 mt/év) 5) „leaching”-bányászat: biomassza hidrolízisével: cukorsavak ezek, mint kelátképzők kioldják a nehézfémeket